Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Raquel Sans: "Encara no hi ha lletra petita de l'acord PSOE-Junts"

  • La portaveu d'Esquerra insisteix a llegir la "lletra petita" de l'acord que considera encara està en una fase "embrionària"
  • Sans: "Tindrem pressupostos arreu. No s’entendria que l'aprovem a Madrid i no a Catalunya"

Per
Cafè d'idees - Raquel Sans: "Encara no hi ha lletra petita de l'acord PSOE-Junts"

La portaveu d'Esquerra, Raquel Sans, titlla de "declaració d'intencions" l'acord PSOE-Junts sobre la "delegació" de competències sobre immigració a la Generalitat i considera que encara està en una fase "embrionària": "No hi ha lletra petita".

En aquest sentit, Sans considera que Junts per Catalunya ha aconseguit l'anunci de les mesures, però queda lluny que es puguin aplicar: "Nosaltres estem avesats a la negociació amb el PSOE. Els anuncis i les declaracions d'intencions no tenen repercussió directa al ciutadà".

En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La 2 i Ràdio 4, Sans revela que el ministre de Presidència, Félix Bolaños, va donar a nit "alguna no concreció" a Laura Vilagrà de l'acord amb Junts sobre immigració, però ha insistit a ser prudent abans de posicionar-se: "Es basa en una declaració d'intencions i dependrà d'una llei orgànica".

Sans diu que les declaracions de Turull "són perilloses"

La portaveu republicana diu que no li va agradar el discurs del secretari general del partit, Jordi Turull, que aquest dijous demanava que Catalunya pugui decidir si expulsa migrants multireincidents perquè diu, suposa l'"estigmatització dels immigrants": "Són declaracions perilloses perquè generes un marc mental. Aquesta associació d'idees és molt perillós. És el que fa VOX".

Sans reconeix que la reforma de la llei per abordar la multireincidència no està tenint els resultats previstos: "Amb la immigració hi ha tantes coses a resoldre, posar focus aquí em sembla perillós".

Sans afirma que els republicans se senten atacats per Junts i reclama coordinació dels partits independentistes: "Quan constantment ataques el teu company... Ens sentim atacats, sí".

Reunions setmanals amb el PSOE amb seguiment internacional

La portaveu dels republicans detalla que setmanalment fan una reunió amb el PSOE i que tenen un seguiment internacional: "No entraré en detalls perquè demanem màxima discreció".

En qualsevol cas, Sans no ha volgut concretar si hi ha un mediador ni quina és l'agència de resolució de conflictes implicada: "Demanen ser fora del focus mediàtic per poder generar sinergies i confiança". I afegeix que també hi ha una interlocució periòdica entre ambdós governs.

Sans dona per fet l'aprovació dels pressupostos

Tindrem pressupostos a tot arreu

Amb relació a la negociació dels pressupostos de l'Estat i de la Generalitat, la portaveu d'ERC no vincula els dos comptes, però creu que "no s'entendria" que s'aprovessin els de l'Estat i no els de Catalunya: "Tots serem responsables i tindrem pressupostos a tot arreu". En aquest sentit, admet converses tant amb el PSC, els Comuns com amb Junts i la CUP: "No volem que siguin els comptes del govern Aragonès sinó els de Catalunya".

La portaveu d'ERC retreu les reticències dels Comuns als comptes de la Generalitat perquè, diu, no inclou cap partida al projecte de Hard Rock, "igual que l'any passat": "Els pressupostos no preveuen cap partida a Hard Rock. Si no va ser línia vermella l'any passat, no tenen per què ser-ho ara".