'The Royal Game': la pel·lÃcula basada en la novel·la que va escriure Stefan Zweig abans de suïcidar-se
- Philipp Stölzl adapta al cinema 'Novel·la d'escacs', l'última obra que va escriure Stefan Zweig
- ‘The Royal Game’, un film sobre el nazisme i els mètodes de la Gestapo, disponible a RTVE Play Catalunya
Viena, 1938. Els nazis s'acaben d'annexionar a Àustria i el notari Josef Bartok sap que està en perill. Mentre es prepara per fugir, és detingut per la Gestapo i tancat en un hotel reconvertit en presó. Només sortirà si col·labora amb els nazis, però Bartok no està disposat a cedir. Aïllat, la soledat comença a fer efecte fins que aconsegueix robar un llibre d'escacs, que serà el seu punt de suport per mantenir-se amb seny i convertir la resistència en un joc.
Aquest és l'argument de 'The Royal Game', la pel·lícula alemanya dirigida per Philipp Stölzl l'any 2021, ja disponible a RTVE Play Catalunya. Sabies, que aquesta està basada en un llibre considerat una obra mestra?
Els llibres prohibits de Stefan Zweig
Stefan Zweig (1881-1942) va ser un escriptor, biògraf i activista social austríac, d'origen jueu. Les seves obres van estar entre les primeres que van protestar contra la intervenció d'Alemanya en la Primera Guerra Mundial i va ser molt popular entre les dècades de 1920 i 1930 amb les seves novel·les, relats i biografies.
Quan Hitler arriba al poder l'any 1933, els llibres de l'escriptor són prohibits i ell s'exilia voluntàriament del seu país, Àustria, per anar a viure a Anglaterra. Allà va residir uns anys al costat de la seva segona dona i secretària, Lotte Altman, fins que van ser declarats "estrangers enemics". Va ser llavors quan van emprendre el que seria l'últim i definitiu exili, en aquest cas al Brasil.
L'última obra de Zweig
'Novel·la d'escacs', escrita l'any 1941, és l'última novel·la de l'escriptor. Escrita durant el seu exili al Brasil, poc abans del seu suïcidi, és considerada la seva obra mestra. El 21 de febrer de 1942, dos dies abans de posar fi a la seva vida al costat de la seva segona esposa, Stefan Zweig va imprimir tres còpies manuscrites de l'obra: dues d'elles les va enviar als seus dos editors a Nova York, i la tercera a Alfredo Cahn, traductor argentí de la seva obra i amic personal de l'autor. Segons la pel·lícula que retrata la seva vida, 'Stefan Zweig: Adiós a Europa', el suïcidi de la parella es va produir a causa d'una por terrible a què el nazisme s'entengués arreu del món.
'Novel·la d'escacs' va ser publicada de manera pòstuma el desembre de 1942 a Buenos Aires, en una edició limitada de 300 exemplars en idioma alemany pel segell Pigmalión. A Europa es va publicar a l'any següent a Estocolm, atès que Zweig estava prohibit pel nazisme en països de llengua germànica. El relat és una crítica clara contra el nazisme i els mètodes de la Gestapo, la incomunicació i l'exili forçat, experimentat per Zweig, qui mai no tornaria a la seva Àustria natal.