Enlaces accesibilidad
Regulació

El topall al lloguer en 140 municipis catalans entrarà en vigor el febrer

  • La consellera de Territori, Ester Capella, s'ha reunit amb la ministra d'Habitatge, Isabel Rodríguez
  • Abans d'això, s'aprovarà el nou índex de preus de referència, que determinarà les mensualitats màximes

Per
La consellera de Territori, Ester Capella, anuncia l'entrada en vigor del límit al preu dels lloguers al febrer
La consellera de Territori, Ester Capella, anuncia l'entrada en vigor del límit al preu dels lloguers al febrer

La limitació del preu dels lloguers a 140 municipis de Catalunya entrarà en vigor al febrer, segons ha anunciat la consellera de Territori, Ester Capella, després de reunir-se amb la ministra d'Habitatge, Isabel Rodríguez. Abans, però, s'aprovarà el nou índex de preus de referència, que determinarà les mensualitats màximes.

La llei d'habitatge es va aprovar el passat mes de maig. Per això, el Sindicat de Llogateres assegura que la mesura "arriba molt tard" i tem que el nou índex "tingui forats". L'entitat evita "celebrar res" fins que vegi "els detalls i la lletra petita", segons ha dit la portaveu Carme Arcarazo.

Sense efectes retroactius

"El mes de febrer entrarà en vigor la contenció de rendes a Catalunya", ha destacat la consellera Capella. En un comunicat, el ministeri d'Habitatge també ha informat que té previst publicar "durant el mes de febrer" l'Índex de Preus de Referència del Lloguer. Tal com ha detallat Capella, la nova norma no té efectes retroactius i tindrà una aplicació diferent en funció de si és un petit propietari o un gran tenidor.

Per a Capella, l'acord era "esperat" i mostra certa sintonia amb la nova ministra Rodríguez. Tot i això, ha lamentat que el pacte sobre els índexs arribi ara. Des del ministeri recorden el seu esforç inversor a Catalunya en matèria d'habitatge i recorden que el pla de Recuperació, Transformació i Resiliència ha transferit a la Generalitat 298 milions d'euros per a la rehabilitació i regeneració de barris.

"Arriba molt tard"

El Sindicat de Llogateres creu que la regulació dels preus dels lloguers a Catalunya "arriba molt tard". Així ho ha valorat la portaveu de l'entitat, Carme Arcarazo. "Sembla que entrarà en vigor al febrer, però tampoc ho volem donar per fet", ha dit Arcarazo, que ha recordat que la llei de l'habitatge es va aprovar fa vuit mesos.

L'entitat ha remarcat que evita "celebrar res" fins que vegi "els detalls i la lletra petita" de l'acord i ha qüestionat el nou índex que publicarà l'executiu de l'Estat. "Pot ser que tingui forats i que no acabi fent baixar els lloguers tant com seria just", ha dit la portaveu.

Pisos.com avisa d'un augment de preus

El portal immobiliari pisos.com ha avisat que l'aplicació de l'índex de referència del preu de lloguer comportarà un augment de l'import de les rendes i una reducció de l'oferta arran de la "incertesa" que causarà la normativa. Segons el director d'Estudis del portal immobiliari, Ferran Font, es tracta d'una situació que "genera força dubtes", com per exemple com s'aplicarà i com s'actualitzarà.

Per Font, també es traduirà en una "incertesa" que pot provocar que "un desequilibri entre oferta i demanda" i que les inversions en matèria de lloguer es traslladin a altres comunitats. Per la seva banda, Òscar Gorgues, gerent de la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona, adverteix sobre "una espiral diabòlica" al mercat de lloguer: "No hi ha una altra solució que posar més pisos al mercat"-