Enlaces accesibilidad
Protesta

Professionals sanitaris, en contra del nou conveni de l'ICS

  • Els sanitaris han tallat aquest dilluns durant dues hores l’avinguda Diagonal de Barcelona
  • Continua el malestar en el sector, que convoca una nova mobilització unitària pel 27 de gener

Per
Un centenar de tècnics sanitaris es manifesten davant la conselleria de Salut
Un centenar de tècnics sanitaris es manifesten davant la conselleria de Salut RTVE Catalunya

Nova jornada de protestes a Barcelona, aquest cop protagonitzada pels tècnics sanitaris. El col·lectiu, ja ha fet diverses jornades de vaga puntuals i de mobilitzacions, però des d'aquest dilluns inicien una aturada indefinida per protestar contra el tercer conveni de l’ICS, unint-se així a la protesta del d'infermeria.

Els sanitaris han tallat des de les 9.30 hores l'avinguda Diagonal de Barcelona, abans de reunir-se davant de la conselleria de Salut. El tall, que ha durat dues hores, ha provocat diversos quilòmetres de retencions i ha afectat la sortida 11 de la ronda de Dalt.

Vaga unitària

El 27 de gener hi ha convocada una manifestació adreçada a tot el personal de l'Institut Català de la Salut (ICS) i ciutadania. La plataforma sindical Vaga Unitària contra el Preacord ICS titlla el preacord d'"injust i classista" perquè dels 320 milions d'euros que el Govern vol destinar a millorar l'anterior conveni, el 52% serà pels metges.

D'altra banda, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha destacat que l'acord de l'ICS és adequat, tot i que "certs col·lectius no se senten representats". També ha destacat que els nivells professionals que demanen els sectors en vaga no són competència de la Generalitat, sinó que depenen de l'Estat i que hi ha programada una reunió el 2 de febrer amb la ministra de Sanitat, Mónica Garcia, en la qual s'abordarà el tema.

El 112 també s'atura

Comissions Obreres (CCOO) ha convocat una vaga indefinida a partir d'aquest dilluns al 112 de Barcelona per la "gestió deficient" de l'empresa SERVEO, en subcontractació amb la Generalitat. El sindicat denuncia la precarietat laboral i la rotació constant de personal, casos d'assetjament sense resoldre i deficiències greus en l'estructura del servei.

A Reus, l'altre centre que gestiona les trucades d’emergència de Catalunya ja es va iniciar una aturada l'agost del 2023. Avui en dia encara exigeixen que s'apliquin millores d’estructura i salaris.

Continua el conflicte a infermeria

El sector d'infermeria segueix de vaga, des de la seva convocatòria el 12 de desembre, amb l'objectiu de reivindicar millores laborals i més reconeixement de la professió. Aquest matí han convocat una roda de premsa i ahir van engegar una campanya de recollida de signatures en línia per sumar adhesions a una petició dirigida als diputats del Parlament.

El document demana a l'executiu que classifiqui les infermeres al grup professional A1, que destini una partida dels pressupostos 2024 per reconèixer econòmicament aquesta nova classificació com a facultatives i que reconegui les especialitats infermeres amb el nivell salarial corresponent.

Sílvia Fuster, infermera d'Atenció Primària, ha explicat a una entrevista del Cafè d'idees de La 2 i Ràdio 4 els motius per mantenir la vaga: "Ha arribat un punt en el qual ja no podem més". La sanitària confia que es puguin a arribar a signar acords amb el Departament de Salut i ha reivindicat el reconeixement de les especialitats perquè, assegura, hi ha un menysteniment de la professió.