Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum de notícies a Catalunya del 15 de gener de 2024 | Sánchez rebutja delegar a la Generalitat el control de fronteres i la immigració irregular

  • L'executiu de Rajoy hauria utilitzat la cúpula de la Policia per frenar l'independentisme
  • Els tècnics sanitaris se sumen al personal d'infermeria i comencen vaga indefinida
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Pedro Sánchez en una entrevista a 'Las Mañanas de RNE'
Pedro Sánchez en una entrevista a 'Las Mañanas de RNE'

L'actualitat d'aquest dilluns passa per l'entrevista a Pedro Sánchez a Ràdio Nacional. El president assegura que suarà la samarreta per garantir l'estabilitat de la legislatura. Sánchez, però, dilueix l'acord amb Junts pel que fa al traspàs de competències sobre immigració. Junts continua defensant-se de les acusacions sobre racisme. Una altra veu d'ERC se suma a les crítiques.

El president del govern també reacciona a les informacions que apunten que l'executiu de Rajoy hauria utilitzat la cúpula de la policia per frenar l'independentisme en l'anomenada 'Operació Catalunya'. Sánchez ho rebutja i demana investigar-ho al Congrés.

Els tècnics sanitaris se sumen al personal d'infermeria i comencen vaga indefinida: reclamen millores en el conveni de l'Institut Català de la Salut. El conseller ha tornat a defensar l'acord i ha recordat que el va signar la majoria de sindicats.

Declaren per primera vegada les dues responsables de la residència Fiella de Tremp, on van morir 64 avis en un mes per un brot de COVID durant la pandèmia.

Segons el balanç de sinistralitat, 150 morts a les carreteres catalanes el 2023. Són menys víctimes i menys accidents que l'any anterior. Però el col·lectiu més vulnerable, el dels motoristes, ciclistes i vianants, representa gairebé la meitat dels sinistres amb víctimes mortals. D'altra banda, han entrat en vigor les noves tarifes del transport a l'àrea de Barcelona.

Resum de notícies a Catalunya, 15 de gener de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:10

    El Govern de la Generalitat i l’ajuntament de Parets es reuneixen amb el comitè d’empresa i directius de Danone

     

    El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, i l’alcalde de Parets del Vallès, Francesc Juzgado i Mollá, s’han reunit aquesta tarda amb el comitè d’empresa de la planta de Danone de la localitat del Vallès Oriental, arran de l’anunci de l’empresa del passat divendres 12 de gener. El comitè d’empresa, el conseller, l’alcalde i els sindicats han coincidit amb la voluntat de treballar per tal de garantir la continuïtat industrial de la planta, així com pels llocs de treball. "La indústria és un puntal de l’economia de Catalunya i una de les nostres prioritats. Des del Govern posem i posarem totes les eines al nostre abast per assegurar el millor dels escenaris per l'activitat industrial i els llocs de treball", ha explicat el conseller Torrent.

  • 19:05

    Mor Carles Falcón una setmana després del seu greu accident al Dakar

     

    El motorista català Carles Falcón ha mort aquest dilluns a conseqüència de les ferides sofertes diumenge passat dia 7 en caure's en la segona etapa del Dakar, una caiguda per la qual va haver de ser reanimat pels serveis mèdics de la prova després de perdre el pols.

  • 18:35

    El Govern farà llista de les obres prioritàries de l'Estat a Catalunya per corregir el "dèficit històric d'inversions"

     

    La Generalitat ha posat en marxa aquest dilluns a la tarda el Comitè Estratègic d'Inversions de Catalunya amb l'encàrrec principal d'elaborar un llistat de les obres prioritàries que l'Estat ha d'executar a Catalunya, incloent-hi les que ha de fer l'administració catalana a través del nou sistema d'encomanes de gestió. "Cal deixar enrere la inexecució i corregir el dèficit històric d'inversions de l'Estat a Catalunya", ha assenyalat la consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas. 

  • 18:16

    La CHE diu que desconeixia la proposta de portar aigua de l'Ebre al Priorat i avisa que no es podrà avaluar fins 2027

     

    La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) assegura que "no ha tingut constància" fins ara de la proposta del Govern de portar aigua del riu Ebre fins als embassaments de Margalef i Siurana i poder abastir el reg de suport del Priorat. Per aquest motiu, l'actuació no es va valorar en la planificació del cicle hidrològic de l'Ebre 2022-2027 i que no serà fins a la pròxima revisió que ho podran fer. La revisió del Pla Hidrològic de l'Ebre ha d'estar llesta el desembre de 2027 i després es valoraran les actuacions referents a regadius que proposin les comunitats autònomes.

  • 17:55

    El Prat repeteix com a setè aeroport europeu amb més trànsit

     

    L'aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat es manté per segon any consecutiu com a setè aeroport europeu amb més trànsit. Concretament, si es té en compte el trànsit total, en els nou primers mesos de l'any passat es van registrar 18,1 milions de viatgers entre gener i setembre. En primer lloc, se situa Londres Heathrow, amb xifres properes als 30 milions de passatgers, seguit de l'aeroport d'Istanbul, i del Charles de Gaulle de París.

  • 17:30

    Troben 706 plantes de marihuana en dos pisos de la Jonquera

    La Policia Local de la Jonquera (Alt Empordà) i els Mossos d’Esquadra han desarticulat dos cultius de marihuana amb 706 plantes al municipi. Els agents van descobrir una instal·lació preparada pel cultiu i recollida d’aquesta droga amb una capacitat de 3.000 plantes. Les investigacions segueixen obertes i no es descarten detencions els pròxims dies. El primer tinent d’alcalde del municipi i regidor de Seguertat Ciutadana, Rafael Medinilla, assegura que aquest operatiu és “un exemple del compromís” del govern local en contra dels delictes de salut pública.

  • 16:44

    Baixen els morts en accidents de trànsit, però empitjora la sinistralitat dels motoristes

     

    El nombre de víctimes mortals en accidents de trànsit s'ha reduït un 6% durant l'any passat amb un total de 150 morts. Això suposa un 14% menys que abans de la pandèmia. Tot i que la xifra és positiva pel que fa al retall de la mortalitat, encara resta lluny del 50% que s'ha marcat pel 2030. L'únic col·lectiu que empitjora la sinistralitat a la xarxa interurbana és el de motoristes.

    Trànsit invertirà en infraestructures tecnològiques per reduir la mortalitat
    rtve Trànsit invertirà en infraestructures tecnològiques per reduir la mortalitat
  • 16:10

    La sociedad de la nieve', millor pel·lícula espanyola als Premis RNE Sant Jordi

     

    'La sociedad de la nieve', dirigida per Juan Antonio Bayona, ha estat considerada la millor pel·lícula espanyola als Premis RNE Sant Jordi. Carolina Yuste recollirà el premi a millor actriu espanyola per 'Saben aquell' i Alberto Ammann ha estat reconegut com a millor actor espanyol pel seu treball a la coproducció catalana 'Upon entry', que, per la seva part, ha estat considerada la millor òpera prima. 

  • 15:59

    Salut nega "col·lapse" als centres sanitaris i insisteix que les desprogramacions són puntuals en alguns hospitals

     

    El conseller de Salut, Manel Balcells, ha negat “col·lapse” i “saturació” als centres sanitaris de Catalunya per l’increment de la grip i altres malalties en les últimes setmanes i ha parlat de “tensió” i “pressió”; una situació, ha afegit, que passa “cada any”. Balcells ha afirmat que s’han desprogramat operacions no urgents “en alguns hospitals de forma puntual” per la necessitat d’ingrés d’altres pacients i ha indicat que aquesta situació tampoc és excepcional.

  • 15:21

    Sánchez demana investigar la “policia patriòtica” del PP fins a “les últimes conseqüències”

     

    El president del govern, Pedro Sánchez, també reacciona a les informacions que apunten que l'executiu de Rajoy hauria utilitzat la cúpula de la Policia per frenar l'independentisme en l'anomenada 'Operació Catalunya'. Sánchez ho rebutja i demana investigar-ho al Congrés.

  • 15:13

    Junts continua defensant-se de les acusacions sobre racisme i ERC lamenta que vinculin immigració i inseguretat. 

     

     
  • 14:45

    Sánchez dilueix l'acord amb Junts sobre el traspàs de competències sobre immigració

     

    Pedro Sánchez diu a Ràdio Nacional que suarà la samarreta per garantir l'estabilitat de la legislatura. Ho fa després d'haver pogut salvar el decret de mesures anticrisi gràcies a un acord in extremis amb Junts. El president del Govern, però, dilueix l'acord amb Junts pel que fa al traspàs de competències sobre immigració: insisteix que corresponen a l'Estat. 

    Sánchez dilueix l'acord amb Junts sobre el traspàs de competències sobre immigració
    rtve Sánchez dilueix l'acord amb Junts sobre el traspàs de competències sobre immigració
  • 14:30

    Feijóo sentencia la legislatura de Sánchez.

     

     

    El president del PP assegura que el president del Govern està en mans dels independentistes. L'acusa d'humiliar-se i de cedir en tot per mantenir-se a la Moncloa. El líder del PP diu que la legislatura durarà el que vulgui Puigdemont.

  • 14:10

    L'exdirectora de la residència de Tremp on van morir 64 avis declara al jutjat que el centre funcionava "correctament"

     

    L'exdirectora de la residència Fiella de Tremp, on l'any 2020 van morir 64 dels 142 residents, ha declarat aquest dilluns al jutjat de Tremp que mentre ella va estar treballant i fins que va agafar la baixa el 27 de novembre, tot funcionava "correctament" i culpa les monges que atenien els usuaris del brot de covid-19 que va afectar el centre. L'advocat de l'acusació particular, Xavier Prats, ha explicat un cop acabada la vista que l'antiga responsable de la residència ha defensat al jutjat que les acusacions de les treballadores són "totalment falses i infundades" i que "tothom coneixia el pla de contingència" i disposava d'EPIs. 

  • 13:59

    El portaveu d'ERC a l'Ajuntament de Mollerussa renunciarà a l'acta de regidor

     

    El portaveu d'ERC a l'Ajuntament de Mollerussa, Engelbert Montalà, renunciarà a l'acta de regidor en el pròxim ple del 25 de gener. Tot i plegar de l'Ajuntament, Montalà seguirà com a diputat d'ERC al Parlament per Lleida. Els republicans van perdre dos regidors en les eleccions municipals del passat maig. Montalà ha optat en tres ocasions a l'alcaldia de la capital del Pla d'Urgell. El 2019 va ser quan va aconseguir millors resultats amb 5 regidors, però no suficients per prendre l'alcaldia a Marc Solsona, que va obtenir la seva darrera majoria absoluta. Solsona continua com a alcalde després de presentar-se amb Pacte Local i mana amb el PSC i Junts.

  • 13:40

    Catalunya fa més trasplantaments que mai el 2023

     

    Catalunya ha assolit el 2023 un nou màxim de trasplantaments d'òrgans amb 1.393 intervencions, un 3,5% més que l’any anterior. Segons dades de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), també hi ha donants que mai: 187 persones en vida i 384 en morir. Ara bé, el percentatge de les negatives en les famílies ha pujat del 18% al 22% i un dels motius podria ser l’augment de donants de mort en asistòlia, amb un cessament irreversible de les funcions cardiorespiratòries, però a qui encara no s'ha certificat la mort (encefàlica).

  • 13:30

    Territori i l'Ajuntament de Barcelona acorden promoure i construir 1.700 habitatges socials a la capital catalana

     

    L'alcalde de la ciutat, Jaume Collboni, i la consellera Ester Capella, han signat el conveni de col·laboració que farà possible la mesura. Es tracta de pisos de protecció oficial, allotjaments dotacionals i de lloguer assequible situats en solars del municipi. El consistori atorgarà a l'Incasòl la cessió de drets de superfície o concessions d'ús privatiu d'aquests espais per un termini de 75 anys i el Govern invertirà 221 milions d'euros per edificar-hi. L'executiu barceloní ja ha cedit onze parcel·les municipals en què s'aixecaran els primers 637 habitatges.  

  • 13:00

    Les línies metropolitanes de Ferrocarrils recuperen el 99,8% de la demanda anterior a la pandèmia

     

    Concretament, durant l'any passat, la línia Barcelona Vallès va sumar 64,9 milions de passatgers, un 13,7% més que el 2022 i una recuperació del 97,9% en comparació al 2019. Pel que fa a la línia Llobregat-Anoia, es van registrar 25,9 milions de viatgers, un 18,4% més que el 2022 i un 5% per sobre la demanda del 2019. D'aquesta manera, si se sumen les dues línies, es van assolir 90,8 milions de viatgers i la recuperació de la demanda total es va situar en el 99,8%.

  • 12:20

    Noves tarifes del transport públic a l'àrea de Barcelona

     

    Des d'aquest dilluns, ja estan en vigor les noves tarifes del transport públic per al 2024 a l'àrea de Barcelona. Els bitllets per a metro, bus i tramvia són un 6,75% més cars, tal com va anunciar l'Autoritat Metropolitana del Transport.

  • 12:00

    Talls a l’R4 entre Sant Vicenç de Calders i Vilafranca per les obres del corredor del Mediterrani

     

    A partir d'aquest dilluns, els usuaris de l'R4 entre Sant Vicenç de Calders i Vilafranca hauran de fer aquesta ruta amb autobús. Adif comença les obres d'implantació del tercer carril del corredor del Mediterrani. Els usuaris han lamentat la manca d'informació dels canvis. 

  • 11:35

    Els tècnics sanitaris es manifesten davant de la conselleria

     

    Nova jornada de protestes a Barcelona, aquest cop protagonitzada pels tècnics sanitaris. El col·lectiu, ja ha fet diverses jornades de vaga puntuals i de mobilitzacions, però des d'aquest dilluns inicien una aturada indefinida per protestar contra el tercer conveni de l’ICS, unint-se així a la protesta del d'infermeria. A més a més, han tallat des de les 9.30 hores l'avinguda Diagonal de Barcelona, abans de reunir-se davant de la conselleria de Salut. El tall, que ha durat dues hores, ha provocat diversos quilòmetres de retencions i ha afectat la sortida 11 de la ronda de Dalt.

  • 10:58

    La pròrroga de les bonificacions al transport públic fa passar desapercebut l'augment de les tarifes

     

    El transport públic de l'àrea metropolitana de Barcelona ha estrenat tarifes aquest dilluns. Els títols que s'expedeixen són un 6,75% més cars, però la majoria dels usuaris recurrents han assegurat que no han notat aquest augment perquè encara utilitzen bitllets comprats de fa dies. Així ho han assegurat diversos viatgers, que també han celebrat que es mantinguin les bonificacions. "Mentre no ens apugin el sou, els preus s'haurien de quedar així", ha dit l'Encarna. A l'estació de Sants s'han observat algunes cues a les màquines de venda de bitllets, però les habituals en un dia laborable. Pel que fa als títols comprats abans del 14 de gener, es podran fer servir fins al 30 d'abril.

  • 10:50

    Un detingut per vendre ulleres de sol falsificades a una cadena d’òptiques

     

    La Policia Nacional i l’Agència Tributària han intervingut a Barcelona i altres províncies de l’Estat més de 700 objectes entre els quals s'inclouen estoigs, llibrets, cartonatge i gairebé 300 ulleres de sol falsificades amb un valor de mercat de 43.000 euros que es trobaven a la venda en 12 establiments en diverses províncies d'una cadena legal d'òptiques de prestigi. L'home que venia les falsificacions ha estat arrestat i també s’han escorcollat 12 de les òptiques de la cadena i el magatzem central.

  • 10:05

    Grífols arranca la jornada a la borsa a l'alça: creixen per sobre del 6% a primera hora.

     

     

    Tot plegat, després que la multinacional asiàtica Haier Group Corporation ratifiqués que tira endavant la compra del 20% de Xangai Raas a la companyia catalana. 

     
  • 9:56

    Pedro Sánchez es reunirà amb Puigdemont i Junqueras.  

     

     

    El president del Govern, Pedro Sánchez, dona per fet que es reunirà tant amb Carles Puigdemont com Oriol Junqueres quan s'aprovi la llei d'amnistia. Emmarca en la normalitat parlamentària les votacions ajustades com les de dimecres, un ple al Senat en què es va pactar cedir competències en immigració per Catalunya que, en cap cas, segons Sánchez tindran a veure amb el control de fronteres i la política d'immigració irregular. Dues qüestions que, torna a insistir, recauen exclusivament en l'Estat. 

     
  • 9:20

    Pilar Calvo (Junts): "Entre el bonisme i la xenofòbia hi ha un camí del mig". 

     

     

    La diputada de Junts per Catalunya, Pilar Calvo, rebat les declaracions el president d'ERC, Oriol Junqueras, i veu "indignant" que compari el discurs de Junts per Catalunya amb el de l'extrema dreta arran de la polèmica pel traspàs de delegació de competències sobre immigració a la Generalitat: "S'està mentint a la ciutadania. Entre el bonisme i la xenofòbia hi ha un camí del mig".

     
  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dilluns 15 de gener d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

  • 8:25

    Continua la vaga de les infermeres i tècnics sanitaris. 

     

     

    Les infermeres fa un mes que estan en vaga indefinida per reclamar millores laborals. Denuncien que se'ls carrega de tasques que no els són pròpies i no es tradueix en millores. A les reivindicacions, ara s'han sumat els tècnics sanitaris. Els tècnics sanitaris protestaran aquest matí amb una marxa que unirà la zona universitària de Barcelona amb el departament de Salut. Dissabte, centenars de persones es van manifestar en suport del col·lectiu sanitari. El sindicat infermeres de Catalunya ha iniciat una recollida de signatures per traslladar les seves reclamacions al Parlament.
     

     
  • 8:20

    Tall a l'R4 entre Sant Vicenç de Calders i Vilafranca del Penedès. 

     

     

    Comencen les obres del corredor del Mediterrani que obliguen a tallar el tram de la línia R4 entre Vilafranca del Penedès i Sant Vicenç de Calders. Un tall que es farà els dies feiners entre les vuit del matí i les set de la tarda i entre dos quarts de 10 i dos quarts d'onze de la nit. Els caps de setmana i festius no hi haurà talls. Renfe habilitarà un transport alternatiu per carretera. Les obres duraran fins al mes d'agost, i afectaran uns 5.000 usuaris.
     

  • 8:15

    Primer dia amb les noves tarifes al transport públic de Barcelona. 

     

     

    El preu s'incrementa un 6,75% més. El bitllet senzill passarà a costar 2 euros amb 55 i la T-Casual 12 euros amb 15 cèntims. Es mantindran els descomptes del 50% en els abonaments com la T-Usual i la T-Jove. 

  • 8:05

    PSOE mira d'acordar amb ERC i Junts les esmenes a l'amnistia. 

     

     

    Encara amb el record de la votació in extremis dels decrets del govern al congrés, el PSOE afronta ara les esmenes parcials a la llei d'amnistia. I aquesta vegada sí, es proposa pactar-les prèviament amb ERC i Junts. La llei continua el seu tràmit al congrés, i demà expira el termini per presentar esmenes parcials. Els socialistes volen evitar sorpreses i, aquesta vegada, s'esforçaran per pactar un text amb els grups independentistes. No preveuen canvis profunds, perquè la llei es va gestar precisament amb Esquerra i Junts. 

  • 8:00

    Bon dia! Segueix aquí l'actualitat d'aquest dilluns 15 de gener de 2024. 


    Consulta aquí les notícies més destacades d’aquest cap de setmana.