Enlaces accesibilidad

La Constitució canvia el terme disminuït per discapacitat

  • El Congrés aprova la reforma de l'article 49 i deixa de definir a les persones amb discapacitat com a "disminuïts físics, sensorials i psíquics"
  • Es tracta de la tercera reforma en 45 anys, després de la del 1992 i la del 2011

Per
El sector la discapacitat celebra la nova reforma constitutiva
El sector la discapacitat celebra la nova reforma constitutiva

El terme disminuït, segons la Reial Acadèmia Espanyola (RAE), és una persona "que ha perdut forces o aptituds, o les posseeix en grau menor al normal". En concret, l'article 49 de la Constitució que es refereix a aquestes com "disminuïts físics, sensorials i psíquics".

Però, des d'aquest dijous, el Congrés ha aprovat la tercera reforma de la Constitució de l'Estat del 1978 i ha retirat la paraula disminuïts, substituint-la per "persona amb discapacitat". L'acord pretén complir amb una demanda històrica del col·lectiu, actualitzant la protecció dels drets de més de 4 milions de persones a Espanya i deixant d'establir el que és normal i el que no.

Aquesta seria la tercera reforma constitucional en 45 anys. Fins ara només s'havien fet canvis en 1992 i 2011 pel vot estranger i la crisi. Un cop superada la segona votació al Congrés, que ha tirat endavant amb una àmplia majoria de 312 vots a favor i la negativa de Vox, la reforma anirà al Senat, on s'acabarà de convalidar si hi ha majoria de PSOE i PP.

"Som persones normals"

Montse Vilarrasa, vocal per la discapacitat intel·lectual al Consell Rector de l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat de l'Ajuntament de Barcelona, ha celebrat a una entrevista al Cafè d'Idees de la 2 i Ràdio 4 l'eliminació del terme 'disminuït', però destaca que també s'ha d'aplicar a la societat: "Encara que tinguem un cromosoma de més, som iguals que les altres persones".

Vilarrasa ha manifestat la seva lluita i ha explicat algunes de les situacions en què ha patit discriminació per tenir síndrome de Down.