Enlaces accesibilidad

Jaume Guardiola: "Perdre productivitat té molt a veure amb decisions polítiques"

  • El president del Cercle d'Economia replica Pedro Sánchez a Davos, que ha demanat que les empreses augmentin el poder adquisitiu dels treballadors
  • Guardiola: "El canvi de seu del Sabadell el 2017 va ser inevitable"

Per
Jaume Guardiola: "Pagar millor té a veure amb la productivitat"

El president del Cercle d'Economia, Jaume Guardiola, replica el discurs de Pedro Sánchez a Davos en què ha demanat a les empreses el poder adquisitiu dels seus treballadors: "Pagar millor té a veure amb la productivitat. Perdre productivitat té molt a veure amb decisions polítiques". Guardiola qualifica d'"interessant" el discurs del president del govern "com a defensor de la socialdemocràcia", però discrepa que l'augment de salaris millorin la productivitat: "La productivitat és el drama d'aquest país. Des de l'adopció de l'euro hem anat perdent en productivitat amb Europa".

El líder del Cercle d'Economia argumenta que la pèrdua de productivitat està relacionada amb la manca de reformes estructurals i amb l'educació: "Té a veure amb decisions polítiques. Les empreses tenen la seva responsabilitat, però la polarització política no permet reformes estructurals".

Guardiola afirma que primer cal augmentar la productivitat i després els salaris, un punt de vista oposat a la tesi que posen en marxa des de l'actual Govern: "No és obvi ni científic que una reducció de la jornada comportarà més productivitat. Les millores de la productivitat, produeixen millors salaris. Fer-ho a la inversa és trampós".

El president del Cercle d'Economia lamenta que la legislatura arrenqui amb un acord entre govern i sindicats sobre el Salari Mínim Interprofessional del 5 %, però amb l'absència de la patronal CEOE: "És una mala notícia. Vam fer unes eleccions fa uns mesos i sembla que encara estem en campanya electoral".

"El Procés ha concentrat tantes energies que se'ns han obert uns dèficits de gestió notables"

Guardiola es mostra contrari a "incentivar o sancionar"

En una entrevista al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, Guardiola rebutja incentivar o sancionar les empreses que van marxar de Catalunya el 2017 perquè "és injust pels que no van moure's": "El marc ha de ser la llibertat. Anar cas a cas. Poden tenir un efecte advers".

Guardiola defensa les empreses que van canviar la seu l'octubre del 2017, com el Banc Sabadell del que ell n'era conseller delegat: "Vam prendre una decisió inevitable". El president del cercle d'Economia argumenta que la independència es va veure com un risc i hi va haver una sortida de dipòsits: "Era un moment a vida o mort, per l'alta direcció va ser un moment molt trist".

Guardiola: "S'estan creant les bases per iniciar una nova etapa"

Amb relació al govern de la Generalitat, Guardiola veu a l'actual president de la Generalitat, Pere Aragonès, molt preocupat per la gestió "però feble" perquè té un suport molt petit: "Fer canvis profunds amb feblesa no és possible. Seria bo tenir governs amb més suport". Tanmateix, creu que el govern d'ERC arribarà fins a final de legislatura: "Eleccions a Catalunya. No fa pinta que hi siguin".

Guardiola creu que la llei d'amnistia que es tramita al Congrés és "suficientment forta" perquè sigui avalada pel Tribunal Constitucional i demana "que sigui el final d'una etapa i l'inici d'una altra": "No és compatible amb reivindicacions d'unilateralitat. Jo crec sincerament que s'estan creant les bases per iniciar una nova etapa que el país ho necessita".

Guardiola defensa que el debat sobre la immigració "no es deixi als extrems"

Guardiola reclama que el debat sobre la immigració, arran l'acord de les competències pactades entre PSOE i Junts, no es deixi "als extrems" i demana que el gestioni "el centre polític". A més, defensa que la immigració és imprescindible si volem mantenir el nivell de vida i demana una integració "des del moment zero" amb l'educació com a element clau.