A Múrcia també es parla el català
- Hi ha comunitats on es parla català que no són Catalunya
- A la regió del Carxe (Múrcia) es conserven paraules catalanes
A Espanya no només es parla el castellà. El gallec, el català i el basc són altres idiomes que es parlen majoritàriament a les comunitats de Galícia, Catalunya i País Basc respectivament. No obstant això, hi ha comunitats on també es parla. El català, per exemple, també es parla a les Illes Balears, on tenen el seu propi dialecte, i també a València, on tenen el valencià. Però el que és més curiós és que hi ha petites regions a Espanya on es parla català sense que sigui propi de la comunitat. Per exemple, a Múrcia.
A Múrcia també es parla català
Actualment, encara es conserva el català en una petita regió de Múrcia, la regió del Carxe. El seu nom prové de la serra del Carxe, una serra de fins a 1.371 metre d’altitud. I és que gràcies a les recerques sociolingüístiques dutes a terme per Manuel Sanchis i Guarner, es coneix la seva existència com a zona de parla catalana. Malgrat que el valencià no té reconeixement oficial a la regió de Múrcia, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua n'imparteix cursos en diversos municipis de la comarca.
Tot i que a hores d'ara només es parla a la regió del Carxe, antigament el català va ser present en altres zones de Múrcia, com per exemple a Cartagena, on es va parlar fins ben entrat el segle XVI. Segons l’historiador Alfonso Granal fins fa pocs anys hi podíem sentir gent que feia servir paraules com pèsol, polseguera o escalfar.
Per descobrir més curiositats sobre la història de la llengua catalana, recupera el programa ‘Déu n’hi do’ amb la Shalana a RTVE Play Catalunya.