Enlaces accesibilidad

Més de 16.000 denúncies a conductors de patinets elèctrics a Barcelona

  • Circular per la vorera, saltar-se un semàfor o anar amb auriculars són algunes de les conductes de risc més detectades
  • La xifra de multes suposa un 25% menys que en 2022

Per
Circular per llocs on no està permès és la infracció que més denúncies va generar el 2023
Circular per llocs on no està permès és la infracció que més denúncies va generar el 2023

La Guàrdia Urbana de Barcelona (GUB) va interposar el 2023 més de 16.000 denúncies a patinets elèctrics i altres vehicles de mobilitat personal (VMP). La xifra suposa un 25% menys que l’any anterior, quan se'n van posar 21.697, moment en què encara estava permès portar el patinet al transport públic.

16.000 denúncies a patinets elèctrics aquest 2023, un 25% menys que l'any anterior

Les denúncies han estat generalment per circular a zones prohibides com la vorera, saltar-se semàfors, anar més d'una persona i conduir amb auriculars. El portaveu del cos, l'intendent, Jordi Oliveras, creu que la disminució de les infraccions, tot i fer la "mateixa pressió", respon al fet que els conductors coneixen més la normativa i tenen més "disciplina viària".

Baixa la sinistralitat

El nombre de víctimes mortals en accidents de trànsit a Catalunya s'ha reduït un 6% durant l'any passat amb un total de 150 morts. Tot i que la xifra és positiva pel que fa al retall de la mortalitat, encara resta lluny del 50% que s'ha marcat pel 2030.

A Barcelona, el 2023 van morir 20 persones en accidents de trànsit, dues de les quals conduïen un vehicle de mobilitat personal; un home de 55 anys que va xocar amb un autocar de passatgers a l'Esquerra de l'Eixample i un de 25 anys en caure a la Gran Via de les Corts Catalanes. En el primer semestre de l’any passat, 9 conductors de VMP van resultar ferits greus; una passatgera i tres vianants en accidents amb aquests vehicles.

Nova mesura per evitar manipulacions

Des del gener, ha entrat en vigor una nova normativa i els vehicles de mobilitat personal hauran de portar obligatòriament el distintiu de la DGT. Es tracta d'un certificat per al seu ús que garanteix el compliment amb certs estàndards de seguretat i rendiment.

La mesura vol evitar que es puguin manipular els aparells i no se superi la velocitat a la màxima permesa (25 km/h). A les botigues ja s'han de comercialitzar amb aquest certificat, però en cas de tenir el patinet d'abans, s'ha d'homologar o s'estaria incorrent en una infracció.

Normativa dels patinets 2024

A l'hora de circular per la ciutat, segons el tipus de vehicle s’estableixen unes restriccions concretes, però, a escala general, la normativa dels VMP és la següent:

  • S'ha de ser major de 16 anys per poder d'utilitzar-los (tot i que no cal tenir carnet de conduir ni assegurança).
  • Està prohibit circular per la vorera. A més a més, sempre que es pugui és preferible circular pel carril bici.
  • L’ús de casc és obligatori amb patinet.
  • Només pot anar un ocupant per patinet.
  • La velocitat màxima permesa és de 25 quilòmetres per hora.
  • Els usuaris poden ser sotmesos a controls d’alcoholèmia i drogues, igual que la resta de conductors.