Enlaces accesibilidad

El TNC estrena 'La filla de l'est', una porta a la realitat de la guerra dels Balcans

Per
Imatge del muntatge de 'La filla de l'est', al TNC
Imatge del muntatge de 'La filla de l'est', al TNC ACN

La guerra dels Balcans arriba al Teatre Nacional de Catalunya de la mà de Clara Usón, creadora del muntatge 'La filla de l'est'. Sota la direcció de Norbert Martínez, la història presenta a l'Ana, una jove de 23 anys que una nit a Moscou (Rússia) agafa la pistola del seu pare i pren una decisió que marcarà la vida de la família per sempre.

La tragèdia de la protagonista confereix una dimensió familiar, real i propera al drama de la guerra on el monstre dels nacionalismes és auguri del passat i futur al continent. El repartiment de l'obra compta amb Jordi Rico, Josep Julen, Gemma Brió, Mar Orfila, Roger Julià i Tàtels Pérez i es podrà veure a la Sala Tallers des d'aquest dijous i fins a l'11 de febrer.

Nacionalisme, religió i postcomunisme

En roda de premsa, el director i membre de la companyia Les Llibertàries, Norbert Martínez, ha explicat que l'espectacle va néixer després de la crisi de refugiats de 2015 quan persones que fugien de Síria es van trobar bloquejades amb un mur a Hongria.

Martínez ha destacat que han volgut estudiar les diferents crisis que s'han patit a Europa i que el conflicte dels Balcans els va interessar perquè va ser "complicat" en barrejar nacionalisme, religió i postcomunisme.

L'equip de Les Llibertàries va aposar per una novel·la catalana sobre el conflicte dels Balcans perquè els va "fascinar" i tenia quelcom teatral. Després d'un llarg procés d'adaptació del treball d'Usón, l'actriu Gemma Brió ha defensat que plantegen un muntatge que no vol "renyar a ningú", sinó que vol conscienciar que, mentre la ciutadania fa la seva vida, "passen coses greus al món i hauríem de fer alguna cosa".

Obrir els ulls a la realitat

La protagonista és l'Ana Mladic, una jove filla del general Ratko Mladic. La noia es treu la vida durant la guerra i tant la novel·la com l'obra de teatre especulen sobre els motius de la tràgica mort. Així, s'explica de forma ficcionada com la noia s'adona què feia el seu pare a la guerra i obre els ulls.

L'obra 'La filla de l'est', al TNC

El fet d'obrir els ulls a la realitat és el que més interessa a la companyia. "Els europeus que vivim feliços, sabem el que passa a una hora o trenta minuts dins el mar Mediterrani? Quan anem a comprar el pa sabem que està morint gent a Ucraïna i Palestina", s'ha preguntat Brió.

A banda d'explicar les arrels del conflicte, 'La filla de l'est' ofereix música en directe durant tot l'espectacle per reproduir l'època dels anys 90. Des d'un vessant personal, s'explica un cas universal i es parla de botxins, víctimes i de la societat que es troba en aquell conflicte.