Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum de notícies a Catalunya del 18 de gener de 2024 | La llei d'amnistia tira endavant amb les esmenes de PSOE i ERC, i el suport de Junts

  • Pere Aragonès repetirà com a candidat d'ERC a les eleccions a la Generalitat
  • L'Àrea Metropolitana de Barcelona aprova reduir la pressió de l'aigua als municipis que sobrepassen el límit
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
La llei d'amnistia supera el tràmit de les esmenes parcials al Congrés
La llei d'amnistia supera el tràmit de les esmenes parcials al Congrés

L'actualitat d'aquest dijous passa pel debat de les esmenes de la llei d'amnistia a la comissió de Justícia del Congrés. Finalment, la llei d'amnistia tira endavant amb les esmenes pactades pel PSOE i ERC i el vot favorable de Junts. Junts i ERC continuaran negociant les esmenes pel blindatge dels investigats del Tsunami i els CDR.

Fonts d'ERC confirmen que el Consell Nacional avalarà dissabte la candidatura de Pere Aragonès a les eleccions catalanes previstes per febrer de 2025.

En clau judicial, l’Audiència Nacional rebutja el recurs de la fiscalia contra la seva decisió d’enviar al Suprem la causa del Tsunami. Un jutge reconeix per primera vegada com a accident laboral els trastorns d'ansietat dels moderadors de Meta

Mentrestant, les dades de les emissions de gasos que provoquen l'efecte hivernacle a Catalunya cauen, però encara estan un 29% per sobre del fixat a l'Acord de París. Dos terços de les famílies amb infants a primària estan a favor d'ajornar l'accés al mòbil intel·ligent fins als 16 anys.

La Guàrdia Urbana va interposar a Barcelona 16.000 denúncies a patinets elèctrics i inicia una nova campanya de control d'infraccions d'aquests vehicles de mobilitat personal.

Notíces a Catalunya del 18 de gener de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:00

    ERC proposarà dissabte Aragonès com a candidat a les properes eleccions al Parlament

     

    Esquerra tanca polèmica sobre la candidatura a les pròximes eleccions catalanes. El líder del partit, Oriol Junqueras, fa un pas al costat i tanca files amb Pere Aragonès, perquè sigui el número 1 dels republicans en els pròxims comicis. Segons avança el Periódico i confirma Ràdio 4, ho avalarà el Consell Nacional previst per dissabte. Formalment, es poden presentar més candidatures, però fonts del partit expliquen a Ràdio 4 que no preveuen que hi hagi altres candidats.

    Pere Aragonès repetirà com a candidat a la presidencia de la Generalitat
    rtve Pere Aragonès repetirà com a candidat a la presidencia de la Generalitat
  • 18:09

    Aena dona més temps als sindicats i Iberia per arribar a un acord i detallar qui s'encarregarà del servei de handling

     

    En un principi la decisió s'havia de comunicar abans de divendres passat, 12 de gener, però després que les parts no arribessin a un pacte, el gestor aeroportuari ha anat ajornant el termini establert. Aquest dijous Aena havia convocat les parts i fonts de l'aerolínia han indicat que, de nou, s'ha prorrogat la trobada, sense concretat cap data límit. Fonts d'Iberia han assegurat que "continuaran negociant" amb els sindicats per arribar a un acord que permeti la creació d'una nova empresa dins del grup IAG que garanteixi el futur "pel negoci i pels treballadors".

  • 17:56

    Llibertat amb càrrecs pels tres detinguts en l'operació antiterrorista dels Mossos

     

    El titular del Jutjat d'instrucció número 6 de l'Audiència Nacional, Joaquin Gadea, ha deixat en llibertat amb càrrecs els tres detinguts dimarts passat en una operació conjunta dels Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil contra el terrorisme gihadista. Es tracta d'un intern del centre penitenciari de Brians 2, el ciutadà txetxè G. B., un veí de Sant Pere de Ribes, T. S. J., i un altre de Mèrida, P. V. Cap dels tres ha volgut declarar. Un seguirà a la presó, on ja complia condemna, i un altre queda detingut perquè tenia dues requisitòries pendents.

  • 17:42

    La Generalitat i el Govern espanyol han constituït la comissió que abordarà el futur de l'aeroport del Prat.

     

    Tots dos executius s'han compromès a fer una proposta abans de finals d'any. Ara es constituiran grups de treball en àmbits com la governança, ja que la Generalitat vol formar part de la gestió de l'aeroport. També es treballarà en la connexió ferroviària amb Reus i Girona, i s'estudiarà com augmentar la capacitat de vols intercontinentals. Un objectiu que no ha de passar, necessàriament, per l'ampliació de l'aeroport, segons el secretari de Mobilitat i Infraestructures català, Marc Sanglàs.
     

  • 17:38

    Dos terços de les famílies amb infants a primària estan a favor d'ajornar l'accés al mòbil intel·ligent fins als 16 anys.

     

    Una opinió que contrasta amb el fet que el 90% dels qui tenen fills o filles a secundària ja els hi han lliurat als 12 anys. Són dades de l'enquesta realitzada a 2.400 famílies del districte barceloní de Sant Martí per la plataforma 'Adolescència lliure de mòbils' del Poblenou.

    A favor d'ajornar l'accés al mòbil intel·ligent dels adolescents
    rtve A favor d'ajornar l'accés al mòbil intel·ligent dels adolescents

    El mateix contrast s'observa pel que fa a les xarxes socials, ja que el 74% de les famílies de primària voldria que fos a partir dels 16, però la realitat és que als 12 pràcticament la meitat ja hi té accés. Des d'aquesta plataforma, que va iniciar el moviment de famílies preocupades pels efectes dels mòbils als adolescents, confien que iniciatives com la seva facilitaran un canvi de dinàmica. 

  • 17:20

    Penes de fins a 3 anys i mig de presó un dels principals acusats vinculats al supremacisme blanc en el judici a Lleida

     

    L'Audiència de Lleida ha acollit aquest dijous el judici a quatre homes que van ser detinguts a la Pobla de Cérvoles (Garrigues), el Campello (Alacant), Ronda (Màlaga) i Pamplona entre el setembre i desembre de 2020 en una operació policial d'àmbit estatal vinculada a la supremacia blanca. Estaven citats pels delictes d'odi, tinença il·lícita d'armes i contra la salut pública. 

  • 17:06

    L'AMB aprova reduir la pressió de l'aigua en aquells municipis que sobrepassen el límit

     

    L'Àrea Metropolitana de Barcelona ha aprovat reduir la pressió de l'aigua a causa de la forta situació de sequera que viu Catalunya. Començant per aquells que més gasten i que ja són per sobre de les restriccions de la Generalitat. Segons ha confirmat Ràdio 4 aquest dijous, l'AMB s'ha reunit amb els ajuntaments.

  • 16:40

    Glovo planteja un ERO per acomiadar un centenar de treballadors de la divisió de supermercats

     

    L'empresa de Glovo ha plantejat un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) per acomiadar al voltant d'un centenar de treballadors de la divisió de supermercats. Es tracta d'un 10% del total d'empleats d'aquest segment d'activitat, que formen part de sis centres de treball de l'Estat: Bilbao, Pamplona, Las Palmas de Gran Canaria, Alacant i Granada. La companyia catalana ha confirmat que en aquestes ciutats el servei conegut com 'Super Glovo' deixarà d'estar operatiu.

  • 16:20

    La Diputació ratifica el tancament del restaurant de la Mola

     

    La Diputació de Barcelona engega el 23 de gener un pla de futur i sostenibilitat per a l'espai natural de la Mola, ubicat al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. La data coincideix amb la fi de la concessió del restaurant que hi ha al complex del monestir que s'alça al cim i que no es prorrogarà. Posteriorment, s'afrontarà, entre d'altres, la restauració del monestir. En total, la dotació pressupostària de 2,6 milions a executar fins a principis de 2027.

  • 15:59

    Acusen la "foodificació" d'acabar amb la identitat culinària pròpia d'algunes ciutats

     

    1 de cada 4 restaurants a Barcelona és de cuina internacional. El que per alguns és una manera de descobrir noves cultures, per als altres comporta el risc de perdre la cuina tradicional pròpia. És la "foodificació", un fenomen que explica els canvis a les ciutats a través del menjar i que, a més a més, es troba influenciat pel turisme.

  • 15:33

    S'eleven a quatre els detinguts per la mort violenta d'un home a Tàrrega el desembre passat

     

    Els arrestats passaran a disposició judicial davant del jutjat d'instrucció en funcions de guàrdia de Cervera aquest divendres. Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d'Esquadra de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) de la Regió Policial Ponent van obrir una investigació el passat 16 de desembre arran la mort d'un home al seu domicili de Tàrrega, al número 13 del carrer Segarra de la capital de l'Urgell.

  • 15:00

    Acció Climàtica fa actuacions estratègiques a les Gavarres per prevenir incendis

     

    El Departament d'Acció Climàtica fa actuacions estratègiques al massís de les Gavarres en previsió de la "pitjor campanya d'incendis" que es preveu, produïda pel canvi climàtic i la sequera que pateix Catalunya. L'objectiu és treure massa forestal que actua com a combustible en zones específiques i així facilitar la feina als Bombers en cas d'incendi.

  • 14:27

    Els CDR de l’Operació Judes' demanen suspendre la causa per la possible aprovació de la Llei d’Amnistia

     

    Els CDR de l’Operació Judes' han presentat un escrit amb diverses al·legacions, entre les quals hi ha la petició de suspendre la causa per la possible aprovació de la Llei d’Amnistia. Els advocats també plantegen la manca de competència de l’Audiència Nacional per jutjar els fets i denuncien les “nombroses vulneracions de drets fonamentals” patides pels encausats al llarg de tot el procediment. 

  • 13:59

    L’Audiència Nacional rebutja el recurs de la fiscalia contra la seva decisió d’enviar al Suprem la causa del Tsunami

     

    El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón ha rebutjat el recurs de la fiscalia contra la seva decisió d’enviar una exposició raonada al Tribunal Suprem perquè investigui per un delicte de terrorisme en la causa del Tsunami Democràtic l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, la secretària general d’ERC, Marta Rovira, i deu persones més.

  • 13:46

    La llei d'amnistia es debatrà al ple del Congrés el 30 de gener

     

    Els grups entren a la ponència les esmenes pactades pel PSOE i ERC amb el vot de Junts i deixen pendents les del Tsunami.

    La llei d'amnistia supera el tràmit de les esmenes parcials
    rtve La llei d'amnistia supera el tràmit de les esmenes parcials
  • 13:30

    El cotxe elèctric no convenç als compradors del mercat d'ocasió

     

    La presència del cotxe elèctric en el mercat del vehicle d'ocasió representa menys de l'1% de les vendes a Catalunya, segons un informe del Ganvam. El principal obstacle és el preu, que tot i que s'ha reduït un 10% l'últim any, de mitjana supera els 34.000 euros, el doble que un cotxe de combustió. Segons l'estudi, 4 de cada cinc compradors rebutgen l'opció del cotxe elèctric, primer, perquè no confien en la tecnologia, i després per la poca autonomia i la diferència de preu amb el motor de combustió.

    El cotxe elèctric no convenç als compradors del mercat d'ocasió
    rtve El cotxe elèctric no convenç als compradors del mercat d'ocasió
  • 13:17

    L’Hospital Sant Joan de Déu lidera un projecte europeu per millorar l’atenció pal·liativa dels infants

     

    L’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona liderarà un nou consorci anomenat Palliakid que té com a objectiu donar accés a l’atenció pal·liativa als infants que es troben en una situació de malaltia avançada, complexa o final de vida. L'objectiu és que millorin el seu benestar i qualitat de vida. Es calcula que 21 milions d'infants necessiten atenció pal·liativa arreu del món, i més de 8 milions requereixen aquesta atenció especialitzada. A Europa, aproximadament 170.000 de nenes i nens moren anualment sense poder accedir a aquest suport assistencial. 

  • 12:56

    Junts i ERC continuaran negociant les esmenes pel blindatge dels investigats del Tsunami i els CDR

     

    L'objectiu es puguin acollir a la llei els investigats als quals el jutge de l'Audiència Nacional Manuel Garcia Castellón atribueix el delicte de terrorisme. El PSOE, però, manté tancada aquesta porta. El portaveu dels socialistes al Congrés, Patxi López, ha afirmat que el PSOE "dialogarà sempre" però creu que "la llei ja està ben armada i ben reforçada".

  • 12:51

    Girona tanca les dutxes de piscines i equipaments esportius municipals i només les obrirà després dels partits

     

    Girona tancarà les dutxes de les piscines i els equipaments esportius municipals i només les obrirà després dels partits per la sequera. La mesura s'aplicarà la setmana que ve. En el cas de les piscines, si bé es tancarà l'aigua dels vestidors, es mantindran obertes les dutxes de platja per poder-se treure el clor. L'alcalde, Lluc Salellas, assegura que la mesura s'adopta "per pedagogia" i, en referència a l'entrada en emergència, ha criticat que es vulgui crear un debat "pervers" entre ecologia i l'aigua de boca pel cabal ecològic del Ter quan fa temps que "no es compleix".

  • 12:50

    El TNC estrena 'La filla de l'est', una porta a la realitat de la guerra dels Balcans

     

    La guerra dels Balcans arriba al Teatre Nacional de Catalunya de la mà de Clara Usón, creadora del muntatge 'La filla de l'est'. Sota la direcció de Norbert Martínez, la història presenta a l'Ana, una jove de 23 anys que una nit a Moscou (Rússia) agafa la pistola del seu pare i pren una decisió que marcarà la vida de la família per sempre. L'obra es podrà veure a la Sala Tallers des d'aquest dijous i fins a l'11 de febrer.

  • 12:45

    Salvador Illa reclama a Danone que replantegi el tancament de la planta de Parets: "Facin honor als compromisos socials"

     

    El primer secretari del PSC, Salvador Illa, reclama a Danone que replantegi l'anunci de tancament de la planta de Parets del Vallès, que afecta 157 treballadors. Ho ha hagut de fer a la porta de la planta, donat que l'empresa ha declinat cedir una sala per a la reunió, segons ha explicat el mateix Illa. Els treballadors mantenen que els índexs de producció de 2023 són positius, superiors als de 2022, motiu pel qual no coincideixen amb l'argument de baixada de producció que argumenta l'empresa.

  • 12:19

    Rodalies tanca l’any amb 130 milions de viatgers, un 19,5% més que al 2022

     

    Rodalies de Catalunya va tancar el 2023 amb un total de 130 milions de passatgers, un 19,5% més que l’any anterior, l’equivalent a uns 21 milions de passatgers més. Les dades també superen en 1,35 milions de clients les del 2019, l’any abans de la pandèmia. El servei de Rodalies a Barcelona assoleix els 120 milions d’usuaris, la xifra més alta des del 2006, quan en va tenir 122,8 milions, i la tercera en el rànquing, per darrere d’aquell any, que és el rècord absolut, i el 2005, quan els usuaris van ser 121,5 milions. 

  • 12:13

    La Cambra de Comerç de Tarragona adverteix que la crisi al Mar Roig comença a afectar algunes empreses

     

    La Cambra de Comerç de Tarragona adverteix que la crisi al Mar Roig comença a afectar algunes empreses de la demarcació. Encareix els preus de les matèries primeres i provoca problemes d'abastiment que afecten la producció d'algunes fàbriques. De fet, alguna empresa tarragonina ha aturat ja una part de la producció per ajustar-se als canvis

  • 11:51

    Ajornada la reunió entre Collboni i Colau prevista per aquest dijous

     

    Jaume Collboni i Ada Colau finalment no es reuniran aquest dijous. Segons han explicat des de BComú, la trobada s'ha ajornat a petició de govern i resten a l'espera que els proposin una nova data per trobar-se amb Collboni. La trobada s'emmarcava en les negociacions que el PSC ha reprès després de Nadal amb el compromís de formar un govern de coalició i aprovar el pressupost del 2024 abans de la primavera. Amb tot, l'alcalde encara no s'ha posicionat sobre qui és el seu soci preferent i també manté converses obertes amb Trias per Barcelona.

  • 11:46

    16.000 denúncies a patinets elèctrics aquest 2023, un 25% menys que l'any anterior

     

    La Guàrdia Urbana va interposar a Barcelona 16.000 denúncies a patinets elèctrics i inicia una nova campanya de control d'infraccions d'aquests vehicles de mobilitat personal. La xifra és un 25% inferior en 2022, quan encara estava permès portar el patinet al transport públic. Les denúncies han estat generalment per circular a zones prohibides com la vorera, saltar-se semàfors i conduir amb auriculars. L'intendent, Jordi Oliveras, creu que la disminució de les infraccions respon al fet que els conductors coneixen més la normativa.

  • 11:44

    Un jutge reconeix per primera vegada com a accident laboral els trastorns d'ansietat dels moderadors de Meta

     

    Primera sentència a Espanya que reconeix que les empreses de moderació de contingut són responsables de les seqüeles mentals que pateixen alguns dels seus empleats. El jutjat social número 28 de Barcelona ha donat la raó a un treballador d'una subcontracta de Meta a Barcelona.

    El jutge diu que els seus trastorns d'ansietat són un accident laboral perquè ha de visualitzar, diàriament, milions de fotos i vídeos, assegura, amb un alt contingut de violència. De moment, ni l'empresa subcontractada ni Meta han valorat aquesta sentència.

     
  • 11:43

    Satse denuncia una greu crisi de personal d’infermeria als centres del Siscat

     

    Després de fer una enquesta als professionals durant les festes de Nadal, el sindicat ha remarcat que els resultats posen de manifest que als centres es treballa “sota mínims” i no es reforça el personal en èpoques en què la tensió assistencial és més que previsible. Segons Satse, les direccions han denegat dies de vacances i “sobrecarregat” el seu personal.

  • 11:31

    Tres de cada quatre passatgers a l'aeroport del Prat viatgen amb companyies low cost 

     

    Tres de cada quatre passatgers a l'aeroport del Prat van viatjar amb companyies de baix preu durant el 2023, segons dades d'Aena analitzades per l'ACN. Tenint en compte les 60 aerolínies amb més viatgers, un 73,7% dels usuaris de la infraestructura van fer servir una low cost, deu punts per sobre de la mitjana espanyola i també molt per sobre de Madrid, que està al 30% en baix cost. Experts consultats per l'ACN veuen complicat replicar el model de Madrid, però insten a atraure rutes de llarg radi a Barcelona i neguen que una ampliació comporti més massificació turística. Precisament aquest dijous, representants dels executius català i espanyol es reuniran per posar en marxa la comissió tècnica que ha de tractar el futur de l’aeroport. 

  • 11:24

    Puente confia que Iberia i els sindicats arribaran a un bon acord per al handling

     

    El ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, s'ha mostrat confiat que Iberia i els sindicats arribaran a un acord "bo" per als treballadors del handling i per a l'empresa i que resolgui el conflicte laboral després que aquesta perdés la gestió del servei en vuit dels aeroports principals de la xarxa d'Aena, entre ells el de Barcelona. "El govern està sent tot el proactiu que pot ser", ha afirmat el ministre. 

  • 11:09

    Sánchez Llibre diu que té el “compromís” d’Aragonès de “possibilitar que l’ampliació del Prat sigui una realitat”

     

    En una entrevista a ‘El Matí de Catalunya Ràdio’, el president de Foment, Sánchez Llibre, s’ha mostrat “totalment convençut” que l’ampliació “serà una realitat”. Llibre ha recordat que ampliar la infraestructura és “fonamental” per als empresaris. “Si tenim la complicitat del govern de la Generalitat i l’Estat, hem de tirar endavant l’ampliació, no ens podem adormir”, ha remarcat Sánchez Llibre. Precisament aquest dijous es constitueix la mesa entre el govern català i l’espanyol per tractar el futur de l’aeroport del Prat.

  • 11:00

    La Comissió de Justícia accepta incorporar al text les 8 esmenes pactades pel PSOE i els seus socis

     

    La ponència de la comissió de justícia accepta les esmenes parcials pactades entre el PSOE i Junts per Catalunya sobre la llei d'amnistia amb la negativa del PP. Jon Iñarritu de Bildu i Cuca Gamarra dels populars.

    Els populars mantenen que l'informe dels lletrats del Congrés és suficient perquè es retiri la llei. Sobre aquest aspecte, el ministre d'Indústria i Turisme, Jordi Hereu, insisteix que hi ha molts altres documents i que cal treballar per a l'aprovació del text.

  • 10:52

    La Constitució canvia el terme disminuït per discapacitat

     

    L'article 49 de la Constitució es refereix a les persones amb algun tipus de discapacitat com "disminuïts físics, sensorials i psíquics". Però, des d'aquest dijous, el Congrés aprovarà la tercera reforma constitutiva i retirarà la paraula disminuïts, substituint-la per "persona amb discapacitat". L'acord pretén complir amb una demanda històrica del col·lectiu, actualitzant la protecció dels drets de més de 4 milions de persones a Espanya.

  • 10:20

    Mor el fotoperiodista Horacio Seguí amb 93 anys

     

    El fotoperiodista Horacio Seguí ha mort aquest dijous amb 93 anys. Nascut a Barcelona el 5 d'abril de 1930, ha estat una de les figures més rellevants del fotoperiodisme català. El seu llegat el formen retrats del món musical, polític i esportiu de la Barcelona de la segona meitat del segle XX. Va començar a formar-se de manera autodidàctica des dels 16 anys i inicialment es va dedicar a retratar els festivals musicals de l'època i discos d'artistes.

  • 09:20

    Jaume Guardiola: "Perdre productivitat té molt a veure amb decisions polítiques". 

     

     

    El president del Cercle d'Economia, Jaume Guardiola, replica el discurs de Pedro Sánchez a Davos en què ha demanat a les empreses el poder adquisitiu dels seus treballadors: "Pagar millor té a veure amb la productivitat. Perdre productivitat té molt a veure amb decisions polítiques". Guardiola dubta que reduint la jornada laboral es produeixi el mateix perquè considera que "les millores de la productivitat produeixen millors salaris i menys jornada": "Fer-ho a la inversa és una mica trampós".

     
  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dijous 18 de gener d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

  • 8:20

    El tancament de Danone a Parets es faria efectiu en quatre mesos.

     

     

    La intenció de la multinacional francesa és vendre la planta per facilitar la seva continuïtat industrial i minimitzar-ne l'impacte laboral. Pedro Gutiérrez, secretari general d'intercentres de CCOO Danone, demana que es mantinguin els llocs de treball i el centre productiu de Parets del Vallès. 

     
  • 8:15

    Els sindicats de Danone anuncien mobilitzacions. 

     

     

    El tancament de la planta de Danone a Parets del Vallès és "irreversible". Així ho va traslladar, ahir, la direcció de la companyia als representants sindicals, en la primera reunió que van mantenir per negociar-lo. És una decisió que afecta 157 treballadors i que la companyia justifica per la baixada en les vendes dels productes làctics que surten de la fàbrica catalana. 

  • 8:10

    Sánchez demana a les empreses incrementar el poder adquisitiu dels treballadors

     

    Pedro Sánchez ha demanat a les empreses que incrementin el poder adquisitiu dels seus treballadors. Ho ha dit durant la seva intervenció en el Fòrum econòmic de Davos. El president del Govern diu que un dels reptes de la comunitat internacional és millorar la vida dels ciutadans. Davant un auditori ple d’empresaris d’arreu del món, Sánchez ha defensat les mesures aprovades per l’Executiu. També ha defensat que l’economia espanyola ha crescut per sobre de la mitjana de l’Eurozona.

     
  • 8:05

    La llei d'amnistia arriba avui a la Comissió de Justícia

     

    Un informe no vinculant dels lletrats del Congrés considera que l'amnistia podria ser inconstitucional. Consideren que s'hauria de reformar la constitució perquè la norma hi tingués cabuda. En l'informe també asseguren que els delictes de terrorisme haurien de quedar fora del redactat final i dubten del marc temporal de la llei.

  • 08:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya del dijous 18 de juliol de 2024. 

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir.