Enlaces accesibilidad

El Govern demana explicacions a l'alcaldessa de Ripoll per dificultar l'empadronament als immigrants

  • El delegat del Govern dona a l'Ajuntament de Ripoll 20 dies per lliurar un informe sobre les traves del padró de persones immigrants.
  • La Síndica revisarà irregularitats en els empadronaments als municipis catalans i destaca el cas de Martorell, en mans de Junts

Por
La líder d'Aliança Catalana, Silvia Orriols, es escollida alcaldessa de Ripoll
La líder d'Aliança Catalana, Silvia Orriols, es escollida alcaldessa de Ripoll

El delegat del Govern a Catalunya, Carles Prieto, ha demanat a l'Ajuntament de Ripoll que en un termini de 20 dies hàbils lliuri un informe sobre la gestió del padró del municipi, davant les denúncies de traves en els tràmits de persones immigrants.

L'Ajuntament de Ripoll, governant per l'alcaldessa d'extrema dreta Sílvia Orriols, està dificultant l'empadronament de persones immigrants, la qual cosa limita l'accés de menors nouvinguts a l'escola o a serveis mèdics. Ahir mateix es va produir la primera denúncia sobre l'actuació del consistori en aquest sentit.

Almenys una desena de migrants nouvinguts en els últims mesos a la capital de la comarca del Ripollès es troben en aquestes circumstàncies i altres ni tan sols han pogut iniciar el tràmit.

Entitats socials denuncien traves als migrants per empadronar-se

Preocupació pel discurs d'odi

Prieto, en un contacte informatiu amb els mitjans, ha confirmat el requeriment per "veure si es compleix amb la legalitat". "Ens preocupa molt, però ens preocupa molt més encara el discurs d'odi, de no voler integrar, el discurs contra la convivència. Les comunitats són cada vegada més diverses i plurals i hem de treballar conjuntament per fer una societat més cohesionada", ha afegit.

 A més a més, Prieto ha assegurat que si d'aquí a 20 dies no reben explicacions, exigiran quines són les raons per les quals no han complert i parlaran amb l'advocacia de l'Estat per veure què fer".

La Síndica revisarà irregularitats

La Síndica de Greuges, Esther Giménez-Salines, ha anunciat que obrirà una investigació per a revisar si s'estan produint irregularitats en els empadronaments d'immigrants als ajuntaments catalans, arran del cas de Ripoll. Arran de la denúncia, la Síndica ha anunciat que ja s'ha dirigit a l'Ajuntament amb la finalitat de determinar què està ocorrent.

Les queixes per problemes en l'empadronament d'immigrants no són noves per a la Sindicatura, que ha informat que, procedents de diversos municipis, en 2022 va rebre 22 denúncies i que l'any passat es van elevar a 74. En concret, les denúncies que, des de 2019, han arribat a la Sindicatura per traves per a empadronar als immigrants es dirigeixen cap als ajuntaments de Martorell, l'Hospitalet de Llobregat, Piera i Barcelona.

El cas de Martorell

Des de 2019 la Sindicatura ha informat haver rebut 27 denúncies per males pràctiques en l'empadronament d'immigrants contra l'Ajuntament de Martorell, que és, "amb diferència", el que concentra més quantitat de queixes. Segons les mateixes fonts, aquest consistori, en mans de Junts per Catalunya amb majòria absoluta, "porta anys sense acceptar i fent cas omís de les resolucions que els enviem". El cas denunciat a Ripoll "ha servit per a reprendre la resta de denúncies i fer un seguiment de males pràctiques en l'empadronament d'immigrants", ha assenyalat la Sindicatura.