Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum de notícies a Catalunya, 19 de gener de 2024 | Les pluges s'estenen des del sud i les temperatures baixen entre 2 i 8 graus

  • El govern espanyol dona 20 dies a l'alcaldessa de Ripoll perquè enviï un informe exhaustiu sobre la gestió del padró 
  • La Generalitat vol descongestionar els centres penitenciaris fomentant alternatives a la pena de presó
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Les comarques de Tarragona acumulen les principals precipitacions
Les comarques de Tarragona acumulen les principals precipitacions

L'actualitat d'aquest divendres passa per la jornada de pluja persistent arreu de Catalunya, que deixa les precipitacions més importants a la meitat sud del territori. Poden ser molt beneficioses pels camps de sembrat que ja estan plantats i sortint perquè aquesta pluja pot anar-los molt bé just ara.

L'Ajuntament de Tarragona rebutja el transvasament de l'aigua de l'Ebre a l'àrea metropolitana de Barcelona. És el primer consistori, fora de les Terres de l'Ebre, que es mostra en contra de qualsevol interconnexió de xarxes entre el Consorci d'Aigües de Tarragona i la del Ter Llobregat.

El Govern insta a l'Ajuntament de Ripoll a detallar la seva gestió del padró per denúncies d'immigrants en el termini de 20 dies. La Justícia impulsarà les turmelleres amb GPS per reduir el nombre de presos preventius.

L'Associació Professional de la Magistratura ha censurat les paraules de la ministra Teresa Ribera, que ha qüestionat la interlocutòria del jutge de la causa del Tsunami Democràtic. Encara en clau política, Esquerra Republicana insistirà en les esmenes que queden vives sobre la llei d'amnistia perquè es puguin acollir a la llei els investigats per terrorisme.

Resum de notícies a Catalunya, 19 de gener de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:05

    El CGPJ acusa de deslleialtat institucional Teresa Ribera per les crítiques al jutge García Castellón

     

    La Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha acusat de deslleialtat institucional la vicepresidenta tercera del govern espanyol, Teresa Ribera, després que hagi acusat de parcialitat el jutge Manuel García Castellón, instructor de la causa oberta a l’Audiència Nacional per terrorisme contra Tsunami Democràtic. En una declaració institucional aprovada per unanimitat l’òrgan de govern dels jutges ha considerat també que les declaracions de Ribera són “contràries al deure general de respecte a la independència judicial”.

  • 17:45

    L'Ajuntament de Vila-seca emprendrà accions legals contra la presència i abocament de pèl·lets

     

    El consistori tornarà a emprendre accions legals contra la presència de pèl·lets a les platges. Ja va denunciar els fets el 2019 i 2020 davant l'Autoritat Portuària de Tarragona, el Departament de Territori de la Generalitat, a l'Agència Catalana de l'Aigua, l'Agència de Residus de Catalunya i el Seprona de la Guàrdia Civil per tal que s'investigués l'origen de l'aparició dels plàstics i alhora demanar responsabilitats sobre els causants dels abocaments. El consistori va quedar fora de la Plataforma Zero Pèl·lets impulsada per administracions i empreses químiques i el seu alcalde Pere Segura ho va criticar.

  • 17:30

    La Generalitat va gestionar prop de 104.000 expedients de Renda Garantida de Ciutadania el 2023

     

    La Generalitat va gestionar prop de 104.000 expedients de Renda Garantida de Ciutadania (RGC) el 2023, que corresponen a més de 161.000 beneficiaris (un 56% dones i un 44% homes). Del total, el 72% corresponen a la demarcació de Barcelona, un 13% a la de Tarragona, un 10% a Girona i un 5% a la de Lleida. L’any passat es van aprovar més de 12.000 noves prestacions d’aquest tipus. La despesa durant el 2023 ha estat de 531,81 milions d’euros, un import lleugerament superior al de 2022.

  • 17:15

    L'ESMUC i la URV impartiran a Tortosa una doble titulació de primària i d'ensenyaments artístics superiors de música

     

    L'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) impartirà el grau d'ensenyaments artístics superiors de música fora de Barcelona. Ho farà a Tortosa, al conservatori de la Diputació de Tarragona, i juntament amb la Universitat Rovira i Virgili (URV) oferiran una doble titulació per qui vulgui fer també el grau d'Educació Primària al Campus Terres de l'Ebre. Els estudis de l'ESMUC seran per a trompeta, trompa, trombó i tuba, per formar dos quintets de metalls. La consellera d'Ensenyament, Anna Simó, ha remarcat que és una aposta "estratègica" per la tradició musical i el potencial de l'Ebre, per "retenir i captar" talent.

  • 16:50

    Presó provisional per als quatre detinguts per la mort d'un veí de 86 anys de Tàrrega el desembre passat

     

    El jutjat de Cervera ha decretat presó provisional per als quatre detinguts dimecres a Terrassa per la seva presumpta relació amb la mort violenta d'un veí de 86 anys de Tàrrega. Els homes, d'edats compreses entre la vintena i els 35 anys, han passat a disposició judicial aquest divendres i s'han acollit al dret de no declarar. Les acusacions són per assassinat, detenció il·legal i pertinença a grup criminal, a més dels delictes de lesions i tinença d'armes. Els fets van tenir lloc la matinada del 16 de desembre quan dues persones van assaltar de matinada el domicili de la víctima i li van disparar amb una arma de foc.

  • 16:25

    Apareix un nou vessament de granulat de cautxú a la platja de Cubelles

     

    Aquest divendres ha aparegut a la costa de Cubelles (Garraf) un nou vessament de granulat de cautxú. Un veí del municipi ha alertat el servei d’emergències 112 en detectar que a la zona de la platja de la Mota de Sant Pere tornaven a haver-hi restes d’aquestes micropartícules. És el tercer cop en tres mesos, i sempre ha coincidit amb episodis de pluges. Les dues primeres ocasions, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i l’Ajuntament van constatar que el microgranulat provenia del camp de futbol municipal, ubicat a 800 metres de la platja.

  • 16:00

    Calafell comença l’enderroc de part del passeig marítim per la crisi climàtica

     

    Aquesta setmana ha començat l’enderroc parcial de la plaça del Mil·lenari de Calafell, endinsada a la platja de Segur de Calafell. L’enderroc és una actuació d’emergència del Ministeri de Transició Ecològica després de constatar que la platja ha perdut quasi 100 metres les últimes dècades i que l’impacte de les onades podia provocar l’enfonsament de la plaça. L’àrea enderrocada ocupa 800 m² d’una plaça que en fa 8.000.

  • 15:53

    La meitat sud acumula els registres més importants de pluja

     

    La meitat sud de Catalunya acumula aquest divendres al matí els registres més importants de pluja, amb més de 30 litres per metre quadrat a Torredembarra. Destaquen altres registres com el de Tarragona, amb 29,7 litres; el Vendrell (Baix Penedès), amb 21,8, i Vinyols i els Arcs (Baix Camp), amb 20,1. Són dades de les 15.30 hores. La precipitació és en forma de neu al Pirineu. Al vespre, la cota de neu baixarà a l’extrem nord-oest i a l’interior de les Terres de l’Ebre fins a una forquilla d’entre 200 i 500 metres.

  • 14:47

    ERC continuarà insistint per blindar els acusats de terrorisme en el redactat de la llei d'amnistia.

     

    La portaveu Esquerra Republicana, Marta Vilalta, ha advertit en declaracions a La Hora de la 1 de TVE que insistiran en les esmenes que queden vives sobre la llei d'amnistia. Volen que es puguin acollir a la llei els investigats dels CDR i el Tsunami Democràtic als quals el jutge de l'Audiència Nacional Manuel Garcia Castellón atribueix el delicte de terrorisme. 

    Vilalta també ha aprofitat per dir que hores d'ara l'acord entre el Govern central i JUNTS sobre immigració és buit i reclama no barrejar aquest debat amb la delinqüència.
     

    ERC insistirà per blindar els acusats de terrorisme a la llei d'amnistia
    rtve ERC insistirà per blindar els acusats de terrorisme a la llei d'amnistia
  • 14:35

    El nou carril bus ràpid entre Girona i Salt serà realitat a finals del 2025 i augmentarà fins a un 40% les freqüències

     

    Les obres començaran a la primavera, costaran 5,5 milions i es preveu que les tres línies urbanes que hi circularan -les L3, L4 i L9- sumin 3 milions de passatgers l'any. El projecte abraça un tram de 2,5 quilòmetres del passeig d'Olot i l'avinguda Països Catalans. Aquí, a més dels carrils bus exclusius, s'hi farà un carril bici. Es remodelarà també la plaça Joan Brossa com a terminal de busos, es millorarà part de l'avinguda Sant Narcís i s'estendran parades fins al polígon Torre Mirona.

  • 14:25

    El pantà de Sau, a només el 5,3 %, més buit que mai. 

     

     

    Caldrien molts dies de pluja com el d'avui per remuntar les reserves hídriques. Els pantans de les Conques Internes estan al 16%. El Sau està més buit que mai. 

  • 14:24

    Es reduirà el cabal de tres rius per afavorir els pantans quan es declari l'emergència.

     

     

    La pluja d'aquest divendres fa que aquesta pluja que fa que els rius baixin més plens, però el cabal dels de les conques internes, els que abasteixen el 90 % de la població, es veurà afectat quan entrem en emergència per sequera d'aquí a unes setmanes. 

  • 13:50

    Detenen una dona per apunyalar a l'esquena un home en un domicili d'Igualada

     

    Els Mossos han detingut a Igualada una dona de 41 anys per agredir amb una arma blanca a un home de 27. Els fets han tingut lloc aquest dijous a l'interior d'un domicili de la Rambla Sant Isidre. La víctima va trucar al 112 alertant de l'apunyalament i, tot seguit, agents dels Mossos i del SEM es van dirigir fins al domicili on van atendre la víctima i, posteriorment, la van traslladar a l'Hospital Universitari d'Igualada. Fonts policials han explicat que l'home va ser apunyalat per l'esquena i que la seva vida no corre perill.

  • 13:30

    Incertesa sobre la data límit per reclamar les despeses hipotecàries

     

    Tots aquells que tinguin una hipoteca anterior a 2019 encara són a temps de reclamar part de les despeses. Fa cinc anys el Tribunal Suprem va sentenciar que les entitats bancàries aplicaven clàusules abusives i va concretar els costos que havien de pagar clients i banc. És per això, que aquests consumidors poden sol·licitar que se'ls retornin uns diners, en funció de l'import i les característiques de la hipoteca signada. Ara bé, la gran incertesa és quan acaba el termini de presentar la reclamació: teòricament acaba aquest dimarts, però s'espera una pròrroga fins a l'abril.

    Fins quan es poden reclamar les despeses hipotecàries?
    rtve Fins quan es poden reclamar les despeses hipotecàries?
  • 13:14

    Les pluges, més abundants a la part sud de Catalunya.

     

     

    La meitat sud de Catalunya acumula aquest divendres al matí els registres més importants de pluja, amb més de 20 litres per metre quadrat a Torredembarra. Plou pràcticament a tot arreu, però la precipitació és minsa en molts punts, especialment a l’extrem nord-est. També han baixat notablement les temperatures. 

    Al vespre, la cota de neu baixarà a l’extrem nord-oest i a l’interior de les Terres de l’Ebre fins a una forquilla d’entre 200 i 500 metres.

  • 13:12

    Alamany reconeix que les converses amb el PSC "s'han intensificat" però avisa que "és massa aviat per fer especulacions"

     

    La presidenta del Grup Municipal d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Elisenda Alamany, ha reconegut que les converses amb el PSC "s'han intensificat" però ha avisat que "és massa aviat per fer especulacions". Ha dit que només s'ha parlat del model de ciutat que vol ERC i que passa per una Barcelona amb polítiques progressistes, oberta i capaç de protegir la seva identitat i que exerceixi de capital de Catalunya. Alemany ha rebutjat referir-se a possibles pactes a tres amb els comuns i ha dit que ERC "no renuncia a ser protagonista".

  • 13:09

    El Govern destina 62 milions a contractar treballadors amb més dificultats d'accés al món laboral

     

    El Servei Públic d'Ocupació de Catalunya destinarà 62,1 milions per a la contractació de persones amb més dificultats per accedir a una oportunitat laboral. Es tracta d'un pressupost inclòs en el programa Treball i Formació que facilitarà l’accés al món laboral a 1.754 persones. Les persones beneficiàries són majors de 52 anys, destinatàries de la Renda Garantida de Ciutadania, aturades de llarga durada no preceptores de cap prestació per desocupació, dones en situació de vulnerabilitat i persones trans.

  • 13:00

    El Maresme demana a l'ACA poder utilitzar aigua regenerada per al reg de parcs i la neteja de carrers

     

    El Maresme vol deixar de llençar l'aigua depurada al mar i donar-li una "segona vida" a l'aigua residual que arriba a la depuradora, un cop tractada adequadament. per això ha demanat autorització a l'Agència Catalana d'Aigua per poder posar a disposició dels ajuntaments fins a 220 metres cúbics diaris per a la neteja de carrers i el reg de parcs i jardins. A banda, hi ha en marxa una planta pilot a la depuradora de Mataró que permet el reaprofitament per a usos urbans, agrícoles i industrials.

  • 12:50

    Justícia impulsarà les turmelleres amb GPS per reduir el nombre de presos preventius

     

    La Generalitat farà properament una prova pilot amb turmelleres amb GPS per a controlar presos preventius i poder-los concedir més fàcilment la llibertat provisional. Al voltant del 20% dels 8.000 presos de Catalunya, prop de 1.700, són preventius. El Departament de Justícia ha aprovat una estratègia que inclou quinze mesures per reduir l’internament i fomentar el tercer grau o semillibertat, els permisos i sortides i la llibertat condicional o provisional.

  • 11:49

    El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, avisa que tot i les pluges, caldrà decretar l'emergència: "Ja era hora que plogués, però no ens farà sortir de la sequera".

  • 10:40

    Les pluges s'estenen des del sud i les temperatures baixen entre 2 i 8 graus

     

    Plou de forma general i persistent en tota Catalunya, malgrat no tractar-se de cap temporal. Les precipitacions s'estenen i ja deixen entre 1 i 10 litres al sud. Les temperatures ja han baixat entre 2 i 8°C, sobretot al nord-est i al sud on bufa vent del nord.

  • 11:00

    El Govern insta a Ripoll a detallar la seva gestió del padró per denúncies d'immigrants


    El delegat del Govern a Catalunya, Carles Prieto, ha demanat a l'Ajuntament de Ripoll que en un termini de 20 dies hàbils lliuri un informe sobre la gestió del padró del municipi, davant les denúncies de traves en els tràmits de persones immigrants.

    L'Ajuntament de Ripoll, governant per l'alcaldessa d'extrema dreta Sílvia Orriols, està dificultant l'empadronament de persones immigrants, la qual cosa limita l'accés de menors nouvinguts a l'escola o a serveis mèdics, segons han denunciat els afectats a El Periódico. Almenys una desena de migrants nouvinguts en els últims mesos a la capital de la comarca del Ripollès es troben en aquestes circumstàncies i altres ni tan sols han pogut iniciar el tràmit.

  • 10:15

    La compravenda d'habitatges accelera la caiguda

     

    Segons l'INE al nombre el total de transaccions (7.445 compravendes) va caure a Catalunya un 16,3%. Se situa per sobre del 15% de mitjana del conjunt de l'Estat, encadenant 10 mesos seguits a la baixa. En l'acumulat de l'any el retrocés frega el 10% coincidint amb l'encariment del finançament hipotecari. La davallada en la compra d'habitatge se centra sobretot en la segona mà, que concentra un 80% de les transaccions. 

    La caiguda va ser del 19,2% a les comarques de Barcelona, el 17,3% a Girona, el 7,8% a Tarragona i el 2,1% a Lleida.  

  • 9:40

    El Govern central demana a l’Ajuntament de Ripoll explicacions sobre l’empadronament

     

    El Govern de Pedro Sánchez ha demanat a l’Ajuntament de Ripoll que elabori un informe explicant la gestió de l’empadronament al municipi. En concret, l’Executiu vol saber si està seguint la normativa vigent. La petició arriba després que El Periódico hagi publicat que el consistori ha modificat la tramitació deixant a menors nouvinguts sense accés a metges ni a educació.

  • 9:27

    Jordi Cañas: "L'estelada és com la capa d'invisibilitat davant el Codi Penal, la policia o els jutges". 

     

     

    L'eurodiputat de Ciudadanos, Jordi Cañas, creu que amb la llei d'amnistia s'ha fet "una impunitat a mida" i que no s'exigeix a l'independentisme que compleixi la llei: "L'estelada és com la capa d'invisibilitat davant el Codi Penal, la policia o els jutges".

     

    En una entrevista al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, Cañas creu que la llei d'amnistia quedarà aturada quan els jutges preguntin a Europa perquè "en el moment que ho faci un jutge, ho faran tots". I ha avançat que portarà a la Comissió Europea l'informe dels lletrats del Congrés que qüestiona la constitucionalitat de l'amnistia: "Sánchez està fent el mateix que va fer Orbán: atacar als fonaments de l'estat de dret"

     
  • 8:20

    EL TEMPS | La previsió d'aquest divendres 19 de gener d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

  • 8:10

    El PSOE descarta incloure el terrorisme en l'amnistia i topa amb el PP per l'informe dels lletrats. 

     

     

    Se'n desmarquen els socialistes. El portaveu al congrés, Patxi López, assegura que no deixaran de dialogar amb els grups independentistes, però considera que a la llei no li calen més modificacions. Se suma així a la postura del govern. El ministre de Justícia, Félix Bolaños ja descartava incloure el terrorisme en l'amnistia. De la seva badna, el líuder del PP, Alberto Núñez Feijóo, considera que l'informe dels lletrats que qüestiona la constitucionalitat de la llei els dona la raó. 

     
  • 8:05

    El jutge García Castellón vol imputar Puigdemont per terrorisme en el cas contra Tsunami Democràtic. 

     

     

    El jutge García Castellón insisteix: vol que el Suprem investigui per terrorisme a Puigdemont en la causa oberta de Tsunami Democràtic. Rebutja així el recurs de la fiscalia i considera d'extrema gravetat els fets i les protestes després de la sentència el procés, com les de l'Aeroport del Prat. Subratlla que els concentrats "portaven armes i artefactes de similar potència destructiva", el que demostra, diu, la planificació violenta de l'acció.
     

     
  • 08:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya del divendres 19 de gener de 2024. 

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir.