Enlaces accesibilidad

Resum notícies a Catalunya, 22 de gener de 2024 | Un accident múltiple amb 8 camions obliga a tallar l'AP7 a Barberà del Vallès

  • La Fiscalia obre la primera causa sobre l'Operació Catalunya per la investigació a un exfiscal cap
  • Aragonès assegura que és probable que es decreti l'emergència per sequera la pròxima setmana i hi haurà eleccions el febrer de 2025
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Un accident múltiple a Barberà del Vallès obliga a tallar l'AP7
Un accident múltiple a Barberà del Vallès obliga a tallar l'AP7

L'actualitat d'aquest dilluns passa per l'accident múltiple a l'AP- 7 a Barberà del Vallès, amb 8 camions de gran tonatge i dos turismes implicats que ha obligat a tallar la via.

En clau política, el Govern xoca amb la Moncloa després del darrer anunci de Pedro Sánchez per revertir els mals resultats de l'informe PISA. En paral·lel, augmenta la pressió sobre la negociació dels pressupostos de la Generalitat i per l'acord tripartit amb ERC i comuns a l'Ajuntament de Barcelona.

Aragonès preveu que Catalunya entri en emergència per sequera la pròxima setmana. En una entrevista a Catalunya Ràdio, també ha insistit a esgotar la legislatura i que les eleccions es faran el febrer de 2025.

La federació de tècnics i professionals de la sanitat es reuneix amb el conseller de Salut, Manel Balcells, per a intentar posar fi a la vaga que porta en marxa des del 8 de gener. 

L'allau de furts que en els darrers temps s'estan registrant a Catalunya han comportat que els dos jutjats de Barcelona que s'encarreguen d'enjudiciar aquests delictes lleus estiguin a punt de col·lapsar, segons denuncia el TSJC.

Aquest dilluns entra en vigor la nova normativa que afecta els patinets elèctrics que obliga a tenir un certificat per circular.

Resum notícies a Catalunya, 22 de gener de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 18:15

    Tres protestes simultànies marquen el ple de Girona

     

    A la reivindicació successiva que ja porta a terme la Policia Municipal, se n'hi han sumades dues més. Per una banda, els treballadors afectats per la Valoració de Llocs de Treball (VLT), que s'han concentrat amb xiulets, petards i sirenes a la plaça del Vi per criticar que tan sols "s'ha cobrat el 12%" del promès. Part d'ells han deixat un taüt de cartó a la sala de plens per criticar "la mort" dels seus drets. A més, alumnes de l'institut Ermessenda afectats pel tancament de la seu de l'edifici Cartanyà s'han concentrat amb pancartes contra la decisió d'unificar el centre a Can Prunell amb més mòduls prefabricats.

  • 18:00

    Salut allarga una setmana la mascareta obligatòria als centres sanitaris

     

    El Departament de Salut ha allargat durant una setmana la mesura de dur mascareta obligatòriament als centres sanitaris. Fonts del departament han explicat que s'ha pres aquesta decisió perquè, tot i que s'ha passat "el primer pic" de l'epidèmia de grip, és "prudent esperar una mica més" per veure com evoluciona la situació. El departament no tanca la porta, doncs, que la mesura es pugui allargar en el temps més enllà d'aquesta setmana de pròrroga inicial.

  • 17:40

    Detenen a Lleida un home per deixar en estat crític a la seva dona després d'agredir-la

     

    Els Mossos d'Esquadra han detingut a Lleida un home que suposadament hauria agredit a la seva dona fins a deixar-la en estat crític. Segons ha avançat 'Catalunya Ràdio' i han confirmat els Mossos, l'agressió hauria tingut a Otinyena, al Baix Cinca, però la detenció s'ha fet a Lleida perquè la dona va ingressar a l'Hospital Arnau de Vilanova diumenge. Davant els indicis que apuntaven que les ferides que tenia la dona es podria tractar d'un cas de violència de gènere, responsables del centre hospitalari van avisar als Mossos que van iniciar una recerca de l'home fins que el van localitzar als voltants de l'hospital. Se'l va detenir per un delicte de temptativa d'homicidi en l'àmbit de la violència de gènere.

  • 17:36

    Crisi institucional entre els Mossos i la Guardia Urbana de Barcelona

     

    Les direccions dels dos cossos policials estan en peu de guerra per la decisió de la cúpula d'interior de tornar a assumir competències com les d'investigació o la lluita contra el tràfic de drogues, que per llei no corresponen a les policies municipals. Malgrat tot, la manca d'agents havia portat a cedir aquestes funcions a la Guàrdia Urbana durant els darrers anys.

    El tinent d'alcaldia de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, assegura que pot haver-hi algun moment puntual de descoordinació entre el cos de Mossos d'Esquadra i el de la Guàrdia Urbana i defensa més col·laboració. Batlle ha destacat que algun "desajust" en el treball policial és "comú" però ha fet valer la feina dels operatius. Fonts dels Mossos reconeixen a Ràdio 4 algunes desavinences sobre la coordinació, però insisteixen en la voluntat de continuar treballant plegats.

  • 17:20

    Els tècnics sanitaris mantenen la vaga a l’espera de rebre a finals de setmana una proposta de Salut amb millores

     

    La Federació de Tècnics i Professionals de la Sanitat manté la vaga indefinida que va començar el 8 de gener a l'espera de rebre a finals de setmana una proposta del Departament de Salut amb millores econòmiques i organitzatives. Responsables de la federació s'han reunit aquest dilluns amb el conseller de Salut, Manel Balcells, per abordar la situació dels tècnics en cures auxiliars d’infermeria i els tècnics superiors sanitaris després de l'acord del tercer conveni de l'ICS. Els convocants confirmen que continuen amb les mobilitzacions, amb diferents convocatòries aquesta setmana.

  • 16:57

    Nou xoc amb la Moncloa per les competències en Educació

     

    La Generalitat reivindica la gestió, després que Sánchez hagi anunciat un pla de xoc per fer front als mals resultats de l'informe PISA. Aragonès recrimina al líder socialista l'anunci de reforçament escolar en mates i comprensió lectora que vol dotar amb 500 milions d'euros. Mentrestant, el PSC refreda l'acord de pressupostos i a l'altra banda de la plaça Sant Jaume, els socialistes confien a tancar un acord d'esquerres amb ERC i els comuns.

  • 16:44

    El saló audiovisual ISE es prepara per acollir l'edició més gran de la seva història

     

    Barcelona es prepara per acollir una de les grans fires que se celebren a la ciutat, l'ISE, el saló audiovisual més important del món. Comença dimarts vinent, a la Fira de Gran Via, i BETA s'esperen 70.000 visitants d'arreu del món, un 25% més que en la passada edició. Aquest dilluns el director de l'ISE s'ha reunit amb el conseller de Treball, que ha valorat que Catalunya s'estigui consolidant com un territori pioner en el sector. Més de la meitat de les empreses espanyoles que participen en la fira, són catalanes.

  • 16:37

    TMB gasta 135.000 euros per netejar els desperfectes al metro causats per una setantena de grafiters diumenge

     

    L’atac de 70 vàndals al metro de Barcelona la matinada de diumenge suposa una despesa de 135.000 euros per netejar els trens i estacions afectats, segons TMB. També, que deu persones treballessin en tres torns exclusivament pels atacs. Les línies 2 i 4 van estar aturades durant deu minuts cap a la 1 de la matinada, després que els vàndals entressin a Jaume I i pintessin dos trens i generessin desperfectes en aquesta estació i a les de Passeig de Gràcia i Universitat. La presidenta de TMB, Laia Bonet, ha condemnat l’atac i ha advertit que aquests actes vandàlics són “fets greus” perquè afecten un servei essencial com és el transport públic i pel cost econòmic “intolerable” que comporten.

  • 16:23

    Mor un motorista en una sortida de via a la C-352 a Canovelles

     

    Un motorista ha mort aquest dilluns al migdia després de patir un accident de trànsit a la C-352, a Canovelles. Per causes que encara s'investiguen, una motocicleta ha sortit de la via al punt quilomètric 26,3 de la carretera. A conseqüència de l'accident, el motorista ha resultat ferit crític i l'han traslladat a l'hospital de la Vall d'Hebron, on finalment ha mort. Amb aquesta víctima, són set les persones mortes en accident de trànsit des de l'inici del 2024 a la xarxa viària interurbana de Catalunya.

  • 16:08

    Girona s'avança a l'estat d'emergència per sequera i tanca les dutxes de pavellons i piscines públiques

     

    A partir d'avui queda prohibit l'ús de les dutxes en els pavellons i piscines públiques de Girona. Els usuaris que fan activitats esportives en les instal·lacions municipals no es poden dutxar després dels entrenaments. Només es permet els dies de partit. L'Ajuntament de Girona s'avança a l'estat d'emergència i pren aquesta mesura per estalviar aigua.

  • 16:05

    Ja són més de 10 quilòmetres de retencions per l'accident múltiple a l'AP-7

     

    Un accident amb dos ferits lleus i vuit camions i dos turismes implicats a l'AP-7 a Barberà del Vallès (Vallès Occidental), ha obligat a tallar dos carrils de l'autopista en sentit sud. Els Bombers han rebut l'avís a les 11.57 hores i fins al punt s'hi han desplaçat dues dotacions del cos que han comprovat que no s'haguessin produït vessaments a la calçada. L'incident està causant més de 10 quilòmetres de retencions. Les dues persones ferides lleus han estat traslladades a l'Hospital de Mollet del Vallès. També hi estan intervenint els Mossos d'Esquadra.

  • 15:59

    Detingudes 13 persones a França per la seva implicació en l'assassinat de dos rivals en un tiroteig a Salou

     

    Els Mossos d'Esquadra conjuntament amb la policia francesa han detingut tretze persones a França presumptament vinculades amb l'assassinat de dos joves el 3 de maig de 2023 a Salou. La guerra pel control del narcotràfic a Marsella i al seu entorn es va traslladar al municipi turístic del Tarragonès quan membres de l'organització criminal 'DZ Mafia' van matar a dos rivals de clan 'Yoda'. Un d'ells va morir a l'acte mentre que l'altre, hores més tard a l'hospital. En la seva fugida, els agents van detenir un dels sicaris a l'àrea de servei del Mèdol, el qual va ingressar a presó per ordre del jutjat d'instrucció número 6 de Tarragona.

  • 15:40

    Detenen a Vilafranca del Penedès dos joves per magrejar i robar a una noia enmig del carrer

     

    La Policia Local de Vilafranca del Penedès ha detingut dos joves per robatori amb violència i agressió sexual. Se’ls acusa d’haver magrejat i robat a una noia enmig del carrer la matinada de dissabte a diumenge. La víctima va relatar que li havien fet tocaments i li havien pres la bossa de mà. La noia va seguir un dels sospitosos fins a la cèntrica rambla Sant Francesc, on la policia el va detenir. L’altre acusat va ser arrestat poc després en un aparcament públic, on la policia li va intervenir una petita bossa que presumptament contenia cocaïna. Tots dos han passat a disposició judicial.

  • 15:01

    Més de la meitat de les dones tenen poca informació sobre la menopausa. 

    Més de la meitat de les dones tenen poca informació sobre la menopausa
    rtve Més de la meitat de les dones tenen poca informació sobre la menopausa
     
  • 14:20

    Les línies interurbanes entre Girona i Salt arriben al màxim històric d'usuaris amb 2,6 milions de passatgers el 2023

     

    Durant els dotze mesos de l'any es van registrar 2,6 milions de viatgers que van fer ús del servei en alguna de les tres línies, l'L3, l'L4 i l'L9. De les tres rutes que ofereixen connexió entre les dues ciutats, la més sol·licitada va ser l'L3, que va tenir 1.570.399 passatgers, el que suposa un increment destacable del 21,2% respecte al 2022. La segona va ser l'L4 que també va incrementar els usuaris d'un any a l'altre i es va enfilar per sobre dels 884.000. Aquestes xifres han fet que l'Ajuntament de Salt aposti per demanar un reforç tant els caps de setmana com a les nits per l'alta demanda.

  • 14:15

    La inversió immobiliària a Barcelona cau a prop de la meitat durant el 2023

     

    La inversió immobiliària a Barcelona va caure un 49% a Barcelona durant el 2023, segons l'informe 'Real Estate Market Outlook 2024' elaborat per CBRE. El director de la consultora immobiliària a Barcelona, Xavier Güell, ha destacat que aquest descens va en línia amb els resultats a tot Europa (-48%). Güell ha demanat a l'Ajuntament que faciliti canvis d'usos puntuals perquè oficines obsoletes es puguin convertir en habitatges o permetre la construcció puntual d'algun hotel més a la ciutat.

  • 14:08

    Els Mossos reben el Premi Rei David de l'Associació Jueva Europea per la seva lluita contra la intolerància i el racisme

     

    L'Associació Jueva Europea (AJE) ha atorgat el premi Rei David als Mossos d'Esquadra per la seva lluita compromesa contra la discriminació i el racisme. El guardó també reconeix la feina del cos per garantir la seguretat de la comunitat jueva de Catalunya i lluitar contra l'antisemitisme i la radicalització. El comissari en cap del cos, Eduard Sallent, i el president de la centenària comunitat jueva de Barcelona, la CIB.CAT, Raymond Forado, s'han desplaçat a Alemanya amb motiu d'aquest reconeixement.

  • 14:00

    Marc Giró recollirà aquesta tarda el Premi Nacional de Comunicació i Txell Feixas, el de Periodisme

     

    El jurat ha decidit atorgar el Premi Nacional de Comunicació a Marc Giró per haver sabut incorporar, amb un llenguatge proper i distés, temes que sovint no es tractaven als programes d’entreteniment i per haver revolucionat el panorama radiofònic i televisiu amb la seva manera de fer desacomplexada i trencadora. Txell Feixas ha estat guardonada amb el Premi Nacional de Periodisme i Mitjans de Comunicació per ser un exemple de periodisme rigorós, valent i compromès. 

  • 13:57

    Infermeres de Catalunya s’uneix a la manifestació del 27 de gener per reclamar condicions "dignes"

     

    El sindicat Infermeres de Catalunya, que manté una vaga indefinida des de fa un mes i mig, s’uneix a la manifestació plantejada amb caràcter unitari pel pròxim dissabte, 27 de gener. L'ha convocada la plataforma sindical integrada per la CGT, Som Sanitat, Intersindical, CATAC-CTS, Som Intersindical i Sin Nosostras No Late la Enfermeria en contra del nou conveni de l'ICS, tot i que les demandes depassen aquest àmbit, i amb una crida a ciutadania i entitats socials. En un comunicat, Infermeres de Catalunya diu que s'hi adhereix per reclamar “una sanitat 100% pública i de qualitat”.

  • 13:36

    ERC refreda la possibilitat d'un acord d'esquerres a l'Ajuntament de Barcelona

     

    ERC ha criticat que la líder de BComú, Ada Cola, no tingués "el mateix interès" per formar un govern d'esquerres quan Ernest Maragall va guanyar les eleccions a Barcelona el 2019. En una roda de premsa a la seu del partit, la portaveu republicana, Raquel Sans, ha insistit que li "agradaria" que aquesta "insistència" d'ara de Colau s'hagués produït en l'anterior legislatura. Sobre la possibilitat que els republicans entrin a l'Ajuntament de Barcelona, Sans ha assegurat que no estan "en el moment de prendre cap decisió".

  • 13:33

    La fiscalia obre diligències sobre la presumpta investigació policial a l’ex fiscal superior de Catalunya

     

    Informes policials no oficials de ‘l’Operació Catalunya’ apuntaven als seus vincles amb UDC. Ara, la Fiscalia Superior de Catalunya ha decidit obrir la seva primera causa en aquesta trama per la suposada investigació de la Policia Nacional a l’ex fiscal superior de Catalunya Martín Rodríguez Sol l’any 2012 i 2013. El decret del fiscal apunta que es podrien haver comès delictes contra la intimitat, prevaricació i falsedat en document oficial.

  • 13:30

    Batlle diu que pot haver-hi algun moment puntual de descoordinació entre Mossos i Urbana i defensa més col·laboració

     

    El tinent d'alcaldia de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, ha destacat que algun "desajust" en el treball policial és "comú" però ha fet valdre la feina dels operatius. "Tenim reptes molt importants que requereixen treball conjunt dels dos cossos", ha assegurat preguntat per la "crisi institucional greu" entre les dues policies que apunta una informació de 'La Vanguardia'. Batlle ha remarcat "l'altíssima preparació" dels cossos i ha afirmat que la voluntat de la Guàrdia Urbana és continuar formant-se en els delictes més lligats "a la vida diària de les grans ciutats".

  • 13:25

    Barcelona registra un augment de ferits greus en accidents de trànsit

     

    Durant l'any 2023 s'han produït gairebé 7.000 sinistres de trànsit a la ciutat de Barcelona, el que suposa una disminució del 4,79% respecte a l'any 2022. Les causes principals són les distraccions, no respectar la distància de seguretat i el consum d'alcohol. Destaquen com a punts negres el Carrer Aragó i l'avinguda Diagonal. D'altra banda, creix el nombre de ferits greus en més d'un 30%, principalment, a causa del canvi en el procediment de sinistres de trànsit, que millora el seguiment. En total s'han produït un total de 216 accidents greus, dels quals han resultat ferits 225 persones lesionades de gravetat. D'aquests, 20 persones van perdre la vida en accidents, 9 de les quals eren conductors de motocicletes i ciclomotors.

  • 13:20

    La consellera d'Educació celebra que el Govern prepari un pla de reforç de matemàtiques i comprensió lectora

     

    La consellera d'Educació Anna Simó celebra el pla del Govern de Pedro Sánchez per reforçar les matemàtiques i la comprensió lectora dels estudiants, tot just després de l'informe PISA, que destaca els mals resultats d'educació a Catalunya. "El Ministeri està en la línia del Departament", ha dit la consellera.

  • 13:15

    La fiscalia obre diligències sobre la presumpta investigació policial a l’ex fiscal superior de Catalunya, Rodríguez Sol

     

    Segons van publicar fa uns dies ‘La Vanguardia’ i ‘eldiario.es’, la coneguda com a ‘policia patriòtica’ de la Policia Nacional en època del president Mariano Rajoy va investigar diverses personalitats catalanes en ‘l’Operació Catalunya’, entre elles Rodríguez Sol. Sobre el fiscal en cap, s'apuntava als seus vincles amb UDC i les "comissions gestionades pels advocats d'aquest partit". Durant aquest període va tenir desacords amb el govern espanyol.

  • 13:00

    S'ha de repensar el model de gestió de l'aigua?

     

    Algunes entitats com Aigua és vida demanen posar el focus en els grans consumidors i sancions als ajuntaments. L'Ajuntament de Peralada defensa que la reducció de la pressió comporta una baixada de consum.

  • 12:39

    Els comuns insten Aragonès a “accelerar” els pressupostos 

     

    El portaveu de Catalunya En Comú, Joan Mena, també ha carregat contra les condicions que posen els socialistes, per anar "contra el sentit comú del segle XXI". Adverteixen que hi ha elements que “dificulten” l'entesa, com la constitució de la comissió per a l'ampliació de l'aeroport del Prat o el Hard Rock.

    Mena també s'ha felicitat pel possible pacte tripartit a l'Ajuntament de Barcelona, que serà possible després que "s'hagin descongelat les relacions entre el PSC i ERC". 

  • 12:36

    Accident a l'AP-7 a Barberà del Vallès en sentit sud/Tarragona que talla dos carrils

     

    Només un carril obert en sentit sud/Tarragona a l'AP-7 a Barberà del Vallès. A hores d'ara es registren més de 5 km de cua des de Santa Perpètua de Mogoda. Ha estat un accident múltiple amb cinc camions implicats i dos turismes. Segons el Servei Català de Trànsit, no hi ha ferits de gravetat.

  • 12:13

    L'Ajuntament de Girona vol reformar el Palau de Fires per obrir-lo més a concerts i esdeveniments privats.


    L'objectiu és potenciar el lloguer de l'espai i oferir-lo a empreses o organitzadors de concerts. Una línia de negoci que funciona molt bé, segons la vicealcaldessa i responsable de l'àrea de promoció econòmica, Gemma Geis.  La primera fase de la reforma suposarà una inversió de 400.000 euros i permetrà canviar els tancaments, millorar l'accessibilitat i digitalitzar l'espai. En total, remodelar l'equipament costarà al voltant de dos milions d'euros, que assumiran conjuntament les administracions implicades en la reforma; ajuntament, Generalitat, diputació i el Patronat de la Fira.

  • 11:54

    Entra en vigor la nova normativa que afecta els patinets elèctrics

     

    Els que es venguin a partir d'avui, necessitaran un certificat per a circular. I els adquirits abans d'aquesta data només podran circular fins a 2027 què serà quan aquest certificat sigui completament obligatori. A banda, han de portar una placa amb el nom on s'ha comprat i les característiques del vehicle, només podran anar -com a màxim- a 25 quilòmetres per hora, i un bon sistema d'enllumenat i de fre. 

  • 11:39

    La línia Llobregat - Anoia dels FGC recupera la normalitat després dels retards causats per un avaria en un tren

     

    Els trens de l'R5 i l'R50 de la línia Llobregat - Anoia dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) han recuperat la normalitat després de l'avaria que ha patit un comboi i que ha provocat retards des de primera hora del matí. Fonts de la companyia han indicat que la incidència s'ha pogut resoldre a les 08.45 hores. El servei està normalitzat i la connexió entre la plaça d'Espanya i Manresa funciona d'acord amb l'horari habitual.

  • 11:35

    Llibertat per al pare dels quatre menors sostrets d'un centre de Raimat

     

    El pare dels quatre menors sostrets d'un centre de Raimat (Segrià) va quedar en llibertat amb càrrecs aquest cap de setmana després de declarar. Els Mossos continuen investigant per localitzar la mare que podria haver marxat amb els nens, que tenen entre 4 i 11 anys, a Romania. L'home va ser detingut a Mollerussa i va quedar en llibertat perquè no va quedar demostrada la seva implicació amb els fets. La policia busca els menors per poder-los retornar al seu tutor legal, que és la Generalitat, a través de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA).

  • 11:25

    Trias constata un "canvi de voluntat" de Collboni amb els pactes

     

    En una entrevista a Rac 1, el cap de l'oposició a l'Ajuntament de Barcelona, Xavier Trias, ha constatat un "canvi de voluntat" de Jaume Collboni en relació amb els pactes de govern a la capital catalana. Considera que apostar per un executiu a tres amb els comuns i ERC és "un greu error" perquè no és el que vol la ciutadania. Ha acusat el socialista d'estàr obeint interessos de partit per cercar acords de futur enlloc de vetllar pel que convé a la ciutat. "Van presentar-se a les eleccions dient que no pactarien amb Colau i ara probablement passarà tot el contrari i tindrem un altre tripartit", ha lamentat.

  • 11:15

    Colau diu que "el govern progressista a Barcelona és 100% probable" i que pels comuns el pacte pot ser "immediat"

     

    L'exalcaldessa de Barcelona i líder dels comuns a l'Ajuntament, Ada Colau, ha afirmat que "el govern progressista a Barcelona és 100% probable" i ha indicat que per part del seu partit, el pacte pot ser "immediat". Ho ha dit en una entrevista a SER Catalunya en què ha explicat que en la reunió que diumenge va mantenir amb l'alcalde de la ciutat, Jaume Collboni, el socialista va traslladar-li "que prefereix una majoria d'esquerres per tirar endavant els pressupostos i les polítiques de ciutat". En aquest sentit, ha celebrat que les converses entre el PSC i ERC "s'hagin desbloquejat". Tot i que ha evitat parlar de línies vermelles, condicions o càrrecs, ha admès que l'habitatge és una de les seves principals prioritats.

  • 11:00

    Els tècnics sanitaris traslladen al conseller de Salut, Manel Balcells, les seves demandes per aturar la vaga.

     

    Estan de vaga indefinida des del 12 de desembre per protestar contra el tercer conveni de l'Institut Català de Salut. Demanen que es reconegui la seva categoria professional i més recursos. Alerten que a causa de la seva aturada i altres en el sector, hi ha més retards en el sistema de Salut i s'estan desprogramant visites.

  • 10:53

    El preu del lloguer s'enfila un 6,9% a Catalunya el 2023, segons un informe de Fotocasa

     

    Es tracta de l'increment més alt des de 2018 i va situar la mitjana del preu del metre quadrat al mes en 15,95 euros, cosa que suposa 4,3 euros per sobre de la mitjana registrada a l'Estat. Per demarcacions, Girona va ser on més va pujar, amb un 14,3%, seguit de Barcelona amb un 10,3%, Lleida amb un 9,1% i Tarragona amb un 7,2%. Barcelona va ser la demarcació amb el lloguer més car amb 17,76 euros per metre quadrat. La segueixen Girona amb 12,74 euros, Tarragona amb 9,81 euros i Lleida amb 7,95 euros. 

  • 10:33

    L'allau de furts posa en risc de col·lapse els jutjats de Barcelona segons el TSJC

     

    L'allau de furts que en els darrers temps s'estan registrant a Catalunya han comportat que els dos jutjats de Barcelona que s'encarreguen d'enjudiciar aquests delictes lleus estiguin a punt de col·lapsar. Ho alerta el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya mitjançant un escrit del signat pel secretari de govern de l'alt tribunal català remès al Consell General del Poder Judicial.

     

    Com ha avançat La Vanguardia i ha pogut confirmar Ràdio 4 la situació d'asfíxia és tal que des del Superior de Justícia de Catalunya es demana a l'òrgan de govern dels jutges consolidar un segon jutjat de guàrdia davant d'aquest increment exponencial dels delictes lleus. Altrament, alerta el TSJ es corre el risc que aquests delictes quedin sense enjudiciar perquè hagin prescrit.
     

  • 10:10

    Immobilitzen el vaixell d'OPEN ARMS a Calàbria

     

    El vaixell de rescat OPEN ARMS, de l’ONG catalana dirigida per Òscar Camps, es troba immobilitzat durant 20 dies al port italià de Crotone (a Calàbria). Va passar dissabte a la nit, després que el vaixell va desembarcar 57 persones que havia rescatat en aigües internacionals de la Mediterrània central. Les autoritats italianes acusen l’Open Arms d’obstaculitzar un rescat dels guardacostes libis i l’ONG podria ser sancionada amb una multa de fins a 10.000 euros. El director-fundador d’OPEN ARMS considera completament injustificada aquesta mesura, en un missatge a les xarxes socials

  • 10:06

    Restablerta l'A-2 després de retirar el camió accidentat de la via a Abrera (Barcelona)

     

    La circulació a l'A-2 ha estat restablerta  després de retirar el camió accidentat a la matinada, que ha obligat a tallar la via en sentit est. Segons ha informat el Servei Català de Trànsit (SCT) en una anotació a X recollida per Europa Press, la via manté un carril tallat i hi continuen havent cues de 4,5 quilòmetres entre Abrera i Esparreguera (Barcelona) en direcció Barcelona a les 10.54 hores. L'incident també ha provocat cues a l'enllaç de la via amb la C-55, que en aquests moments són de 6 quilòmetres entre Abrera i Olesa de Montserrat (Barcelona).
     

  • 10:00

    Aragonès preveu que Catalunya entri en emergència per sequera la pròxima setmana. 

     


    Catalunya entrarà en emergència per sequera "probablement" la setmana que ve. Així ho ha avançat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en una entrevista aquest dilluns a Catalunya Ràdio. Segons les previsions, els nivells dels embassaments del país es mantindran al 16% de la capacitat els pròxims dies. Aragonès ha constatat que caldrà estar pendents del consum i de les pluges, tot i que ja ha advertit que les previsions a curt termini no en preveuen. 

  • 9:40

    Aragonès insisteix a esgotar la legislatura i que les eleccions es faran el febrer de 2025.

     

     

    El president Pere Aragonès nega cap rivalitat amb Oriol Junqueres si el president d'Esquerra Republicana es pogués beneficiar de la llei d'amnistia abans de les pròximes eleccions. Ho ha dit a Catalunya Ràdio després que dissabte el partit l'avalés per repetir com a candidat als comicis del 2025. Aragonès també ha descartat un avançament electoral. 

  • 9:15

     Daniel Sirera (PP) veu "absurd" que el PSC pugui governar amb ERC a Barcelona perquè "tampoc fan la majoria". 

     

     

    El president del PP de Barcelona, Daniel Sirera, considera que un govern municipal a la ciutat de Barcelona en coalició entre els socialistes i els republicans d'ERC no és viable perquè "no fan la majoria". Sirera assegura que després de les eleccions va demanar a Jaume Collboni que treballés molt i dialogués. "Són pocs regidors, però es pot fer. I que dialogui. Si vol pressupostos, no pot preguntar el dia d'abans què fareu".

     
  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dilluns 22 de gener d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

     
  • 8:25

    Més de 50 persones fan pintades al Metro de Barcelona.

     

     

    Transports Metropolitans de Barcelona ha identificat a un dels autors de les pintades al metro la nit de dissabte a diumenge. L'operadora assegura que presentarà denúncia per uns fets que van provocar l'aturada del servei durant 10 minuts a les línies 2 i 4 del metro de Barcelona. Fonts policials qualifiquen aquesta acció com a actes vandàlics. Hi van participar entre 50 i 100 persones a diverses estacions.

  • 8:20

    Els Mossos busquen 4 germans sostrets d’un centre de menors de Raimat.

     

     

    Els Mossos d'Esquadra estan buscant quatre germans sostrets d'un centre de menors de la localitat de Raimat, al Segrià. Els agents han detingut al pare. Els investigadors treballen amb la hipòtesi que els menors se'ls hauria endut un familiar. No es descarta que la mare se'ls hagi emportat al seu país d'origen.

  • 8:15

    Bona part de Catalunya a punt d'entrar en emergència per sequera. 

     

     

    La pluja que va caure el passat divendres ha estat del tot insuficient per aturar la davallada de la capacitat dels embassaments. Per això, en qualsevol moment els municipis del sistema Ter-Llobregat, que inclou sis milions de persones, podrien entrar en fase d'emergència.

    Hi ha dues zones que es mantenen al marge d'aquesta situació límit. Es tracta de 13 de municipis del camp de Tarragona i el Pla de l'Estany.  I és que depenen d'aqüífers que fa que aquestes localitats estiguin lluny de patir restriccions. Tot i això, l'alcalde de Banyoles, on l'aigua de l'estany es troba al nivell més baix dels darrers disset anys, també demana responsabilitat als seus ciutadans. 
     

     
  • 8:10

    Ada Colau diu que Collboni aposta per un govern d'esquerres. 

     

     

    Collboni, que va ser elegit alcalde gràcies als vots dels regidors del PP, s’ha trobat els darrers dies amb Esquerra i els Comuns. Així ho ha confirmat aquest cap de setmana, Ada Colau. Diu que el socialista li ha traslladat que té com a prioritat formar un govern tripartit d’esquerres. Així i tot, l’exalcaldessa ha assegurat que en les converses encara no s’han concretat res.  

  • 8:05

    ERC i Junts intentaran novament que la llei d'amnistia inclogui tots els condemnats per terrorisme.

     

     

    Serà demà, quan es torni a reunir la Comissió de Justícia. Els dos partits intentaran, de nou, que la llei inclogui a tots els condemnats per terrorisme; un extrem que el PSOE rebutja. Des de Junts, Míriam Nogueras considera que encara hi ha marge per la negociació. També ha carregat contra la cúpula judicial i ha reclamat actuar per responsabilitat, diu a tots els que han avalat les actuacions judicials dels darrers anys.
     

     

     

     

     
  • 8:00

    Bon dia! Segueix aquí l'actualitat d'aquest dilluns 22 de gener de 2024. 

     


    Consulta aquí les notícies més destacades d’aquest cap de setmana.