Enlaces accesibilidad

Creix la inquietud per l'amiant a Badia del Vallès

  • Dos anys després d'aprovar-se una subvenció milionària per retirar el fibrociment de desenes d'immobles pràcticament no s'ha fet res
  • Els veïns es plantegen convocar actes de protesta i emprendre accions legals contra les administracions

Per
Edifici de Badia del Vallès amb elements de protecció per la presència d'amiant
Edifici de Badia del Vallès amb elements de protecció per la presència d'amiant | ACN ACN

Dos anys després que la Generalitat anunciés una subvenció de 4,5 milions d’euros per retirar les 13 tones d’amiant que hi ha al parc d’habitatges de Badia del Vallès, els veïns denuncien que encara no han començat els treballs i que tenen la sensació que cap administració sap com abordar el problema. La subvenció caduca el 2026 i ara valoren convocar mobilitzacions per obligar les administracions a actuar.

Els veïns de Badia anuncien mobilitzacions si no s'accelera la retirada de l’amiant | MARÍA GÓMEZ

Els veïns admeten la complexitat del problema, però lamenten que més de dos anys després de presentar el Mapa de l'Amiant, finançat pels veïns i el consistori, i de l'anunci de la subvenció de la Generalitat per retirar el mineral, pràcticament no s'ha fet res i el que està en joc és la salut de prop de 14.000 persones residents al municipi.

Un exemple de la desorientació de les administracions són els constants canvis de rumb a l'hora de solucionar la situació. Els veïns expliquen que en un primer moment es va optar per l'encapsulament previ, és a dir, la protecció dels elements més deteriorats per evitar el despreniment de fibres d’amiant, però sembla que l'opció preferida ara és la de retirar directament el fibrociment dels immobles afectats.

Sobre el cost econòmic de la retirada, els afectats dubten que amb els 4,5 milions pressupostats es pugui resoldre el problema. En aquest sentit, asseguren que amb aquests diners es cobriria la retirada d'elements, però no la reposició dels baixants encara en ús o el de les cobertes de molts edificis que són de fibrociment i s'haurien de substituir.

L'Ajuntament es defensa

L'alcaldessa de Badia, Eva Menor, explica que ja s'han fet 3 licitacions i entén el neguit de la població, però argumenta que és un procés nou i complex perquè "mai abans cap ciutat ha retirat aquest volum d'amiant al mateix temps en tots els blocs d'habitatges".

El retard acumulat es deu, en primer lloc, al lent procés que requereix tota licitació d'una administració pública per fer-la amb plenes garanties jurídiques. També al fet que l'amiant és un material perillós, cosa que implica actuar amb molta cura. Tot i això, confia que aquest any sigui el definitiu per retirar l'amiant dels immobles de la localitat.

La retirada d'amiant a Badia del Vallès acumula dos anys de retard

"Som un municipi pioner", defensa l'alcaldessa, que assumeix la responsabilitat que les coses no vagin amb la celeritat que seria desitjable. Al mateix temps, però, posa en valor la valentia d'haver fet un pas endavant i acceptar el repte que l'Agència Catalana de Residus els va proposar.

L'alcaldessa assegura que ella és la primera interessada en què tot aquest procés es faci correctament i de la manera més àgil possible perquè "del mapa de l'amiant i dels blocs que estan en un estat de deteriorament més important un d'ells és el que visc jo". Sobre possibles indemnitzacions als veïns que han estat exposats durant molts anys a l'amiant, Eva Menor creu que primer s'hauria d'estudiar cas per cas si hi ha hagut afectació per a la salut de les persones i en quin grau.