S'ha de repensar el model de gestió de l'aigua?
- Aigua és Vida demana posar el focus en els grans consumidors i sancions als ajuntaments
- L'alcalde de Peralada defensa que la reducció de la pressió comporta una baixada de consum
El Govern decretarà l'estat d'emergència per la situació de sequera en els pròxims dies perquè els embassaments del sistema Ter-Llobregat baixaran previsiblement de la seva capacitat. En aquest context, entitats ecologistes d'arreu de Catalunya han denunciat l'"opacitat" de l'executiu en la gestió de l'aigua i acusen també els ajuntaments de poca valentia. Dante Maschio, portaveu de la plataforma Aigua és vida, reclama conèixer si s'està complint el pla de sequera aprovat des del 2020 i l'eficiència de les dades: "Les dades que confirmen que el pla es compleix no s'han publicat".
En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, demana posar el focus en els grans consumidors (és a dir, que desenvolupen activitats que consumeixen més de 7.000 metres cúbics anuals), conèixer si la reducció del consum al sector "agrícola, ramader i industrial" ha estat realitzada realment. "L'excusa a la qual s'agafen és que els consums d'aquests sectors els tenen a través del cànon de l'aigua. Són dades tributàries, per tant, sensibles", ha assegurat sobre les seves peticions al respecte. "No té sentit que no tingui a l'ordre del dia les dades d'aquests grans consumidors", ha afegit, assegurant que consumeixen la meitat de l'aigua del país.
El portaveu de la plataforma admet diferències entre grans consumidors. Per exemple, reivindica la pagesia i demana prioritzar-la, però demana diferenciar "agricultura d'explotació del que és agricultura d'autoabastament". "Hem donat molta aigua sense pensar quanta aigua tenim. El model econòmic prioritza l'exportació i el lucre", ha argumentat Maschio assenyalant el negoci i demanant canvis en el context de canvi climàtic.
I creu que una de les solucions és més sancions als ajuntaments perquè es posin les piles: "L'única manera de canviar les coses és quan et toquen la butxaca. Hem de començar a assumir responsabilitat". Assegura que els "costa molt de creure" que els consistoris no puguin controlar qui està sobrepassant els límits de consum establerts, ha dit, posant per exemple les dades que tenen els operadors. "El que es pot fer és endurir la factura i penalitzar l'accés a consum. Pots fer que els últims trams siguin més cars que els primers", ha dit. El portaveu de la plataforma ecologista ha detallat que tot plegat "té molt a veure amb el sistema de gestió privada de Catalunya". "És difícil, però és competència municipal", ha insistit Maschio.
Aigua és Vida també és favorable a les dessalinitzadores i a la utilització de la tecnologia contra el canvi climàtic, però demana abordar el "problema d'arrel" abans de posar en marxa nova tecnologia. "Hem donat aigua a tothom que demanda aigua, sense pensar quanta aigua tenim prèviament. Ens ha fet arribar a situacions paradigmàtiques", ha sentenciat lamentant que no hi hagi "prioritat d'usos" ben establerta.
Baixar la pressió de l'aigua, una mesura efectiva
En positiu, considera que la baixada de pressió de l'aigua és una bona solució, i que és "molt millor que els talls", que poden produir cops de pressió i això "et destrossa la xarxa". Defensa que "s'ha de veure" cas per cas, i en cada municipi serà diferent. "En edificis molt alts no es podrà reduir la pressió", ha dit, per bé que a Barcelona la xarxa està sectoritzada i sí que "es pot fer".
En aquest sentit, Miquel Brugat, alcalde de Peralada, ha explicat que la reducció que han aplicat les des de l'agost els ha portat a una baixada del consum a la seva localitat: "S'està començant a notar. Però no és el que ens arreglarà el problema de l'aigua al país", ha dit. El batlle detalla que la reducció està feta per sectors, per adaptar-la a les diferents característiques de la mateixa població.
D'altra banda, Brugat ha detallat perquè l'alt consum del municipi està relacionat amb el tipus d'habitatge i població de Peralada: "El tipus de municipi, amb urbanitzacions que viuen tot l'any aquí, però no estan censats per diferents motius", ha dit, explicant que molts són jubilats estrangers. També ha lamentat que es vulgui "criminalitzar" els camps de golf, però ha detallat que utilitzen aigua regenerada de la depuradora i tenen el seu propi pou d'aigua i un estanc. I veu inviable que l'ajuntament controli si els privats compleixen les restriccions.