Enlaces accesibilidad
Automobilisme

Catalunya pot perdre el Gran Premi de Fórmula 1?

  • El Govern està confiat que el Circuit de Catalunya continuarà amb la seva cita al calendari
  • Aquest dimarts s'ha confirmat que Madrid acollirà un Gran Premi durant deu anys a partir del 2026

Per

La Fórmula 1 escalfa motors per aterrar a Madrid, que acollirà un gran premi del circuit mundial a partir del 2026. La celebració de les curses, que s'allargarà fins al 2035, suposarà, segons la presidenta de la Comunitat, Isabel Díaz Ayuso, uns ingressos anuals de 450 milions d'euros i més de 10.000 llocs de treball directes.

Madrid acollirà el Gran Premi de la Fórmula 1, després de 45 anys

Encara es desconeix com podria afectar aquest acord la celebració de les curses al Circuit de Catalunya a Montmeló, que té firmat un contracte fins al 2026 amb Liberty Media. A la roda de premsa, el CEO de la Fórmula 1, Stefano Domenicali, ha obert la porta a celebrar grans premis d'F1 com a “complementaris” i ha recordat el treball de més de tres dècades al circuit català: "No hem d’oblidar que som molt forts a Barcelona".

Pugna entre Catalunya i Madrid

En una conversa al Cafè d'idees de Gemma Nierga, el periodista de RTVE especialitzat en temes de motor, Marc Martí, assegura que "és un Madrid contra Barcelona en tota regla, i és un PSOE-PP, absolutament". A més a més, creu que Ayuso posa tota la carn a la graella amb l'anunci dels llocs de treball: "Això no és veritat. No em surten els números. Poden ser 10.000 treballadors durant 15 dies", ha apuntat, recordant que el circuit català dona feina tot l'any.

També, el periodista ha explicat que ningú s'ha posat en contacte amb Federació Espanyola d'Automobilisme, l'encarregada d'homologar el circuit, i tampoc amb la Federació Internacional d'Automobilisme (FIA) que és qui posa la data. "No han parlat amb qui posa les regles del joc", ha dit en referència a l'Ajuntament de Madrid, la Comunitat, Ifema i la mateixa Fórmula 1 amb el CEO Stefano Domenicali, a més de l'inversor privat.

La Fórmula 1 s'oblida de Montmeló?

Tot i que, el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, assegura que el Govern està "molt tranquil" amb el futur del gran premi al Circuit de Catalunya, segons Martí, hi ha motius reials per pensar que desapareixerà. El Govern té contracte fins al 2026, any en el qual Madrid ja hauria de tenir en marxa el seu circuit al calendari, però, tal com ha explicat el president, Pere Aragonès, segueixen les negociacions per poder estendre'l.

En la presentació del nou GP, el gerent de la competició d'elit del motor ha destacat que el projecte plantejat per Madrid el van trobar “colpidor” perquè combina elements importants com la competició esportiva, la tecnologia o la sostenibilitat; però sense tancar la porta a Catalunya i a organitzar premis complementaris.

L'alcalde de Montmeló, Pere Rodríguez, no tem per la continuïtat de la Fórmula 1 al Circuit de Barcelona-Catalunya més enllà de l'any 2026. Ha destacat que Madrid ha fet una proposta diferent de la catalana, amb un traçat "efímer i urbà", complementari al de Barcelona i ha recordat la convivència amb la cita de València de 2008 a 2012.