Enlaces accesibilidad

ERC i Junts blinden els investigats de Tsunami i els CDR a l'amnistia

  • La llei d'amnistia exclourà el terrorisme només quan hi hagi "violacions" directes Drets Humans
  • La modificació pactada amb el PSOE permetrà que Carles Puigdemont i Marta Rovira puguin ser amnistiats

Per
La portaveu de Junts en el Congrés, Miriam Nogueras, ofereix declaracions als mitjans a la seva sortida de la Comissió de Justícia
La portaveu de Junts en el Congrés, Miriam Nogueras, ofereix declaracions als mitjans a la seva sortida de la Comissió de Justícia

PSOE, Sumar, ERC, Bildu, PNB, Junts per Catalunya i Podemos han acordat aquest dimarts excloure del projecte de llei d'amnistia els delictes de terrorisme "sempre que de manera manifesta i amb intenció directa hagin causat violacions greus de drets humans". Això permetria amnistiar als 12 membres dels Comitès de Defensa de la República (CDR) i als 10 encausats pels disturbis presumptament promoguts per 'Tsunami Democràtic' que han estat investigats en l'Audiència Nacional.

Acord de PSOE i Junts per blindar els CDR i Tsunami a l'amnistia

L'aprovació del dictamen de la Comissió de Justícia d'aquest dimarts és el pas previ a l'aprovació definitiva de la llei per part del Congrés dels Diputats el pròxim 30 de gener. Un cop acabat el tràmit al Congrés, el Senat disposa d'un màxim de dos mesos per rebutjar –amb la majoria absoluta del PP- la llei d'amnistia, de manera que el text tornarà al Congrés previsiblement al mes d'abril, on quedarà aprovada i llesta per a ser publicada al BOE.

Puigdemont, lliure de causes

Amb el projecte de llei d'amnistia en la seva recta final al Congrés, l'independentisme aconsegueix les modificacions que volia. D'una banda, acota determinats delictes de terrorisme i obre la porta a beneficiar als encausats dels CDR i del cas Tsunami Democràtic. Entre ells podrien estar Carles Puigdemont i Marta Rovira. Entre les esmenes pactades avui, s'inclou també aixecar qualsevol mesura cautelar i fer caure les ordres de cerca i captura, com la de Puigdemont.

La llei d'amnistia encara la recta final

Junts i ERC han estat capaços també de presentar una esmena conjunta que encara va més enllà en aquest blindatge i que, de moment, el PSOE no accepta. L'esmena arribarà viva al ple del dia 30. La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, ha afirmat que la seva formació manté vives aquesta i altres esmenes que "milloren encara més" la llei. "Encara hi ha partit fins al dia 30", ha afirmat a les portes de la comissió.

No afecta casos fora del procés

El Govern defensa que no s'han tocat les seves línies vermelles: que els delictes greus de terrorisme no poden ser amnistiats. El ministre de la Presidència i Justícia, Félix Bolaños, ha afirmat que la norma no afecta altres casos, com podrien ser els de suposada corrupció per part de la família Pujol, perquè "no hi ha res fora del procés que pugui ser amnistiat".

Els beneficiats pels canvis a la llei d'amnistia

En una compareixença a Palau, el president de la Generalitat, Pere Aragonès ha celebrat l'acord i ha argumentat que el text queda ara "més blindat, enfortit i amb més rigor jurídic". El president ha certificat així que el pacte dels dos grups independentistes amb els socialistes és "positiu". Sobretot tenint en compte que "hi ha qui vol impedir" l'aplicació de la llei. 

El PP demana suspendre la tramitació

El PP acusa l'executiu de Sánchez de cedir en tot el que li marca Junts i demana al PSOE que suspengui la tramitació parlamentària. El portaveu del PP en el Congrés, Miguel Tellado, ha acusat aquest dimarts al Govern d'estar disposat a amnistiar a terroristes "amb la condició de seguir en el poder"

Precisament, el Partit Popular ha sol·licitat al comitè de Peticions del Parlament Europeu l'organització d'una missió per investigar la llei d'amnistia a l'Estat. La proposta l'ha fet l'eurodiputada dels populars, Rosa Estarás, durant el debat que s'ha celebrat aquest dimarts a Brussel·les per analitzar vuit peticions sobre l'estat de dret a Espanya.