Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Josep Rius (Junts): "Continuarem negociant les esmenes a l'amnistia fins al final"

  • El vicepresident de Junts defensa que segueixen les converses per tal que la mesura cobreixi a tots els condemnats i que la seva aplicació sigui immediata
  • Rius creu que el president Aragonès podria aprovar pressupostos amb socialistes i comuns: "Tripartit is coming"

Per
Cafè d'idees - Rius: "Continuarem negociant les esmenes a l'amnistia fins al final"

El vicepresident i portaveu de Junts per Catalunya, Josep Rius, confirma que continuen negociant amb el PSOE les esmenes a la llei d'amnistia perquè, diu, volen que compleixi el "doble objectiu" que reclamen: que cobreixi a tots els condemnats i encausats pel 'procés', i que la seva aplicació sigui immediata. Rius explica que continuaran negociant "fins al darrer moment" i que la possibilitat de modificar les esmenes seguirà fins al ple del 30 de gener: "Esmenar l'error del qui va iniciar la via judicial, l''a por ellos del Rei' o el 'más dura serà la caída' del fiscal Maza".

Rius: "Hi ha hagut guerra bruta"

Rius està convençut que Mariano Rajoy compareixerà a la comissió d'investigació de l'operació Catalunya perquè van pactar amb el PSOE que no hi hauria vetos a les peticions de compareixents". El portaveu de Junts afegeix que hi ha hagut guerra bruta i lawfair perquè la fiscalia general o el Tribunal de Comptes els van obrir causes "per no res": "Ens van començar a obrir causes a tort i a dret. Si hi ha hagut algun polític, funcionari o magistrat que tenen responsabilitats, haurà de pagar. Hauran de comparèixer". El que no ha revelat si faran el mateix amb el jutge Manuel García-Castellón. 

En una entrevista al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, creu que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, podria aprovar pressupostos del 2024 amb els socialistes i En Comú Podem: "Tripartit is coming". Rius explica que la darrera reunió que van tenir amb ERC per negociar els nous comptes de la Generalitat va ser abans de Nadal, que des de llavors no n’hi ha hagut cap, i que tampoc no en tenen cap de prevista. Ha aprofitat l'ocasió per retreure a Aragonès haver-se posat en mode electoral i li reclama que faci de president i "menys de candidat".

Ja tornarà, però primer els encausats. La tornada de Puigdemont ha de tenir un valor polític

Acords deslligats a Madrid i a Barcelona

Rius creu que a l'Ajuntament de Barcelona hi ha hagut pactes antinaturals i acusa Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) d'incoherència per haver reclamat un canvi. Tot plegat, quan tot apunta que Collboni té preferència amb ERC i els Comuns, per la porta del darrere: "Collboni té el govern més feble en 45 anys, és la seva responsabilitat enfortir aquest govern".

Rius explica que no van lligar l'acord de Barcelona amb el d'investidura de Pedro Sánchez perquè es van presentar a Madrid per resoldre el conflicte polític i que els catalans poguessin votar en un referèndum. 

Junts: "A tota la societat hi ha actituds masclistes"

Amb relació a les denúncies de masclisme de les diputades de Junts Aurora Madaula i Cristina Casol al grup parlamentari de Junts per Catalunya al Parlament, el portaveu dels de Puigdemont diu que estan tractant el cas "amb la màxima confidencialitat" i recorda que "a tots els àmbits hi ha actituds masclistes": "No li nego que en general a tota la societat hi ha actituds masclistes, i hem de mirar de treure-les".

Hi ha debat polític

Rius emplaça tractar aquests temes al grup parlamentari que es reuneix aquest mateix migdia després que la denúncia de Casol fos arxivada pel Parlament perquè no trobar-se fets provats: "S'hauran de prendre decisions i les comunicarem. El que hi ha hagut aquí és debat polític".