Enlaces accesibilidad
Prevenció càncer

Un test de sang detecta un 90% dels tumors de còlon i recte

  • La prova analitza tant les mutacions de l'ADN tumoral com les modificacions d'ADN vinculades
  • La prova de sang oculta en femta és el test que més s'utilitza actualment, amb un 80% d'encert

Per
Un test de sang detecta un 90% dels tumors de còlon i recte

Una nova analítica de sang permet detectar el càncer de còlon amb una eficàcia similar als cribratges tradicionals. És el que han desenvolupat un equip d'investigadors de l'Hospital de la Mar de Barcelona, una prova amb un rendiment comparable a les opcions actuals de detecció. L'estudi, que ha publicat la revista Annals of Oncology, ha analitzat 623 mostres de sang, 318 de persones que es van sotmetre entre els anys 2017 i 2018 a una colonoscòpia a l'Hospital de la Mar després que la prova de sang oculta en femta donés positiu.

De fet, la prova de femta el test tradicional utilitzat en el programa de cribratge de càncer de còlon i dissuadeix a molta gent de sotmetre's a proves diagnòstiques. "Recollir femta, guardar la femta... aquesta manipulació de femta creiem que és part una barrera per a la participació".

És la primera vegada que s'utilitza la tècnica de biòpsia líquida en aquest context. "Volem anar més enllà, volem anar a buscar el càncer abans que doni la cara”, ha afegit l'autora de l'estudi i metgessa adjunta de l'Hospital de la Mar, Joana Vidal.

L'Hospital del Mar prova amb èxit una anàlisi de sang per detectar el càncer de còlon i recte

Una analítica de sang que busca mutacions

La prova de sang busca ADN procedent del tumor en el còlon, analitzant tant les mutacions de l'ADN tumoral com les modificacions d'ADN vinculades amb els tumors. El treball revela que la seva eficiència és similar a la prova utilitzada a Catalunya en el cribratge de càncer de còlon, el test de sang oculta en femta per al diagnòstic del càncer colorectal. "Els tumors com tots els òrgans alliberen sang perifèrica i el que volem buscar aquí són aquests petits fragments que ha alliberat el tumor en fases també inicials", assenyala Joana Vidal, oncòloga de l'Hospital del Mar.

Una eficàcia de detecció del 80 % dels casos

Volem trobar tumors petits i potencialment curables

Les dues proves tenen sensibilitats altes, detecten més del 80% dels casos, alguna cosa que els autors del treball confien que permetrà incrementar la participació de la població en el programa de cribratge de càncer de còlon. "No volem trobar tumors avançats incurables, volem trobar tumors petits i potencialment curables", assegura Vidal.

"Un dels pilars bàsics de qualsevol programa de cribratge poblacional és aconseguir una màxima participació", ha apuntat el cap del Servei d'Aparell Digestiu de l'Hospital de la Mar, Xavier Bessa. En aquests moments, el programa de cribratge poblacional de càncer de còlon a Catalunya no ha superat el 50% de participació de la població cridada a participar en ell.