Enlaces accesibilidad

Resum de notícies a Catalunya, 24 de gener de 2024 | Catalunya encapçala la taxa d'abandonament escolar de l'estat

  • Pere Aragonès defensa al Parlament els canvis al Govern per esgotar la legislatura
  • Els sous dels treballadors catalans escalen un 9% mentre retrocedeixen els dels càrrecs intermedis
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Creix l'abandonament escolar
Creix l'abandonament escolar

L'actualitat d'aquest dimecres passa per l'alta taxa d'abandonament escolar a Catalunya. Un 17% de joves de 18 a 24 anys no estudien ni han finalitzat cap estudi postobligatori. La comunitat catalana encapçala la llista a Espanya.

Primer ple de l'any i del nou període de sessions al Parlament. El president de la Generalitat ha defensat els darrers canvis al Govern per reforçar la negociació amb l'Estat en el darrer tram de la legislatura. L'oposició veu una finalitat electoralista.

Segons un estudi d'ICSA Grup la mitjana de revalorització dels sous dels treballadors catalans va ser del 9% l'any passat, mentre que en els càrrecs directius va caure prop d'un 4% per l'impacte de la digitalització.

Educació ha destituït el president del Consell Superior d'Avaluació del Sistema Educatiu pels mals resultats de Catalunya a l'informe PISA.

Rosa Peral i el seu pare han declarat al jutjat com a investigats per una suposada ocultació de béns.

L'escriptor Eduardo Mendoza ha presentat ‘Tres enigmas para la Organización’ a Barcelona.

Resum de notícies a Catalunya, 24 de gener de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:53

    Simó retarda les conclusions del grup per impulsar millores educatives

     

    La consellera d'Educació, Anna Simó, preveu que les conclusions del grup d'experts per impulsar mesures de millora educativa a curt i mitjà termini estiguin "enllestides" al mes de març. El 10 de gener, quan es va reunir per primer cop aquesta comissió es va preveure que el treball es presentaria al febrer. "Els centres i el departament les han de saber abans de Setmana Santa", per tal de poder-les aplicar a partir del curs vinent, ha dit. Simó també ha subratllat que les conclusions "s'elevaran" després als grups parlamentaris i al Consell d'Educació de Catalunya "per acabar d'enriquir el treball".

  • 19:19

    El govern espanyol impulsarà la primera llei estatal de Joventut

     

    La ministra de Joventut i Infància, Sira Rego, ha anunciat que impulsarà la primera Llei de Joventut d'abast estatal. La norma es fonamentarà en quatre eixos, els drets econòmics i la cobertura social, els drets democràtics i la participació política, la salut mental i el benestar i la crisi ecosocial i els drets de les generacions futures. La ministra ha defensat "el dret que tenen les persones joves a viure aquesta etapa des del seu desenvolupament ple".

  • 18:40

    Campuzano acusa l'Estat de gestionar "malament" la transició a les targetes moneder per a famílies vulnerables

     

    El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha acusat el govern espanyol de gestionar "malament" el canvi de model dels programes de garantia alimentària, després que s'aprovés una subvenció de 100 milions d'euros per a Creu Roja perquè gestioni el nou sistema de targetes moneder. L'entitat haurà de fer front als mesos que van de l'abril, quan acaba el programa actual, a final d'any, atès que el 2025 se n'encarregaran les comunitats autònomes. El conseller ha calculat que el model del Ministeri cobrirà les necessitats d'unes 11.000 famílies, davant les 170.000 acollides als programes actuals.

  • 18:20

    Rosa Peral sosté que va canviar de nom la casa perquè no podria pagar la hipoteca

     

    La condemnada pel crim de la Guàrdia Urbana, Rosa Peral, ha justificat davant la jutgessa el canvi de nom de la seva part de la casa de Vilanova i la Geltrú perquè ha dit que no podia pagar la hipoteca, segons han explicat fonts properes al cas. Peral ha reconegut que va fer-ho abans que la sentència del crim fos ferma. Aquest dimecres ha declarat com a investigada per un delicte d'alçament de béns, ja que la família de la víctima creu que va posar la casa a nom del seu pare per eludir la indemnització. 

  • 18:10

    Ingressa a presó el detingut per rebentar una quarantena de cotxes de Riudellots de la Selva, Sils i Girona

     

    El detingut per robar en una quarantena de vehicles de Riudellots de la Selva, Sils i Girona ha ingressat a presó. El magistrat de Santa Coloma de Farners ha decidit enviar-lo a presó provisional davant de l'elevada reincidència. De fet, en una sola setmana acumula tres detencions per saquejar vehicles en tres municipis gironins. L'última detenció va ser aquest dimarts després de rebentar 17 cotxes a Sils. Un veí anava a treballar i va trobar-se el vidre del seu cotxe trencat i va avisar la policia. Els Mossos d'Esquadra van trobar-lo a prop de l'estació de tren amb alguns dels objectes que havia agafat dels vehicles.

  • 17:45

    Educació assumeix el control de l'escola Andreu Castells de Sabadell, després de la baixa de l'equip directiu

     

    Inspecció d'Educació ha assumit la direcció de l'escola Andreu Castells de Sabadell, després que els tres membres de l'equip directiu hagin agafat la baixa a la vegada. Es tractaria de la resposta a les múltiples queixes que les famílies han fet al projecte educatiu, i davant la previsió d'una concentració a les portes del centre prevista per aquest divendres a la tarda. Els Serveis Territorials d'Educació al Vallès Occidental han assegurat que treballen per buscar un nou equip que assumeixi el lideratge de manera interina. Mentre això no passa, garanteixen que el centre ha seguit i seguirà funcionant de manera correcta.

  • 17:05

    Detinguts dos homes a Salou relacionats amb el tiroteig al barri Sant Josep Obrer de Reus

     

    Els Mossos d'Esquadra han detingut dos homes relacionats amb el tiroteig que es va produir al barri de Sant Josep Obrer de Reus, tot just fa una setmana. Els arrestats, de 23 i 22 anys, se sumen als quatre detinguts que ja hi havia pels fets, tres dels quals són membres de la mateixa família. Les detencions s'han fet en un habitatge del carrer Barcelona de Salou (Tarragonès). En el dispositiu, hi han participat una cinquantena d'efectius, entre els quals agents dels GEI, de l'ARRO, de la Unitat d'Investigació de Reus i de Seguretat Ciutadana. També hi ha col·laborat la Policia Local del municipi.

  • 17:30

    La circulació de trens a l’R3 entre Parets del Vallès i la Garriga es restablirà el 4 de febrer

     

    D’aquesta manera, el servei de busos alternatiu funcionarà fins al dissabte dia 3. La circulació de trens està interrompuda des del 12 d’octubre per tal d’afrontar les obres de desdoblament de la línia. Durant aquests mesos, s’ha duplicat la via, adaptant les estructures relacionades, construït passos inferiors i elevats, renovant sistemes d’electrificació i seguretat, i també hi ha hagut millores a les estacions de Parets, Granollers-Canovelles, les Franqueses i la Garriga. 

  • 17:01

    Catalunya encapçala la taxa d'abandonament escolar de l'estat

     

    En ple debat sobre com millorar el sistema educatiu, avui Dia Mundial de l'Educació més de 600 milions d'infants i adolescents al món no assoleixen els nivells mínims de competència en lectura i matemàtiques, i de fet 1 de cada 5 ni tan sols van a l'escola. Catalunya, amb un 17% de joves de 18 a 24 anys que ni estan estudiant ni han finalitzat cap estudi postobligatori, encapçala les taxes d'abandonament escolar a Espanya i d'Europa.

  • 16:47

    Teletreball, més pros que contras

     

    El teletreball estalvia costos i temps, augmenta la productivitat i ofereix més benestar, segons l'estudi de l'Observatori Social de la Fundació La Caixa. Tres anys després del confinament per la pandèmia, encara hi ha un 36% de la població d'entre 25 i 50 anys, que continua fent teletreball, encara que sigui un dia a la setmana. En aquests casos, tant homes com dones valoren positivament poder treballar des de casa. A més diuen que són més productius perquè a casa no tenen distraccions.  Pel que fa al gènere, el teletreball fa que els homes participin més en les tasques domèstiques.

    Entre els enquestats també han observat que si reben una oferta de treball sense teletreball, però amb un sou fins a un 10% superior, prefereixen cobrar menys però mantenir l'opció de treballar des de casa. 

    Teletreball, més pros que contras
    rtve Teletreball, més pros que contras
  • 16:30

    El Govern proposa invertir 1.000 milions d'euros fins al 2040 per garantir la sobirania energètica de la Generalitat

     

    El Govern es proposa invertir 1.000 milions d'euros fins al 2040 per arribar als 1.000 megawatts totalment renovables i, d'aquesta manera, garantir la sobirania energètica de la Generalitat, que consumeix més d'un 2% de l'electricitat del país. "Tenim una feinada ingent per endavant", ha admès en un acte al Palau Robert, Ferran Çivit, president de l'Energètica. Precisament, aquest ens és l'encarregat del desplegament d'energies renovables amb plaques solars a teulades, parcs eòlics i d'assumir la gestió de centrals hidroelèctriques.

  • 16:05

    El Parlament aprova modificar la llei per a simplificar el registre de documents de voluntats anticipades

     

    El Parlament ha aprovat la proposició de llei per simplificar el registre de documents de voluntats anticipades (DVA). La iniciativa, proposada conjuntament pel PSC, Junts i En Comú Podem, s'ha aprovat amb els vots a favor de tots els grups parlamentaris menys Cs i el PPC, que s'hi han abstingut. Fins ara per registrar el DVA eren necessaris tres testimonis o un notari per certificar que el document està fet en plenes capacitats físiques i mentals. Arran de la nova llei, però, es permetrà que el DVA també es pugui fer davant d'un metge.

  • 15:55

    Collboni diu que farà "tot el que estigui a la seva mà" per mantenir la Fórmula 1

     

    L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha afirmat que, si cal, farà més esforços per mantenir el campionat de Fórmula 1. "Reitero el meu compromís amb el govern de la Generalitat, que és qui ha de liderar aquestes negociacions", ha defensat. Destaca que el consistori no està participant en les converses, sobre l'anunci del nou Gran Premi a Madrid.

  • 15:47

    El sector dels espais verds demana el reg de supervivència d’arbres públics i privats tot i l'emergència per sequera

     

    Gremis, patronals i col·legis professionals relacionats amb els espais verds -com jardiners, enginyers o paisatgistes- publiquen un manifest per demanar al Govern que permeti el reg de supervivència d’arbres, plantes i arbustos tant públics com privats, en cas que es declari l’emergència per sequera. El Govern preveu que el sistema Ter-Llobregat entri en emergència la setmana que ve i aquesta fase implica que només es podran regar els arbres públics amb aigua regenerada o freàtica. 

    Demanen mantenir el reg de supervivència tot i l'emergència per sequera
    rtve Demanen mantenir el reg de supervivència tot i l'emergència per sequera
  • 15:38

    Un test de sang detecta un 90% dels tumors de còlon i recte

     

    Una nova analítica de sang permet detectar el càncer de còlon amb una eficàcia similar als cribratges tradicionals. És el que han desenvolupat un equip d'investigadors de l'Hospital de la Mar de Barcelona, una prova amb un rendiment comparable a les opcions actuals de detecció. L'estudi, que ha publicat la revista Annals of Oncology, ha analitzat 623 mostres de sang, 318 de persones que es van sotmetre entre els anys 2017 i 2018 a una colonoscòpia a l'Hospital de la Mar després que la prova de sang oculta en femta donés positiu.

     
  • 15:30

    El hub d'AstraZeneca a Barcelona s'ubicarà a l'Edifici Estel, l'antiga seu de Telefònica

     

    El hub d'innovació global que AstraZeneca preveu obrir a Barcelona s'ubicarà a l'Edifici Estel, l'antiga seu de Telefònica. La farmacèutica traslladarà la seu al nou espai a principis del 2025. Ubicat a l'avinguda de Roma, actualment l'edifici s'està rehabilitant per convertir-lo en un complex d'oficines de lloguer.

  • 14:14

    Eduardo Mendoza torna a les llibreries amb 'Tres enigmas para la Organización'

     

    L'escriptor Eduardo Mendoza ha publicat 'Tres enigmas para la Organización', una novel·la de detectius impregnada de comèdia i sàtira social. L'autor torna a l'escena literària tres anys després de la publicació de 'Transbordo en Moscú', el tancament de la trilogia de les aventures de Rufo Batalla i l'anunci posterior de la seva retirada. Per això, reconeix que ha pogut cuinar aquesta nova aventura amb "molta llibertat".

  • 13:59

    L’ISE instal·la a Fira Barcelona una innovadora pantalla LED de 193 metres quadrats

     

    L’Integrated System Europe (ISE) ha instal·lat una innovadora pantalla LED invisible de 193 metres quadrats a l’entrada sud del recinte de Fira Barcelona a l’Hospitalet. Com ha explicat el director general de l’ISE, Robert Blackman, la pantalla és la més gran de caràcter permanent de l’Estat i la més gran d’Europa ubicada en un recinte firal. Durant l’ISE, la pantalla emetrà missatges de conscienciació sobre la greu sequera que afecta Catalunya. “És un exemple més de la voluntat de l’ISE de vincular-se a la comunitat”, ha destacat Roger Torrent.

  • 13:48

    Tossa de Mar redueix la pressió de l’aigua i prohibeix l’ús de les dutxes de la platja

     

    L’Ajuntament de Tossa de Mar (Selva) ha aprovat una ordenança municipal que preveu reduir la pressió de la xarxa d’aigua i prohibeix l’ús de les dutxes i els rentapeus de la platja, entre altres mesures. Es tracta d’una eina legal que ha aprovat el consistori per tal de combatre la situació de sequera que viu el país. La normativa contempla limitacions per omplir piscines, regar jardins o netejar vehicles, carrers i barques. Per altra banda, es faran talls temporals en les fonts públiques per estalviar aigua.

  • 13:36

    Barcelona executa la primera obra municipal amb maquinària elèctrica

     

    L'Ajuntament de Barcelona ha iniciat l'execució de la primera obra municipal amb maquinària elèctrica que es fa a la capital catalana. La iniciativa s'emmarca en la voluntat del govern local de millorar la qualitat de l'aire i reduir la contaminació acústica a la ciutat. En concret, es tracta d'una intervenció que als Jardins de les Tres Xemeneies, al barri del Poble-sec. Mentre es fan aquests treballs i amb posterioritat, el consistori avaluarà els consums energètics i l'emissió de gasos contaminants i els compararà amb els que produeix la maquinària dièsel convencional. 

  • 13:40

    La línia Llobregat - Anoia de FGC recupera la normalitat després d'un robatori de cable

     

    La línia Llobregat - Anoia dels FGC ha recuperat la normalitat després del robatori de cable que ha tingut lloc entre Olesa de Montserrat i l'Aeri de Montserrat. Fonts de la companyia han indicat que la incidència ha quedat resolta poc després de les dotze del migdia. Fruit d'aquest succés, els trens de l'R5 i l’R50 han circulat amb una freqüència de pas d'un comboi cada hora entre Olesa i Manresa Baixador. A més, s'ha establert un servei d'autobús addicional entre aquestes dues estacions.

  • 13:35

    Un incendi crema un pis de Llançà i deixa almenys tres persones ferides per inhalació de fum

     

    El foc s'ha declarat pocs minuts després de les nou del matí en un edifici de tres plantes i ha cremat pràcticament tot l'immoble. Els Bombers han evacuat tres persones que estaven a dins del pis amb caputxa de rescat i una quarta que es trobava a la terrassa. Els efectius s'han trobat que el foc estava molt desenvolupat i alguns veïns s'han confinat a casa seva per evitar que els afectés. Finalment, els Bombers han extingit el foc, han ventilat l'escala que havia quedat plena de fum i han revisat els sis habitatges del bloc afectat.

  • 13:30

    Salut investiga si el CAP de Ripoll no ha atès a urgències immigrants sense empadronar

     

    El Departament de Salut investiga si el CAP de Ripoll no ha atès a urgències almenys cinc famílies sense empadronar, segons ha publicat 'El Periódico'. El rotatiu havia difós les denúncies de famílies de la ciutat presidida per l'alcaldessa d'ultradreta Sílvia Orriols segons les quals no havien aconseguit atenció sanitària. Salut ha obert una investigació aquest dimarts arran de la publicació, i ha insistit als centres del Ripollès, especialment als de Ripoll, que l'atenció urgent "s'ha de garantir a tothom". Per a l'atenció no urgent, a més, existeix un conveni amb la Creu Roja en virtut del qual si l'entitat determina que una persona és vulnerable, Salut li expedeix targeta sanitària.

  • 13:29

    Educació contacta amb els alumnes dels centres on va treballar l'educador d'Argentona detingut per abusos

     

    La Unitat de suport de l'alumnat en situació de violència del Departament d'Educació s'està posant en contacte amb els alumnes dels cinc centres educatius on va treballar l'educador detingut per pederàstia. També havia tingut contacte amb menors a Argentona, ciutat on vivia i treballava en una entitat de lleure. L'alcaldessa es mostra consternada pels fets i s'ha posat a disposició de les famílies.

  • 13:20

    Pimec exigeix que s'apliquin mesures similars a l'excepció ibèrica per mantenir uns preus de l'electricitat competitius

     

    El president de Pimec, Antoni Cañete, ha exigit que es continuïn aplicant mecanismes similars a l'excepció ibèrica per mantenir uns preus de l'electricitat competitius després de constatar que tant Espanya com Portugal es van reduir gràcies a aquesta mesura durant el 2022 i primer semestre del 2023, segons els resultats d'un estudi elaborat per la patronal. Cañete ha alertat que la seva desaparició comportarà "incertesa i inseguretat". A més, el president de la comissió d'Energia de Pimec, José Antonio Vázquez, ha alertat que si no plou la sequera i un context geopolític pot causar un encariment de l'energia a l'estiu.

  • 13:16

    L'elevada inflació continua minvant el poder adquisitiu malgrat l'increment salarial

     

    L'elevada inflació continua minvant el poder adquisitiu de la ciutadania malgrat l'increment salarial en l'àmbit dels directius i dels treballadors. Així ho alerta un informe d'EADA Business School sobre l'evolució salarial entre el 2007 i el 2023.

    L'elevada inflació continua minvant el poder adquisitiu malgrat l'increment salarial
    rtve L'elevada inflació continua minvant el poder adquisitiu malgrat l'increment salarial
  • 13:00

    Rosa Peral i el seu pare declaren com a investigats per un suposat alçament de béns

     

    Aquest dimecres, el jutjat d’instrucció número 5 de Tarragona ha citat a declarar a la condemnada pel crim de la Guàrdia Urbana, Rosa Peral, i el seu pare, Francisco Peral, per un presumpte cas d’alçament de béns. La causa és fruit d’una querella que va presentar la família de la víctima, Pedro Rodríguez, que va denunciar que Peral havia canviat de nom la meitat de casa seva -l’altre 50% és del seu exmarit- en nom del seu pare, per evitar pagar la indemnització. Després de sortir del jutjat, l'advocada de la família Peral, Núria González i el lletrat de la família de la víctima, Juan Carlos Zayas, no han fet declaracions a petició de la jutgessa, que els ha demanat mantenir el secret de les actuacions.

    Rosa Peral i el seu pare declaren com a investigats per alçament de béns
    rtve Rosa Peral i el seu pare declaren com a investigats per alçament de béns
  • 12:53

    Gairebé el 80% dels vehicles fabricats a Espanya el 2023 són de gasolina o dièsel i un 20% de baixes emissions

     

    Prop del 80% dels vehicles fabricats a Espanya el 2023 eren de gasolina (54,8%) o dièsel (24,4%), segons l'ANFAC. Així, la quota de producció de vehicles de zero i baixes emissions és del 20,8% del total, tot i créixer 6,4 punts respecte a l’any anterior. El conjunt de la producció de vehicles tanca l’any amb un augment del 10,3%, amb 2.451.221 unitats, una xifra que segons la patronal demostra la normalització del sector després de la crisi de subministrament dels últims anys.

  • 12:42

    7 de cada 10 dones tenen por de patir una agressió sexual al carrer de nit

     

    Set de cada deu dones tenen por de patir una agressió sexual quan van caminant soles pel carrer de nit, segons l'enquesta Òmnibus 2023 del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO). El baròmetre reflecteix que la majoria de dones, un 52%, afirmen tenir "molta por" d'un atac de caràcter sexual, un percentatge que puja fins a les set de cada deu en la franja dels 18 als 25 anys. En el conjunt de les dones, un 19% també afirmen tenir por, però més moderada.

    7 de cada 10 dones tenen por de patir una agressió sexual al carrer de nit
    rtve 7 de cada 10 dones tenen por de patir una agressió sexual al carrer de nit
  • 12:37

    Les pernoctacions hoteleres augmenten un 4,4% a Catalunya al desembre

     

    Els hotels catalans van tancar 2023 rebent 1.159.905 de turistes, segons ll'Institut Nacional d'Estadística (INE). Això suposa un 6,98% més que el mes de desembre de 2022 (1.085.088) i un 2,4% més que el mateix període de 2019 (1.132.586). Les pernoctacions van assolir els 2.523.969, un 4,37% més que l'any passat (2.418.140) i un 3,66% més que el desembre de 2019 (2.434.638).

    Pel que fa a la taxa anual de l’Índex de Preus Hotelers al desembre va pujar fins als 114,12 euros, un 8,89% més respecte al mateix mes de 2022. 

  • 12:30

    Trànsit inicia una campanya per garantir la seguretat del transport escolar

     

    El Servei Català de Trànsit ha iniciat aquesta setmana una campanya per controlar la seguretat en el transport escolar, de menors i viatgers a tot Catalunya. De dilluns i fins diumenge es faran controls, tant en zones urbanes com interurbanes. Segons ha explicat el caporal del grup de transports de la Regió Policial Central, Xavier Àlvarez, incideixen, sobretot, en comprovar que els conductors compleixin les hores de descans, que circulin a la velocitat que toca i que tinguin l'autorització.

  • 12:19

    PARLAMENT | Salvador Illa acusa Pere Aragonès d'estar en "mode campanya"

     

    El líder del PSC ha criticat que els canvis a l'executiu s'han fet pensant "en el que necessita el candidat i no en el que necessita el Govern". Illa ha retret a Pere Aragonès haver "nomenat viceconseller el seu director de campanya" i l'acusa que "les eleccions són la seva prioritat". 

  • 12:00

    Salut i sindicats signen les taules retributives del nou conveni de l'ICS

     

    El conseller de Salut, Manel Balcells, i els sindicats UGT, CCOO, SATSE i Metges de Catalunya han signat les taules retributives del Tercer Acord de l'Institut Català de la Salut, després que el titular de Salut i les organitzacions sindicals es reunissin aquest dimarts per tancar-ho. Així, els increments que recull el nou conveni es cobraran a partir del febrer i de forma retroactiva des del 22 de novembre. Segons el Departament, les millores salarials i professionals beneficiaran un total de 55.000 treballadors de 289 equips d'atenció primària i els vuit hospitals de l'ICS.

  • 11:56

    El 54% de les converses entre infants als caus i esplais són en català

     

    El 54% de les converses exclusivament entre infants als caus i esplais són en català. Aquesta és una de les conclusions d’un estudi de Plataforma per la Llengua i el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC). Així mateix, prop d’un 70% de totes les converses que tenen lloc en aquests espais, incloent-hi monitors i infants, es produeixen en català, i un 30% en castellà. En el cas de converses entre infants o entre infants amb monitors o caps, el percentatge de català baixa al 64%, mentre que els monitors i caps fan servir el català en el 77% dels casos. 

  • 11:49

    PARLAMENT | El Govern adverteix que no farà un pla de sequera a la carta de cada municipi

     

    El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort afirma que resoldran al febrer totes els sol·licituds dels ajuntaments per als ajuts per fer front a la sequera. El conseller remarca que han rebut "una allau" de peticions, fins a 880 de 734 municipis per arranjar la xarxa i les fuites d'aigua.  Si ja tenien una partida prevista i no depenen de la subvenció ja poden començar a fer les obres perquè garantiran "totes els sol·licituds elegibles".

  • 11:46

    PARLAMENT | Aragonès defensa els canvis perquè el Govern "treballi fins al darrer dia"

     

    En la seva compareixença davant del Parlament per a retre compte dels nomenaments del seu executiu, el president català ha destacat que el seu executiu "té moltíssims reptes al davant i moltíssima feina a fer". Aragonès ha assegurat que el reforçament de Laura Vilagrà com a vicepresidenta i de Sergi Sabrià com a viceconseller busquen negociar amb l'Estat "amb tot el reconeixement institucional". Així, ha destacat que el rol polític de Vilagrà serà "de molta més intensitat"

  • 11:22

    PARLAMENT | Simó anuncia una nova borsa 2.0 per millorar l'accés i l'autogestió de la funció docent

     

    La consellera d'Educació Anna Simó ha anunciat al ple del Parlament que s'està treballant per millorar els processos de contractació en places de difícil cobertura i que es llançarà una nova borsa 2.0 per millorar l'accés i l'autogestió de la funció docent.

  • 11:14

    Acte de benvinguda al professorat novell a Educació: representants d'USTEC els han rebut per "dir-los la veritat"

     

    El Departament d'Educació ha organitzat un acte de rebuda als docents novells per donar-los la benvinguda. Aprofitant aquest acte, alguns representants d'USTEC s'hi han concentrat per explicar a aquests nous docents les condicions laborals actuals. La portaveu nacional del sindicat, Iolanda Segura, afirma que volen "visibilitzar el malestar" al Departament.

  • 11:10

    Aragonès garanteix la "implicació" del Govern perquè la F1 es continuï celebrant a Montmeló

     

    Durant la sessió de control al Parlament, el president de la Generalitat ha aprofitat per destacar que la relació amb l'organització és "molt bona", i que les negociacions "avancen positivament". El president ha volgut llençar un missatge de "confiança". En aquest sentit, el líder de l'oposició, Salvador Illa, ha ofert la col·laboració del grup socialista per poder prorrogar un esdeveniment que ha qualificat d'emblemàtic per Catalunya. 

  • 10:47

    Trias diu que les converses amb Collboni "no s'han trencat", però avisa que no participarà en "negociacions paral·leles"

     

    El cap de l'oposició a l'Ajuntament de Barcelona, Xavier Trias, ha remarcat que les converses amb Jaume Collboni "no s'han trencat", però ha avisat que no està disposat a participar en "negociacions paral·leles" sobre el futur govern de la ciutat. Ho ha dit en una entrevista a TV3 en què ha acusat la líder dels comuns "d'embolicar" i fer comentaris sobre els possibles pactes quan encara no estan lligats. Amb tot, ha assegurat que manté la porta oberta i que si el batlle finalment opta per arribar a un acord amb TriasxBCN ell s’asseurà a parlar-hi.

  • 10:40

    Joan Cuevas Expósito assumeix temporalment la presidència del Consell Superior d'Avaluació del Sistema Educatiu

     

    Primera destitució a Educació per la interpretació polèmica dels resultats de l’informe PISA. El Departament ha destituït Carles Vega, president del Consell Superior d'Avaluació del Sistema Educatiu de Catalunya. El nou organisme forma part de la Llei d'educació i permetrà impulsar i millorar l'avaluació del sistema, les polítiques i la recerca. S'han creat dues comissions, una d'operativa i una d'estratègica, per garantir el correcte desenvolupament de la transició.

  • 10:37

    Mascort fixa el febrer per resoldre totes les sol·licituds dels ajuntaments per als ajuts per la sequera

     

    El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, ha afirmat que resoldran durant el febrer totes les sol·licituds dels ajuntaments per fer front a la sequera. Durant la sessió de control al Govern, Mascort ha remarcat que han rebut "una allau" de peticions per part del món local, fins a 880 de 734 ajuntaments diferents. Així, els ha dit que si ja tenien una partida prevista i no depenen de la subvenció ja poden començar a fer les obres perquè garantiran "totes les sol·licituds elegibles"

  • 10:33

    Els hotels catalans tanquen l'any allotjant 1,1 milions de turistes, un 6,89% més que el 2022

     

    Els hotels catalans van tancar 2023 rebent 1.159.905 de turistes, segons les dades de Conjuntura Turística Hotelera. Això suposa un 6,98% més que el mes de desembre de 2022 i un 2,4% més que el mateix període de 2019. Pel que fa a la taxa anual de l’Índex de Preus Hotelers al desembre va pujar fins als 114,12 euros, un 8,89% més respecte al mateix mes de 2022. Les pernoctacions van assolir un 4,37% més que l'any passat i un 3,66% més que el desembre de 2019.

  • 10:20

    Un grup de persones es cola a les instal·lacions de clavegueram de Barcelona per fer-hi un botellot i pintades

     

    Segons publica 'La Vanguardia', les persones van accedir-hi per a fer-hi un botellot i unes quantes pintades amb aerosol. Fonts municipals confirmen que es va registrar un accés a les instal·lacions de clavegueram i aigua freàtica situades al passeig de Sant Joan. Diumenge, apunten, els tècnics municipals van corroborar que no hi havia cap desperfecte a la maquinària, però sí restes de brutícia i pintades. El consistori ja ha reparat l'accés a la instal·lació i ha programat la retirada de les pintades, amb un cost aproximat d'uns 3.000 euros. L'Ajuntament interposarà la denúncia corresponent.

  • 10:00

    Grífols arrenca amb guanys a la borsa després que la CNMV ja estigui estudiant la farmacèutica i Gotham City

     

    La farmacèutica Grífols ha arrencat aquest dimecres amb guanys a la borsa després que la Comissió Nacional del Mercat de Valors anunciés ahir que estava examinant els informes de la multinacional catalana i també la conducta de Gotham City Research. La firma d'hemoderivats ha començat amb verd, amb valors que es mouen entre el 2% i 3%, amb el preu de l'acció per sobre dels 9 euros. L'empresa va tancar la sessió al parquet amb guanys de gairebé un 2%, a 8,9 euros l'acció.

  • 9:30

    Protesta de tècnics sanitaris i de cures d'infermeria davant del Parlament

     

    A les portes del Parlament es concentren des de les 8 del matí els tècnics sanitaris i tècnics de cures d'infermeria per a reclamar als polítics i el govern que escoltin les seves reivindicacions: com el reconeixement de la categoria professional i un augment de sou proporcional al qual recull el tercer acord per a la resta de professionals, tot després què els ha deixat fora. Asseguren que mantindran les mobilitzacions mentre no hi hagi unes millores per escrit.

     
  • 9:19

    Gonzalo de Oro: "Collboni haurà d'escollir entre 'susto o muerte'"

     

    El president del grup municipal de Vox a l'Ajuntament de Barcelona, Gonzalo de Oro, creu que Barcelona té amb l'actual alcalde socialista, Jaume Collboni, el govern "més dèbil" de la democràcia i considera que la possibilitat de que pugui tornar un tripartit a Barcelona és una "molt mala notícia per Barcelona", però el pacte amb Junts també ho veu malament: "Collboni haurà d'escollir entre 'susto o muerte'".

  • 8:30

    Alteracions en la línia Llobregat -Anoia dels FGC per un robatori de cable

     

    La línia Llobregat - Anoia dels FGC està registrant alteracions a causa d'un robatori de cable entre Olesa de Montserrat (Baix Llobregat) i l'Aeri de Montserrat. Els trens de l'R5 i l’R50 circulen amb una freqüència de pas d'un comboi cada hora entre aquesta localitat i Manresa Baixador. La connexió entre plaça Espanya i Olesa es duu a terme amb normalitat. FGC està treballant per resoldre aquesta incidència.

     
  • 8:25

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimecres 24 de gener d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

  • 8:15

    Junts i ERC pacten amb el PSOE modificar l'amnistia

     

    La compareixença d'Aragonès a Palau arribava gairebé en paral·lel a l'anunci de Junts que havien esmenat al congrés la llei d'amnistia pel que fa a l'excepció del terrorisme. La llei inclourà els processats per terrorisme, sempre que el delicte que hagin comès no suposi violacions greus dels drets humans. Així ho va aprovar la comissió de justícia després que Junts i Esquerra pactessin les modificacions del text amb el PSOE. Uns canvis que podrien beneficiar, entre d'altres, a Puigdemont i Rovira. Ara la llei s'elevarà al ple, que encara s'ha de convocar, però que tot apunta que podria ser la setmana vinent.

     
  • 8:10

    Junts critica els canvis al Govern i acusa Aragonès d'electoralista

     

    Junts critica els canvis en l'executiu d'Aragonès. El seu portaveu, Josep Rius, els ha qualificat de retocs cosmètics per intentar, diu, remuntar a la desesperada. El de Junts qüestiona l'aportació que podran fer a la gestió del govern i assegura que Catalunya necessita un president que doni solucions als problemes i no un candidat que pensi en les eleccions.

  • 8:05

    Pere Aragonès compareix avui al Parlament per explicar els canvis de Govern.

     

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès compareixerà avui davant el ple del Parlament per informar dels canvis al Govern anunciats ahir. La fins ara consellera de la presidència, Laura Vilagrà serà la nova vicepresidenta de l'executiu, i Sergi Sabrià es converteix en viceconseller d'Estratègia i Comunicació. Segons Aragonès, amb aquests canvis, vol enfortir l'executiu durant l'últim any de legislatura per poder, diu, "rematar" la feina.

     
  • 8:00

    Bon dia! Segueix aquí l'actualitat d'aquest dimecres 24 de gener de 2024. 

     

     

     Consulta aquí les notícies més destacades d’ahir.