Enlaces accesibilidad

Resum de notícies a Catalunya del 25 de gener de 2024 | Desconvocada la vaga d'infermeres després d'arribar a un acord amb Salut

  • Acord històric de la Generalitat amb dos dels sindicats educatius per revertir les retallades
  • El CNI va espiar Aragonès quan era vicepresident al·legant que dirigia els CDR
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
El conseller de Salut de la Generalitat, Manel Balcells, i els sindicats CC.OO., UGT, Metges de Catalunya i Satse
El conseller de Salut de la Generalitat, Manel Balcells, i els sindicats CC.OO., UGT, Metges de Catalunya i Satse

L'actualitat d'aquest dijous passa l'acord de Salut amb el sindicat Infermeres de Catalunya que permetrà posar fi a la vaga indefinida després de gairebé dos mesos. Comporta suplir la manca de personal i utilitzar vehicle propi per serveis a domicili. De moment, no han aconseguit millores econòmiques, ni reconeixement de la categoria A1, la seva principal demanda.

A l'àmbit educatiu, després de dos anys de negociacions, finalment el departament d'Educació i dos dels sindicats de docents assoleixen un acord per revertir les retallades de les condicions laborals. Mentrestant, el consell escolar proposa prohibir els telèfons mòbils a les classes de Primària i limitar-los a l'ESO

El CNI va infectar el telèfon mòbil de Pere Aragonès amb el programari espia Pegasus quan era vicepresident de la Generalitat al·legant que dirigia els CDR

El Mobile World Congrés de 2024 ho té tot a punt per rebre prop de 95.000 assistents del sector tecnològic d'arreu del món.

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea tomba el termini actual per reclamar les despeses hipotecàries. I una altra institució de la Unió Europea, el Banc Central Europeu ha decidit mantenir els tipus d'interès en el 4,5%.

El ministeri de Treball es reuneix amb els agents socials per a començar a negociar la reducció de jornada laboral. Els sectors més afectats seran agricultura, comerç i hostaleria.

Resum de l'actualitat a Catalunya del 25 de gener de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 22:15

    La Moncloa assegura que el CNI espiava Pere Aragonès en l'etapa de vicepresident abans que ells arribessin al govern.

     

    A més subratlla que es van fer sempre amb autorització judicial. Després de recordar que ni el CNI ni el Tribunal Suprem han d'informar del que fan a l'executiu, subratllen que ha estat aquest govern el que ha decidit col·laborar amb la justícia i desclassificar la informació a petició d'un jutge, "sempre amb el límit de la seguretat nacional". També apunten que la informació "demostra" que "ara funciona l'Estat de Dret i s'actua amb transparència". I afegeix: "Res a veure amb la policia paral·lela i la guerra bruta de l'etapa del PP".

  • 22:00

    El CNI va espiar Aragonès quan era vicepresident al·legant que dirigia els CDR

     

    El CNI va infectar el telèfon mòbil de Pere Aragonès amb el programari espia Pegasus quan era vicepresident de la Generalitat al·legant que dirigia els CDR, segons ha confirmat RTVE. Aquesta justificació apareix en els documents de l'òrgan d'intel·ligència de l'estat espanyol que ha rebut la defensa del president de la Generalitat en el marc de la querella interposada per ell mateix per l'espionatge. 

    Les investigacions del CNI consideraven que l'aleshores vicepresident operava de manera opaca més enllà de càrrec que ocupava per comanar l'activitat dels Comitès de Defensa de la República. De fet, l'òrgan d'intel·ligència espanyol justificava l'espionatge al líder d'ERC en el fet que, al seu parer, portava les regnes dels comitès.

    Una documentació, però, que fonts de Presidència consideren que "són invencions i no justifiquen que intervinguessin el mòbil de l'ara president de la Generalitat.

  • 20:00

    El Govern descarta decretar l'entrada en emergència al sistema Ter-Llobregat la setmana que ve

     

    L'executiu ha decidit posposar la decisió perquè les reserves d'aigua dels embassaments del Ter-Llobregat encara es troben al 16,5%, segons dades de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). Tal com ja ha reiterat el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, en diverses ocasions, l'emergència es decretarà quan les reserves caiguin al 16%.

  • 19:28

    Registren un terratrèmol de 2,4 graus a la costa del Port de la Selva

     

    L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) ha registrat un terratrèmol de 2,4 graus a l’escala de Richter aquest dijous a la tarda a la costa de davant del Port de la Selva (Alt Empordà). El sisme hauria passat sobre dos quarts de set de la tarda amb un epicentre dins de l’aigua. Alguns veïns de la població han alertat que havien notat el soroll com si fos una explosió, però es tractava d’aquest sisme registrat. No es té constància de cap incidència. El sisme s'ha percebut des de Llançà, el Port de la Selva i Roses.

  • 19:07

    Balcells celebra la desconvocatòria de la vaga i recorda que Salut té "respecte absolut pel tercer acord de l'ICS"

     

    El conseller de Salut, Manel Balcells, ha considerat una "bona notícia" que la vaga indefinida del col·lectiu d'infermeres i infermers s'hagi desconvocat després d'arribar a un acord amb el Departament. Tot i que el pacte preveu millores laborals, descarta augmentar les retribucions econòmiques. Balcells ho justifica dient que no faran res "que no estigui previst a la taula d'harmonització" i ha posat de manifest el "respecte absolut" del Departament "pel tercer acord de l'ICS".

    El sindicat d'Infermeres de Catalunya, per la seva banda, ha celebrat "apropar posicions" amb Salut: "És un primer pas, tot i no haver aconseguit la totalitat de les nostres reivindicacions", ha dit Laia Marsal, vicepresidenta del sindicat. Una de les seves principals reivindicacions era requalificar la professió a la categoria funcionarial A1.

  • 18:30

    Es recuperen els exàmens teòrics de conduir a Ripoll, Olot, Tortosa, La Seu d'Urgell i la Pobla de Segur. 

     

    El Servei Català de Trànsit (SCT) i la Direcció General de Trànsit (DGT) han acordat recuperar les seus per a fer els exàmens teòrics a aquestes cinc poblacions.  En un comunicat aquest dijous, han explicat que el SCT facilitarà el material informàtic i la DGT el programari de l'examen.

  • 18:08

    Desconvocada la vaga d'infermeres i infermers després d'arribar a un acord amb Salut

     

    L'acord de Salut amb les infermeres i els infermers comporta suplir la manca de personal i deixar d’utilitzar vehicle propi per serveis a domicili. D'aquí a dos mesos es tornaran a reunir per valorar la posada en marxa dels acords. És un pas endavant, afirma el sindicat Infermeres de Catalunya, però no tot el que voldrien. No han aconseguit millores econòmiques ni reconeixement categoria A1, la seva principal demanda.

  • 17:09

    Els sindicats que no firmen l'acord amb Educació avisen que és "insuficient"

     

    Els sindicats USTEC-STEs, Professors de Secundària i la CGT, amb representació a la mesa sectorial d’Educació, expliquen que no han signat l’acord amb la conselleria per millorar les condicions laborals dels docents perquè és “insuficient”. L’acord ha tirat endavant amb la firma de CCOO i UGT perquè no es necessitava majoria. En un comunicat conjunt, els sindicats alerten que deixa fora el retorn de les quantitats no percebudes arran de cobrar el plus d’antiguitat als nou anys i no als sis.

  • 17:05

    Rècord històric al transport públic de Barcelona el 2023 amb 1.086,5 milions de viatges

     

    La xifra de viatges del transport públic a l'àrea metropolitana de Barcelona ha sumat un nou rècord històric aquest 2023 després d'assolir 1.086,5 milions d'usuaris. Concretament, en 2023 es van registrar 158,2 milions de viatges més que en 2022 i 29,9 milions més que en 2019. A més, la demanda, va anar creixent progressivament l'any passat i la tendència alcista s'ha mantingut fins al desembre. Segons l'ATM, un 80% dels viatges amb títols integrats de 2023 s'han fet amb abonaments, com la T-usual, T-jove, T-16 i d'altres.

  • 16:53

    TMB retira de la circulació els busos híbrids biarticulats perquè no han tingut la fiabilitat esperada

     

    Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha retirat de la circulació els autobusos híbrids biarticulats. L'operadora ha explicat que els vehicles "no han tingut la fiabilitat esperada" i tenen un "alt consum de combustible", de manera que han optat per treure'ls dels carrers de la capital catalana. A Barcelona, aquests vehicles es van adquirir l'any 2013, cadascun va costar 800.000 euros i "ja estan amortitzats". L'empresa de transport ha remarcat que està en un procés de "transformació" i els vehicles que més contaminen s'estan substituint per altres que generen menys emissions.

  • 16:45

    Vueling incrementarà un 7% la seva oferta de vols a Barcelona durant l'estiu que ve

     

    L'aerolínia Vueling ha anunciat que l'estiu que ve augmentarà un 7% la seva oferta de vols a Barcelona, en comparació amb el mateix període de l'any passat. Apunta que hi haurà més freqüències setmanals per reforçar l'operativa durant la celebració de la Copa Amèrica, els Jocs Olímpics de París i l'Eurocopa a Alemanya. En total, l'aerolínia oferirà 90 rutes des de la capital catalana, on concentra el 42% de quota de mercat. Així, en rutes clau oferirà més de 15 freqüències setmanals de mitjana.

  • 16:30

    Lagarde apunta a una possible baixada de tipus d'interès a l'estiu

     

    La presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, ha reiterat que veu possible una baixada de tipus d'interès a l'estiu. No obstant això, la dirigent francesa opina que és "prematur" discutir reduccions de tipus durant els pròxims mesos, tot indicant que, a hores d'ara, no hi ha prou consens entre el consell de govern de l'entitat per impulsar una reducció del preu del diner.

  • 16:18

    Sindicats i patronal acorden obrir una negociació per abordar la reducció de la jornada laboral

     

    L'objectiu del Govern és que la jornada sigui d'un màxim de 38,5 hores setmanals aquest any i arribar a les 37 i mitja el 2025.  Des de CCOO asseguren que agricultura, comerç i hoteleria són els sectors on serà més difícil aplicar la reducció de la jornada. Els agricultors afirmen que la reducció de jornada és directament impossible d'aplicar. La fruita quan s'ha de collir, no pot esperar i el problema radica en la falta de mà d'obra.  Al comerç els autònoms han de fer mans i mànigues per tirar endavant. Per això, tenen clar que hauran d'assumir ells la reducció de la jornada dels treballadors.

  • 16:05

    Dia de contrastos tèrmics

     

    Aquest dijous ambient primaveral a molts indrets i fred i boira en d'altres, sobretot persistent a les comarques de Ponent.

  • 16:03

    Salut i Infermeres de Catalunya continuen negociant per desencallar la vaga

     

    Pendents de la reunió del Sindicat d'Infermeres de Catalunya i la conselleria de Salut. S'han trobat, per segona vegada, i fonts del Departament asseguren que el sindicat està valorant ja una primera proposta d'acord, després de tot un matí de reunió. La principal reclamació dels professionals d'infermeria és el nivell de categoria A1.

  • 15:48

    El Govern descarta decretar l'entrada en emergència al sistema Ter-Llobregat la setmana que ve

     

    A principis de setmana, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va afirmar que els municipis que formen la unitat, entre ells Barcelona i la seva àrea metropolitana i Girona, entrarien en emergència "probablement" la propera setmana. Tanmateix, l'executiu ha decidit posposar la decisió perquè les reserves d'aigua dels embassaments del Ter-Llobregat encara es troben al 16,5%, segons l'ACA. Tal com ja ha reiterat el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, en diverses ocasions, l'emergència es decretarà quan les reserves caiguin al 16%.

  • 15:30

    Nova denúncia en el cas d'abusos sexuals per part d'un educador a Argentona


    Ja són 10 les víctimes identificades en el cas de l'educador detingut per agressions sexuals a menors a Argentona. Treballava en cinc escoles de l’àrea metropolitana de Barcelona i feia activitats d’oci i campaments d’estiu i primavera per a menors de 6 a 18 anys. La policia ha trobat imatges de 70 menors diferents. A més de l'home empresonat com a autor material, hi ha tres persones més investigades. No es descarta que denunciïn més víctimes i que hi hagi més persones implicades.

  • 15:00

    Activat el PLASEQCAT en categoria 1 per emanació de vapors en una empresa de Castellbisbal

     

    Protecció Civil ha activat aquest dijous al migdia l'alerta del PLASEQCAT en categoria 1 per emanació de vapors a l'empresa Parking Service, situada a Castellbisbal, concretament al polígon industrial Can Estapé. L'origen de la fuita es troba en una de les basses que té l'empresa, motiu pel qual els bombers han ordenat evacuar les instal·lacions de la planta, així com les de l'empresa adjacent. Personal especialitzat de l'empresa ha procedit a traslladar el material de la bassa afectada a un altra, una operació que ha estat supervisada per efectius dels Bombers, que han fet ús dels vestits específics per a fer front a situacions de risc químic. Les autoritats demanen que no s'apropi ningú al voltant de l'empresa.

  • 14:30

    El BCE compleix el guió i manté els tipus en el 4,5% per tercera reunió consecutiva

     

    El Consell de Govern del Banc Central Europeu (BCE) ha decidit aquest dijous mantenir els tipus d'interès, de manera que la taxa de referència per a les seves operacions de refinançament seguirà en el 4,50%, mentre que la taxa de dipòsit romandrà en el 4% i la de facilitat de préstec en el 4,75%.  D'aquesta forma, l'institut emissor deixa els tipus intactes per tercera reunió consecutiva des que trepitgés el fre en la seva cita d'octubre, després de dur a terme deu pujades consecutives del preu del diner, que el van situar en el seu nivell més alt en més de 20 anys.

  • 14:00

    El PSOE surt en tromba contra García-Paje per les crítiques a l'amnistia

     

    La irritació del PSOE amb el president de Castella-la Manxa ha arribat més lluny que mai per carregar contra l'amnistia advertint que "s'està a l'extraradi de la Constitució". Ni dirigents socialistes, ni ministres, ja no es mosseguen la llengua i per primer cop entren al xoc directe i públic. La direcció del partit li planta cara, sense embuts ni miraments, pel seu flirteig amb el PP, que és l'únic que surt en defensa seva.

  • 13:32

    El jutge veu violació dels drets humans en les lesions que van patir els policies personats en el cas Tsunami

     

    El jutge de l'Audiència Nacional que instrueix la causa de Tsunami Democràtic, Manuel García-Castellón, ha assenyalat que les greus lesions que van patir dos policies en els aldarulls posteriors a la sentència del procés són "incompatibles amb el dret a la vida i la integritat física reconegut en l'article 15 de la Constitució, i l'article 2 del Conveni Europeu de Drets Humans". Article concret del Conveni Europeu és un dels exclosos expressament en la llei d'amnistia després de l'última modificació que ha patit la proposició de llei, tot i que aquesta violació dels drets humans ha de ser "manifesta" i "amb intenció directa", segons recull l'esmena incorporada el passat 23 de gener.

  • 13:15

    El jutjat del cas Pegasus rep l'autorització desclassificada de l'espionatge a Aragonès

     

    El jutjat del cas Pegasus ja té la documentació que el Govern de Sánchez ha desclassificat sobre l'espionatge al telèfon del president de la Generalitat, Pere Aragonès. L'ha rebut just 24 hores abans que declari com a investigada l'exdirectora del CNI Paz Esteban, que ho farà per videoconferència. La desclassificació, però és parcial, només dels informes judicials que autoritzaven la intervenció. L'exdirectora, però, podria acollir-se al seu dret a no declarar.  

     
  • 13:00

    Acord "històric" d'Educació amb CCOO i UGT per revertir les retallades
     

    Acord entre el Departament d'Educació i dos dels sindicats de docents per retornar gairebé totes les retallades que quedaven pendents al personal funcionari. Després de 12 anys de reivindicacions, arriba aquest pacte signat entre Educació, CCOO i la UGT.  El retorn del complement dels sexennis i les 2 hores lectives per als majors de 55 anys o l'equiparació salarial de tot el professorat d'FP, són alguns dels eixos del pacte que segons Educació beneficiarà 45.000 docents.

  • 12:52

    Aprovada la recomanació de prohibir l'ús de mòbils en els centres educatius d'Infantil i Primària

     

    El Consell Escolar de l'Estat ha aprovat la prohibició de l'ús de mòbils en els centres educatius d'Infantil i Primària, així com noves restriccions en instituts per a alumnes que cursin l'ESO. El pla s'ha votat després de la reunió presidida per Pedro Sánchez i la ministra d'Educació, Pilar Alegría, i es tracta d'una recomanació que s'emportarà a les comunitats autònomes la setmana vinent per a debatre la seva implantació. La ministra d'Educació i el president del Govern han presentat a l'òrgan consultiu el seu pla de reforç escolar de matemàtiques i comprensió lectora, del qual se'n beneficiaran més de 5 milions d'alumnes, des de primària fins al batxillerat i la formació professional, i que inclourà la gratuïtat de les activitats extraescolars en aquestes matèries per l'alumnat vulnerable que ho necessiti. 

  • 12:50

    Els embassaments del conjunt de conques internes baixen per primera vegada del 16%

     

    Els embassaments de les conques internes han baixat per primera vegada del 16%, segons dades de l'Agència Catalana de l'Aigua d'aquest dijous. Els nou pantans que s'utilitzen com a referència per la mitjana se situen, en conjunt, en el 15,99%. Això, però, no implica l'aplicació automàtica de la declaració d'emergència, que s'implementa individualment a cadascuna de les unitats que conformen les conques internes. El sistema Ter-Llobregat, per exemple, se situa en el 16,5%, mig punt per sobre del llindar que preveu el pla de sequera, i de moment continua en preemergència. Al seu torn, la unitat que depèn de l'embassament de Darnius-Boadella fa mesos que està en emergència i ara les reserves se situen al 12,1%.

  • 12:46

    Arrenca un macroprojecte per estudiar les causes de les malalties entre la població al Camp de Tarragona

     

    El macroprojecte Cohort IMPaCT estudiarà per què emmalalteix la població amb l'objectiu de prevenir i tractar les malalties. Durant vint anys, es farà un estudi exhaustiu que analitzarà les causes i l'evolució de la salut dels participants. La investigació, impulsada per l'Institut de Salut Carlos III del Ministeri de Ciència i Innovació i Universitats, s'iniciarà a nou municipis del Camp de Tarragona i hi participaran 4.000 usuaris. A Catalunya, es farà seguiment de 24.000 persones i al conjunt de l'Estat de 200.000. 

  • 12:41

    La Síndica adverteix a Ripoll que l'empadronament ha de ser immediat si es facilita tota la documentació

     

    La Sindicatura de Greuges de Catalunya ha enviat una carta a l'alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols, advertint-la que si una persona que sol·licita l'empadronament presenta tota la documentació necessària la inscripció s'ha de fer "sense cap més tràmit i aquesta serà efectiva des del mateix moment". La carta ve motivada arran de les denúncies d'algunes famílies migrants per les traves que posa l'Ajuntament a l'hora de poder-se empadronar, que els deixa sense accés a serveis bàsics com la sanitat o l'educació.

  • 12:30

    García Castellón permet a dos policies nacionals ferits a Urquinaona personar-se a la causa del Tsunami

     

    El magistrat de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón ha rebutjat el recurs d'una de les investigades en el cas del Tsunami Democratic contra la personació de dos policies nacionals ferits a la plaça Urquinaona l’octubre del 2019 durant les manifestacions independentistes. En el seu recurs, al qual s'havia adherit la fiscalia, la investigada Marta Molina al·legava que aquests actes no eren imputables al Tsunami sinó als CDR, i no es podien vincular a la causa en què es van personar els agents. El jutge, en el seu escrit, assenyala que aquest argument no pot servir per eximir de cap responsabilitat Tsunami, com si la presència dels uns desplacés totalment la responsabilitat dels altres.

  • 12:15

    Desarticulen a Barcelona una organització dedicada al tràfic il·legal de tabac i detenen 13 persones

     

    La Guàrdia Civil ha desarticulat una organització criminal dedicada al tràfic il·legal de tabac. Ha detingut tretze persones i n'investiga 37 més, entre les quals el cap de la banda que ha ingressat directament a la presó. L'institut armat ha desmantellat quatre magatzems i un centre logístic de picadura de tabac i ha intervingut 4.416 quilos d'aquesta substància. Es calcula que el grup hauria venut més de 100 tones de picadura gràcies a les quals s'hauria embutxacat més de 4 milions d'euros.

  • 12:00

    El jutge instructor conclou que el petó de Rubiales a Hermoso no va ser consentit i l'envia a judici

     

    El jutge instructor del cas Rubiales a l'Audiència Nacional conclou que el petó que va fer Luis Rubiales a la futbolista Jennifer Hermoso al Mundial del 2023 a Austràlia "no va ser consentit". El magistrat considera que l'acció per part del llavors president de la Federació Espanyola de Futbol va ser una iniciativa "unilateral i sorpresiva" i demana que s'obri judici oral contra ell. D'altra banda, el magistrat també proposa jutjar Rubiales, juntament amb el director esportiu de la selecció masculina Albert Luque, l'exentrenador de la selecció femenina Jorge Vilda, i l'exresponsable de màrqueting de la federació Rubén Rivera, per les pressions posteriors a la jugadora perquè accedís a afirmar públicament que el petó havia estat consentit.

  • 11:45

    Balcells es reuneix amb Infermeres de Catalunya en el marc de la vaga del col·lectiu

     

    El conseller de Salut, Manel Balcells, es reuneix amb el sindicat Infermeres de Catalunya per tornar-se a donar una oportunitat per posar-se d'acord sobre les millores laborals demandades pel col·lectiu i que el té en vaga indefinida des de gairebé dos mesos.

  • 11:40

    El Mobile World Congress preveu una assistència de més de 95.000 persones

     

    Des de l'organització esperen superar els assistents de l'any passat i que visitin el congrés més de 95.000 persones. Aquesta xifra es troba per sobre dels 89.000 de l'any passat, però encara per sota dels 100.000 prepandèmia. L'edició de 2024 tindrà 2.400 expositors provinents de 200 països de tot món. El saló recupera totes les grans marques del sector, com Huawei, Google, IBM o Samsung i, per primera vegada, també China Telecom. A més a més, es presentarà un prototip de cotxe volador, entre d'altres. Segons el director general de GSMA, Mats Granryd, el 50% dels visitants del congrés assistiran atrets per altres temes en lloc dels dispositius mòbils.

  • 11:40

    El TJUE tomba el termini actual per reclamar les despeses hipotecàries

     

    El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha tombat aquest dijous el límit actual per reclamar les despeses hipotecàries pagades indegudament. D'aquesta manera, la Justícia europea dona més temps als clients amb hipoteques anteriors a 2019 per reclamar les despeses al banc. El Tribunal Superior de Justícia de la Unió Europea acaba de dictaminar que el termini dels usuaris per demanar als bancs la devolució de part de les despeses hipotecàries comença quan s'assabenten que la clàusula és abusiva i els drets que tenen.

    Europa frena així l'actitud d'algunes entitats bancàries que s'han negat a fer la devolució amb l'argument que aquesta havia prescrit. A Espanya, el Codi Civil estableix que el termini és de cinc anys, i a Catalunya de 10. Però hi havia incertesa sobre quan havia de començar a córrer el rellotge. Ara, la justícia europea diu que és quan el client té constància que la clàusula és abusiva.

     
  • 11:00

    El TEDH descarta posicionar-se sobre l'amnistia: "Interferiria en un procés democràtic"

     

    El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha rebutjat posicionar-se sobre la llei d’amnistia perquè seria “interferir en un procés democràtic”. “Un jutge mai es pot posicionar sobre un projecte de llei perquè seria interferir en un procés democràtic”, ha defensat la presidenta del tribunal, Síofra O'Leary, en una roda de premsa aquest dijous. Així, el tribunal amb seu a Estrasburg s’ha negat a pronunciar-se sobre la llei d’amnistia a l’espera de la seva adopció. Ara bé, O'Leary ha avançat que el TEDH podria, si ho considera oportú, traslladar més preguntes a Espanya un cop la llei estigui aprovada.

  • 11:08

    Desenvolupen una aplicació per diagnosticar la malària utilitzant intel·ligència artificial

     

    Investigadors de la Vall d'Hebron, la UPC i la Fundació Probitas han dissenyat una aplicació que permet diagnosticar la malària utilitzant intel·ligència artificial. La innovació s'anomena iMAGING i és capaç de processar imatges digitals de mostres de sang, analitzades a través d'un microscopi robotitzat de baix cost. Els responsables han assenyalat que està pensat perquè sigui un mètode útil i efectiu en països amb pocs recursos, que és on aquesta malaltia és endèmica. El sistema ha demostrat una fiabilitat del 90% al laboratori i aviat es provarà sobre el terreny.

  • 10:53

    El curtmetratge ‘La gran obra’ d’Àlex Lora guanya el gran premi del jurat de Sundance 2024

     

    El curt ‘La gran obra’ (‘The masterpiece’), del cineasta barceloní Àlex Lora, ha guanyat el gran premi del jurat de Sundance 2024. Protagonitzat per Daniel Grao, Babou Cham, Melina Matthews i Adam Norou, tracta sobre una parella de burgesos que formen part de l'elit econòmica i cultural. Conscienciats en contribuir a la cura del medi ambient, decideixen portar el vell televisor de plasma a un Punt de Verd situat en un polígon proper als afores de la ciutat. Allà coneixeran en Salif i en Yousef, una parella drapaires africans que s'oferiran a ajudar-los.

  • 10:45

    Detingut a Constantí un conductor que circulava amb 300 grams d'haixix amagats al cotxe

     

    La Guàrdia Civil ha detingut el conductor d'un cotxe que transportava 300 grams d'haixix en un vehicle d'alta gamma prop de Constantí (Tarragonès). Efectius de la unitat fiscal i Fronteres efectuaven un control a l'accés a la població quan van detectar un vehicle sospitós. Després d'aturar-lo i constatar que el seu conductor es mostrava nerviós, van procedir a escorcollar el seu interior trobant al forat on va situada la roda de recanvi tres tauletes embolicades amb plàstic transparent que contenien 294 grams d'haixix. A més, van intervenir una petita quantitat de diners, un mòbil i una placa de matrícula estrangera. L'arrestat, de 54 anys, va passar a disposició del jutjat de guàrdia de Tarragona.

  • 10:40

    Les hipoteques sobre habitatges s'enfonsen gairebé un 20%

     

    Al conjunt de l'Estat, les hipoteques sobre habitatges van caure un 19,1% al novembre, en comparació al mateix mes de l'any anterior, fins a les 32.645, i l'import mitjà es va situar en els 145.894 euros, un 0,5% anual menys. Per comunitats, Catalunya se situa com el sisè territori on més van caure el nombre d'hipoteques. La Rioja va ser on més van retrocedir (-51,3%), seguit d'Extremadura (-45,4%) i les Illes Balears (-39,4%). Per contra, a Castella-la Manxa es van enfilar un 40,9% i a Cantàbrica van augmentar un 8%. De fet, són els dos únics territoris que van registrar variacions anuals positives.

  • 10:30

    Ayuso: "No demanaré perdó perquè l'F1 ve a Madrid"

     

    La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha assegurat aquest dijous a 'El Matí de Catalunya Ràdio' que la creació d'un gran premi de Fórmula 1 a Madrid no té per què anar en detriment de Barcelona. "El capital és lliure i decideix on instal·lar-se, i no té res a veure amb estar a un lloc o a un altre, es pot instal·lar a les dues ciutats", ha dit. Ayuso ha insistit que l'F1 de Madrid es finançarà a través d'inversors privats i mitjançant IFEMA, que "té diners per poder treballar amb això", però no hi haurà "ni un euro públic".

  • 10:36

    El fiscal general de l'Estat descarta pronunciar-se sobre l'amnistia: "Pot ser una distorsió en el debat jurídic"

     

    El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, ha rebutjat pronunciar-se sobre la llei d'amnistia que es debat en el Congrés, perquè ha advertit que "qualsevol pronunciament fins i tot previ a conèixer el text pot ser una distorsió en el debat jurídic".

    A La Hora de La 1, programa al qual ha concedit la seva primera entrevista després de prendre possessió del càrrec després de ser ratificat pel Govern, García Ortiz ha reiterat, que la seva funció no és fer de "comentarista polític", sinó "promoure l'acció de la Justícia davant els tribunals".

     
  • 10:18

    Justícia atura la prova pilot amb intel·ligència artificial del centre penitenciari Mas d'Enric

     

    La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ha anunciat que s'ha aturat la prova pilot amb intel·ligència artificial del centre penitenciari de Mas d'Enric del Catllar (Tarragonès). El programa s'havia tret a concurs públic amb un pressupost de 200.000 euros i pretenia "detectar patrons conductuals i perfils de risc" dels interns en les presons". En una interpel·lació de la CUP al Parlament, la consellera ha explicat que després d'uns estudis tècnics consideren que és "més prudent" cancel·lar el programa.

  • 10:15

    Ayuso sobre l'Operació Catalunya: "Qualsevol estat del món protegeix els seus interessos i la seva sobirania"

     

    La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous a Catalunya Ràdio que "no està a favor" de l'ús d'informacions falses com es va fer a l'Operació Catalunya contra rivals polítics, però "tot el que siguin eines per part de l'Estat per protegir-se em sembla bé". Segons Ayuso, les informacions que apareixen ara sobre l'Operació Catalunya busquen "invertir el relat" i acabar assenyalant els independentistes com a "víctimes".

  • 09:45

    Les hipoteques sobre habitatges es desplomen gairebé un terç a Catalunya durant el novembre

     

    Les hipoteques constituïdes sobre habitatges es van desplomar un 27,2% al novembre en comparació al mateix mes de l'any anterior, fins a les 5.140, segons les dades provisionals de l'Estadística d'Hipoteques de l'INE. Es tracta del pitjor mes de novembre des del 2020, quan aleshores es van signar 4.808 préstecs sobre habitatges.

    Les hipoteques sobre habitatges es desplomen gairebé un terç al mes de novembre
    rtve Les hipoteques sobre habitatges es desplomen gairebé un terç al mes de novembre
  • 9:15

    Giménez-Salinas no considera terrorisme els actes de Tsunami i CDR

     

    La síndica de greuges, Esther Giménez-Salinas, considera que la frontera "és molt feble" entre determinats desordres públics i terrorisme, però descarta que els actes del Tsunami i CDR siguin qualificats de terrorisme: "Terrorisme no pot ser qualsevol manifestació. No qualificaria de terrorisme els actes de Tsunami i CDR". Esther Giménez-Salinas diu que els atemptats d'ETA són terrorisme "perquè causen un mal molt gran" i demana acotar la definició de terrorismes de manera clara perquè si no "al final moltes coses serien terrorisme i no ho són".

  • 08:45

    Es reprèn el servei de l'R4 entre Terrassa i Sabadell després que s'hagi retirat el cos sense vida aparegut a les vies

     

    L'avís s'ha rebut pocs minuts després de les set del matí i que fins al punt s'hi han desplaçat diverses dotacions del cos. La policia ha obert una investigació per esclarir el succés. Ha obligat a tallar el pas de trens entre les dues estacions durant dues hores. Renfe ha habilitat un servei alternatiu per carretera. 

  • 08:15

    Dos ferits greus en l'incendi d’una casa de planta baixa a Balaguer. 

     

     

    Dues persones han quedat ferides greus en l'incendi d'una casa de planta baixa a Balaguer (Noguera). Segons els Bombers, els fets han tingut lloc a les 01.05 hores d'aquest divendres en un domicili del carrer de la Muralla. Quatre dotacions del cos s'han desplaçat fins al punt. En arribar-hi, els efectius han trobat el foc totalment desenvolupat i una persona ferida a l'exterior.

    Han rescatat rescat una segona víctima que ha estat localitzada amb ferides de caràcter greu. Els Bombers han fet una extracció d'emergència i totes dues víctimes han estat evacuades a l'Hospital Moisès Broggi i al de la Vall d'Hebron. 

     
  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dijous 25 de gener d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

  • 8:00

    Bon dia! Segueix aquí l'actualitat d'aquest dijous 25 de gener de 2024. 

     

     

     Consulta aquí les notícies més destacades d’ahir.