Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Teresa Jordà acusa de prevaricació al jutge García-Castellón amb la llei d'amnistia

  • La diputada d’ERC creu que l'espionatge del CNI a Aragonès és "un despropòsit" i no descarta que tingui conseqüències en la relació del PSOE si es demostra que estava darrere
  • Jordà admet preocupació per la situació a Ripoll i "les formes": "L'ambient és una cosa enrarida i absolutament delirant. No es pot allargar"

Per
Cafè d'idees - Teresa Jordà acusa de prevaricació a García-Castellón

La diputada d’ERC al Congrés, Teresa Jordà, ha explicat que el que està fent el jutge de l'Audiència Nacional, Manuel García Castellón "és prevaricació" després que PSOE, Junts i ERC pactessin blindar via esmenes les causes dels CDR i 'Tsunami Democràtic' en la llei d'amnistia; i nega que es vinculi les protestes del 2017 amb terrorisme: "A Catalunya mai hi ha hagut terrorisme, va ser la policia al voltant de l'u d'octubre, deliberadament".

La diputada republicana de la cambra baixa espanyola considera "un despropòsit més" que el CNI espiés Aragonès per considerar que estava darrere dels CDR: "Hem de posar la llum en aquesta guerra bruta". Una guerra que, segons Jordà, va començar el 2012 amb el Govern del PP de Mariano Rajoy. Considera que és una prova més de la "justícia polititzada partidista" i que seria d'una "gravetat extrema" que l'actual president del Govern, Pedro Sánchez, conegués l'espionatge a Aragonès. Tot i això, ha assegurat que no poden "errar el tret".

En una entrevista al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, Jordà va més enllà i assegura que la seva relació amb el PSOE canviarà si es demostra que estava darrere de l'espionatge a Pere Aragonès: "Tot té efectes".

El primer trimestre sense cap dubte hi haurà la taula de governs, estem parlant cada dia

Jordà demana Rodalies i "el finançament singular" als pressupostos 

Jordà afirma que els contactes per abordar la negociació dels pressupostos són "molt incipients" i espera que a finals de febrer es presenti el projecte: "Només s'han fet els primers contactes del grup parlamentari d'ERC amb el govern espanyol". Diu que els comptes han d'incloure recursos per Rodalies o per tenir "el finançament singular": "Són importants a l'hora de llegir les demandes. El finançament singular ha d'estar reflectit als pressupostos". 

La diputada d'ERC afegeix que fa temps que Esquerra sap què és negociar i que ara Junts també negocia: "Nosaltres ja som a sisè de primària". Jordà afirma que ERC segueix una estratègia que ha donat molts fruits com ara els indults, la supressió de la sedició o l'amnistia: "Junts potser té una altra tàctica, sense estratègia. Nosaltres fem que les coses passin".

Jordà critica el cordó sanitari contra Sílvia Orriols

Sobre la seva localitat, Ripoll, Jordà reconeix que "van errar el tret" fent un cordó sanitari a l'actual alcaldessa, Sílvia Orriols, perquè s'obviava que hi havia problemes de seguretat: "Hi havia certa inseguretat. Existien i existeixen. Només se soluciona fent política, no l'indi". Teresa Jordà fa autocrítica quan admet que les coses no es van fer bé ni al govern municipal ni a l'oposició: "El poble no estava anant bé. Hi havia un problema d'inseguretat? Sí. Què va fer el govern? Res. ERC a l'oposició també té alguna responsabilitat". L'exalcaldesa de Ripoll reclama "un moviment ciutadà" per posar fi a la situació: "Soc ciutadana de Ripoll, ens podem organitzar, ja n'hi ha prou. No volem que es respiri això".

Jordà: "Junqueras, un magnífic candidat, però està inhabilitat"

Teresa Jordà nega que els canvis al govern de Pere Aragonès s'hagin fet amb presses perquè el president ha tingut la voluntat d'esgotar la legislatura: "És bo que la ciutadania sàpiga que qui està liderant el govern, tornarà a ser-ho si ho ratifica la militància".

La diputada d'ERC assegura que Oriol Junqueras també seria "un magnífic candidat" però que està inhabilitat: "Junqueras i Aragonès s'han posat d'acord amb el fet que el president sigui candidat a revalidar el Govern".

Jordà situa els canvis de Laura Vilagrà i del conseller Sergi Sabrià com una remodelació del govern "sense moure més recursos" i rebutja que el govern tingui un problema de comunicació: "Estem a l'últim any i els reptes s'han de complir". La diputada afegeix que l'executiu també "s'ha d'explicar encara millor".