Enlaces accesibilidad

Pere Aragonès acusa el CNI d'una segona Operació Catalunya

  • El president de la Generalitat critica l'espionatge del seu mòbil amb el programari PEGASUS
  • Aragonès nega que coordinés els CDR i assegura que l'independentisme actua "a plena llum del dia"

Per
El president del Govern, Pere Aragonès, a Palau | Autor: Bernat Vilaró
El president del Govern, Pere Aragonès, a Palau | Autor: Bernat Vilaró

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, nega que coordinés els CDR i assegura que anirà "fins al final". Aragonès acusa directament el CNI de fer servir "mentides" i "inventar falsedats" per a justificar el seu espionatge a través de Pegasus, en el que ha definit com "la segona part de l'Operació Catalunya".

Espiat per coordinar els CDR

El CNI va demanar l'aval del Tribunal Suprem per a espiar amb el programari Pegasus el mòbil del president de la Generalitat, Pere Aragonès, entre juliol de 2019 i març de 2020, argumentant que era qui coordinava les accions dels CDR a Catalunya "des de la clandestinitat". Així ho van argumentar els serveis secrets davant el jutge del Suprem encarregat del control del CNI, segons consta en les actuacions que van autoritzar l'ús de Pegasus en el mòbil d'Aragonès, facilitats pel Govern al jutge que investiga l'espionatge al president català després de desclassificar-los.

El CNI va espiar Aragonès quan era vicepresident al·legant que dirigia els CDR

Segona Operació Catalunya

En declaracions als mitjans després d'inaugurar una escola a Vilablareix (Girona), Aragonès ha assegurat que aquests informes del CNI estan "plens de falsedats" i ha lamentat no haver pogut accedir a una desclassificació completa, ja que "hi ha pàgines senceres tacades de negre". "El que constatem és que l'Operació Catalunya ha tingut una segona part: l'espionatge massiu a persones pel nostre compromís amb la independència de Catalunya. I a més, incloent-hi afirmacions fora de tota realitat i de tot sentit comú", ha asseverat.

Funcionament habitual

El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, insisteix que el CNI no ha de donar explicacions i l'espionatge a Pere Aragonès va respondre a un "funcionament normal de l'estat de dret". Recorda que ni el CNI i el Tribunal Suprem havien d'informar l'executiu espanyol sobre l'espionatge a Aragonès. "Són operacions que ni el CNI ni el Suprem han d'explicar al govern quan les autoritzen". "A diferència de governs anteriors, nosaltres respectem l'estat de dret i no hi ha cap pressió ni ingerència en el funcionament de les institucions", ha insistit.

El PP retreu precisament que Pedro Sánchez autoritzes espiar entre 2019 i 2020 amb el programari Pegasus el mòbil de l'actual president de la Generalitat, Pere Aragonès (ERC), per uns actes dels CDR que ara preveu amnistiar el PSOE.