Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum de notícies a Catalunya del 26 de gener de 2024 | No hi ha acord entre Salut i els tècnics sanitaris

  • Grífols denuncia als Estats Units el fons d'inversió Gotham City per "danys financers i reputacionals"
  • Catalunya bat un nou rècord d'ocupació i rebaixa la taxa d'atur al nivell més baix des de 2007
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Els tècnics sanitaris mantenen la vaga indefinida després que la reunió amb Balcells hagi acabat sense acord
Els tècnics sanitaris mantenen la vaga indefinida després que la reunió amb Balcells hagi acabat sense acord

L'actualitat d'aquest divendres passa per les protestes dels agricultors francesos obliguen a aturar el trànsit amb quilomètriques retencions a l'AP-7 a Figueres.

En clau judicial, destaca la declaració telemàtica de l'exdirectora de l'espionatge espanyol Paz Esteban. Entre d'altres, ha explicat per què el CNI va espiar Aragonès quan era vicepresident al·legant que dirigia els CDR.

Pablo Iglesias es desmarca de l'espionatge amb Pegasus. L'exvicepresident del Govern central i exlíder de Podem, Pablo Iglesias, ha comparegut aquest matí al Parlament a la Comissió d'investigació sobre Pegasus i Candiru.

Catalunya tanca el 2023 amb rècord d'ocupats, que s'enfilen per sobre dels 3,7 milions, segons l'Enquesta de Població Activa.

Grífols denuncia als Estats Units el fons d'inversió Gotham City per "danys financers i reputacionals"

Els tècnics sanitaris mantenen la vaga indefinida després que la reunió amb Balcells hagi acabat sense acord.

Notícies a Catalunya del 26 de gener de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:50

    Els tècnics sanitaris mantenen la vaga indefinida després que la reunió amb Balcells hagi acabat sense acord

     

    El Sindicat de Tècnics d'Infermeria (SAE) i el Sindicat Estatal de Tècnics Superiors Sanitaris (SIETeSS) han decidit mantenir la vaga indefinida que va començar el 8 de gener després que la reunió que han mantingut aquest divendres amb el conseller de Salut, Manel Balcells, hagi acabat sense acord. Segons han explicat els representants dels sindicats un cop finalitzada la reunió, la conselleria els ha traslladat un document que recull canvis organitzatius, però en cap cas propostes econòmiques.

  • 19:30

    Grífols denuncia als Estats Units el fons d'inversió Gotham City per "danys financers i reputacionals"

     

    La multinacional farmacèutica catalana Grífols ha interposat una demanda contra el fons d'inversió nord-americà Gotham City davant del Tribunal del Districte Sud de Nova York per sol·licitar el "rescabalament pels danys financers i reputacionals" que li va causar l'informe segons el qual maquillava els comptes per amagar el deute real. Un informe que, a parer de la farmacèutica, contenia "falsedats". La publicació va causar pèrdues milionàries en les accions de la companyia, que van caure més d'un 30%.

  • 18:48

    H&M anuncia un ERO que comportarà el tancament de 28 botigues i afectarà 588 treballadors a l'Estat

     

    H&M presentarà un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) que comportarà el tancament de 28 botigues i afectarà 588 treballadors a Espanya a partir de setembre. Així ho han confirmat els sindicats CCOO i UGT en un comunicat conjunt aquest divendres. De moment, es desconeix quina serà l'afectació a Catalunya. La companyia de moda sueca també presentarà un altre ERO a les oficines de Barcelona. En aquest cas es descarta el tancament total de la seu. 

  • 18:30

    El Centre Penitenciari de Puig de les Basses, a Figueres, tindrà la primera unitat especialitzada per acollir interns vulnerables amb patologies de salut mental

     

    Un espai creat fruit de la col·laboració entre els Departaments de Justícia i Salut. La unitat estarà operativa abans de l’estiu i acollirà una vintena de persones a l’antic pavelló de psiquiatria que és buit des que es va construir ara fa 10 anys. 

  • 18:18

    Lilith Vestrynge abandona Podem i deixa la seva acta de diputada al Congrés

     

    La secretària d'organització de Podem ha anunciat a través d'un missatge a les xarxes socials ha expressat que els comiats són difícils i tristos, però no ha donat més detalls. Recordem que Vestrynge, anava de número 4 a les llistes de Sumar per la província de Barcelona el passat 23 de juliol, però va ser una de les 5 diputades de Podem que va abandonar Sumar a principis de desembre del 2023. Ara els morats es queden amb només 4 diputats, perquè qui ocuparà el seu lloc és Candela López, dels comuns i, per tant, serà un membre més per al grup de Sumar.

  • 17:55

    Mor el conductor d'una furgoneta que ha caigut per un talús de tres metres a un camí de Llardecans

     

    El conductor d'una furgoneta ha mort aquest divendres després que el vehicle hagi sortit de la via i hagi caigut per un talús de tres metres a un camí de Llardecans (Segrià). Els serveis d'emergència han rebut l'avís de l'accident cap a dos quarts de tres de la tarda i els fets han tingut lloc al quilòmetre 2,5 del camí, que uneix Llardecans amb Aitona. Les causes del sinistre estan sota investigació.

  • 17:40

    Resignació dels transportistes atrapats a Figueres pel bloqueig dels agricultors francesos

     

    Malestar dels camioners atrapats pel bloqueig dels agricultors francesos que ha obligat a tallar l'autopista AP-7 a l'altura de Figueres. La majoria sent empatia amb els pagesos per la seva protesta, però carreguen contra la classe política per no posar fi a una situació que "sol ser habitual". En aquest sentit, es queixen especialment perquè bona part dels transportistes no cobren per hores, sinó per quilòmetres.

  • 17:30

    El Maresme crearà una Junta Comarcal de Seguretat per combatre la multireincidència

     

    El Consell Comarcal del Maresme (CCM) i el Departament d'Interior impulsaran una Junta Comarcal de Seguretat com a "espai permanent d'intercanvi d'informació". És el principal resultat de la trobada entre els alcaldes i el conseller Joan Ignasi Elena, convocada arran de l'aparició d'un grup de delinqüents multireincidents que operava a Calella. Durant la reunió, Elena ha admès que calen més efectius, però no ha concretat quants nous agents de la darrera promoció recalaran al Maresme. El conseller ha explicat que el problema de la multireincidència és també legislatiu i demana canvis urgents després que els que es van impulsar ara fa dos anys s'hagi acreditat que "no eren prou acurats".

  • 17:10

    L'exdirectora del CNI declara durant una hora telemàticament per l'espionatge amb Pegasus

     

    L'exdirectora del CNI Paz Esteban ha declarat durant aproximadament una hora davant el jutjat d'instrucció 29 de Barcelona, que la investiga per l'espionatge amb el programari Pegasus al president de la Generalitat, Pere Aragonès.  La declaració d'Esteban es produeix després que el Govern central ha desclassificat part dels documents en relació amb l'espionatge a Aragonès, dels quals es desprèn que la intervenció del seu telèfon es va autoritzar perquè el CNI creia que era qui dirigia els Comitès de Defensa de la República (CDR), i el jutge ha advertit les parts que poden incórrer en delicte si desvelen el contingut de la declaració.

  • 16:20

    Els flamencs no migren, es queden aquest hivern al Delta de l'Ebre

     

    Les temperatures suaus i la presència d'àmplies zones d'estanys d'aigua dolça fan que els flamencs se sentin còmodes al Delta i no vegin la necessitat d'emigrar a zones més caloroses. El cens d'aus que es fa cada any al Delta ha confirmat que aquest hivern hi ha més de 18.000 flamencs, el triple que fa vint anys. El canvi climàtic fa que altres espècies d'aus es vegin afectades.

  • 16:10

    Figa Flawas publica el segon àlbum ‘La Calçotada’ amb una vintena de temes que mesclen diversos estils

     

    La calçotada ha inspirat a Figa Flawas en la creació del seu segon àlbum ‘La Calçotada’ (Halley Records). Afrobeat, rumba, reggaeton, hip hop, rap, disco pop, drum’n’bass, batxata, bossa nova, electrònica... El disc està format per una vintena de cançons que entrellacen aquesta diversitat d’estils. El cantant Pep Velasco explica, però, que el menjar és el que dona coherència al treball.

  • 16:00

    El repte d'escalar a la muntanya amb una discapacitat física

     

    L'Unai i els seus companys de classe celebren haver pujat el cim de Puigsagordi. Ell té una paràlisi cerebral, però gràcies a una cadira de rodes adaptada ha aconseguit fer l'excursió. Junts han gaudit de la muntanya i han demostrat que res és impossible. 

  • 15:44

    La Sala Beckett posa en escena 'Cacophony' de Molly Taylor i 'De l'amistat' de Las Huecas

     

    La Sala Beckett arrencarà l'any amb les estrenes de 'Cacophony' de Molly Taylor, i 'De l'amistat' del Col·lectiu Las Huecas. La primera, dirigida per Anna Serrano, narra una història que entrellaça la popularitat i la humiliació i que té com a base el poder de les xarxes socials. També ho és l'argument de l'altra estrena d'aquest gener, 'De l'amistat', que parla sobre la relació entre unes amigues que fan teatre, i que vol defugir de l'idealisme i el misticisme. Ambdues es podran veure fins a finals de febrer.

  • 14:47

    Salut té intenció d'arribar a una solució amb els tècnics sanitaris

    Salut també té intenció d'arribar a una solució amb els tècnics sanitaris
    rtve Salut també té intenció d'arribar a una solució amb els tècnics sanitaris
  • 14:20

    Gestionar els boscos de muntanya podria augmentar gairebé un 18% el cabal dels rius

     

    Aplicar mesures per gestionar els boscos de muntanya d'acord amb les condicions climàtiques actuals i futures pot augmentar un 18% el cabal dels rius. Aquesta és una de les principals conclusions que es desprenen de la nova 'Guia de mesures d'adaptació al canvi climàtic de la muntanya mitjana mediterrània' que recull un seguit de mesures que el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) ha provat i monitorat.  El treball pretén aconseguir un paisatge més resilient al canvi climàtic i activar el desenvolupament socioeconòmic en aquestes zones muntanyoses.

  • 14:13

    La plantilla d'hotels i cafeteries de les estacions de Port Ainé i Espot es manifesta per reclamar millores laborals

     

    Les plantilles dels hotels i cafeteries de les estacions d'esquí de Port Ainé, Espot i Boí Taüll, unes 130 persones, han fet aquest divendres el primer dia de vaga per reclamar millores laborals. La principal és que l'empresa els doti d'un servei de transport del port fins a l'estació, un servei que fa anys tenien i es va perdre. Els treballadors argumenten que fent aquest trajecte amb el seu vehicle particular estan perdent molts diners. Entre les reclamacions dels treballadors també hi ha el reconeixement de les categories laborals que ocupen i vestimenta adequada per l'indret on treballen.

  • 14:00

    La presó de Figueres tindrà la primera unitat a Catalunya de salut mental

     

    La presó Puig de les Basses de Figueres tindrà la primera unitat de Catalunya per atendre interns vulnerables amb patologies de salut mental. Acollirà una vintena de reclusos i es farà al pavelló dissenyat per a psiquiatria, però que, finalment, no es va posar mai en marxa al centre penitenciari i ha estat buit des de fa deu anys. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha subratllat que l'objectiu és que, després de la prova pilot al Puig de les Basses, s'activin Unitats d'Intervenció Compensatòria (UIC) a més centres penitenciaris.

  • 13:50

    El Teatre Poliorama porta a escena la primera versió en català del clàssic 'Esperant Mr. Bojangles'

     

    El Teatre Poliorama portarà a escena el pròxim 2 de febrer la primera versió en català de la clàssica novel·la 'Esperant Mr. Bojangles', escrita per Oliver Bourdeaut. Dirigida per l'actor i productor teatral Paco Mir i protagonitzada per Sílvia Abril, Lluís Villanueva i Lua Amat, el muntatge canta a l'amor familiar i a la possibilitat de conviure amb una malaltia mental. I ho fa, segons ha explicat el director, transitant entre la comèdia i el drama. L'obra es podrà veure fins al 24 de març.

  • 13:40

    Collboni diu que l'alcalde de nit no ha de ser "necessàriament" un polític

     

    L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha afirmat aquest divendres que la figura de l'alcalde de nit que va proposar crear fa uns dies no ha d'ocupar-la "necessàriament" un polític. Segons ha afirmat al plenari, "pot ser una persona reconeguda en l'àmbit de l'oci nocturn i el món cultural de la ciutat". El model en el qual s'emmiralla més el PSC és el de Nova York, que ha fomentat la vida cultural i l'oci alternatiu als bars de copes i les discoteques.

  • 13:30

    L'ampliació de freqüències de tren entre Lleida i Cervera arribarà a 10

     

    El servei ferroviari entre Lleida i Cervera, actualment l'R12, passa a denominar-se RL3 i incrementarà l'oferta amb 40 noves circulacions setmanals. El Govern preveu que l'ampliació de freqüències comenci a partir del 5 de febrer de manera que entre la capital del Segrià i Cervera es passarà de 6 a 10 serveis per sentit. Els serveis s'operaran amb dues unitats 447 i Renfe preveu incrementar la plantilla amb almenys 6 nous maquinistes. El desplegament costarà 2,4 milions d'euros anuals.

  • 13:00

    Mig centenar de treballadors de Danone es manifesten contra el tancament de Parets: “Volem explicacions clares”

     

    Prop de cinquanta treballadors de Danone a Parets del Vallès s’han manifestat aquest divendres contra el tancament de la fàbrica. Ho han fet a les portes de l’hotel on se celebra la reunió del comitè intercentres amb la intenció d’escridassar els directius de la firma. Amb tot, els representants de Danone els han esquivat perquè han arribat amb més de dues hores d’antelació. Els treballadors s’han armat amb xiulets, timbals i pancartes per fer soroll, però la manifestació ha durat escassament mitja hora perquè la policia els ha fet fora a instàncies de la direcció de l’establiment.

    Mig centenar de treballadors de Danone es manifesten contra el tancament de Parets
    rtve Mig centenar de treballadors de Danone es manifesten contra el tancament de Parets
  • 12:51

     Pablo Iglesias es desmarca de l'espionatge amb Pegasus

     

    L'exvicepresident del Govern central i exlíder de Podem, Pablo Iglesias, ha comparegut aquest matí al Parlament a la Comissió d'investigació sobre l'espionatge a polítics independentistes amb els programes Pegasus i Candiru. Qui va ser número dos del govern ha lamentat que praxis il·legals com l'espionatge amb Pegasus per combatre adversaris polítics hagin esdevingut, ha dit, una constant a l'Estat.  Malgrat això, Pablo Iglesias s'ha desmarcat i ha assegurat que, mentre ell va ser vicepresident , en el Consell de Ministres mai es va aprovar l'ús de programari espia contra ningú. 

  • 12:29

    El jutge creu que Tsunami va poder planejar "alguna actuació" en una visita del Rei a Barcelona


    El jutge Manuel García Castelló no descarta que la plataforma Tsunami Democràtic, a la qual investiga per delictes de terrorisme per les seves protestes després de la sentència del 'procés', pogués "tenir al cap" alguna actuació contra el rei Felip en una visita a Barcelona en 2020 per al lliurament dels premis Princesa de Girona. Així ho dedueix el magistrat de l'Audiència Nacional d'una sèrie de converses que va mantenir un dels investigats, l'empresari Josep Campmajó, a través de l'aplicació Wire amb una persona amb el nom d'usuari Xuxu Rondinaire, del qual se sospita que podria ser un membre dels Mossos d'Esquadra.

  • 12:10

    Catalunya supera les 100.000 instal·lacions d'autoconsum fotovoltaic



    Les instal·lacions d'autoconsum fotovoltaic sumen 990,5 MW. El conseller de Acció Climàtica, David Mascort, destaca que "és la potència instal·lada que pot generar una central nuclear".  Les instal·lacions fotovoltaiques d'autoconsum han viscut en els últims anys un veritable auge a Catalunya, amb creixements exponencials any a any que han portat al fet que la comunitat compti ja amb un total de 102.107 instal·lacions, unes dades que fan que la comunitat sigui "líder en l'Estat".

  • 12:00

    Les protestes dels agricultors francesos tallen la frontera i obliguen a aturar el trànsit a l’AP-7

     

     Les protestes dels agricultors francesos tallen aquest divendres la frontera entre els estats espanyol i francès i obliguen a fer desviaments del trànsit a l’AP-7. Els Mossos d’Esquadra obliguen tots els vehicles que circulen en sentit nord a deixar aquesta via a la sortida 3, a l’alçada de Llers, tot i que recomanen sortir-ne abans, si és possible. La Gendarmeria francesa també obliga a fer desviaments, i tots els vehicles en sentit sud han de deixar l'A9 a la sortida de Perpinyà Nord.

  • 11:45

    El govern espanyol manté que hi ha intencionalitat en el jutge de l'Audiència Nacional, Manuel Garcia Castellón, d'anar contra l'independentisme

     

    El ministre de política territorial, Ángel Victor Torres, apunta que no és casual que tot just quan s'inclouen les esmenes sobre terrorisme a la llei d'amnistia, Garcia Castellón apuntès que hi ha possible vulneració de drets en les accions de Tsunami Democràtic. 

  • 11:35

    L'Ajuntament de Barcelona ha aprovat incrementar les taxes de les terrasses amb efecte retroactiu des de l'1 de gener.

     

    El ple de Barcelona ha donat llum verda definitiva a la modificació de l'ordenança fiscal que regula la taxa de terrasses. Un acord que salva una rebaixa per bars i restaurants, ja que evita que s'hagi d'aplicar l'ordenança del 2018 que mai no es va posar en marxa per l'arribada de la covid.

    Barcelona tira endavant l'ordenança que regula la taxa de terrasses
    rtve Barcelona tira endavant l'ordenança que regula la taxa de terrasses
  • 11:23

    Xavier Trias assegura que l'operació contra l'independentisme va més enllà de l'operació Catalunya

     

    Trias, que també hauria estat víctima de les informacions falses creades per la cúpula policial, relaciona aquest fet amb no ser ell l'alcalde de Barcelona. En declaracions a La 1 de TVE, Trias també ha demanat a Jaume Collboni que decideixi amb qui vol formar govern, però apunta que un tripartit seria un error.
     

  • 11:10

    Els sistemes de vigilància epidemiològica confirmen que en un parell de setmanes podríem deixar enrere el pic epidèmic de la grip

     

    Per contra, destaquen que aquest hivern els nivells de letalitat han estat del 6% quan de normal s'acostuma a situar a la meitat, es a dir, per sota del 3%. Així el nombre de morts per grip ha estat major que en els últims anys a conseqüència d'un major nombre de contagis, fet que ha provocat un agreujament de la malaltia en majors de 79 anys, i per tant més hospitalitzacions. Uns increments que segons el Dr Quique Bassat, s'explicarien per la menor taxa de vacunacio. 

  • 10:55

    Els Mossos intervenen 3,5 tones d'haixix en una cala del Cap de Creus


    Els Mossos d'Esquadra i el Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària van intervenir el passat 23 de gener 3,5 tones d'haixix que acabava de ser desembarcada en una cala del Cap de Creus (Girona), així com dues furgonetes i dos vehicles destinats al transport de la droga.
    En l'operació, fruit de la cooperació policial de Mossos i l'Agència Tributària, es van requisar també 100 bidons amb més de 2.000 litres de combustible perquè l'embarcació pogués tornar al seu punt d'origen.

  • 10:55

    Els Mossos intervenen 3,5 tones d'haixix en una cala del Cap de Creus


    Els Mossos d'Esquadra i el Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària van intervenir el passat 23 de gener 3,5 tones d'haixix que acabava de ser desembarcada en una cala del Cap de Creus (Girona), així com dues furgonetes i dos vehicles destinats al transport de la droga.
    En l'operació, fruit de la cooperació policial de Mossos i l'Agència Tributària, es van requisar també 100 bidons amb més de 2.000 litres de combustible perquè l'embarcació pogués tornar al seu punt d'origen.

  • 10:25

    Pere Aragonès acusa el CNI de fer servir mentides en una segona Operació Catalunya. 

     

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, nega que coordinés els CDR i assegura que anirà "fins al final". Aragonès acusa directament el CNI de fer servir "mentides" i "inventar falsedats" per a justificar el seu espionatge a través de Pegasus, en el que ha definit com "la segona part de l'Operació Catalunya".

  • 9:58

    EL TEMPS | La previsió d'aquest divendres 26 de gener d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

  • 9:46

    Teresa Jordà acusa de prevaricació al jutge García-Castellón amb la llei d'amnistia. 

     

     

    La diputada d’ERC al Congrés, Teresa Jordà, ha explicat que el que està fent el jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón "és prevaricació" després que PSOE, Junts i ERC pactessin blindar via esmenes les causes dels CDR i 'Tsunami Democràtic' en la llei d'amnistia; i nega que es vinculi les protestes del 2017 amb terrorisme.

    La diputada d'ERC a la cambra baixa espanyola considera "un despropòsit més" que el CNI espiés Aragonès per considerar que estava darrere dels CDR: "Hem de posar la llum en aquesta guerra bruta". Una guerra que segons Jordà va començar el 2012 amb el Govern del PP de Mariano Rajoy. Considera que és una prova més de la "justícia polititzada partidista" i que seria d'una "gravetat extrema" que Pedro Sánchez conegués l'espionatge a Pere Aragonès.

  • 09:04

    Catalunya tanca el 2023 amb l'atur el més baix des de fa 16 anys en un quart trimestre. 

     

     

    L'atur baixa en 193.000 persones el 2023 i l'ocupació ha crescut en gairebé 800.000, xifres que permeten tancar l'exercici amb més de 21 milions d'ocupats i menys de tres milions d'aturats, segons les dades de l'enquesta de població activa.

     

    La taxa d'atur cau quasi un punt, fins a l'11,7. Per primer cop en 16 anys, el nombre total de desocupats a Espanya cau per sota dels tres milions, sobretot gràcies a l'impuls del sector serveis.

    S'arriba a aquestes xifres després que l'últim trimestre de l'any s'ha reduït l'atur en 24.000 persones, però també s'han destruït 19.000 llocs de feina, conseqüència de la desacceleració econòmica. 

     
  • 8:05

    El CNI va espiar Aragonès sota la sospita que coordinava en la clandestinitat els CDR quan era vicepresident de la Generalitat. 

     

     

    Avui declara l'exdirectora de l'espionatge espanyol Paz Esteban. El CNI va espiar Aragonès quan era vicepresident al·legant que dirigia els CDR. I nou moviment del jutge García-Castellón.

     
  • 8:00

    Bon dia! Segueix aquí l'actualitat d'aquest divendres 26 de gener de 2024. 

     

     

     Consulta aquí les notícies més destacades d’ahir.