Enlaces accesibilidad

Professionals sanitaris protesten per unes condicions laborals dignes

  • Reclamen una sanitat 100% pública i de qualitat
  • La manifestació protesta contra el Tercer Conveni, considerat "injust i discriminatori"

Por
Professionals sanitaris manifestant-se per demanar condicions laborals dignes
Professionals sanitaris manifestant-se per demanar condicions laborals dignes

Les mobilitzacions dels professionals de la sanitat pública es mantenen. Aquest dissabte dia 27 de gener, els sanitaris tornen a omplir els carrers de Barcelona per alçar la veu demanant unes condicions laborals dignes. La manifestació s'ha citat a les 12:00 a la plaça Universitat per reclamar "una sanitat 100% pública i de qualitat". La marxa ha acabat a la plaça Sant Jaume, davant del Palau de la Generalitat, per evidenciar les seves reivindicacions davant del cor administratiu de la capital catalana. Han predominat les banderes sindicals, pancartes amb missatges de lluita sanitària i crits reivindicatius a favor de la sanitat pública.

Els treballadors de sanitat es manifesten per reclamar millores en les condicions | INFORMA: Ferran Cuixart

La manifestació unitària té l'objectiu de protestar contra el Tercer Conveni, que es considera "injust i discriminatori" perquè dels 320 milions d'euros que el Govern vol destinar a millorar l'anterior conveni, el 52% serà pels metges. Els tècnics sanitaris es queixen que aquest acord "els deixa de banda", mentre que les infermeres i les llevadores també han lamentat que les seves condicions no són adients.

Contràriament, el conseller de Salut, Manel Balcells, va destacar la setmana passada que l'acord de l'ICS és adequat, tot i que "certs col·lectius no se senten representats". Va subratllar que els requisits professionals sol·licitats pels sectors en vaga no estan sota la competència de la Generalitat, sinó que cauen sota la jurisdicció de l'Estat. També va informar sobre una pròxima reunió programada per al 2 de febrer amb la ministra de Sanitat, Mónica García, en la qual s'abordarà aquest assumpte.

Més de vint sindicats es manifesten avui per reclamar millores en les condicions i en la sanitat pública, sota el lema "condicions laborals dignes = una sanitat 100% pública i de qualitat". La Intersindical, un dels sindicats que ha convocat la manifestació, vol interpel·lar "al personal no sanitari de gestió, serveis i oficis" i "al personal tècnic especialista de grau superior i mitjà". Altres convocants de la mobilització han estat Infermeres de Catalunya, la CGT, i la Federació de Tècnics i Professionals de la Sanitat (TFPS), entre altres, dins del sector sanitari, tot i que també té suport d'entitats com la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB).

El sindicat Infermeres de Catalunya va desconvocar la vaga el darrer dijous 25 de gener després d'apropar postures amb el conseller Balcells. En l'aturada, que va durar al voltant d'un mes, les infermeres demanaven ser millor valorades, millores econòmiques i la seva requalificació, ja que eren considerades diplomades i no graduades. Juntament amb els tècnics sanitaris, són els col·lectius que més han protestat pel conveni signat per Salut fa uns mesos.