Enlaces accesibilidad

Andreu Martín, escriptor: "Som conscients que convivim amb criminals, però fem com si no ho sabéssim"

  • El mestre de la novel·la policíaca Andreu Martín presenta el seu últim llibre 'Allò que només els passa als altres'
  • L’escriptor se sotmet a l’interrogatori que Tània Sarrias li té preparat a 'Punts de vista'

Per
Punts de Vista - Entrevista a Andreu Martín

El plató de ‘Punts de vista’ es converteix en una sala d’interrogatoris perfecta per entrevistar a l’escriptor Andreu Martín (Barcelona, 1949), tot un mestre de la novel·la policíaca des que el 1979 va publicar ‘Muts i a la gàbia’. ‘Allò que només els passa als altres’ és el seu últim llibre.

Tot i el títol de la novel·la, l'autor assegura a la presentadora Tània Sarrias que les persones saben que viuen envoltades de criminals, perquè tenen accés a la informació i als diaris. “El que passa és que som conscients que convivim amb criminals, però fem com si no ho sabéssim per seguretat mental”, sosté.

A Andreu Martín li agrada classificar les seves obres com a ‘novel·les policíaques’, ja que “no només intervé a policia, sinó també la polis, és a dir, la ciutat, la política i l’administració de la ciutat”, explica. 

El protagonista d’’Allò que només els passa als altres’ no està familiaritzat amb el perillós món del crim organitzat. Al llibre hi ha assassinats, escorcolls policials, agents corruptes, traficants d’armes… “Però vist de lluny, perquè, afortunadament, jo crec que tant els lectors com els autors de novel·la policíaca no pertanyem al món de la delinqüència”, afegeix Martín.

A més, la novel·la està situada a la ciutat comtal, perquè “el que passa a Barcelona és el que passa a qualsevol altra ciutat cosmopolita del món”, explica. L’escriptor diu que a Madrid, Londres o Nova York tenen lloc les mateixes coses.

El joc d’escriure

Andreu Martín va descobrir el plaer d’explicar històries de petit, al col·legi, on no tenien pati i jugaven a inventar narracions. Tot i que d’allò ha passat ja molt de temps, el novel·lista assegura que ell continua jugant quan escriu: “És un joc que comparteixo amb els meus lectors. És una gran diversió per mi a l’hora de fer-ho i espero que també ho sigui per ells a l’hora de rebre’l”. 

Martín compara la feina d’escriptor amb la feina del prestidigitador: “A mi l’il·lusionisme m’agrada molt. Crec que els autors preparem durant molt de temps un truc a casa nostra i si tot va bé els lectors se sorprenen quan li presentem”. 

Al ‘Punts de vista’, per acabar l'entrevista, Tània Sarrias tenia preparat un interrogatori pel mestre de la novel·la policíaca. 

Interrogatori a Andreu Martín