Què diu l'avantprojecte de llei trans catalana?
- El periodista Quim Esteban del programa Plurals i Singulars parla dels detalls de la llei
- El testimoni d'una mare d'un nen trans de 12 anys al Cafè d'idees: "Ho té molt clar des que té 2 anys. Té molt clar qui és"
El Govern català ha tirat endavant l'avantprojecte de llei integral de reconeixement al dret a la identitat i expressió de gènere, la coneguda com a llei trans catalana: complementa la norma espanyola i es podria aprovar d'aquí a un any, però ja ha generat certa polèmica. El text reconeix el dret a la identitat i expressió de gènere d’aquest col·lectiu, respectant l'opinió dels menors entre 12 i 15 anys, i també parla de la figura del mediador amb els pares quan aquests s'oposin al canvi. El periodista Quim Esteban, del programa Plurals i Singulars, n'ha fet un repàs dels detalls més destacats de la llei i hem conegut el cas del fill de Susana Costoya, mare d'un nen trans de 12 anys.
L'especialista ha explicat que la diferència és que la llei espanyola acompanya la persona trans amb el canvi de gènere en l'àmbit judicial, mentre la catalana ho fa en l'àmbit sanitari, tenint en compte l'edat i maduresa de la persona, i també l'opinió dels pares quan són menors. Cal tenir en compte que a partir dels 16 anys ja existeix el límit d'edat sanitari, que dona autonomia a un menor en aquest àmbit, i ja es poden fer operacions. La llei catalana determina que de 12 a 16 anys el canvi s'ha de fer amb consens amb els pares, com ha detallat Xavier Florensa, director general de Polítiques Públiques LGTBI de la Generalitat de Catalunya a Ràdio 4.
En una conversa al Cafè d'idees de Gemma Nierga, Costoya ha dit que el seu infant els va dir que no se sentia una nena quan tenia 6 anys, "quan ha sabut verbalitzar-ho", però que té "molt clar qui és" d'ençà que en tenia dos. "Hi ha una creença que per ser petit no saps el que vols", ha lamentat.
Per això, ha demanat no qüestionar-los en funció de l'edat que tinguin. Tot i no poder-ho verbalitzar, està "molt clar que ho saben" quan se'ls ha atribuït un gènere del qual no es consideren. En el seu cas, l'Ian no s'ha operat ni s'ha hormonat, però sí que està en tractament amb un bloquejador, "que es dona a nens que inicien la pubertat abans, no és res especial per a una persona trans", ha detallat Costoya.
“Dins del meu cor sento que soc un nen“
"L'Ian ens diu que ens vam equivocar", explica, recordant que se li va assignar un "sexe pels genitals, però no per la persona que és". "Dins del meu cor sento que soc un nen", recorda com els va dir el nen. Admet que "no és fàcil" entomar la notícia a causa del desconeixement general que hi ha sobre el tema, però que va començar a investigar per a poder-lo ajudar. En aquest sentit, ha celebrat la gran ajuda de l'associació Chrysallis, que els van assessorar sobre els passos a seguir i l'Ian ha pogut conèixer altres casos similars al seu: "L'ha ajudat a créixer com a persona".
La figura del mediador
El paper del mediador és un dels punts que ha aixecat més polseguera, ja que podria intercedir si els pares s'oposen al canvi de gènere del seu fill o filla quan hi hagi una discrepància. "Ha d'intentar que es posin d'acord, però en cap moment haurà de fer de jutge o determinar qui té raó", ha explicat Esteban i també va detallar Florensa a Ràdio 4. Per la seva part, Costoya entén només "fins a cert punt" les reticències inicials que puguin tenir alguns pares davant la notícia. "És el seu cos, la seva vida i la seva identitat. Jo no soc ningú per dir com s'ha de sentir aquesta persona", ha argumentat la mare.
Considera que, si hi ha d'haver un mediador, vol dir que el trànsit no ha estat fàcil per a la persona implicada. "Per sort, no serà el que més abundi", ha celebrat, remarcant que els pares volen que els seus nens que estimen siguin feliços. "Que no retallin els seus drets, que ajudin a les famílies que aquests drets no siguin cohibits de cap de les maneres, sempre és una ajuda", ha reivindicat.
El paper del patriarcat
Per Costoya, el patriarcat té un paper important en tot aquest debat generat al voltant de les persones trans. "És el que ens han ensenyat", ha dit en referència a associar els òrgans reproductors a determinats gèneres. "Hi ha una diversitat. No ha d'estar lligat ser home amb tenir penis. Això és el patriarcat que ens han ensenyat", ha lamentat en un diàleg amb les tertulianes Sara González i Montserrat Nebrera, que ha expressat la seva disconformitat amb aquesta argumentació.