Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Jaume Asens assegura que Junts es planteja votar 'no' a la llei d'amnistia

Per
Cafè d'idees - Jaume Asens admet que Junts pot votar 'no' a la llei d'amnistia

L'exdiputat d'En Comú Podem, Jaume Asens, admet directament que Junts es planteja votar 'no' a la llei d'amnistia i reclama responsabilitat: "Seria una imatge desastrosa i d'inestabilitat". Asens reconeix que ampliar el marge de la llei d'amnistia, perquè s'hi puguin acollir els encausats de Tsunami o de l'operació Volhov i que no quedi ningú fora, té el risc de debilitar la llei i que Europa o el Tribunal Constitucional la tombin. És més, demana al PSOE que "recapaciti" i acceptí millorar la llei i blindar-la amb l'esmena d'ERC, PNB i Sumar i rebutja l'estratègia de Junts per Catalunya del "tot o res": "Seria millor aprovar-la avui i l’endemà presentar una iniciativa per reformar-la".

En una entrevista al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, Asens considera que Carles Puigdemont està defensant els seus interessos, però adverteix que anar al límit té riscos: "Hi ha gent que la seva vida depèn d'aquesta llei. Si no la tenim aprovada a saber què passa després".

Si cau la llei, entrem en una dimensió desconeguda

De fet, Asens assenyala que "si cau la llei, entrem en una dimensió desconeguda" i es pot generar molta frustració a la gent encausada i donar satisfacció a la dreta: "Els jutges veuran que tenen capacitat de fer caure una llei. Els donarem un incentiu". L'exdiputat de Comuns considera que "políticament seria una derrota" i defensa arribar a un acord buscant un equilibri: "Tenim un acord amb el 99% del text".

Per això, l'exdiputat i impulsor de la norma opta per tirar endavant i "consolidar" la llei i després reformar-la si els jutges "la sabotegen". I recorda alguns antecedents: fins a tres vegades es va fer amb la llei d'amnistia del 1977.

L'exdiputat al Congrés també ha defensat com a alterantiva que es podria reformar el Codi Penal per canviar la redacció del delicte de terrorisme: "Si una mobilització com la del Tsunami és terrorisme... això és preocupant".

Asens: "Igual descobreix que M. Rajoy és Carles Puigdemont"

L'exdiputat d'En Comú Podem acusa el jutge Manuel García-Castellón per haver comprat el relat del Partit Popular que defensa que el govern és il·legítim i no assumir el resultat de les urnes del 23J: "Aquest jutge en concret està fent malabars. Igual descobreix que M. Rajoy és Carles Puigdemont". 

En aquest sentit, creu que l'actuació dels jutges García-Castellón i Joaquín Aguirre impedeixen superar l'etapa del 'procés' perquè ja hi estaven còmodes: "Volen impedir que passem pàgina, que posem el marcador a zero. Són directament prevaricadors".

Asens: "La fiscalia hauria de ser més generosa"

L'exdiputat d'En Comú Podem creu que hi ha jutges "ultres" que tenen un problema amb la democràcia i reclama que la fiscalia actuï presentant querelles contra aquestes actuacions. Asens reconeix, però, que caldria "generositat" perquè fins ara la fiscalia només ha pres la iniciativa davant de l'operació Catalunya "per defensar a un dels seus": "La fiscalia hauria de ser més generosa".

Asens, sorprès per l'acostament d'ERC al PSC a Barcelona

Amb relació a les negociacions per la formació d'un govern municipal a Barcelona, Asens es mostra sorprès per les reticències d'Esquerra a arribar a acords amb els comuns i ho vincula al passat morat de la seva líder: "Elisenda Alemany té alguna qüestió personal que vulgui arribar a acords amb el PSC i dificultats amb el seu antic partit". També s'ha mostrat sorprès per l'acostament d'ERC al PSC a Barcelona.

Ruptura amb Podemos

L'exdiputat d'En Comú Podem explica també que s'ha donat de baixa de Podemos "de manera discreta" a través d'una carta, un fet que l'organitzacióli va agrair i que viu amb dol la ruptura de Sumar i Podemos: "No reconec Podemos. És molt més tancat i més sectari".