Educació prohibeix els telèfons mòbils a primària i els limita a secundària
- La norma serà efectiva a partir del curs 2024-2025
- Els centres hauran d'informar les famílies i el claustre sobre les normes
Els telèfons mòbils queden prohibits definitivament a les aules d’educació infantil i primària a partir del curs 2024-2025. En el cas de secundària, "han d'estar limitats els usos permesos al centre". Així ho ha anunciat aquest dimarts la consellera d'Educació, Anna Simó, després que el Govern aprovés la regulació dels dispositius a les aules educatives.
Així, les escoles hauran de vetllar per posar a disposició de l’alumnat els dispositius tecnològics que siguin necessaris per a l’assoliment de la competència digital en l’aplicació de les situacions d’aprenentatge que així ho requereixin.
"Era imprescindible fer-ho després de tot aquest debat ampli i clar que hem tingut", ha justificat la consellera d'Educació. El Departament ja ha enviat a les direccions "les instruccions i orientacions" sobre l'ús dels dispositius mòbils.
Sense mòbils a les aules
Segons ha explicat Simó, en el cas d'infantil i primària, aquesta indicació es fa extensiva tant a l’horari lectiu com a l’horari no lectiu. Afecta, per tant, les estones de benvinguda del matí abans de l’inici de les classes i les estones de la pausa al migdia als espais de menjador. També a les activitats extraescolars i complementàries.
En el cas de secundària, els mòbils només es podran fer servir quan "estigui justificat educativament" i "prioritzant l'ordinador portàtil", i això ho haurà de decidir el centre. L'alumne que porti un dispositiu mòbil personal l'haurà d'apagar en entrar al centre.
Durant el temps d'esbarjo, no es podrà fer un ús lliure del mòbil. Es recomana que sigui un "temps d'oci lliure de pantalles" que promogui l’exercici físic i les relacions interpersonals directes.
En el cas de l'educació postobligatòria, com batxillerat o formació professional, també es limita durant el temps lectiu. En el temps no lectiu, l'alumnat "se n'haurà de fer responsable d'acord amb les normes del centre".
Excepcions i sancions
La norma preveu casos excepcionals on es podrà fer ús dels dispositius, com per motius de salut, de necessitats especials de comunicació amb la família, sortides en transport o raons d'emergència. "Totes les excepcionalitats s'hauran d'especificar en les normes d'organització i funcionament del centre", ha instat la consellera.
“🔴 La regulació dels mòbils als centres educatius recull excepcions i els centres hauran de tipificar les faltes i possibles sancions.
— RTVE Notícies (@rtvenoticies) January 30, 2024
🗣️ Simó: "Tot haurà de ser molt transparent" | @RTVECatalunya
🔗 https://t.co/MmaGWvMown pic.twitter.com/uH4EpLXggc“
Les normes també hauran de preveure la tipologia de faltes relacionades amb l'ús indegut dels mòbils, les mesures correctores o sancionadores i els protocols d'acció quan es produeixin usos indeguts. "Tot això haurà de ser molt transparent", ha dit Simó.