Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Torra defensa el 'no' de Junts a la llei d'amnistia: "No era una amnistia per tothom"

Per
Cafè d'idees - Torra defensa el 'no' de Junts a la llei d'amnistia: "No era una amnistia per tothom"

L'expresident de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, defensa el 'no' de Junts a la llei d'amnistia: "Es va fer un vot valent". Torra creu que la proposició de llei d'amnistia que es votava aquest dimarts deixava desemparades a les persones amb acusacions més greus: "No era una amnistia per a tothom".  L'expresident considera que ha pesat més les acusacions de terrorisme contra set membres dels CDR que no pas la situació en la queda l'expresident Carles Puigdemont: "Hi ha persones imputades per terrorisme. Fèiem la llei per la gent que corre aquests riscos".

Torra rebutja qualificar d'esclat de violència els fets de l'octubre del 2019 i ho compara amb les manifestacions d'aquests dies dels pagesos francesos: "El terme violència és molt relatiu, cal garantir el dret a la protesta. Xocaven el dret a manifestació amb el de seguretat". Assenyala que les primeres acusacions de terrorisme les va escoltar al Parlament pels grups de l'oposició.

En una entrevista al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, Torra va més enllà i creu que la legislatura difícilment pot tenir futur si Junts no vota a favor de la mesura de gràcia: "Ahir vam veure que pot haver-hi un canvi de rumb". I considera coherent que Junts per Catalunya reclami una amnistia integral i creu que el PSOE no ho considera una línia vermella: "És cert que hi ha una situació de confrontament".

Torra nega que Aragonès estès darrera dels CDR

L'expresident de la Generalitat nega que Pere Aragonès coordinés els CDR i afirma que "ho juraria": "Aragonès era el vicepresident del meu govern, va ser espiat pel president Sánchez. Jo soc espiat des que entro president, fins i tot quan estic malalt i confinat a la casa dels Canonges. Repugnant". Torra qualifica de "crim d'estat" l'espionatge amb el programari Pegasus i es lamenta que no hagi provocat cap terratrèmol polític: "Aquí no ha passat res. Ens han espiat per tot arreu. Dels escàndols més gran de la democràcia espanyola".

Torra: "Ara la ciutadania no empeny"

Quim Torra reconeix que hi ha decepció i frustració en les files independentistes i troba al faltar que la ciutadania "empenyi": "Hi havia una ciutadania que estava empenyent, ara no és el cas i estem a la situació que estem". Torra, que recorda que ja no milita a Junts, diu que no té clar a qui votaria avui i defensa una quarta llista que advoqui per la via unilateral: "Els mateixos partits que el 2015 ens van fer anar a votar, ara diuen el que diuen. Jo m'he quedat allà, no sé què votaria".

Torra considera que va fracassar en el seu intent d'arribar a la independència quan va ser president i se sent dolgut: "Ho vaig intentar. Em dol no haver-ho aconseguit, necessitava tot el suport. Jo he fracassat. No sap el dol que porto a dins".

"Si ens haguéssim mantingut ferms, les coses haurien anat diferents"

L'expresident Torra no comparteix l'estratègia gradualista d'ERC de començar a negociar els indults en lloc de l'amnistia: "Si ens haguéssim mantingut sempre ferms en el dret de l'autodeterminació i en l'amnistia les coses haurien anat diferents". L'expresident afegeix que des del 2015 les forces independentistes podien haver tombat governs espanyols si haguessin mantingut les línies vermelles en les negociacions: "Vam obligar a Sánchez dues vegades, la investidura i el pressupost, fins que ERC fa un gir".