Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Última hora a Catalunya del 31 de gener de 2024 | Pere Aragonès demana no posar "en risc" la llei d'amnistia

  • Els pagesos acorden sumar-se a les mobilitzacions en contra dels baixos preus i la política agrària
  • Ruben Wagensberg marxa a Suïssa per protegir-se de les actuacions judicials pel cas Tsunami
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Pedro Sánchez amb la vicepresidenta primera del Govern i el ministre de la Presidència al Congrés
Pedro Sánchez amb la vicepresidenta primera del Govern i el ministre de la Presidència al Congrés

L'actualitat d'aquest dimecres passa per les reaccions a la decisió de Junts de tombar la llei d'amnistia al Congrés dels diputats. Ara s'obre un nou període per negociar les esmenes a la Comissió de Justícia. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha mostrat molt crític a l'actitud dels de Puigdemont.

Encara en clau política, el diputat republicà, Ruben Wagensberg, ha decidit traslladar-se temporalment a Suïssa per evitar una eventual detenció dins la causa de Tsunami Democràtic.

Els agricultors francesos continuen bloquejant els principals accessos a París en unes protestes per reclamar millores laborals al camp. Els pagesos de Lleida han decidit sumar-se a la mobilització el proper 6 de febrer.

Els hospitals de l’ICS utilitzen la intel·ligència artificial per millorar el diagnòstic del càncer de mama. Els sindicats de tècnics sanitaris desconvoquen la vaga indefinida després d'assolir un acord amb Salut.

Concentració de condemna del feminicidi a Torroella de Montgrí.

Notícies a Catalunya del 31 de gener de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:19

    El detingut pel crim masclista de Torroella de Montgrí no declara davant dels Mossos d’Esquadra

     

    El detingut pel crim masclista de Torroella de Montgrí (Baix Empordà) s’ha acollit al dret a no declarar davant dels Mossos d’Esquadra. Està previst que passi a disposició judicial divendres al matí. Davant de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) dels Mossos a la regió policial de Girona i assistit per la seva advocada, Natàlia Frigola, l’arrestat no ha donat cap explicació sobre els indicis que l’incriminen i, per tant, ni ha reconegut ni ha negat l’autoria dels fets.

  • 19:00

    La patronal de gimnasos reclama línies d'ajut immediates si el Govern obliga el sector a tancar dutxes

     

    La patronal de gimnasos ha reclamat al Govern línies d'ajuts i subvencions immediates per pal·liar les pèrdues del sector si s'obliga aquests equipaments a tancar dutxes. L'Associació d'Empreses de Catalunya d'Activitat Física i Fitness (Adecaff) ha assegurat, en un informe que ha elaborat sobre la sequera, que prohibir el servei de dutxes als centres esportius "no evita el consum d'aigua" perquè "tothom es dutxa una vegada al dia igualment". Alhora, l'entitat subratlla que les dutxes dels centres esportius i gimnasos són "més eficients, de manera molt generalitzada, que les dels habitatges particulars".

  • 18:15

    Brussel·les veu un "clar compromís" de PP i PSOE per renovar el CGPJ i els emplaça a una nova reunió el 12 de febrer

     

    La Comissió Europea ha constatat aquest dimecres el "clar compromís" de PP i PSOE per arribar a un acord per renovar el Consell General de Poder Judicial (CGPJ). Després de la primera reunió a la capital comunitària amb la mediació de l'executiu comunitari, Brussel·les ha apuntat en un comunicat la voluntat d'ambdues parts de "treballar juntes" per desbloquejar la qüestió. A la sortida, el ministre de la Presidència i de Justícia, Félix Bolaños, ha apuntat la "màxima disposició" del PSOE per arribar a un acord, mentre el vicesecretari Institucional del PP, Esteban González Pons, ha dit sortir "satisfet" de la trobada. La pròxima reunió serà el 12 de febrer.

  • 17:51

    Pere Aragonès reclama unes "regles compartides" per garantir que nacions dins de la UE puguin esdevenir estats membres.

     

    El president de la Generalitat demana a Europa un marc legal compartit per resoldre conflictes polítics com el de Catalunya o el País Basc.  "La UE ha definitivament d'habilitar camins de diàleg i solució, no pot donar l'esquena a la realitat justificant que és una qüestió que correspon a cada estat membre " ha demanat el lehendakari, Iñigo Urkullu, tot reclamant a Brussel·les una actitud "propositiva i no reactiva".

  • 17:51

    Catalunya redueix el dèficit fins als 1.615 milions d'euros al novembre, el 0,58% del PIB

     

    Es tracta d'una baixada en comparació amb els registres de fa un any, que s'enfilaven fins als 1.840 milions d'euros, el 0,72% del PIB, segons les dades publicades aquest dimecres pel ministeri d'Hisenda. En total, les comunitats van registrar un dèficit de 4.688 milions d'euros, el 0,32% del PIB. El dèficit del conjunt de les administracions públiques, excloent els ens locals, es va situar en l'1,89% del PIB (27.671 milions d'euros), un 4,3% interanual menys; i a l'Estat va baixar fins al 2,15% del PIB (31.381 milions d'euros), una disminució del 5% respecte del mateix període de l'exercici anterior.

  • 17:42

    Les patronals critiquen el "desori" de la llei d'amnistia

     

    El president de la CEOE, Antonio Graramendi, considera un "camp de mines" la legislatura per culpa dels girs de guió que provoca la dependència política de partits com Junts. El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, en canvi, està convençut que el debat sobre la llei d'amnistia no afectarà l'economia. Tots dos coincideixen que les empreses tornaran a Catalunya si hi ha un marc d'estabilitat i, per tant, no calen incentius fiscals

  • 17:31

    Detingut un home a Lleida per donar diversos cops de puny a la seva exparella i amenaçar-la de mort

     

    La Guàrdia Urbana de Lleida ha detingut un home de 45 anys acusat de maltractar i pegar la seva exparella. La dona va denunciar els fets aquest dimarts al vespre després de trobar-se l'home, que fa temps que la segueix i l'amenaça, en un carrer de la ciutat. La denunciant va comunicar-li que no volia saber res d'ell i aleshores es va produir l'agressió. L'home va tirar-la a terra, la va agafar dels cabells i li va donar diversos cops de puny, mentre alhora cridava que la mataria. Arran de l'agressió, la víctima ha sofert contusions en diverses parts del cos i ha estat atesa en un centre mèdic.

  • 17:27

    El 2023 es va registrar gairebé 115.000 mascotes a Catalunya

     

    L'Arxiu d'Identificació d'Animals de Companyia va registrar l'any passat 114.744 mascotes a Catalunya, majoritàriament gossos (74.214) i gats (39.264), per bé que també hi va haver 769 fures. Del total, 76.621 es van registrar a la demarcació de Barcelona, 14.411 a la de Tarragona, 13.941 a la de Girona i 7.311 a la de Lleida. En el cas dels gossos, un 21% dels registrats a la base de dades que inscriu els microxips col·locats pels veterinaris col·legiats van ser de raça mestissa, un 5% Chihuahua, un 4% Border Collie i un altre 4% Canitx. Pel que fa als gats, un 52% han estat gats comuns europeus i un 27% gats europeus. També hi ha hagut un 3% de gats Sphynx, un 2% de Bristish Shorthair i un 2% de gat Siamès.

  • 17:10

    Danone justifica el tancament de la planta de Parets del Vallès per la inactivitat en un 48% de l'útil industrial

     

    Danone justifica el tancament de la fàbrica de Parets del Vallès perquè un 48% de l'útil industrial està en desús. L'auge de la marca blanca és un dels altres arguments que la firma esgrimeix per abaixar la persiana a la planta vallesana i traslladar la producció a Aldaia (País Valencià) i Bèlgica. Les parts es tornaran a trobar aquest dimecres a la tarda per resoldre dubtes sobre els informes presentats al matí, i no serà fins dijous quan s'abordarà el plantejament de futur per als 157 treballadors, tant pel que fa a recol·locacions com a possibles indemnitzacions.

  • 17:16

    S'activa el sistema de detecció d'incendis de la sala de control de la nuclear Vandellòs II

     

    Aquest dimecres a les vuit del matí, s'ha activat el sistema de detecció d'incendis a la sala de control de la central nuclear Vandellòs II. Segons informa el Consell de Seguretat Nuclear, la caixa d'enllumenat d'emergència, que està dins del sostre fals de la sala, s'ha omplert de fum. Durant la revisió rutinària de les caixes, quan s'extreia un relé, s'ha generat un pic de tensió que ha provocat un error i l'escalfament d'un transformador. Aquest ha omplert de fum la caixa elèctrica, sense que s'hagi generat flama. El CSN qualifica la incidència de nivell zero en l'Escala Internacional de Successos Nuclears i Radiològics i informa que el succés no ha tingut impacte en els treballadors, la ciutadania ni el medi ambient.

  • 16:59

    Puigdemont es presenta a la reelecció com a president del Consell de la República

     

    L’expresident Carles Puigdemont optarà a la reelecció com a president del Consell de la República. La Sindicatura Electoral de l’organisme ha aprovat i ratificat la seva candidatura, després que aquest dimarts finalitzés el termini. L’excap del Govern i eurodiputat competirà amb dues candidatures més, la del periodista i regidor de Canet de Mar (Primàries), Jordi Castellà, i la del periodista mallorquí Lluís Felipe Lorenzo. Les eleccions, que seran telemàtiques, tindran lloc entre els dies 15 i 19 de febrer, després de deu dies de campanya electoral.

  • 16:33

    La catalana Sofia Coll, a la final del Benidorm Fest de dissabte

     

    La barcelonina Sofia Coll estarà a la final del Benidorm Fest de dissabte. Anit es va classificar amb la tercera millor nota de la primera semifinal. Demà sabrem si l'altre català participant, el vallesà Roger Padrós, també ho aconsegueix.

  • 16:09

    Jutjat un policia local de Sant Feliu de Llobregat per suplantar un company en un correu que insultava el cap

     

    L’Audiència de Barcelona ha jutjat aquest dimecres un policia local de Sant Feliu de Llobregat per haver enviat un correu electrònic insultant el seu cap a través del compte de correu d’un company. La fiscalia li demana 2.250 euros de multa i indemnització a l’agent víctima, mentre que l’agent afectat li demana quatre anys de presó. L’agent acusat va acceptar els fets durant el procediment disciplinari que li va obrir l’ajuntament. Aquest dimecres ha assegurat que no va tenir accés a cap dada, document o fitxer de caire reservat o personal ni els ha comunicat o explicat a ningú. La defensa demana l’absolució o penes molt menors per l’atenuant de confessió i dilacions indegudes.

  • 15:58

    Les botigues de barri es reinventen per augmentar les vendes

     

    Molts veuen grans avantatges en la compra en línia, però d'altres prefereixen la botiga de barri. Per sobreviure i augmentar vendes, aquestes s'han hagut de reinventar. Algunes han impulsat tallers on es troba, diuen, "el que Internet no pot oferir".

  • 15:33

    El Port de Barcelona posa en marxa una licitació per electrificar el moll Adossat i reduir les emissions dels creuers

     

    En concret, el mecanisme permetrà que els creuers puguin aturar els seus motors i reduir les emissions, i serà el primer que es connectarà a la xarxa de mitja tensió que es preveu desplegar a través del projecte Nexigen. Segons un comunicat, el sistema Onshore Power Supply (OPS), s'instal·larà a la futura terminal d'MSC i s'espera que comenci a funcionar l'any 2026. De moment la licitació està pendent del vistiplau del Consell de Ministres i xifra un pressupost de 14.524.755,63 euros.

  • 14:59

    Jutjats un home i una dona per abusar sexualment d’un noi de menys de 16 anys en una discoteca de Barcelona

     

    L’Audiència de Barcelona ha jutjat aquest dimecres un home i una dona per abusar sexualment d’un menor d’edat, veí de Mollet del Vallès i de menys de 16 anys, en una discoteca de la capital catalana. El jove va poder entrar al local sense que li demanessin la documentació i els dos adults li haurien fet petons i tocaments. A més, l’home va arribar a penetrar-lo en un lavabo. Tots tres, a més haurien consumit drogues. Per això, la fiscalia demana 13 anys de presó per a l’acusada i 17 per a l’acusat. El menor s’ha escapat del centre d’acollida on es trobava i no ha declarat, mentre que la seva mare no s’ha presentat al judici. Els dos acusats, que són a presó, declararan en una pròxima sessió.

  • 14:14

    Les pensions contributives van créixer un 14,4% interanual el 2022 a Catalunya

     

     

    L'import de les pensions contributives va créixer un 14,4% anual el 2022 respecte a l'any anterior en termes mitjans a Catalunya per la revaloració de les quanties i la incorporació de nous pensionistes amb prestacions més elevades. El 40% dels pensionistes no va superar els 1.000 euros mensuals, mentre que el 21,8% va superar els 2.000 euros i els homes van cobrar de mitjana 406 euros més que les dones, les quals van representar el 51,7% dels pensionistes.

  • 14:10

    Busquen a Lleida un home per emportar-se el fill a punta de pistola d'un centre on estava acollit

     

    Els Mossos busquen a Lleida un home que s'hauria endut un nen de dos anys d'un centre on estava acollit.  És el seu pare i hauria amenaçat els treballadors a punta de pistola. Només dos dies abans d'aquests fets, els Mossos ja l'havien trobat amb el seu germà i la seva mare a un supermercat.

  • 13:48

    El 'boom' de la IA i de les projeccions aterren a l'ISE

     

    El 'boom' de la intel·ligència artificial i la nova manera de treballar a distància han aterrat a l'Integrated Systems Europe (ISE). A banda de les últimes novetats en pantalles semitransparents i de resolucions de 8K o 16K, al saló hi ha espai també per a innovacions que poden ser importants en el món del treball com el programari que redueix sorolls de l'ambient perquè les persones amb problemes d'audició no se sentin excloses en el món digital, els avatars i els xatbots de Zoom o la cabina que fa possible trucades ultrareialistes de Logitech.

  • 13:43

    Bones condicions de les pistes d'esquí del Pirineu malgrat la calor inusual i la falta de precipitacions

     

    Les altes temperatures aquest gener i la falta de precipitacions no eviten que les pistes d'esquí del Pirineu estiguin en bones condicions per a la pràctica de l'esport blanc. Ho destaquen els responsables de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) que gestionen estacions com la de Boí Taüll (Alta Ribagorça), on els darrers 3 anys s'han fet inversions per valor de prop de 8 milions d'euros i gràcies a la tecnologia que ha permès produir neu quan ha fet fred, s'ha aconseguit oferir un bon domini esquiable amb una neu de "qualitat".

  • 13:34

    La llei d'amnistia tindrà un termini de quinze dies per a nous canvis en el Congrés

     

    La Mesa del Congrés formalitzarà dimarts que ve el termini que tindran els grups parlamentaris per a introduir canvis en la proposició de llei d'amnistia, que serà de quinze dies. La llei tornarà a la Comissió de Justícia per a ser de nou negociada entre el PSOE i els seus socis parlamentaris, especialment Junts, que ha estat qui ha paralitzat la tramitació de la norma en rebutjar-la ahir en el ple. Atès que la tramitació de la llei s'està fent pel tràmit d'urgència, el termini habitual, de 30 dies, es redueix a quinze.

  • 13:28

    Els economistes es preparen per a un empitjorament de l'economia

     

    Tres de cada quatre analistes enquestats al baròmetre del Consell General d'Economistes són pessimistes sobretot de cara al primer semestre de l'any, amb un clar refredament a l'horitzó. I ho són per tres factors, la pressió fiscal és la que més ha crescut a la Unió Europea des de 2019, els costos salarials s'han disparat, i el nou Govern arribat a la Moncloa impactarà de forma negativa en el creixement econòmic per al 80% dels analistes. El preu de l'energia és l'altre factor que restarà competitivitat a les empreses amb un atur que recuperarà la tendència a l'alça, segons el baròmetre.
     

  • 13:23

    Arrenca la construcció de 53 nous habitatges públics a l'àmbit de la presó de la Trinitat Vella

     

    El projecte per enderrocar l'antiga presó de la Trinitat Vella per guanyar espai públic i nous habitatges pels veïns del barri ha fet una nova passa. S'han iniciat les obres per edificar 53 pisos protegits que serviran per reallotjar famílies de l'entorn que viuen en condicions precàries. Ho ha avançat l'alcalde de la ciutat, Jaume Collboni, en l'acte de col·locació de la primera pedra dels nous pisos. La intervenció disposa de 12 milions d'euros de pressupost. La previsió és que el Govern traslladi el centre penitenciari a finals de 2025, moment en què es demolirà i es faran 35 pisos més pendents.

  • 13:16

    La Barcelona Wine Week escalfa motors.

     

    El saló arribarà a la capital catalana del 5 al 7 de febrer amb més de 950 cellers de tot l'estat. La jornada connecta els cellers del país amb compradors i importadors internacionals. Celine Perez, directora de l'esdeveniment, destaca la posició del vi espanyol al mercat mundial.  Celebren l'èxit de la "marca Espanya" impulsada des de les institucions i es mostren optimistes de cara a les vendes del 2024.

  • 13:09

    Els hospitals de l'ICS detecten el càncer de mama a través d'intel·ligència artificial

     

    L'Institut Català de la Salut (ICS) ha desenvolupat quatre algoritmes d'intel·ligència artificial que han permès millorar el diagnòstic del càncer de mama. Aquesta tecnologia s'ha aplicat ja a prop de 600 possibles casos. A més a més, es treballa per desenvolupar també algoritmes per al diagnòstic del càncer de pulmó a partir del 2024. El metge adjunt al servei d'Anatomia Patològica de Vall d'Hebron, Jordi Temprana, explica que el sistema facilita que el recompte de biomarcadors sigui més ràpid, més segur i que els diagnòstics siguin reproduïbles.

  • 13:06

    Torroella de Montgrí clama contra la violència masclista per l'assassinat de la veïna del poble

     

    Desenes de persones s'han concentrat a la plaça de la Vila de Torroella de Montgrí en contra de la violència masclista i per condemnar el crim de la veïna del poble, presumptament a mans de la seva parella. A les dotze del migdia els alumnes de diversos centres de la localitat han format un llaç gegant al centre de la plaça i han alçat unes cartolines morades. La consellera de Feminismes i Igualtat, Tània Verge, ha demanat mantenir una "lluita col·lectiva" per erradicar la violència masclista.

  • 13:00

    Meg Ryan visitarà el BCN Film Fest per presentar el film ‘Lo que sucede después’, que dirigeix i protagonitza

     

    La popular actriu nord-americana Meg Ryan visitarà el BCN Film Fest 2024 per presentar el film ‘Lo que sucede después’, que dirigeix i protagonitza. Aquest serà un dels plats forts de l’edició d’enguany del certamen, que dedicarà un homenatge al director japonès Yasujirô Ozu i projectarà una dotzena de films seus. Dues visites més són les de Vicent Perez, que actua i dirigeix ‘The edge of the blade’ i Paola Cortellesi, que presentarà 'Siempre nos quedará mañana'. La directora del BCN Film Fest, Conxita Casanovas, ha dit que el festival està en sintonia amb l'actualitat perquè s’imposen les dones en la programació: “Aquest any podem parlar del despertar de les dones”. Enguany es projectaran una setantena de films entre el 18 i el 26 d'abril.

  • 12:45

    L'AMB posarà en marxa 146 noves instal·lacions d'energia fotovoltaica en equipaments i espais de l'àrea de Barcelona

     

    L'Àrea Metropolitana de Barcelona multiplicar per sis l'energia generada gràcies a les 146 noves instal·lacions fotovoltaiques previstes durant aquest any i el primer semestre del 2025. Sumades a les que ja estan en funcionament, la totalitat dels municipis metropolitans tindran alguna d'aquestes instal·lacions. Les noves produiran una quantitat d'energia equivalent al consum de més de 4.200 llars -10,5 MW- i representarà el 4,1% del consum energètic de tots els subministraments municipals. 

  • 12:38

    'Jo et cuidaré', un compte que acompanya els nens de famílies desnonades

     

    'Jo et cuidaré' és el conte publicat per l'Ajuntament de Barcelona, a través dels serveis socials Raval Sud, per ajudar les famílies que pateixen desnonaments a explicar als seus fills què els està passant. Un conte escrit per Anna Manso que ha comptat amb la participació de famílies del barri que han estat desnonades de les seves cases.

  • 12:14

    Els municipis del Baix Empordà es reuniran amb la fiscal en cap per demanar-li més fermesa amb els multireincidents

     

    Els municipis del Baix Empordà volen reunir-se amb la fiscal en cap de Girona per demanar-li més fermesa en els casos de multireincidents. "Si se'ls deté, el que pertoca és fer-los sortir del seu circuit habitual", diu el regidor de Seguretat Ciutadana de la Bisbal, Xavier Dilmé, en referència al fet que ingressin a presó. A més, els ajuntaments lamenten que es vegin obligats a suplir la manca de Mossos que pateix la comarca, que en algunes ocasions "es fa insostenible". Per això, reclamaran a Interior que faci "un esforç" per incrementar-los, perquè més patrullatges i controls a les carreteres també "dissuadeixen" els lladres. Per últim, els municipis volen facilitar que aquells qui pateixen furts els denunciïn, ja que molts queden en no res.

  • 12:00

    Pere Aragonès atribueix a "un muntatge" el cas Wagenberg

     

    El president de la Generalitat, ha advertit des de Brussel·les, que el diputat republicà Ruben Wagensberg "és víctima de la repressió de l'Estat". Aragonès assegura que  "sembla més un muntatge que no un cas judicial pel què estem veient ala instrucció de l'Audiència Nacional". En aquest sentit, el president català ha afegit que "quan parlem de la necessitat d'aplicar una amnistia parlem de casos com aquest no hi ha molt de dolor personal" i ha aprofitat per "fer-li arribar una abraçada molt forta". 

  • 11:45

    Collboni diu que no hi ha novetats en les negociacions per a un pacte de govern a Barcelona

     

    L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha assegurat que "no hi ha novetats" en les negociacions per a un pacte de govern a la capital catalana. Ho ha dit en l'acte de col·locació de la primera pedra de 53 nous habitatges protegits al barri de Trinitat Vella en què ha reiterat que la seva prioritat passa perquè la ciutat disposi d'un nou govern i un nou pressupost aquesta primavera. Tot plegat després que en els darrers dies hagi transcendit que el socialista ha acostat posicions amb ERC mentre els comuns segueixen demanant un govern tripartit. Alhora, el cap de l'oposició, Xavier Trias, va manifestar que les converses amb el PSC s'havien "aturat" perquè no estava disposat a mantenir "negociacions paral·leles".

  • 11:34

    La productora Albiñana Films acomiada la plantilla

     

    La plantilla va rebre aquest dilluns la carta on se'ls indicava que no hi havia diners per pagar-los. El mitjà digital també avança que hi ha un centenar de col·laboradors autònoms que fa mesos que intenten cobrar el que la productora els deu. Fundada l'any 1982, Albiñana Films és una productora de cinema enfocada a la publicitat per a la televisió i internet amb seus a Barcelona, Madrid i Portugal i operava a escala internacional.

  • 11:30

    Els pagesos del Baix Llobregat tindran menys aigua i de pitjor qualitat: “Ara sí que patirem”

     

    En plena collita de la carxofa, els pagesos del Baix Llobregat, principalment els que s’abasteixen d’aigua del Canal de la Dreta del riu Llobregat, veuen el futur amb “preocupació”. Tot i que fins ara no els ha faltat aigua per regar, un cop s’entri en emergència per sequera passaran a rebre-la de l’EDAR de Sant Feliu de Llobregat que, per la seva alta salinitat, no és apta per a molts cultius. Això fa que molts pagesos no tinguin clar avui dia si podran fer la campanya d’estiu. 

  • 11:19

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, es reuneix amb el lehendakari, Iñigo Urkullo, a Brussel·les

     

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el lehendakari Íñigo Urkullu es reuneixen a aquesta hora al Parlament Europeu. Una reunió prèvia a la conferència sobre el dret a l'autodeterminació en què participaran els dos.

  • 11:00

    La fiscalia es querella contra tres empreses per un producte sanitari defectuós que causava pèrdua de visió

     

    La Fiscalia de l’Audiència Nacional ha presentat una querella contra les empreses alemanyes Alamedics GmbH & Co.KG i BSI Group Deutschland i contra l’empresa amb seu a Barcelona W.M.Bloss S.A per la fabricació, avaluació i comercialització, respectivament, d’un producte sanitari defectuós que va causar pèrdua de visió que s’utilitzava com a coadjuvant intraoperatori en cirurgia oftalmològica, com ara en casos de despreniment de retina. Va causar efectes com la pèrdua percepció de llum, atròfia del nervi òptic, necrosi de la retina i fenòmens d’oclusió vascular de la retina. El producte va ser utilitzat pel sistema de salut espanyol en 28 centres sanitaris de 13 comunitats, amb 125 casos notificats.

  • 10:50

    Pagesos catalans se sumen a les mobilitzacions dels agricultors francesos

     

    Pagesos catalans i espanyols s'ha sumat a les mobilitzacions dels agricultors francesos, que fa dies que tallen la frontera amb França a la Jonquera per protestar contra la "precarietat" del sector. Els sindicats majoritaris, però, com Unió de Pagesos i ASAJ, no s'han sumat i han convocat les seves pròpies protestes. Així, tallaran l'autovia A-2 a l'alçada de Fondarella, al Pla d'Urgell, dimarts dia 6 de febrer.

  • 10:27

    Els sindicats de tècnics sanitaris desconvoquen la vaga indefinida després d’arribar a un acord amb Salut

     

    Els sindicats de tècnics sanitaris han desconvocat la vaga indefinida que mantenien des del 8 de gener després d'arribar a un acord amb el Departament de Salut. Els sindicats SAE i SIETeSS s'han reunit aquest dimarts amb el conseller de Salut, Manel Balcells, i han tancat un acord que posa fi a l'aturada, tot i que asseguren que estaran "vigilants que els compromisos es compleixen". 

    Balcells ha celebrat haver pogut posar fi a un conflicte que "venia de lluny" i ha destacat que l'acord inclou millores organitzatives i una anàlisi retributiva comparativa amb propostes de millora que si aprova la taula d'harmonització el Departament assumirà.

  • 10:14

    Vilagrà avisa Junts que "no es pot jugar amb foc" amb l'amnistia i lamenta que hagin guanyat els jutges

     

    La vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà, ha avisat a Junts que "no es pot jugar amb foc" després que ahir tombés la llei d'amnistia al Congrés. En una entrevista a RNE, la número dos de l'executiu català ha defensat que "no es pot jugar al gat i la rata amb els jutges. "Ahir van guanyar els jutges i van perdre les milers de persones encausades", ha lamentat. 

     
  • 10:08

    Junts avisa el PSOE que sense una amnistia "integral" incomplirà el pacte d'investidura

     

    El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha advertit aquest dimecres al PSOE que si no s'aprova una llei d'amnistia "integral" que s'apliqui de manera "immediata" estaria incomplint el pacte per a la investidura de Pedro Sánchez. Segons ha dit Turull a Rac1, el pacte amb el PSOE per a la investidura era "per a resoldre el conflicte polític" entre Catalunya i Espanya: "La base era la llei d'amnistia i que no quedés gent pendent. Si aquesta base falla, a la resta no fa falta ni que arribem", ha expressat.

     
  • 9:30

    La Guàrdia Civil deté a un gihadista sospitós de finançar l'estat islàmic amb criptomonedes a Barcelona

     

    El detingut era el titular de diverses direccions de criptomonedes que participaven en una xarxa internacional de finançament terrorista. Les activitats de captació i distribució de fons es realitzaven a través de criptomonedes i en favor del grup terrorista DAESH. A causa de la importància de la xarxa, en la recerca han participat diverses agències de seguretat internacionals. Imatges en l'enllaç habitual

     
  • 9:10

    Torra defensa el 'no' de Junts a la llei d'amnistia: "No era una amnistia per a tothom"

     

    L'expresident de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, defensa el 'no' de Junts a la llei d'amnistia: "Es va fer un vot valent". Torra creu que la proposició de llei d'amnistia que es votava aquest dimarts deixava desemparades a les persones amb acusacions més greus: "No era una amnistia per a tothom".

  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimecres 31 de gener d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

  • 8:20

    Junts vota en contra de la llei d'amnistia i s'entra en una nova etapa de molta incertesa

     

    Junqueras defensa que era una bona llei. El Govern espanyol veu "incomprensible" el 'no' de Junts a l'amnistia i li demana que el "reconsideri". El PP assegura que Sánchez s'humilia davant de Junts. Sumar acusa el jutge García-Castellón de prevaricació davant la llei d'amnistia. Vox assegura que el Govern espanyol està sotmès a un xantatge permanent. 

  • 8:10

    Un diputat d'ERC es trasllada a Suïssa per la pressió judicial pel Tsunami

     

    El diputat d'ERC i membre de la mesa del Parlament Ruben Wagensberg s'ha traslladat "momentàniament" a Suïssa davant la pressió judicial pel cas Tsunami Demoràtic. Segons fonts del partit, el diputat electe ja estava de baixa per problemes d'ansietat arran de la pressió i acusacions de terrorisme del jutge García Castellón. Segons fonts del partit, s’ha traslladat momentàniament a Ginebra per preparar la defensa política i jurídica.

  • 8:00

    Bon dia! Segueix aquí l'actualitat d'aquest dimecres 31 de gener de 2024. 

     

     

    Consulta aquí les notícies més destacades d’ahir.