Enlaces accesibilidad

Com estalviar aigua a casa en plena sequera?

Per
El Govern ha decretat aquest dijous la fase d'emergència per sequera
El Govern ha decretat aquest dijous la fase d'emergència per sequera

Una de les mesures que afecta i preocupa directament els ciutadans és la limitació del consum d'aigua a 200 litres per persona i dia. Cada persona gasta de mitjana a Catalunya 117 litres d'aigua en un dia. L'objectiu, segons l'Agència Catalana de l'Aigua, és que n'hagin de ser com a màxim 90.

Aquest dijous, el Govern ha declarat la fase d'emergència per sequera que comporta una sèrie de restriccions a tots els àmbits per reduir el consum d'aigua. Així, les indústries han de reduir a partir d'ara un 25% del seu consum d'aigua, ja que a les conques internes, el consum d'aigua en l'àmbit industrial i comercial suposa un 20% del total.

Com estalviar aigua a casa?

La fase d'emergència per sequera suposa que ja som al límit d'una situació extrema de manca d'aigua. I ens hem d'estrènyer més el cinturó del consum d'aigua. Però, sabem quan és 200 litres per persona al dia?

No tots els podrem gastar a casa. L'objectiu és que només uns 90 litres els utilitzem per rentar la roba, fregar els plats o al lavabo. Són els que realment podem controlar i intentar reduir. Però, com?

Només 200 litres d'aigua per persona al dia: com ho faig?

Una aixeta oberta raja, de mitjana, 10 litres per minut. Per tant, el principal és tancar l'aixeta quan no l'estem fent servir. Quan ens dutxem o rentem les dents, és important no deixar córrer l'aigua. I evitar omplir les banyeres. També a la cuina s'ha de procurar gastar-ne menys a l'hora de cuinar.

Al lavabo, també es poden prendre mesures amb el vàter, com posar una ampolla en la cisterna per què no s'ompli del tot. Amb cada descàrrega, normalment es gasten entre 6 i 10 litres d'aigua. Cal controlar també el nombre de rentadores que posem al llarg de la setmana.

També es pot optar per reutilitzar, aprofitant l'aigua de bullir la verdura, o per exemple la primera aigua de la dutxa que surt freda, per a fer-la servir per després regar les plantes. En definitiva, són petits gestos, però eficients per estalviar en un moment en què cada gota compta.