Enlaces accesibilidad

ERC es desmarca de la reforma del delicte de terrorisme

  • Pere Aragonès adverteix que el problema no és el Codi Penal sinó l'ús arbitrari de la instrucció judicial
  • La fiscalia de l'Audència Nacional carrega contra el jutge García Castellón per voler implicar Puigdemont al cas Tsunami

Per
Pere Aragonès
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, es mostra contrari a la reforma del Codi Penal

Cop de porta a la possible modificació del Codi Penal per poder reconduir la crisi generada per Junts per Catalunya després del seu vot en contra a la llei d'amnistia al Congrés. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, assegura que modificar el delicte de terrorisme "seria introduir més risc i amb conseqüències no previstes".

"El problema no és el delicte de terrorisme en el Codi Penal, el problema no és el redactat de la llei d'amnistia. El problema és l'ús arbitrari que estan fent de la instrucció judicial dos jutges clarament alineats políticament amb l'extrema dreta i la dreta espanyola", ha recalcat en una entrevista a l'agència EFE.

JxCat apreta per blindar la llei d'amnistia

Aquesta opció, verbalitzada dimecres per l'exlíder d'Unides Podem en el Congrés, Jaume Asens, és una de les opcions que estarien explorant JxCat i PSOE segons diferents fonts. ERC insisteix que la proposició de llei d'amnistia que es va votar dimarts passat en el Congrés dels Diputats és "sòlida i dona cobertura" a tots els encausats pel 'procés'.

Una opinió que també ha remarcat al Cafè d'Idees de Ràdio 4 i La 2, el viceconseller d'Estratègia i Comunicació, Sergi Sabrià. Afirma que Esquerra no és partidària de modificar la norma, la veuen "prou robusta" i consideren "naif" que Junts no esperés una reacció per part dels jutges.

D'aquesta manera, Aragonès i Sabrià s'han referit a l'actuació del jutge Manuel García-Castellón, que investiga per delictes de terrorisme a l'expresident Carles Puigdemont i a la secretària general d'ERC, Marta Rovira, així com del titular del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, que va dictar un acte sobre el 'cas Volhov' en el qual considera que Puigdemont i membres del seu entorn van mantenir "estretes relacions personals" amb Rússia.

La fiscalia carrega contra García Castellón

Especialment dur ha estat el fiscal de l'Audiència Nacional, Miguel Ángel Carballo, sobre l'actuació de Tsunami. Sosté que és significatiu que s'investigui a l'ex president Carles Puigdemont i al diputat d'ERC, Ruben Wagensberg, quan ni tan sols l'informe final de la Guàrdia Civil els vincula a la causa.

Recorda que no es va practicar cap diligència contra ells ni se'ls ha citat mai com a investigats. Titlla així d'incongruent que el magistrat García-Castellón vulgui remetre la causa al Suprem quan, assegura, continua sense haver-hi indicis de la seva implicació. Creu, a més, que confon actes del Tsunami amb les accions dels CDR i li recorda que no són el mateix fenomen.

Pedro Sánchez fa el primer acostament

Pedro Sánchez feia aquest dijous un primer pas per reconduir la crisi provocada pel no de JxCat a la llei d'amnistia al Congrés. El president espanyol es mostra convençut que tots els independentistes catalans amb causes obertes als tribunals per delicte de terrorisme quedaran protegits. Alhora advertia que l'independentisme català no es pot vincular a terrorisme. Un clar missatge als jutges que ha estat celebrat per Junts, que encara insisteix en la necessitat a blindar la llei.

Pedro Sánchez fa el primer pas per reconduir la crisi de l'amnistia