Enlaces accesibilidad

Acció Climàtica finança contractes per garantir el relleu generacional al sector de la pesca

  • Es pretén implantar altres accions per impulsar un sector que viu "moments complicats"
  • Catalunya ha perdut prop de la meitat de la flota pesquera en els darrers 20 anys

Per
Cal conscienciar a la societat de la importància del sector de la pesca
Cal conscienciar a la societat de la importància del sector de la pesca

El Departament d'Acció Climàtica finançarà contractes en pràctiques de joves pescadors que acabin de fer la formació de mariner pescador i de seguretat. El programa té un objectiu: facilitar el relleu generacional per a joves desocupats. S'hi destinaran 20.000 euros per cada contracte durant un any, amb una previsió de 20. Es vol donar resposta a la demanda del sector de recuperar la figura de l'aprenent i que les persones que s'incorporin a l'ofici tinguin un sou des del primer dia. A Catalunya, en els últims 20 anys, s’ha perdut prop de la meitat de la flota pesquera catalana (46%), que ha passat de 1.337 a les 617 embarcacions actuals.

Ajudes i formació per als joves pescadors

Durant aquesta fase d'aprenentatge, el treballador en pràctiques estarà acompanyat per un pescador amb més de cinc anys d'experiència professional. A més, es proporcionaran cursos sobre pràctiques sostenibles de pesca i marisqueig, així com sobre la conservació dels recursos biològics marins. Aquesta iniciativa, segons Sergi Tudela, director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, inclourà formació per a l'amarrador que contracti al treballador en pràctiques. Aquesta oportunitat estarà limitada a un contracte per embarcació durant un any, incloent-hi els períodes de vedes. Actualment, s'estan formant uns 200 mariners pescadors i preveuen arribar a un 10% amb aquesta mesura.

Dins del Pla d'Acció per al relleu generacional pesquer, s'inclouen altres mesures, com una línia d'ajuts de 300.000 € per a joves pescadors que vulguin adquirir la seva primera embarcació. A més, es buscarà simplificar l'accés a la professió, promoure la formació a distància amb les noves tecnologies, digitalitzar la formació bàsica del mariner pescador i dur a terme actuacions d'acompanyament per afavorir el relleu generacional mitjançant els grups d'acció local pesquer.

Garantir el relleu generacional al mar: nous sous als pescadors

Dins de l'objectiu de "dignificar" l'ofici, es preveuen ajudes per millorar la seguretat, higiene i les condicions laborals a bord de les embarcacions pesqueres. Es busca impulsar la modernització i descarbonització de la flota, incentivant la diversitat pesquera i establint ajudes per compensar les parades temporals d'activitat pesquera tant per empreses com per treballadors. En aquest sentit, també es preveuen accions per fomentar l’Associació Catalana de Dones de la Mar com a instrument per afavorir el relleu generacional i la presència de la dona al sector.

"No hi ha joves que vulguin treballar"

Aleix Roca, portaveu de les barques d'arrossegament d'Arenys de Mar, ha indicat que, malgrat considerar positiva qualsevol iniciativa, veu poc probable que el pla anunciat pugui canviar la situació actual. "El principal problema és que els joves no volen venir a treballar, el món de la pesca ja no és com fa vint anys", remarca. "Tenim moltes normatives, jo tinc una barca d'arrossegament i només treballaré set mesos a l'any, els sous han baixat i els preus són els mateixos de fa vint anys i no és una situació que pugui atraure joves de 15 o 20 anys". També considera necessàries les polítiques que tractin la contaminació i el canvi climàtic per donar suport a aquest ofici que es troba "en perill". Com a membre de la cinquena generació de pescadors, reconeix que, si tingués l'oportunitat, també abandonaria aquesta professió, ja que és una feina molt exigent i mal remunerada.

La Generalitat finançarà contractes a joves pescadors per fomentar el relleu generacional | Informa: INMA MORANT

D'altra banda, el president de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, Antoni Abad, ha aplaudit mesures com la recuperació de la figura de l'aprenent, ja que considera que és un ofici que s'aprèn amb experiència dels professionals en la pràctica diària. Tot i haver reconegut els moments difícils pel sector, confia que aquesta iniciativa contribuirà a "recollir fruits" en un futur. Una de les assignatures pendents que caldrà afrontar amb "valentia" és la del preu del producte. "És un peix pescat avui, subhastat avui i cuinat avui", i això, ha dit, és el que cal valorar perquè el mercat el valori per la seva qualitat i el distingeixi clarament del peix que ve de fora.