Enlaces accesibilidad

Dani Alves juga el partit més difícil

  • Aquest dilluns comença el judici a l'exfutbolista del Barça, a qui acusen d'haver violat una jove en una discoteca de Barcelona
  • S'enfronta a una pena de fins a 12 anys de presó i durant la instrucció ha modificat 5 vegades la seva versió dels fets

Per
Dani Alves atén els mitjans després de jugar un partit amb el Barça
Dani Alves atén els mitjans després de jugar un partit amb el Barça

Dani Alves ha estat un dels millors laterals brasilers dels últims anys. A partir d'aquest dilluns, però, el que ha de defensar és la seva presumpta innocència. Fa més d’un any que és a presó provisional, acusat de violar una jove, que aleshores tenia 23 anys, la matinada del 31 de desembre de 2022, a la discoteca Sutton de Barcelona. Tant la fiscalia com l’acusació particular insisteixen que els indicis que l’exfutbolista és l’autor d’una agressió sexual amb penetració són contundents.

Dani Alves afronta una condemna de fins a 12 anys de presó

La denunciant va anar a la discoteca acompanyada de la seva cosina i una amiga. Segons la Fiscalia, Alves i un amic seu les van convidar, a través d’un cambrer, al reservat VIP on eren. Els 5 van ballar i xerrar al voltant de la taula 6. Alves la va abraçar i, en dues ocasions, li va agafar la mà i la va acostar al seu penis. Després, l'exfutbolista va anar cap a la porta que dona accés a la 'suite', va entrar-hi i tot seguit va demanar a la víctima que hi anés.

Un cop tots dos eren dins, continua el relat de fiscalia, Alves la va fer entrar a un petit lavabo i va tancar la porta per evitar que marxés. Tot i la resistència de la jove, Alves va començar a fer-li tocaments lascius. Entre altres coses, li va estirar els cabells i fent ús de la força la va fer caure a terra i la va obligar a posar-se de genolls. Volia que li fes una fel·lació, però no ho va aconseguir. Aleshores, tal com denuncia el relat de la víctima i consta a l’escrit del ministeri públic, Dani Alves li va donar diverses bufetades mentre li exigia que digués “soy tu putita”. Tot seguit, l'exfutbolista va aixecar la noia del terra, va intentar sexe oral sense èxit i, finalment, la va inclinar sobre el vàter i la va penetrar vaginalment, sense utilitzar preservatiu i sense el seu consentiment.

Dani Alves va sortir primer. La jove, uns instants després, desconcertada pel que havia passat. La denunciant va demanar a la seva cosina marxar. Quan sortia de la discoteca es va posar a plorar. El personal de Sutton la va atendre i va activar el protocol previst en els casos d'agressions sexuals. Es dona la circumstància que en aquell moment Alves també va abandonar el local i es va creuar amb la noia, però no li va dirigir la paraula. En compliment del protocol, la denunciant va ser traslladada a l’Hospital Clínic, on van recollir mostres del seu cos i de la seva roba, que resultarien clau durant la instrucció del cas.

Les múltiples versions d'Alves

La jove va presentar denúncia als Mossos d’Esquadra el 2 de gener de 2023 i, des d’aleshores, sempre ha explicat els mateixos fets, sense fissures. En canvi, Dani Alves ha anat canviant el seu relat a mesura que avançava la investigació i ha donat fins a 5 versions diferents. Quan el 20 de gener de 2023 va ser detingut i traslladat a la Ciutat de la Justícia per declarar, primer va assegurar que ni tan sols coneixia la noia. Després va admetre que sí, que hi havia coincidit al bany. En la tercera versió, ja va reconèixer haver-hi mantingut relacions sexuals, però que només havia estat una fel·lació i de manera consentida.

La denunciant ha mantingut sempre la mateixa versió dels fets mentre que Alves n'ha explicat 5 de diferents

A l’abril va demanar comparèixer voluntàriament davant la jutge per tornar a declarar. Aleshores va dir que sí que van tenir relacions sexuals completes, però en tot moment consentides, perquè va interpretar que hi havia tensió sexual entre tots dos. També va justificar la versió donada en la primera compareixença, quan havia negat del tot els fets, per la necessitat de salvar el seu matrimoni amb Joana Sanz. En el cinquè i darrer relat dels fets d'aquella nit, l'exfutbolista va afegir que anava begut.

Les proves

Les mostres biològiques recollides al cos i a la roba de la denunciant, així com al lloc dels fets, coincideixen amb l’ADN d’Alves. Això demostraria que, efectivament, hi va haver sexe. També hi ha gravacions de les càmeres de seguretat de la discoteca, abans i després de l’agressió denunciada, que corroboren que l'acusat i la presumpta víctima van estar junts. Ara bé, del que no hi ha cap imatge és dels aproximadament 17 minuts que van estar al lavabo tancats.

La clau del judici està en determinar si la relació sexual va ser consentida

També són proves la declaració “coherent i persistent” de la víctima, les dels amics de tots dos, les dels treballadors de la sala Sutton i les d'agents dels Mossos d'Esquadra. Al judici serà clau la interpretació que el tribunal faci d'aquestes proves.

Per exemple, la primera defensa d’Alves, a càrrec del penalista Cristóbal Martell, va apreciar un ambient lúdic i festiu en les gravacions de les càmeres de seguretat de la discoteca, mentre l’acusació hi va veure un entorn de clara intimidació. En definitiva, la relació sexual ja no la nega ningú. Serà el consentiment, si n'hi va haver o no i fins a quin punt, el que marcarà la diferència entre una condemna o l'absolució.

Peticions de pena i possible pacte

La Fiscalia demana 9 anys de presó per un delicte d'agressió sexual, 10 anys més de llibertat vigilada i 150.000 euros d’indemnització per a la víctima. L'acusació particular suma el delicte de lesions físiques i psíquiques, de manera que la seva petició és de 12 anys de reclusió. Igual que la Fiscalía, també sol·licita 10 anys més de llibertat vigilada i els mateixos 150.000 euros d’indemnització. En canvi, la defensa sosté que hi ha arguments sòlids que sustenten la petició d'absolució. Al·lega que el futbolista tenia les capacitats cognitives alterades a conseqüència de la ingesta d’alcohol. En cas de condemna, això podria servir d'atenuant.

El decurs del judici podria canviar si hi hagués una conformitat entre les parts. Un pacte que és possible fins a l’últim minut de la vista. Ara bé, per això és indispensable que Dani Alves reconegui els fets. Fa uns mesos, quan l'exfutbolista era assistit jurídicament per Martell, les parts van arribar a parlar de rebaixar la petició de pena a un màxim de 4 anys i de posar al damunt de la taula una compensació econòmica molt important per a la denunciant. L'acord, però no es va acabar de tancar. 

Estan acreditats 270 periodistes, 40 dels quals estrangers, de 70 mitjans. Entre ells, 23 del Brasil, França, Alemanya, el Regne Unit, Mèxic i Argentina

Com serà el judici

El judici anirà a càrrec del tribunal de la secció 21 de l'Audiència de Barcelona. Està format pels magistrats Isabel Delgado (presidenta), Luis Belestá (ponent de la sentència) i Pablo Díez. La Fiscalia havia demanat que tota la vista se celebrés a porta tancada "a fi de poder garantir el dret a la intimitat de la víctima i no agreujar els perjudicis psíquics i morals soferts per la mateixa", però finalment només es farà en aquestes condicions la declaració de la denunciant. En la decisió del tribunal ha primat l'equilibri entre el dret a la informació, en un judici "d’evident repercussió mediàtica", i els drets de la denunciant. En aquest sentit, considera que "aquesta ressonància informativa, pot tenir greus conseqüències a l'esfera de la seva intimitat" i, per tant, podria veure’s “doblement victimitzada”.

Així, la víctima declararà protegida per una mampara. No tindrà contacte visual amb Alves. I el seu testimoni es gravarà amb veu distorsionada i la cara pixelada. És una gravació només d’ús intern del tribunal. Però pren aquesta mesura excepcional "per evitar que amb posterioritat es pugui filtrar la seva imatge o la seva veu".

El jutjat d'instrucció número 15 ja havia prohibit expressament la divulgació de dades o imatges que permetessin identificar a la denunciant. Malgrat això, la mare de Dani Alves va publicar un vídeo el 30 de desembre passat -quan es complia un any dels fets- on es veia la noia amb els seus amics. La víctima ho va denunciar i ara, tant la mare d'Alves com els mitjans que han reproduït les imatges s'exposen a un procediment penal per revelació de secrets, contra la integritat moral i obstrucció a la justícia.

La resta del judici serà en audiència pública, si bé no es podran gravar ni difondre ni imatges ni so. Els periodistes no podran accedir a la petita sala de vistes on se celebra, reservada per a les necessitats del tribunal, i hauran de seguir les sessions a través dels monitors que retransmeten el canal intern. A la primera sessió prevista per aquest dilluns se substanciaran algunes qüestions prèvies de les parts i hi ha citats 6 testimonis. El que no s’ha decidit encara és si aquest mateix dia declararà Alves o ho farà al final de la pràctica de tota la prova. Dimarts hi ha prevista la declaració de 22 testimonis i dimecres es dedicaran a les proves pericials, els informes i les conclusions.

Les sessions del judici de dimarts i dimecres estan programades a la tarda, a partir de les 15h, perquè no hi havia sales lliures al Palau de Justícia. Tot aquest calendari està subjecte a modificacions en funció de com evolucioni la vista. En tot cas, les causes amb pres sempre s’han de celebrar tan aviat com sigui possible, i l’obertura del judici oral va ser al mes de novembre.

Qui és Dani Alves

L'exfutbolista Daniel Alves Da Silva té 40 anys i va néixer el 1983 al Brasil. En el moment dels fets que ara es jutjaran jugava a la lliga mexicana, amb el Pumas UNAM. Quan va ingressar de forma provisional a la presó, el club li va rescindir el contracte i també els principals patrocinadors del jugador van trencar els vincles comercials amb ell. Com a defensa i migcampista, va jugar al FC Barcelona en dues etapes: entre 2008 i 2016, i entre 2021 i 2022. També ha militat al Sevilla FC, a la Juventus i al Paris Saint-Germain. A banda de ser internacional amb la selecció del Brasil, amb la qual ha participat en 3 mundials. En l’últim, el de Qatar 2022, amb 39 anys, es va consagrar com el jugador brasiler de més edat en jugar una Copa del Món.

Precisament, l'endemà de l'agressió sexual de la qual se l'acusa va tornar a Mèxic per reincorporar-se als entrenaments, un cop finalitzat el Mundial. Unes setmanes més tard va tornar a Espanya per assistir al funeral de la seva sogra. Va ser aleshores quan va declarar i des del 20 de gener és a la presó de Brians.

Totes les vegades que ha demanat la llibertat provisional li ha estat denegada. Bàsicament per risc de fugida, donada la seva elevada capacitat econòmica i tenint en compte que Espanya no té conveni d’extradició amb el Brasil. La primavera passada, la seva primera dona va portar els dos fills que tenen en comú a Barcelona per empadronar-los i escolaritzar-los. Tampoc va servir, a ulls de la justícia, com a prova d'arrelament ni de garantia que no fugiria. Des d'aquest dilluns Dani Alves disputa un dels partits més importants de la seva vida i, segurament, el més difícil.