Enlaces accesibilidad

'Creatura', d'Elena Martí, es corona com a millor pel·lícula als Premis Gaudí

  • El premi a la millor pel·lícula en llengua no catalana ha estat per a ‘20.000 espècies d’abelles’, d’Estibaliz Urresola
  • 'Saben aquell', la pel·lícula que s'ha emportat més estatuetes, set

Por
Els guanyadors dels Premis Gaudí 2024
Els guanyadors dels Premis Gaudí 2024

'Creatura', d'Elena Martín, s'ha coronat com la millor pel·lícula en català als Premis Gaudí, on ha guanyat 6 de les 15 nominacions a les quals optava. S'ha imposat a 'Saben aquell', 'Els encantats' i 'La imatge permanent'.

'Creatura' d'Elena Martín i 'Saben aquell' de David Trueba s'imposen als Premis Gaudí

El premi a la millor pel·lícula en llengua no catalana ha estat per a ‘20.000 espècies d’abelles’, d’Estibaliz Urresola i participada per RTVE. La història de l'ascens a la fama de l'humorista Eugenio ha estat la pel·lícula que s'ha emportat més estatuetes, set.

'Creatura', la gran protagonista

La història d'Elena Martín sobre el despertar de la sexualitat femenina, el plaer i la culpa ha aconseguit guardonar-se com a millor pel·lícula als premis. Es tracta del segon llargmetratge dirigit per Martín i competia amb 'Els encantats', d'Elena Trapé, 'La imatge permanent', de Laura Ferrés, i 'Saben aquell', amb direcció de David Trueba.

Creatura ha obtingut en total sis guardons: el de millor direcció, el de millor muntatge i per les actuacions de Clàudia Malagelada, Clara Segura i Alex Brendemühl (millor interpretació revelació i millor actriu i actor secundaris, respectivament).

‘20.000 espècies d’abelles’: millor pel·lícula en llengua no catalana

‘20.000 espècies d’abelles’, d’Estibaliz Urresola, ha guanyat el Premi Gaudí a la millor pel·lícula en llengua no catalana. La cinta posa la mirada en el conflicte d'una nena trans, encarnada per Sofía Otero, que va guanyar l'Os de Plata a la Millor interpretació al darrer Festival de Berlín. També optaven al Gaudí en 'Un amor', d'Isabel Coixet; ‘El mestre que va prometre el mar’, de Patricia Font, i 'Upon Entry' ('L'Arribada'), el debut de la parella de cineastes formada per Juan Sebastián Vásquez i Alejandro Rojas.

Premis Gaudí 2024: 'Creatura' i 'Saben aquell', les triomfadores

En el cas de '20.000 espècies d'abelles', l'Acadèmia del Cinema Català ha reconegut a més a Estibaliz Urresola amb el Gaudí a millor direcció novella i a Gina Ferrer amb el premi a la millor fotografia.

'Saben aquell', el film amb més premis

No obstant això, la història de l'ascens a la fama de l'humorista Eugenio, 'Saben aquell', ha estat la pel·lícula que s'ha emportat més estatuetes, set: millor direcció novella, millor protagonista femenina per Carolina Yuste, millor direcció de producció, millor direcció artística, millor vestuari, millor maquillatge i perruqueria i millor so.

La cerimònia de lliurament dels XVI Premis Gaudí no ha deixat pràcticament cap dels títols més nominats sense recompensa, perquè a més han obtingut dos guardons 'Robot Dreams', i un 'Upon entry' i 'Un amor', a més de l'únic al qual optava J.A. Baiona per la 'Societat de la neu', reconeguda com a millor pel·lícula europea.