Enlaces accesibilidad
Actualitat

Resum de notícies a Catalunya del 5 de febrer de 2024 | La víctima del cas Alves ratifica la seva versió a porta tancada

  • El Govern posa a disposició de Catalunya la dessalinitzadora de Sagunt
  • El fiscal del Tribunal Suprem s'oposa a investigar per terrorisme a Puigdemont
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
L'exfutbolista Dani Alves durant el judici en l'Audiència de Barcelona
L'exfutbolista Dani Alves durant el judici en l'Audiència de Barcelona POOL

L'actualitat d'aquest dilluns passa per la gestió de la sequera. El Govern espanyol ha posat a disposició de Catalunya la dessalinitzadora de Sagunt (València) en cas que fos necessari. En aquest sentit, s'han reunit el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, i la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera.

Ja ha començat el primer dels tres dies de judici a l'exfutbolista Dani Alves per una suposada agressió sexual. La seva advocada ha demanat anul·lar el seu judici per agressió sexual i al·lega que s'ha vulnerat la seva presumpció d'innocència. Ell declararà al final a petició de la defensa.

En l'àmbit polític, el fiscal del Tribunal Suprem s'ha oposat a investigar per terrorisme a Puigdemont i a la desena d'imputats en la causa de Tsunami Democràtic. L'escrit, de 69 pàgines i a què ha tingut accés TVE, haurà de rebre l'aval de la junta de fiscals, que es reuneix demà. D'altra banda, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha plantejat la possibilitat de modificar la llei d'enjudiciament criminal per aconseguir el 'sí' de Junts a la llei d'amnistia.

La pagesia està en peu de guerra i demà convoquen mobilitzacions arreu de Catalunya per reclamar un preu just pels seus productes i ajudes per fer front a la sequera. El ministre d'Agricultura descarta problemes d'abastiment d'aliments per les protestes al camp.

Notícies a Catalunya del 5 de febrer de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:30

    El palau de Buckingham anuncia que el rei Carles té càncer

     

    El palau de Buckingham ha anunciat que durant la recent intervenció quirúrgica per un engrandiment de la pròstata l'equip mèdic va "identificar una forma de càncer" en el rei Carles. El monarca ha començat aquest dilluns el tractament contra el tumor i ha posposat tota l'agenda pública per recomanació mèdica. El comunicat sosté que el monarca afronta el tractament "de manera positiva" i que espera poder tornar a les obligacions públiques "com més aviat millor".

  • 19:00

    Ribera es reuneix amb Illa i amb alcaldes del PSC per abordar la situació de sequera a Catalunya

     

    La vicepresidenta del govern espanyol i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, s'ha reunit amb el líder del PSC, Salvador Illa i amb diversos alcaldes socialistes per abordar la situació de sequera a Catalunya. Ribera ha mantingut una reunió de treball amb els dirigents del PSC aprofitant que era a Barcelona per pactar mesures per la sequera. En una piulada, la ministra ha explicat que durant la trobada amb els socialistes ha transmès a Illa "el compromís" del govern espanyol amb l'abastiment d'aigua de Barcelona i l'àrea metropolitana.

  • 18:40

    Collboni atura la revocació de llicències de pis turístic per la via dissenyada per fer front al cas del bloc Tarragona

     

    El govern de Jaume Collboni ha aturat la revocació de llicències de pis turístic per la via dissenyada per fer front al cas del bloc Tarragona. "Quan estigui garantida la seguretat jurídica, incoarem els expedients", indiquen les mateixes fonts, que apunten que abans cal demostrar que l'instrument "és efectiu i jurídicament segur" per deixar sense efecte les comunicacions d'Habitatge d'Ús Turístic (HUT). A finals del mandat passat, el govern de Colau va recórrer per primer cop a la Llei catalana de facilitació de l'activitat econòmica per evitar l'obertura de desenes de pisos turístics en un bloc del carrer Tarragona.

  • 18:25

    Unes 2.600 persones passen per la quarta edició del Sex Education Film Festival de Terrassa

     

    Al voltant de 2.600 persones han passat per la quarta edició del Sex Education Film Festival, a Terrassa. Enguany s'han projectat 45 curtmetratges, entre els quals el jurat ha premiat 'Twerking', de Rebeca Ramón-Pardo, i 'Cristiano', d'Adrian Pichardo, mentre que el públic s'ha decantat per 'Tank fairy', de Frich Rettstadt, i 'Mon frère', de Johannes Vorillon. El festival pretén trencar tabús i mites vinculats a la sexualitat sobretot entre els més joves a través de la secció Teens, però també amb una altra d'específica per a adults.

  • 18:10

    Grífols nomena Nacho Abia nou CEO i la família deixa les funcions executives

     

    Canvis en la gestió de Grífols per separar la gestió i la propietat després de l’escàndol de l’informe de Gotham City. La farmacèutica catalana ha decidit nomenar nou conseller delegat a Nacho Abia, provinent de la multinacional Olympia, en un càrrec que ostentarà a partir de l’1 d’abril. Thomas Glanzmann, que fins ara compaginava els càrrecs de president executiu i CEO, es quedarà només amb la primera de les responsabilitats. D’altra banda, la família Grífols posa punt final en les seves funcions executives, i Raimon Grífols i Víctor Grífols deixaran de ser Chief Corporate Officer (CCO) i Chief Operating Officer (CCO). Els Grífols seguiran al consell d’administració com a consellers dominicals.

  • 17:37

    L'advocada de la víctima del cas Alves es mostra satisfeta que finalment hagi pogut declarar

     

    L'advocada de la víctima del cas Alves s'ha negat a fer declaracions després del primer dia de judici, però s'ha mostrat satisfeta que finalment la seva hagi pogut declarar. "És posar punt final al procediment", ha dit.

  • 17:30

    L’amiga de la denunciant d’Alves assegura que el futbolista va estar “bavós” des del moment que les va conèixer

     

    L’amiga de la denunciant de l’agressió sexual de Dani Alves en una discoteca de Barcelona ha assegurat aquest dilluns durant el judici a l'Audiència de Barcelona que des del moment que les va conèixer el futbolista tenia una actitud “bavosa”, i que immediatament després dels fets denunciats la víctima va dir que li havia fet mal en penetrar-la. També ha assegurat que inicialment la seva amiga no volia denunciar els fets perquè pensava que ningú la creuria, i que des d’aleshores no treballa, té ansietat i es mostra “obsessiva” les poques vegades que surt al carrer.

  • 17:08

    El porter de Sutton declara que, quan parlava amb la víctima, Alves va passar per darrere i va marxar.

     

     

    El porter de la discoteca Sutton on es va produir la presumpta agressió sexual a Dani Alves que va veure entrar a la noia i els seus acompanyants relata que va fer broma amb elles. 

    Després, la va veure plorant la dona i es va acostar a ella. "Pensava que hauria tingut algun desamor. Quan parlava amb ella va passar per darrere l'acusat (Alves). Va venir el director de la discoteca i les noies li van comentar el problema que havien tingut. Jo ja me'n vaig anar".  Que no va veure cap lesió.

    Quan va passar per darrere assegura el porter que "mirava per al davant (...) va passar a metre i mig, 2 metres". El protocol ha afegit que es va activar automàticament, i que no va escoltar la resta de la conversa.

  • 16:53

    Acaba la primera sessió del judici d'Alves

     

    Acaba la primera sessió del judici a l'exfutbolista del Barça, a qui acusen d'haver violat una jove en una discoteca de Barcelona. S'enfronta a una pena de fins a 12 anys de presó i durant la instrucció ha modificat 5 vegades la seva versió dels fets. Durant el dia s'han presentat les qüestions prèvies, ha declarat la víctima, la seva cosina i una amiga. També ho han fet els cambrers que les van veure i el porter de la discoteca que la va ajudar després dels fets que denuncia. 

  • 16:30

    El ministre d'Agricultura veu inevitables les mesures davant la falta d'aigua

     

    El ministre d'Agricultura, Luis Planas, veu inevitables les mesures davant la falta d'aigua. El món agrari, que aquest dimarts es mobilitzarà al carrer, les notarà especialment amb una restricció del 80% del consum. Planas ha donat la mà a la Generalitat per afrontar la sequera. Malgrat reconèixer que la situació del sector no té una "solució fàcil", ha admès que comparteix el 90% les reclamacions dels agricultors. Tanmateix, ha ressaltat que encara no se sap quan començarà a aplicar-se l'eliminació de l'IVA a l'oli d'oliva pactada amb Junts i ha avisat que aquest aliment seguirà car mentre no s'incrementi la producció.

  • 16:20

    La cosina de la víctima reitera la mateixa versió dels fets en el cas Alves

     

    Cap a les 15:45 hores ha començat a declarar la cosina de la víctima d'agressió sexual pel qual es jutja a l'exfutbolista, Dani Alves. 

    Ha assegurat que a la discoteca ja es van trobar incòmodes perquè ballaven molt a prop d'elles i va haver-hi, moments que les van tocar. Llavors, diu, es va apropar a la seva cosina qui li va assegurar que en Dani Alves era molt insistent en anar a "algun lloc". 

    La cosina ha afegit en la seva declaració que Alves passa de llarg en un moment que els veu ajudant a la víctima dins la discoteca. També ha relatat que coneixia al porter de la discoteca i que els va preguntar que què feien amb aquella gent. Ella ha assegurat que desconeix perquè li ho va dir.  

  • 16:10

    'Art Gran', un projecte cultural que lluita contra el sentiment de solitud de la gent gran

     

    Visitar un museu pot ser també una medicina. Així ho entén l'Agència de Salut Pública de Barcelona, que ha engegat el projecte 'Art Gran'. Les persones de la tercera edat de 10 barris de Barcelona fan activitats culturals als museus i, segons els primers resultats, el sentiment de solitud dels participants es redueix.

  • 16:00

    Un terç de les baixes de mestres als centres educatius queden sense cobrir

     

    La secundària i els centres de Formació Professional no troben substituts per a les baixes de mestres. La borsa està buida i el principal motiu, expliquen professors i sindicats, és el desprestigi i la precarització del sector. Per aquesta qüestió, Educació vol impulsar, de cara el curs vinent, un contracte anual pels substituts.

  • 15:40

    Mor el conductor d'un vehicle en un xoc frontal amb un altre cotxe a la C-31 a Ventalló

     

    La víctima, de 56 anys, s'ha accidentat amb un altre conductor que ha quedat ferit i traslladat a l'hospital Josep Trueta de Girona. El xoc s'ha produït pels volts d’un quart de dues del migdia, quan per causes que ara s’investiguen, els dos vehicles han xocat frontalment.

  • 15:34

    La denunciant d'Alves ha ratificat els fets durant la seva declaració a porta tancada. 

     

     

    La dona que denuncia haver patit una agressió sexual per Dani Alves el desembre de 2022 en una discoteca de Barcelona ha declarat avui a porta tancada i acompanyada de psicòlegs, aleshores tenia 23 anys. Segons fonts judicials ha ratificat punt per punt el que ja va explicar en seu policial i judicial: que aquella nit es van conèixer i que l'exfutbolista va acabar agredint-la sexualment al lavabo de la discoteca Sutton. Que la va pegar i insultar.

  • 15:10

    L'informe del fiscal del Suprem conclou que "no hi ha indicis de criminalitat" per perseguir Puigdemont pel Tsunami

     

    L'informe del fiscal del Suprem, Álvaro Redondo, sobre el Tsunami Democràtic considera que "no hi ha indicis racionals de criminalitat" per investigar l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont o el diputat Rubén Wagensberg per les accions de la plataforma.

  • 14:55

    El jutge de Tsunami demana localitzar al diputat d'ERC Wagensberg, actualment a Suïssa

     


    El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castelló, que investiga el cas Tsunami, ha sol·licitat a la Guàrdia Civil que localitzi al diputat català d'ERC Rubén Wagensberg, que la setmana passada va anunciar que s'havia traslladat a Suïssa per a preparar la seva defensa jurídica en aquest procediment.
    El jutge ha adoptat aquesta decisió en considerar que "una de les finalitats" de la fase de recerca és "assegurar" la disponibilitat davant el jutjat dels presumptes responsables dels fets investigats.
     

     
  • 14:41

    L'amiga de la víctima de l'agressió d'Alves ratifica la seva versió. 

     

     

    L'amiga que va estar amb la víctima la nit que va patir l'agressió ha relatat els fets davant del tribunal que jutja Alves. Explica com ja a la discoteca Sutton primer van estar amb uns mexicans, també amb la cosina de la denunciant. I que després els van convidar al reservat on estava "aquest senyor" (referint-se a Alves), dues noies i un amic. "Em vaig sentir tensa perquè estava en actitud bavosa". 


    "Jo veig que se li acosta amb la mateixa actitud bavosa que es va acostar a mi. A ella (a la denunciant) la veig tensa" (...) "Van a una porta i ja la perdo de vista". Assegura que l'amic d'Alves li va preguntar "Entrem?" a aquest mateix bany, però no ho van fer.

    L'amiga ha relatat que ja quan la va tornar a veure després, la víctima estava plorant i li deia: "M'ha fet molt de mal, molt de mal. S'ha corregut dins". La testimoni que estava oferint la seva versió ha esclatat a plorar en aquest moment.

    Minuts després quan es van tornar a replegar les tres noies assenyala que "ella (la víctima) només deia que volia marxar". "Me'n vaig a casa, no em creuran", ha recordat que insistia. Segons aquesta testimoni, la jove no volia denunciar i va ser ella qui la va convèncer de fer-ho. El local va activar el protocol. La denunciant va ser traslladada a l'hospital. A preguntes de la defensa d'Alves, ha assegurat que no va veure que Alves es trontollés


    Assegura que la vida de la denunciant ha canviat: "Ja no se'n refia de ningú". Declara que la denunciant no li ha explicat els fets amb detall. Sí que li va relatar com es va fer la ferida en el genoll, quan ell suposadament la va tirar a terra, un fet que consta a la denúncia.

  • 14:45

    El món del vi se cita a la Barcelona Wine Week amb la sequera com a "gran problema" pel sector

     

    El món del vi se cita des d'aquest dilluns a la Barcelona Wine Week, que enguany celebra la quarta edició al recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona. El saló reuneix més de 950 cellers i 73 denominacions d'origen (DO) de tot l'Estat, que asseguren que l'esdeveniment és una "oportunitat única per donar a conèixer el potencial" del sector. D'altra banda, gairebé un miler de productors té una preocupació comuna: els efectes de la manca d'aigua.

    El món del vi, a la Barcelona Wine Week, preocupat per la sequera
    rtve El món del vi, a la Barcelona Wine Week, preocupat per la sequera
  • 14:24

    Aturen el desnonament d’una família de Salou a qui ImmoCaixa no ha renovat el contracte de l’habitatge protegit

     

    Una seixantena de persones han aturat el desnonament d’una família de Salou, a qui ImmoCaixa no vol renovar el contracte de lloguer social. Durant els últims sis anys, la Kika, el Toni i el seu fill han viscut en aquest habitatge de protecció oficial que La Caixa va acabar de construir el 2009 per a un termini de 10 anys. Una data de caducitat que la família assegura que desconeixia, ja que en el moment de la signatura se’ls va informar que quan acabés el termini podrien renovar el contracte o bé comprar l’immoble. Des del Sindicat de Llogateres han alertat que el cas de la Quica no és aïllat i que, fins al 2027, la situació podria repetir-se en 47 pisos més de la mateixa promoció. La comitiva judicial ha ajornat el llançament fins al març.

  • 14:15

    ERC, a favor de les propostes que serveixin per aprovar la llei d'amnistia. 

     

     

    Des d'Esquerra Republicana ja han respost el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, qui manté que tirarà endavant, tot i que descarta afegir els canvis que planteja Junts per Catalunya. En una entrevista a la Sexta confirma que continuen les negociacions i no ha descartat modificar la llei d'enjudiciament criminal, el que sí que rebutja és un canvi en el Codi Penal.

    Els republicans asseguren que els semblen bé totes les propostes que serveixin per aprovar la llei d'amnistia, ara bé, apel·len màxima discreció. Els republicans urgeixen a totes les parts implicades a arribar a un acord tan aviat com es pugui.

    ERC, a favor de les propostes que serveixin per aprovar la llei d'amnistia
    rtve ERC, a favor de les propostes que serveixin per aprovar la llei d'amnistia
  • 13:59

    Vilanova concentra la Merengada i les Comparses en menys carrers per reduir el consum d’aigua

     

    La Merengada i les Comparses del Carnaval de Vilanova i la Geltrú se celebraran concentrades en menys carrers per reduir l’àrea de neteja posterior i minimitzar el consum d’aigua. És l’acord a què han arribat la Federació d’Associacions pel Carnaval (FAC) i l’Ajuntament per tal d’ajustar la festa al nou escenari d’emergència per sequera. A l’hora de netejar els caramels, l’Ajuntament prioritzarà la retirada en sec i utilitzarà aigua no potable dels dipòsits municipals traslladada amb cisternes. L’objectiu és evitar agafar aigua de la xarxa com es feia els altres anys.

  • 13:57

    S'inaugura el nou Centre Martorell decidit a ser un referent en la lluita contra el negacionisme del canvi climàtic

     

    El nou Centre Martorell d’Exposicions, el museu públic més antic de Barcelona, ha reobert portes amb la voluntat d'erigir-se en una peça clau per a combatre "el negacionisme del canvi climàtic". L'equipament acull mostres científiques sobre temàtiques amb un fort impacte social i relacionades amb la biodiversitat i la crisi climàtica i crearà sinergies amb altres actors propers com el Zoo de Barcelona, la Universitat Pompeu Fabra o l'Institute of Science and Technology.

  • 13:51

    La sequera agreuja el descontentament dels pagesos gironins que es mobilitzaran a partir de dimarts

     

    El sector agrari es mobilitzarà des d'aquest dimarts en endavant contra les polítiques agràries i la situació de sequera que afecten el col·lectiu. En el cas dels pagesos i ramaders gironins sumen el greuge pel trasbalsament d'aigua del Ter a Barcelona als arguments de la mobilització convocada pel sector agrari.

    El trasbalsament d'aigua del Ter a Barcelona, un dels motius de mobilització pagesa a Girona
    rtve El trasbalsament d'aigua del Ter a Barcelona, un dels motius de mobilització pagesa a Girona
  • 13:49

    Sánchez promet "màxima col·laboració" de l'executiu amb la Generalitat en la lluita contra la sequera

     

    El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest dilluns que el seu executiu restarà la "màxima col·laboració" a Catalunya i Andalusia en la lluita contra la sequera. En una entrevista a La Sexta, ha recordat que l'aigua és competència de les comunitats autònomes, i ha destacat que el seu executiu ha fet una planificació hidrològica entre 2022 i 2027 que ja ha comportat inversions de 13.000 milions d'euros que hauran arribat a 27.000 el 2027. Aquestes inversions, segons Sánchez, serviran per "duplicar la capacitat de dessalinització i de reutilització de l'aigua".

  • 13:35

    L’Hospital de Viladecans, primer centre de Catalunya en fer l'operació de pròtesis de genoll sense ingrés hospitalari

     

    El de Viladecans serà el primer hospital de Catalunya i el segon de l’Estat en dur a terme la intervenció de pròtesi de genoll total o parcial en cirurgia major ambulatòria (CMA), cosa que permetrà que els pacients puguin marxar casa el mateix dia sense necessitat d’ingrés hospitalari. “Rebre l’alta el mateix dia de la intervenció, sempre que el pacient pugui ser tractat adequadament fora del centre, disminueix el risc d’infecció hospitalària i millora l’experiència del convalescent”, afirma Juan Ramón Amillo, facultatiu de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l’Hospital de Viladecans. Al centre s'efectuen 215 operacions de pròtesi de genoll anuals amb una estada hospitalària dels pacients de poc més de tres dies de mitjana.

  • 13:18

    S'ajorna l'augment de freqüències de tren entre Lleida i Cervera a l'R12

     

    Els usuaris hauran d'esperar doncs uns dies més per poder disposar de més oferta de trens de Rodalies a Lleida. La setmana passada el Govern va anunciar que el servei incrementaria l'oferta amb 40 noves circulacions setmanals arribant a les 10 diàries entre les dues capitals. A més també es va avançar que la línia passaria a denominar-se RL3 i que l'operació aniria acompanyada d'una estructuració d'horaris per millorar la coordinació de línies i l'intercanvi amb altres trens.

  • 13:02

    La presidenta rebutja les peticions prèvies de la defensa d'Alves i declararà al final del judici

     

    El tribunal del judici del cas Alves ha rebutjat gairebé totes les argumentacions que ha demanat la defensa de l'exfutbolista. . Descarta que hagi hagut un judici paral·lel. 

    Creu nova la qüestió en la qual la defensa s'oposa a la mesura de distorsionar la veu de la denunciant perquè no es va demanar per les parts. Però la rebutja.

    Sobre el visionament d'imatges de les càmeres de seguretat de la discoteca Sutton on es va produir la presumpta agressió conjuntament amb la declaració dels testimonis, tampoc ho veu viable. Considera que són quatre cambres diferents i molts testimonis. "No és necessari. Només si en algun moment puntualíssim, respecte a un testimoni concret, necessita confrontació de no més de 30 segons (...) no hi hauria inconvenient a organitzar-ho", ha dit la jutgessa.

    Una qüestió a la qual la defensa d'Alves ha protestat. Incideix, sobretot, en el desacord en què no s'admeti la confrontació de les declaracions dels testimonis amb els vídeos. "En casos justificats es podrà fer", ha aclarit la presidenta del tribunal. 

    Per últim, el tribunal ha decidit que la declaració d'Alves serà en últim lloc. Encara que sigui una qüestió polèmica. "Sí que entenem que contribueix a l'esclariment dels fets, està justificat perquè tingui ple coneixement de les proves",  perquè considera hi ha prova que excedeix a la d'instrucció.

  • 12:44

    Junts veu “mort i enterrat” l’acord de claredat que proposa Aragonès

     

    Des de Junts per Catalunya veuen l’acord de claredat del president Pere Aragonès “més que aparcat: mort i enterrat”. En aquests termes s’ha expressat aquest dilluns el portaveu i vicepresident del partit, Josep Rius, després que el cap del Govern hagi aparcat la taula de partits catalans en detectar “maniobres curtterministes”. En resposta, Rius ha rebatut que “el tacticisme és impulsar un acord de claredat després de ser rebutjat pel Parlament per tapar el fracàs de la taula de diàleg PSOE-ERC”. I ha sentenciat: “Fracàs rere fracàs”.

  • 12:14

    El govern posa a disposició de Catalunya l'aigua de la dessalinitzadora de Sagunt

     

    La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, s'ha reunit avui amb el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, per tractar diferents temes referents a la gestió de la sequera, que colpeja greument Catalunya. Ribera ha informat el conseller que el Govern posa a disposició de l'AMB l'aigua de la dessalinitzadora de Sagunt (València), que ara com ara només treballa a un 10% de la seva capacitat. A més, Mascort ha assegurat que han acordat que l'executiu espanyol finançarà les dues dessalinitzadores, la de la Tordera i la del Foix.

  • 12:00

    La fiscal del judici d'Alves s'oposa a les qüestions prèvies al·legades per la defensa de l'exjugador

     

    La defensa de la víctima del cas Alves recorda que la defensa no va recórrer acte de processament per a agilitzar el procés. Advocada víctima no s'oposa al fet que l'exfutbolista declari l'últim, però rebutja que les pericials siguin conjuntes. 

     
  • 11:21

    L'advocada d'Alves sol·licita que l'exfutbolista declari l'últim dia de judici. 

     

     

    L'advocada del judici a Dani Alves demana que l'exjugador declari en últim lloc. Sobre les acusacions que ha d'afrontar, la lletrada ha considerat "sorpresa" la introducció d'un delicte "no contemplat en l'ordre de processament". Es refereix la introducció per part de l'acusació particular del delicte de lesions.

    També al·lega una vulneració del dret a un procés equitatiu per un "tracte diferencial dau a la víctima i al processament". "No ha tingut un procés just", ha defensat l'advocada. 

    Es queixa que la declaració de la víctima es gravi (per a ús intern del tribunal i les parts) amb veu distorsionada i cara pixelada, "que ningú ha demanat". I proposa la incorporació de noves proves, "com la campanya mediàtica, les més de 500 notícies publicades fins ahir". També proposa proves que, segons l'advocada, no és veritat que Dani Alves té capital.

     

  • 11:08

    Els Mossos investiguen les causes de l'incendi on una dona ha perdut la vida

     

    Una dona de 94 anys ha mort aquest diumenge al vespre en un incendi en un pis de Mollet del Vallès. Cap a les 20 hores s'ha rebut l'avís que hi havia foc en un habitatge de la segona planta d'un edifici. En arribar-hi han pogut sufocar les flames, que cremava una habitació, i han trobat el cos de la víctima sense vida en una habitació contigua. Les dues altres persones de l'immoble, un home de 72 anys i una dona de 65 havien pogut sortir prèviament de l'edifici i han estat evacuades a l'hospital de Mollet en estat lleu.

  • 10:53

    L'advocada d'Alves sol·licita la nul·litat del procediment i la suspensió del judici. 

     

     

    L'advocada del judici a Dani Alves demana, entre altres coses, la nul·litat de les actuacions i que es retrotreguin a l'inici de la instrucció perquè considera que "s'ha vulnerat el dret de tutela judicial efectiva", assegura. I el principi de contradicció. 

    També al·lega vulneració de drets fonamental com la presumpció d'innocència perquè des del principi ja el van identificar i no el van informar. Argumenta que si se l'hagués informat, "aquesta mateixa nit se li podria haver fet una prova d'alcoholèmia". Com no es va fer, diu, "es va vulnerar el seu dret de defensa". 

    També denuncia un judici paral·lel per la cobertura mediàtica del cas. "Alves se'n va assabentar per la premsa, i per això va decidir ell mateix comparèixer en el procediment. Se li va denegar perquè encara no constava com investigat. Fins a quatre ocasions se li va denegar accedir a les actuacions", assegura l'advocada. 

    Diu que només després del decret de presó aquest dia que "va tenir accés a la causa una vegada privat de llibertat", a més de 20 hores de gravacions. 

    Assenyala que la instructora del cas va recollir en un acte declaracions d'Alves a un mitjà de comunicació que deia que la seva dona, Joana Sanz, havia sol·licitat el divorci i segons ella això mai va passar.

  • 10:45

    Planas descarta problemes d'abastiment d'aliments per les protestes al camp

     

    El ministre d'Agricultura, Luis Planas, ha descartat que hi pugui haver problemes al subministrament de menjar per les protestes al camp. "L'abastiment alimentari està absolutament assegurat, no hi ha problema", ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio on ha afegit que el repte és mantenir la quantitat, la qualitat i preu "raonable" dels productes que arriben als consumidors. Malgrat reconèixer que la situació del sector no té una "solució fàcil", ha admès que comparteix el 90% les reclamacions dels agricultors.

  • 10:34

    Retards de 25 minuts de mitjana a l'R3 en el primer dia laborable després de finalitzar el primer tram d'obres

     

    Els usuaris de la línia R3 de Rodalies estan patint retards de 25 minuts de mitjana en els seus desplaçaments, segons informa Renfe. Aquest dilluns és el primer dia laborable després de la fi de les obres que durant quatre mesos han aturat totalment el servei des del Figaró fins a Parets, i que ha comptat amb un servei alternatiu per bus.

  • 10:27

    Detingut a Terrassa un fugitiu acusat de cremar viva la seva parella davant dels seus fills menors

     

    La Policia Nacional ha detingut a Terrassa un home de 49 anys que va matar presumptament la seva parella cremant-la viva davant dels seus fills menors al seu país d'origen. Els agents van tenir coneixement del fugitiu, un ciutadà estranger, en el marc d'investigacions per detectar possibles persones que estan patint processos de radicalització gihadista. En iniciar les tasques de localització, els agents van trobar que l'home estava amagat a Terrassa. L'home va matar la dona el 2017 al seu país d'origen, quan li va tirar dissolvent i la va cremar viva al domicili familiar. Després va arribar a Espanya en pastera.

  • 10:00

    No hi ha pacte en el judici d'Alves

     

    Les parts descarten arribar a un acord per evitar el judici, tot i que és possible fins a l’últim minut de la vista. Ara bé, per això és indispensable que Dani Alves reconegui els fets.

    Fa uns mesos, quan l'exfutbolista era assistit jurídicament per Martell, les parts van arribar a parlar de rebaixar la petició de pena a un màxim de 4 anys i de posar al damunt de la taula una compensació econòmica molt important per a la denunciant. L'acord, però no es va acabar de tancar. 

  • 9:20

     Josep Bou: "L'amnistia és una bomba de rellotgeria per als empresaris". 

     

     

    El president d'Empresaris Catalunya i exregidor del PP a l'Ajuntament de Barcelona, Josep Bou, defensa que l'amnistia suposa una "bomba de rellotgeria" per als empresaris: "Legalment no es pot donar. És immoral. Qui la fa, la paga".

  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dilluns 5 de febrer d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

  • 8:20

    ‘Creatura’ i ‘Saben aquell’, grans guanyadores dels Premis Gaudí

     

    Les pel·lícules 'Creatura' i ‘Saben aquell’ han estat les grans guanyadores dels premis Gaudí d’aquest any. La pel·lícula d’Elena Martín ha obtingut 6 dels principals guardons. El film de David Trueba ha guanyat set Gaudí. Entre ells, els de millor actriu i actor protagonista. Pel que fa a Creatura parla del despertar sexual en la infància i del desig femení. La gala ha estat caracteritzada per proclames feministes. ‘La Sociedad de la nieve’ de J.A. Bayona ha guanyat el premi a millor pel·lícula europea. 

  • 8:15

    Comença el judici contra Dani Alves

     

    Comença el judici contra Dani Alves, acusat d'un delicte d'agressió sexual, i que es troba en presó preventiva des de fa més d'un any. Un judici molt mediàtic que cobriran quasi 300 mitjans de comunicació. Les sessions seran públiques, però no se'n podrà reproduir ni imatge ni so. La víctima declararà a porta tancada i separada de l'acusat per una mampara.

  • 8:05

     Generalitat i govern central es reuneixen per acordar com fer arribar l'aigua a Barcelona

     

    La Generalitat i la Moncloa es reuneixen per abordar l'opció de portar en vaixell aigua dessalinitzada de Sagunt a Catalunya. Una trobada que se celebrarà aquest matí entre la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera i el conseller d'acció climàtica, David Mascort per abordar solucions a la sequera. Sobre la taula, portar aigua de la dessalinitzadora de Sagunt. Pere Aragonès ha demanat al ministeri col·laboració per afrontar l'emergència, apel·la a la solidaritat entre territoris i descarta del tot un transvasament de l'Ebre.
     

     
  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya del dilluns 05 de febrer de 2024.

     

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir.