Enlaces accesibilidad
Actualitat

Resum de notícies destacades a Catalunya del 7 de febrer de 2024 | Els pagesos traslladen a Barcelona les seves protestes

  • Última jornada del judici a Dani Alves per violació
  • El fiscal general demana deixar “en pau” els fiscals del cas Tsunami
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Tractors de tota Catalunya entren a Barcelona per protestar
Tractors de tota Catalunya entren a Barcelona per protestar

L'actualitat d'aquest dimecres passa per les mobilitzacions dels pagesos contra la burocràcia, els elevats costos i la competència deslleial. Uns 2.000 tractors han entrat a Barcelona amb una marxa lenta des de diversos punts de Catalunya i han bloquejat el centre de la ciutat.

Representants dels pagesos s'han reunit amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, i s'han emplaçat a reunir-se de nou "en deu dies" per "treballar plegats" en les peticions del sector i "fer-ho millor", segons el conseller.

Avui ha estat la tercera i última sessió del judici a Dani Alves per una presumpta agressió sexual. Dues forenses han declarat i han contraposat les seves conclusions sobre la víctima.

Diverses organitzacions han convocat una vaga per la guerra de Gaza. Entitats i sindicats han sortit al carrer per rebutjar els atacs d'Israel sobre Gaza en una jornada de vaga parcial amb diverses concentracions i mobilitzacions a Barcelona.

Resum de notícies a Catalunya del 7 de febrer de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:30

    Educació diu ara que es mantindran les proves orals de català aquest curs però amb una mostra de centres

     

    La consellera d’Educació, Anna Simó, ha demanat al Consell Superior d’Avaluació del Sistema Educatiu que mantingui l’avaluació oral de català que es va iniciar el curs passat. El departament havia decidit ajornar-la aquest curs després de consultar-ho amb la Junta de Direccions per la sobrecàrrega de treball pels centres que suposa la implantació de les altres noves proves diagnòstiques fixades per llei, però finalment ha decidit que es mantinguin, però amb una mostra ampliada de 130 centres educatius de primària i secundària.

  • 20:24

    Els manifestants de la plaça Sant Jaume decideixen si mantenir la protesta a la ciutat de Barcelona o marxar a casa

     

    "El que s'ha pactat entre tots és que això no s'acaba aquí", ha dit una de les representants dels pagesos tot just després de sortir de la reunió a Palau. Representants dels pagesos s'emplacen a decidir si mantenir-se en peu de guerra a la ciutat o marxar. El conseller Mascort els ha ofert a fer nit a Barcelona. "El viatge ha estat llarg, alguns han passat onze hores a sobre el sector per venir", ha explicat. "Ara és fosc i fa fred", ha afegit i ha garantit que els tractors que tornin avui cap a casa seran acomboiats pels Mossos d'Esquadra.

  • 19:49

    Els pagesos i el conseller Mascort s'emplacen a tornar-se a reunir per "treballar plegats" en les seves peticions

     

    Representants dels pagesos i el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, s'han emplaçat a reunir-se de nou "en deu dies" per "treballar plegats" en les peticions del sector i "fer-ho millor".

  • 19:39

    Acaba la reunió dels pagesos amb el president de la Generalitat i el conseller d'Acció Climàtica

     

    La reunió dels pagesos amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, ha acabat fa uns minuts. Han participat representants de la Plataforma 6-F (8 persones. 2 per columna territorial) i membres d’Unió de pagesos (2), Jarc (2), Federació de Cooperatives Agràries (2) i Asaja (2).

  • 19:18

    Pagesos agraeixen la rebuda a Barcelona, però demanen anar més enllà dels aplaudiments

     

    L'entrada per l'avinguda Diagonal de Barcelona dels tractors, procedents de l'Ebre, Tarragona i Lleida, ha despertat els aplaudiments de la ciutadania: "Hauria de ser no només un aplaudiment sinó una consciència col·lectiva per saber on estem". Així s'ha expressat Carles Aguirre, un jove ramader d'Horta de Sant Joan, que espera que no es quedi en això i recorda que també s'aplaudia als sanitaris per la pandèmia. Tot i això, Aguirre ha admès que l'ha emocionat la "rebuda brutal". 

  • 18:59

    Tallen la línia entre Montcada i Sant Andreu per la presència de gent tirant pedres als trens

     

    La línia ferroviària entre Montcada i Reixac i Sant Andreu està tallada des de tres quarts de set de la tarda per la presència de gent tirant pedres als trens. Segons ha informat Renfe, els Mossos d'Esquadra han demanat l'aturada del servei en aquest tram pels actes vandàlics, que afecten les línies R2 nord i R11. Renfe afegeix que almenys un tren ha resultat afectat pel llançament de rocs, un comboi que ha hagut de suprimir el recorregut a la Llagosta.

  • 18:45

    La Moncloa allunya la possible reforma de la Llei d'Enjudiciament Criminal oferta dilluns per Sánchez

     

    El govern espanyol ha allunyat aquest dimecres la possible reforma de la Llei d'Enjudiciament Criminal que Pedro Sánchez va plantejar a principis de setmana. Segons han informat fonts de l'executiu a 'El Periódico', es descarta per ara fer un pas en aquest àmbit. Sánchez va oferir la modificació com a via per aconseguir el 'sí' de Junts a la llei d'amnistia. En una entrevista, el president va recordar que hi ha instruccions judicials "que es prolonguen i que els mateixos fiscals han posat en qüestió", i per tant "hi ha elements de millora que podem incorporar". 

  • 18:30

    Prop de 21.000 persones visiten la quarta edició de la Barcelona Wine Week

     

    Prop de 21.000 persones han visitat la quarta edició de la Barcelona Wine Week, que s'ha celebrat fins a aquest dimecres a Fira de Barcelona. Els responsables del certamen subratllen que els visitants eren de caràcter professional i que el 20% eren internacionals. Durant l'esdeveniment hi ha hagut més de 12.000 reunions de negoci. Les empreses expositores han celebrat trobades amb milers de firmes compradores de l'Estat i amb 650 importadors de països com els Estats Units, Alemanya, el Canadà, els Països Baixos, el Regne Unit o la Xina.

  • 18:23

    Entra en funcionament la primera comunitat energètica d'Olot

     

    Olot ja té la seva primera comunitat energètica en funcionament. Un total de 29 habitatges del barri de Montolivet ja funcionen amb l'energia que genera la instal·lació, situada al teulat de les antigues escoles de Sant Pere Màrtir i a l'escola Bressol Municipal. La instal·lació compta amb una potència de 30 MW i es tracta de la primera xarxa de Catalunya que es gestiona des d'una entitat veïnal, amb la participació de l'Ajuntament. La comunitat entra a formar part d'una prova pilot de digitalització de la Generalitat.

  • 18:20

    La Moncloa allunya la possible reforma de la Llei d'Enjudiciament Criminal oferta dilluns per Sánchez

     

    El govern espanyol ha allunyat aquest dimecres la possible reforma de la Llei d'Enjudiciament Criminal que Pedro Sánchez va plantejar a principis de setmana. Segons han informat fonts de l'executiu a 'El Periódico', es descarta per ara fer un pas en aquest àmbit. Sánchez va oferir la modificació com a via per aconseguir el 'sí' de Junts a la llei d'amnistia. En una entrevista, el president va recordar que hi ha instruccions judicials "que es prolonguen i que els mateixos fiscals han posat en qüestió", i per tant "hi ha elements de millora que podem incorporar".

  • 18:10

    Les obres a la Rambla deixen al descobert 20 metres de muralla medieval i restes de les antigues Casernes de Drassanes

     

    Les obres de reurbanització de la Rambla han deixat al descobert nombroses restes arqueològiques. Al tram baix de la Rambla, on van començar les obres, s'ha localitzat 20 metres de la primera muralla medieval del segle XIII de la ciutat. D'altra banda, també han quedat al descobert restes de les antigues Casernes de Drassanes, que es van construir a finals del segle XVIII.

  • 18:05

    Comença la reunió dels pagesos amb el president de la Generalitat i el conseller d'Acció Climàtica

     

    Ara comença la reunió dels pagesos amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, per traslladar al govern les queixes del sector i reclamar mesures que consideren urgents. S'han concentrat prèviament a la plaça Sant Jaume després de mobilitzar-se pel centre de Barcelona. 

  • 18:01

    Minut de silenci a Badalona en homenatge a les tres persones que han perdut la vida en l'esfondrament d'un edifici

     

    L'Ajuntament de Badalona ha celebrat un minut de silenci en homenatge a les tres persones que han perdut la vida en l'esfondrament d'un edifici aquest dimarts. "Estem de dol", ha dit l'alcalde Xavier Albiol, que ha destacat la feina dels serveis d'emergència i cossos policials.

  • 17:54

    Dues forenses difereixen sobre les seqüeles de la denunciant de Dani Alves

     

    Dues forenses que van visitar la denunciant de Dani Alves per agressió sexual han contraposat les seves conclusions en el judici a l’Audiència de Barcelona. Una psicòloga de l’Institut de Medicina Legal (IMLCFC) conclou que la jove pateix estrès posttraumàtic arran dels fets ocorreguts al lavabo de la discoteca Sutton el 31 de desembre del 2022. En canvi, una psiquiatra contractada per la defensa diu que la noia pot tenir certa ansietat, però que podria ser causada per la pressió mediàtica i a més haver exagerat els símptomes. 

  • 17:30

    La patronal del gran consum demana que les mobilitzacions no paralitzin la circulació de mercaderies i persones

     

    La patronal del gran consum ha demanat que les mobilitzacions pageses arreu de l'Estat no paralitzin la circulació de mercaderies i persones. Les organitzacions patronals AECOC, ACES, ANGED, ASEDAS i FIAB afirmen que algunes companyies han reportat incidències en les entrades i sortides de les seves plataformes a Catalunya, Madrid, Castella i Lleó o Llevant, entre altres zones, per bé que no preveuen problemes d'abastiment als punts de venda. En un comunicat les entitats "respecten el dret del sector primari" a traslladar les reivindicacions a les autoritats competents, però consideren que això no es pot fer "perjudicant altres col·lectius", com ara el transport de mercaderies "o el conjunt de la societat".

  • 17:05

    Els Bombers acaben les tasques de desenrunament a l’edifici esfondrat a Badalona i descarten més víctimes

     

    Els Bombers ja han acabat les tasques de desenrunament a l’edifici esfondrat al carrer del Canigó de Badalona i han descartat que hi hagi més víctimes al marge dels tres cossos que s’han recuperat entre aquesta matinada i aquest matí. A partir de les 17 hores, els veïns de l’immoble poden tornar a casa a recollir algunes de les seves pertinences. Ho faran un per un i acompanyats en tot moment pels Bombers i Mossos d’Esquadra.

  • 16:15

    El fiscal veia inicialment terrorisme del Tsunami en creure que s’havia impedit sortir els controladors aeris del Prat

     

    El fiscal del Tribunal Suprem Álvaro Redondo va canviar de criteri sobre la possibilitat d’investigar per terrorisme el Tsunami Democràtic perquè inicialment pensava que els controladors aeris de l’aeroport del Prat no podien sortir del seu lloc de treball durant l’acció del Tsunami l’octubre del 2019. Més tard va saber que els controladors sí que podien sortir, i per tant no hi havia detenció il·legal, sinó que no marxaven perquè els manifestants no deixaven entrar els controladors del torn següent, cosa que hauria provocat que no hi hagués ningú al seu lloc de feina.

  • 16:10

    El Govern demana "no dilatar més" les negociacions pels pressupostos i confia a presentar-los al ple "en pocs dies"

     

    La consellera d'Economia, Natàlia Mas Guix, ha demanat als partits amb qui mantenen converses pels pressupostos del 2024 que "no dilatin més" les negociacions. En una interpel·lació, aquest dimecres al Parlament, la consellera ha argumentat que uns comptes nous "no són caprici" de cap executiu, sinó una "necessitat" de la gent. En aquest sentit, Mas Guix ha subratllat que confia debatre els pressupostos de l'any que ve "en pocs dies" al Parlament. La consellera ha afegit que entén que cada partit "intenti marcar el seu relat", però els ha apressat a accelerar ja les negociacions.

  • 16:05

    Els pagesos i ramaders es dirigeixen ja a la plaça Sant Jaume per reunir-se amb Aragonès i Mascort

     

    Els tractors s'han quedat aparcats al llarg de la Gran Via i la Diagonal. A la plaça Sant Jaume, agricultors i ramaders s'han desplaçat per què d'aquí a 10 minuts tenen una reunió al Palau de la Generalitat.

  • 15:43

    La Barcelona Wine Week acull prop d’un miler d’expositors en una edició marcada per la sequera

     

    La Barcelona Wine Week, que enguany celebra la quarta edició al recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona, reuneix més de 950 cellers i 73 denominacions d'origen (DO) de tot l'Estat, que asseguren que l'esdeveniment és una "oportunitat única per donar a conèixer el potencial" del sector. Així ho ha indicat la consellera delegada de Juve & Camps, Meritxell Juvé, que ha assenyalat també la sequera com el "gran problema" que han d'afrontar els viticultors. En el seu cas, assegura que l'anyada actual baixarà fins a la meitat respecte de l'any passat per la manca d'aigua, de manera que representarà només un 25% en comparació amb les xifres del 2021.

  • 15:30

    La marxa de tractors de Ponent entra a l'avinguda Diagonal de Barcelona

     

    És la columna més àmplia amb un miler de participants.

  • 15:20

    Pugen un 28% les donacions de plasma i s'estabilitzen les de sang i plaquetes

     

    El 2023 es van registrar a Catalunya gairebé 280.000 donacions entre les de sang, les de plaquetes i les de plasma, segons xifres del Banc de Sang i Teixits. En concret hi va haver 247.677 donacions de sang, una xifra lleugerament inferior a la de l'any anterior, però que suposa l'estabilització en xifres anteriors a la pandèmia. De plaquetes n'hi va haver 2.262. En canvi, les de plasma van pujar un 28% en comparació amb l'any anterior, fins a les 27.759. D'altra banda, destaca la xifra de nous donants de sang, ja que una de cada deu persones es va estrenar com a donant.

  • 15:05

    Comença la tercera i última jornada del judici d'Alves. 

     


    Dani Alves haurà de declarar en el judici en el qual se l'acusa de violació. Serà l'últim a fer-ho, com havia sol·licitat la seva defensa. També declararan els 7 perits (metges, psicòlegs, etc.) en tres torns. I el que es preveu és que aquesta mateixa tarda quedi vist per a sentència. 

     
  • 14:50

    Entitats i sindicats rebutgen els atacs d'Israel sobre Gaza en una jornada de vaga parcial amb diverses concentracions

     

    Entitats i sindicats han sortit aquest dimecres al carrer per rebutjar els atacs d'Israel sobre Gaza en una jornada de vaga parcial amb diverses concentracions i mobilitzacions a Barcelona. Els manifestants han carregat contra "la complicitat" dels governs, a qui retreuen no haver tallat les relacions amb Israel. També han qüestionat que quatre mesos després de l'inici de la guerra no s'hagi aconseguit aturar el que han qualificat de "matança". Shaif Abukeshek, membre de la Comunitat Palestina i de la plataforma Prou Complicitat, ha recordat que ja hi ha més de 30.000 assassinats i 700.000 ferits arran del conflicte.

  • 15:00

    La pagesia arriba a Barcelona amb més de 2.000 tractors en una mobilització històrica

     

    Milers de pagesos amb més de 2.000 de tractors, segons les xifres d’Unió de Pagesos, ja són a Barcelona per protestar a la ciutat contra la burocràcia, els elevats costos de producció o la competència deslleial d’altres països. Les marxes lentes han començat a arribar a la capital catalana cap a les dues del migdia per l’Avinguda Meridiana i la Diagonal. La més àmplia és la marxa de Ponent, amb un miler de participants, segons Asaja. Els pagesos tenen previst aparcar centenars de tractors a la Diagonal i la Gran Via i anar a peu cap a la representació de la Comissió Europea, la delegació del govern espanyol i el Palau de la Generalitat.

  • 14:23

    Una columna de tractors entra ja per l'avinguda Meridiana de Barcelona

     

    Una columna de tractors procedents de Girona i la Catalunya Central entra ja per l'avinguda Meridiana de Barcelona per dirigir-se a la Gran via, on deixaran els tractors.

  • 14:15

    L'Audiència Nacional suspèn cautelarment la multa de 194 milions d'euros que la CNMC va imposar a Apple i Amazon

     

    La sala del Contenciós-Administratiu de l'Audiència Nacional ha suspès cautelarment les multes d'un total de 194,15 milions d'euros que la CNMC va imposar el juliol del 2023 a les empreses Apple i Amazon per haver acordat una restricció de la competència per inflar preus. Segons dues sentències del desembre del 2023, la Sala considera que, mentre no resol els recursos, cal suspendre les multes perquè suposen "un perjudici seriós" a les dues empreses que podria "impedir que desenvolupés determinats projectes".

  • 14:13

    La tractorada de la Catalunya Central, a punt d'entrar per la Meridiana de Barcelona

     

  • 14:00

    Catalunya té un rècord de 2.102 startups el 2023, un 4% més que l'any anterior

     

    Així ho recull un estudi elaborat per ACCIÓ, que també apunta que gairebé s'han duplicat des que es va començar a analitzar l'ecosistema l'any 2016. El 2023 les empreses han tancat 288 rondes de finançament amb un volum de 688 milions d'euros. L'informe també posa de manifest que el 2022 les startups catalanes han generat un volum de negoci de 2.100 milions d'euros, un 14% més que l'any anterior. 

  • 13:48

    La tractorada arriba a l’àrea metropolitana amb l’objectiu de bloquejar Barcelona

     

    Les primeres marxes de tractors cap a Barcelona ja són a l’àrea metropolitana, on els Mossos i la Guàrdia Urbana avisen que hi haurà fortes afectacions de trànsit i recomanen desplaçar-se amb transport públic. Tractors i pagesos que els acompanyen en cotxe provinents de la Catalunya Central s’han unit a la columna de pagesos del Vallès a Mollet, i ja entren plegats cap a Barcelona seguint la C-33 i, comencen a entrar a la Meridiana. La Guàrdia Urbana els ha demanat que deixin un carril lliure en les artèries per poder garantir la mobilitat.

  • 13:40

    Nou detinguts en un operatiu a Barcelona, Montcada i Sabadell contra un grup investigat per delictes contra el patrimoni

     

    Els Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional han detingut nou persones en un operatiu conjunt amb vuit entrades i escorcolls a Barcelona, Montcada i Reixac i Sabadell contra un grup investigat per delictes contra el patrimoni. La investigació està sota secret d’actuacions. Els agents han fet les entrades des de primera hora del matí. L'operatiu està enfocat tant a la delinqüència multireincident com a una més especialitzada que actua a la ciutat. S'ha activat també la unitat canina per buscar diners en efectiu.

  • 13:29

    El Fiscal General de l'Estat, Álvaro Garcia Ortiz, es reuneix en poc menys de mitja hora amb els fiscals en cap de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona, amb el fiscal superior de Catalunya i amb representants de la Fiscalia General de l'Estat. La trobada tindrà lloc a la Ciutat de la Justícia. Una trobada que presidirà Álvaro Garcia Ortiz i que arriba després que la Junta de Fiscals del Tribunal Suprem va apreciar indicis de terrorisme per imputar Puigdemont en el cas de Tsunami Democràtic. 

  • 13:20

    Albiol apunta a mancances estructurals a la teulada de l'edifici esfondrat com a principal hipòtesi

     

    L'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, ha apuntat a mancances estructurals a la teulada com a principal hipòtesi de l'esfondrament de l'edifici situat al número 9 del carrer Canigó. Ha dit que el possible motiu és la "manca de qualitat i d'alguns materials del sostre" de l'edifici. Es tractaria de la falta d'elements al forjat de la teulada que tindrien la funció de suportar la càrrega. Davant d'això, Albiol ha expressat la seva preocupació per si hi ha altres edificis que pertanyen a la mateixa promoció que l'esfondrat que es poden trobar en la mateixa situació, i ha dit que caldrà estudiar-ho, tot i que ha afegit que no vol "alarmar ningú".

  • 13:08

    Mapa de les mobilitzacions de la pagesia a Barcelona

     

    A partir de les 13 hores s'espera que arribin dues columnes de tractors pels principals accessos a Barcelona. Els procedents de l'Ebre, el Camp de Tarragona i el Penedès aparcaran a l'avinguda Diagonal, i els procedents de Girona i la Catalunya Central circularan pel carrer Aragó i el passeig de Gràcia per aparcar a la Gran Via, just davant del Departament d'Acció Climàtica. Després, aniran a peu direcció a la plaça Sant Jaume, on es reuniran a la tarda amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller David Mascort.

  • 12:46

    Parada tècnica dels pagesos al Bruc: "Ens hem unit a la manifestació per fer pressió perquè els polítics ens escoltin"

     

    Els centenars de tractors que han sortit aquest dimecres a dos quarts de vuit del matí des de l'A-2 a l'altura de Fondarella, al Pla d'Urgell, han fet una parada tècnica a l'àrea de servei del Bruc, en el seu trajecte cap a Barcelona. Els tractors han arribat al voltant de les onze del matí al Bruc i alguns han aprofitat per omplir els dipòsits de gasolina i per esmorzar. "Ens hem unit a la manifestació per fer pressió perquè els polítics ens escoltin", ha explicat Àlex Serra, un dels participants de les terres de Lleida.

  • 12:37

    L'empresa del menjador a 42 bressols de Barcelona comunica a l'Ajuntament dificultats per mantenir el servei

     

    L'empresa Comer Bien, encarregada del menjador a 42 escoles bressol de Barcelona, ha comunicat a l'Ajuntament de Barcelona que té dificultats per continuar prestant el servei en les condicions que requereix el contracte. Davant d'aquesta situació, el consistori ha iniciat gestions per resoldre el problema i ha asseverat que garantirà "en tot moment" el servei d'alimentació als centres afectats. En concret, l'Institut Municipal d'Educació de Barcelona, encarregat de la gestió de les escoles bressol municipals, ha engegat un procediment d'urgència per garantir el servei de menjador als centres afectats.

  • 12:26

    Els tractors encaren els trams finals cap a Barcelona

     

    Centenars de tractors encaren els últims trams cap a Barcelona de les marxes lentes que han començat aquest matí des de Ponent, l’Ebre, Tarragona, Girona i la Catalunya Central. A Vilafranca del Penedès, els pagesos de les columnes de l’Ebre, Tarragona i Reus s’han unit i, després d’una parada tècnica per agafar forces, han reprès la marxa per l’AP-7, des d’on enllaçaran amb l’A-2 i la B-23 per entrar per la Diagonal. Els pagesos de Ponent han sortit a primera hora des de Fondarella, i ara ja són a l’Anoia després d'omplir els dipòsits de gasolina i esmorzar a l’àrea de servei del Bruc. A Maçanet de la Selva, els pagesos gironins han unit dues columnes i a la C-17, els del Vallès esperen els de Centrals, tots ells per entrar per la Meridiana.

  • 12:23

    Reoberta l'A-2 a Fondarella després de més de dotze hores tallada per les mobilitzacions de la pagesia

     

    Normalitzada la circulació a l'A-2 a Fondarella, al Pla d'Urgell, després de més de dotze hores tallada per la protesta de la pagesia que reclama millores per al sector. Els tractors que han fet nit a la via i els que han tornat per sumar-se a la marxa lenta han sortit passades les 7 del matí en direcció a Barcelona. Durant el matí, els operaris de manteniment han retirat les restes de fogueres, pneumàtics i pancartes que quedaven entorn de la via i també han revisat els senyals de trànsit i les tanques d'accés. 

  • 12:00

    Aixequen el tall de l'AP-7 a l'Aldea un dia després de l'inici de la protesta dels pagesos

     

    Gairebé un dia després que comencessin les mobilitzacions, els pagesos ebrencs han aixecat el tall de l'autopista AP-7 a l'Aldea. Ho han fet després que uns 40 tractors sortissin de matinada amb marxa lenta per la mateixa autopista en direcció a Barcelona. Durant el tall, el sector ha arribat a concentrar fins a 166 tractors i desenes de vehicles a la sortida de l'Aldea-Tortosa. Malgrat les baixes temperatures, al voltant d'un centenar de persones -a la vora del foc i dins de les cabines dels tractors- han passat la nit a la mateixa autopista.

  • 11:56

    L'oposició carrega contra Aragonès per la sequera. 

     


    La gestió de la sequera ha marcat la sessió de control al president, durant el ple d'aquest dimecres al Parlament. L'oposició ha pressionat Pere Aragonès per reclamar més mesures i que el Govern actuï amb "valentia". En aquest sentit, els grups de CUP i En Comú Podem han reclamat restriccions per al turisme.

    Aragonès ha fet valdre el Pla Especial de la Sequera (PES), ha defensat l'actuació de l'executiu, i ha demanat "responsabilitat" als partits.

     

  • 11:24

    Pagesos tallen els accessos a l'AP-2 a Lleida

     

    Pagesos de Lleida, l'Horta i pobles limítrofs com Albatàrrec o Sudanell han tallat els accessos a l'AP-2 des de la capital del Segrià a la LL-12. L'acció s'ha dut a terme sense avisar i han col·locat els tractors al voltant de la rotonda per accedir a l'autopista per bloquejar la via. Es tracta d'una carretera problemàtica perquè allà passen més camions. Una vegada fet el tall s'han instal·lat a l'interior de la rotonda i han fet fogueres on han aprofitat per cuinar carn a la brasa per esmorzar. Uns metres més amunt, també han fet un tall a la connexió amb la C-12.

  • 11:00

    Aragonès es reunirà amb els representants dels pagesos aquesta tarda a Palau

     

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, es reuniran aquest dimecres amb una representació dels pagesos que fan marxa fins a Barcelona amb tractors des de diversos punts de Catalunya. Aragonès i Mascort tenen la voluntat de mostrar al sector agrari el suport del Govern. Els pagesos tenen previst arribar a la capital catalana des de Lleida, Tarragona, les comarques Centrals i Girona, anar davant de la seu de la Comissió Europea al passeig de Gràcia, la delegació del govern espanyol i el Palau de la Generalitat. La trobada serà cap a primera hora de la tarda.

  • 10:47

    Recuperen les restes de quatre soldats republicans al Berguedà que van ser executats el 1939

     

    La primera excavació arqueològica de la Guerra Civil i el franquisme a la comarca del Berguedà ha recuperat les restes dels quatre individus que, d’acord amb els testimonis orals, van ser executats per les tropes franquistes i inhumats a l’anomenada Tomba dels 4, situada al pla dels Morts (Montmajor). A banda de les despulles, s’han rescatat diversos materials associats, com ara una cullera, un tassó, unes sabates de pneumàtic reaprofitat i una bala de 7 mm. El que es farà a partir d'ara serà analitzar els objectes, documentar i catalogar per poder extreure’n la màxima informació possible.

  • 10:33

    La marxa lenta de tractors causa 16 quilòmetres de congestió a l'A-2 a Jorba i 11 més a l'AP-7 a Maçanet de la Selva

     

    La marxa lenta dels pagesos en direcció Barcelona causa 16 quilòmetres a l'A-2 entre la Ribera d'Ondara i Jorba i 11 més entre Sils i Maçanet de la Selva, segons dades del Servei Català de Trànsit. A banda d'aquests trams, també hi ha congestions de 6,1 quilòmetres a l'N-II, entre Mollerussa i Sidamon i tres quilòmetres de circulació intensa entre Vic i Malla, a la C-17; tres quilòmetres i mig a Camarles, a l'N-340, i mig quilòmetre més a Montblanc i a l'Ampolla, a l'AP-2 i l'AP-7, respectivament. D'altra banda, els pagesos han aixecat el tall de l'Aldea, des d'on 40 d'ells han sortit de matinada cap a la capital catalana, mentre que al nord del país, es manté tallada l'AP-7, a La Jonquera.

  • 10:28

    Desmantellen una organització internacional de ciberdelinqüents amb 65 detinguts a Catalunya, Andalusia i Madrid

     

    La Policia Nacional ha desmantellat una organització internacional dedicada a la ciberdelinqüència amb ramificacions a Catalunya. En concret, s'han fet 65 detencions a Catalunya, Andalusia i Madrid. L'organització es dedicava a l'estafa que consisteix a enganyar les víctimes fent-se passar pels seus fills per demanar-los diners. Amb aquesta investigació s'han esclarit 95 denúncies amb un perjudici econòmic de 410.000 euros per a les víctimes. Durant l'operatiu es va intervenir un ordinador portàtil amb més de 500 arxius de fulls de càlcul amb dades personals de possibles víctimes.

  • 10:23

    Uns 150 tractors surten de l'AP-7 des de Medinyà en marxa lenta cap a Barcelona

     

    Uns 150 tractors han sortit des de l'AP-7, a l'altura de Medinyà, en direcció cap a Barcelona, per on entraran per l'avinguda Meridiana. A l'altura de Maçanet de la Selva altres pagesos de les comarques gironines se sumaran a la marxa lenta. Molts dels qui participen en la protesta han passat la nit a l'AP-7, tallada des d'aquest dimarts i on s'ha instal·lat un campament en un camp a tocar. Durant la nit s'han encès petites fogueres, però al tronc de l'autopista en sentit nord els pagesos n'han feta una altra més gran, on han cremat arbres. 

  • 10:00

    A Fondarella, els pagesos han tallat l'A-2 durant tota la nit i marxen cap a Barcelona amb aproximadament 1.400 tractors

     

    Centenars de tractors han sortit des de l'autovia A-2 a l'altura de Fondarella, al Pla d'Urgell, en direcció a Barcelona, per portar les reivindicacions del sector agrícola i ramader directament a les institucions. Alguns pagesos i tractors han passat la nit en aquest punt de la via que fa 24 hores que estava tallada al trànsit per les protestes i d'altres s'han sumat a la marxa des de diferents punts de les comarques de Ponent.

  • 9:30

    L'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, ens parla de les tres víctimes de l'esfondrament d'un edifici aquest dimarts.

  • 9:15

    Raquel Serrat, d'Unió de Pagesos: "Els pagesos som part de la solució, no els culpables de tot". 

     

     

    La responsable de dones d'Unió de Pagesos i membre de la Comissió Permament Nacional, Raquel Serrat, reclama comprensió amb les mobilitzacions i complicitat i empatia amb els problemes del sector de la pagesia perquè s'estan mobilitzant pel futur de tothom: "Ens estem mobilitzant pel nostre futur però també pel futur de tothom, produïm aliments". Serrat considera que els pagesos son part de la solució davant del canvi climàtic perquè hi ha opcions per fixar carboni i en l'àmbit social, perquè permeten fixar gent al territori: "Som part de la solució, no els culpables de tot".

     
  • 8:25

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimecres 07 de febrer d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

  • 8:20

    Les entitats bancàries estaran obligades a instal·lar caixers a tots els pobles.

     

     

    Garantir caixers automàtics a tots els pobles, entitats municipals i barris perifèrics de l’Estat per evitar l’exclusió financera. Aquest és l’objectiu de la llei catalana que es va començar a tramitar ahir al Congrés dels Diputats.
    Els bancs estaran obligats a assumir la instal·lació i el cost del caixer que ha de ser d’accés universal i que ha d'oferir serveis bàsics com: retirar diners, pagar rebuts o tributs, consultar els moviments i el saldo, obtenir extractes i fer transferències. La iniciativa es va aprovar al 2022 al Parlament que, al no tenir competències sobre la matèria, ho va remetre al Congrés. Allà ha començat ara el seu tràmit amb el suport de tota la cambra, excepte VOX.
     

     
  • 8:15

    A l'Audiència de Barcelona declararà Dani Alves després que ahir ho fessin una vintena de testimoni.

  • 8:10

    Els pagesos volen col·lapsar Barcelona amb diverses marxes lentes

     

    Des de Ponent, han començat a desplaçar-se per l'A-2 per arribar a Barcelona. Els pagesos de la Catalunya Central baixaran per la C-17 i per la C-33 per entrar per l'avinguda Meridiana, i des de Girona es desplaçaran per l'AP-7, la mateixa via que utilitzaran els que surten des de Tarragona i les Terres de l'Ebre.

  • 8:05

    Troben els cossos sense vida de tres persones entre l'edifici que es va esfondrar ahir a Badalona.

     

     

    Els Bombers han trobat tres cossos sense vida sota la runa de l'edifici esfondrat aquest dimarts a Badalona. Les víctimes són dues dones i un home. Una de les dones, de 50 anys, tenia dues filles i no tenia més família. Va ser l'escola de les nenes les que van activar els serveis d'emergència social. Les menors ja estan a càrrec de la Generalitat. 

    Les altres dues persones una noia i un noi d'entre 30 i 40 anys. Ell acabava de tenir un bebè fa poc més d'un mes. Per sort, la mare i el bebè havien sortit 10 minuts abans de l'edifici. 

    Ara, s'estan investigant les causes. Segons l'ajuntament, no consta cap expedient d'obres. L'edifici havia passat una inspecció tècnica el mes de gener. L'alcalde Albiol no creu que l'edifici es pugui rehabilitar. 

    Badalona decretarà tres dies de dol. A les 17:30 hores hi haurà concentració de record a les víctimes en la Pl. de la Vila (davant de l'Ajuntament).

  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya del dimecres 07 de febrer de 2024.

     

     

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir.