Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Raquel Serrat: "Els pagesos som part de la solució, no els culpables de tot"

Per
Cafè d'idees - Raquel Serrat: "Els pagesos som part de la solució, no els culpables de tot"

La responsable de dones d'Unió de Pagesos i membre de la comissió permanent nacional de l'organització, Raquel Serrat, reclama comprensió amb les mobilitzacions i complicitat i empatia amb els problemes del sector de la pagesia: "Ens estem mobilitzant pel nostre futur, però també pel futur de tothom, produïm aliments". .

Serrat considera que els pagesos son part de la solució davant del canvi climàtic perquè hi ha opcions per fixar carboni i en l'àmbit social, perquè permeten fixar gent al territori: "Som part de la solució, no els culpables de tot".

Pell de gallina en veure tots els companys

La portaveu celebra el nivell de mobilització dels agricultors "per arribar fins a Barcelona" i diu que l'emociona veure els companys que dediquen el seu temps a lluitar per la causa: "De mobilitzacions ja portem dos anys, però no amb aquest volum. Pell de gallina en veure tots els companys, emociona molt".

El trasbalsament d'aigua del Ter a Barcelona, un dels motius de mobilització pagesa a Girona

La representant del sindicat agrari recorda que la reclamació de preus justos, fa 40 anys que dura: "Hi ha una llei de la cadena alimentària aprovada que faria que no es pugui vendre sota preu de cost, però ningú es molesta a desplegar la llei".

La gran distribució pot acabar amb la pagesia, segons Unió de Pagesos

En una entrevista al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, Serrat lamenta la situació que viu el sector amb la sequera, la burocràcia i els preus baixos que fan que moltes explotacions no siguin viables: "Tenim companys sindicalistes que han hagut de tancar, ho patim a la nostra pell o gent que s'incorpora i ho deixa en cinc anys perquè no pot mantenir-ho". 

La responsable de Dones d'Unió de Pagesos assenyala les grans cadenes de supermercats com les culpables dels baixos preus que reben els pagesos: "Mercadona, Bon Preu -Esclat. És la gran distribució qui pot acabar amb la pagesia de petites i mitjanes empreses".

Raquel Serrat destaca la força dels consumidors: "Quan anem a comprar estem fent política"

La burocràcia no es resol

Serrat ha lamentat també que no s'han complert els acords de la taula tècnica per simplificar la burocràcia i diu que sovint fan tràmits duplicats. Serrat també reclama "aplicacions progressives i sentit comú" a les normatives agroambientals europees: "No pot ser una normativa de fitosanitària que prohibeix moltíssims productes que posen en risc la viabilitat de moltes produccions".

Serrat: "Ens ho prohibeixen i ho porten de tot el món"

Sobre la normativa europea d'ús de substàncies a granges i conreus, Serrat considera que és la més estricta del món i representa una competència deslleial: "Tot el que a nosaltres ens estan prohibint després ho porten de l'exterior. És un contrasentit". Serrat afegeix que cal complir la normativa, els registres i les revisions, però tenint present que cal ser competitius.