Enlaces accesibilidad
Actualitat

Resum de notícies a Catalunya del 8 de febrer de 2024 | Els tractors abandonen Barcelona després de tres dies de protestes arreu de Catalunya

  • Entra en funcionament el servei de tren entre Lleida i Cervera, la nova línia RL3
  • La Comissió de Venècia és avui i demà a Espanya per recollir informació sobre la llei d'amnistia
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Representants dels pagesos a la sortida de la reunió al Parlament
Representants dels pagesos a la sortida de la reunió al Parlament

L'actualitat d'aquest dijous passa per la reunió de representants dels pagesos amb la presidenta del Parlament, Anna Erra. Han acordat tres punts: el Parlament instarà el Govern a revisar les restriccions d'aigua a la pagesia, es compromet a impulsar l'agilització del pagament dels ajuts i a millorar la burocràcia.

La Comissió de Venècia és avui i demà a Espanya per recollir informació sobre la llei d'amnistia. Ja s'ha reunit amb Félix Bolaños al Ministeri de Justícia i amb els grups parlamentaris al Congrés.

Segon dia de dol a Badalona després de la mort de tres persones aquest dimarts per l'esfondrament d'un edifici. Tècnics d'urbanisme inspeccionen l'edifici per comprovar si els pisos intactes són habitables. L'Ajuntament oferirà assessorament jurídic als afectats. Els veïns dels edificis adjacents, però, diuen que se senten insegurs a casa.

El CatSalut indemnitza una família amb 1,5 milions d'euros per les seqüeles greus del fill per una infecció després d’una operació. L’advocada defensora explica que també es va produir un retard diagnòstic un cop el nen estava a l'UCI.

Avui ha entrat en funcionament el servei de tren entre Lleida i Cervera, la nova línia RL3, que havia d'entrar en servei el dilluns 5 de febrer. La consellera de Territori, Ester Capella, ha afirmat que la nova línia "garanteix un millor servei" a la ciutadania.

Resum de notícies a Catalunya del 8 de febrer de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:55

    El president del Govern, Pere Aragonès, mostra el compromís de la Generalitat amb la pagesia per "assolir solucions"

     

    El president del Govern, Pere Aragonès, ha mostrat el compromís de la Generalitat amb la pagesia per "assolir solucions". En l'acte d'inauguració de l'exposició al Palau Robert pels 50 anys del sindicat Unió de Pagesos, el president ha asseverat que "entenen les raons" i ha fet una crida perquè la "solidaritat de la ciutadania continuï". 

  • 19:46

    Puigdemont envia una carta als eurodiputats on diu que no se li investigaria per terrorisme si s'hagués investit Feijóo

     

    L'expresident català i eurodiputat de JxCAT Carles Puigdemont ha assegurat que si hagués permès la investidura del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo com a president del Govern espanyol, en lloc de Pedro Sánchez, no se li estaria investigant per un delicte de terrorisme ni s'obriria la porta a fer-lo pel d'alta traïció. En una carta de tres pàgines que ha enviat a la resta d'eurodiputats el mateix dia en què l'Eurocambra ha demanat a Espanya que investigui els nexes entre Rússia, l'independentisme català i en concret Puigdemont, l'expresident català ha dit que "si haguéssim fet president a Feijóo, tot això no passaria".

  • 19:15

    Territori eleva al 10% el parc de lloguer social que hauran de tenir els municipis amb més demanda el 2044

     

    El Govern elevarà fins a un 10,3% el parc de lloguer social que hauran de tenir els municipis amb més demanda d’habitatge el 2044. La consellera de Territori, Ester Capella, ha aprovat aquest dijous de forma provisional el Pla territorial sectorial de l’habitatge, un document que ha d’orientar a mig i llarg termini les polítiques d’habitatge a Catalunya. Amb l’aprovació, el departament modifica l’objectiu de lloguer social que recollia el document inicial, que el situava en el 7%, i l’eleva fins al 10,3%. El pla entrarà en vigor l’1 de juliol de 2024 i afectarà 163 municipis.

  • 18:30

    El CatSalut indemnitza una família amb 1,5 milions d'euros per les seqüeles greus del fill després d'una operació

     

    L'asseguradora de l'hospital Sant Joan de Déu haurà d'indemnitzar amb 1,5 milions d'euros la família d'un nen que quan tenia tan sols 1 any va quedar paraplègic durant el procés anestèsic d'una cirurgia ambulatòria.

  • 18:06

    El debat sobre la renovació del CGPJ es cola a la reunió de la Comissió de Venècia amb les associacions judicials

     

    Delegats de la Comissió de Venècia han anat avui a Madrid per indagar sobre l'amnistia amb una invitació del Senat. Segons han explicat diversos dels assistents a la reunió celebrada aquesta tarda entre la comissió i les associacions judicials, a més de la llei de perdó als encausats del procés també s'ha discutit la renovació del consell, estancada des de fa cinc anys per la falta d'acord entre el PP i el PSOE. 

  • 17:50

    Entitats ecologistes amplien la denúncia contra l'ACA per l'estat del riu Muga

     

    Els ecologistes denuncien que una quarta part del tram del riu Muga, amb restriccions de cabal, està sec. Per això ampliaran la denúncia que van presentar fa uns dies a Fiscalia de Medi Ambient contra el director de l'Agència Catalana de l'Aigua.

  • 17:22

    Junts acusa PP, Cs i Vox "d'instrumentalitzar" el Parlament Europeu per perseguir l'independentisme

     

    Junts i Lliures per Europa ha acusat PP, Cs i Vox "d'instrumentalitzar" el Parlament Europeu per "prosseguir" amb la "campanya repressiva i d'intoxicació" contra l'independentisme català. La formació ha reaccionat així a la decisió de l'Eurocambra de demanar a les autoritats judicials espanyoles que investiguin "de forma efectiva" les "suposades connexions" entre eurodiputats catalans i el Kremlin. La resolució l'han impulsat el Partit Popular Europeu i els liberals de Renovar Europa, on hi ha Ciutadans. 

  • 17:00

    19 detinguts, 4.200 multes de trànsit i 799 denúncies administratives, balanç de tres dies de protestes a tot l'Estat

     

    El Ministeri de l'Interior ha actualitzat aquest dijous el balanç policial dels tres primers dies de protestes dels agricultors a tot l'Estat. Segons les dades facilitades, des de dimarts 6 de febrer fins a les 12h d'aquest dijous 8 de febrer s'han produït 19 detencions, 4.200 multes de trànsit, 799 denúncies administratives i s'ha identificat 2.725 persones. Interior no ha aclarit encara si permetrà l'entrada de tractors aquest dissabte a Madrid, en què sectors ultra vinculats a la plataforma 6-F han convocat una marxa fins a la seu del PSOE al carrer Ferraz.

  • 16:45

    Tallada l'R3 entre Centelles i Balenyà per l'atropellament d'una persona en un punt de pas no autoritzat

     

    Fonts d'Adif han indicat que el succés ha tingut lloc al voltant de dos quarts de quatre de la tarda. Renfe ha establert un servei de transport alternatiu per carretera per garantir la mobilitat dels passatgers afectats. Fruit de l'incident un tren amb 180 passatgers ha quedat aturat durant més d'una hora. A tres quarts de cinc el comboi ha pogut desplaçar-se fins a l'estació de Balenyà.

  • 16:33

    El govern espanyol destina 3,7 milions a Catalunya per a la formació d'experts en microelectrònica i semiconductors

     

    Es tracta d'una convocatòria d'ajudes del programa 'Càtedres Xip' en el marc del Projecte Estratègic de Microelectrònica i Semiconductors. Després de valorar els projectes, el govern espanyol s'ha proposat concedir subvencions per valor de 45 milions d'euros a 17 iniciatives presentades en les quals participen 80 empreses d'arreu de l'Estat per a l'establiment de càtedres universitat-empresa en l'àrea de la microelectrònica.

  • 16:10

    Jo Nesbo recull el premi Pepe Carvalho de la BCNegra

     

    L'escriptor noruec Jo Nesbø (Oslo, 1960) rep aquest dijous el Premi Pepe Carvalho en el marc de la 19a edició de la BCNegra. Es tracta d'un guardó que destaca la seva trajectòria literària i del qual s'ha mostrat content i orgullós. L'autor ha assegurat que estima la novel·la negra perquè li permet assolir una relació "molt íntima" amb el lector, un contracte que es converteix gairebé en una "llicència" per manipular-lo.

  • 15:45

    La Comissió de Venècia pregunta pel procediment de l'amnistia, però no pel seu rerefons polític o el terrorisme

     

    Els delegats de la Comissió de Venècia que s'han desplaçat avui fins al Congrés dels Diputats per indagar sobre l'amnistia convidats pel Senat, amb majoria del PP, han centrat les seves preguntes en assumpte tècnic i de procediment. Segons han explicat diversos membres de la comissió de justícia de la Cambra Baixa, amb qui s'han reunit els delegats aquest migdia, els aspectes de caràcter més polític no han centrat l'interès dels delegats, com tampoc l'eventual perdó a acusats de terrorisme.

  • 15:00

    Junts veu insuficient la "rectificació parcial" d'Educació sobre les proves orals de català

     

    Junts veu insuficient la "rectificació parcial" d'Educació, que mantindrà les proves orals de català aquest curs però amb una mostra de centres. Així ho ha assegurat aquest dijous la portaveu al Parlament, Mònica Sales, que, en declaracions distribuïdes pel partit, ha exigit que les proves siguin "censals" i no "mostrals" i ha demanat una reunió amb les conselleres d'Educació, Anna Simó, i de Cultura, Natàlia Garriga. 

  • 14:14

    Els pagesos marxaran aquest dijous de Barcelona i posen fi a tres dies de mobilització

     

    Els pagesos sopen al mig de la Diagonal. La nit ha deixat imatges insòlites. Tractors amb vistes a la casa Batlló, i els barcelonins s'hi feien fotos. Més d'un centenar han fet nit a la Diagonal, després d'una jornada intensa.

    Campaments improvisats als carrers de Barcelona per part dels pagesos
    rtve Campaments improvisats als carrers de Barcelona per part dels pagesos
  • 13:45

    Els pagesos pacten amb la majoria dels partits instar el Govern a revisar les restriccions d’aigua i reduir burocràcia

     

    La reunió dels pagesos amb els partits del Parlament de Catalunya ha servit tancar un acord per instar la Generalitat a revisar les restriccions d'aigua, reduir la burocràcia i agilitzar el pagament d’ajuts. Així ho han explicat Arnau Vilomara i Joan Rius, ramaders de la Catalunya Central: "No pot ser que tallin el 50% de l'aigua a la ramaderia". Vilomara ha recalcat que han de ser mesures d'aplicació "immediata" i ha avisat que seguiran mobilitzats fins que "hi hagi acords firmats per la Generalitat".

  • 13:39

    Les reivindicacions dels pagesos es fan amb bona part del ple del Parlament. 

     

     

    Les reivindicacions dels pagesos també han marcat bona part del ple del Parlament d'aquest dijous. Des del Govern admeten que tenen "eines limitades" per garantir la viabilitat del sector agrari, però reiteren el seu compromís per treballar conjuntament amb la pagesia catalana i donar resposta a les seves reivindicacions. Tot plegat enmig de retrets creuats entre govern i oposició.

    Les reivindicacions dels pagesos es fan amb bona part del ple del Parlament
    rtve Les reivindicacions dels pagesos es fan amb bona part del ple del Parlament
     
  • 13:00

    La justícia envia Lluís Puig i Santi Vila a judici pel litigi del trasllat de les obres de Sixena

     

    El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya obre judici oral als exconsellers Lluís Puig i Santi Vila pel litigi de les obres de Sixena.  Puig serà jutjat per desobediència en el TSJC. I Vila, també per usurpació d'atribucions judicials, en un penal.

     
  • 12:53

    Detingut a l'aeroport del Prat un home que intentava endur-se el seu fill sense el permís de la mare

     

    La Guàrdia Civil va detenir al gener un home a l'aeroport del Prat quan intentava endur-se el seu fill fora de l'estat espanyol sense el permís de la mare. Agents del cos policial de Tías (Lanzarote) van rebre una denúncia de la mare del menor informant que la seva exparella i pare del nen, que estava a Barcelona, volia abandonar l'estat enduent-se el fill incomplint el conveni regulador. Aquest estableix la prohibició que el menor viatgi a un altre país sense el consentiment dels dos progenitors. La policia va descobrir que hi havia una reserva d'un vol Barcelona-Nàpols per aquell mateix dia a nom de pare i fill.

  • 12:36

    Entra en servei l'RL3, la línia de Rodalies entre Lleida i Cervera 

     

    El servei ferroviari entre Lleida i Cervera ha estrenat la nova línia RL3, la fins ara denominada R12, la qual duplica les freqüències de tren que passen de 6 a 10 serveis diaris per sentit. En total, suposa un increment de l'oferta de 40 noves circulacions setmanals. El servei havia d'entrar en servei el dilluns 5 de febrer.

  • 12:16

    L'Hospital del Mar porta a terme una cirurgia pionera a Catalunya per tractar l'apnea del son

     

    L'Hospital del Mar ha implantat una cirurgia pionera a Catalunya per tractar l'apnea del son. Es tracta d'un neuroestimulador que s'implanta sobre el nervi que controla el moviment de la llengua dels pacients. Es fa amb una intervenció quirúrgica mínimament invasiva, que permet oferir una alternativa per a les persones que no toleren el tractament estàndard. Aquest és la pressió positiva contínua a les vies respiratòries (CPAP), un dispositiu que transmet pressió a la via aèria a través d'una mascareta que cal portar mentre es dorm. Es calcula que a l'estat hi ha entre 1,2 i 2,1 milions de persones amb apnea del son, però només el 10% estan diagnosticades.

    Porten a terme una cirurgia pionera per tractar l'apnea del son
    rtve Porten a terme una cirurgia pionera per tractar l'apnea del son
  • 12:02

    La UPF sanciona amb cinc mesos sense sou ni feina un catedràtic de farmacologia per abús d'autoritat

     

    La Universitat Pompeu Fabra (UPF) ha sancionat amb cinc mesos sense sou ni feina per abús d'autoritat i altres faltes el catedràtic de farmacologia i director del Laboratori de Neurofarmacologia, Rafael Maldonado. Quatre doctorandes el van denunciar ara fa un any per assetjament laboral mentre feien la tesi, que ja havien acabat en el moment de la denúncia. El centre va incoar un expedient el 13 de febrer de l'any passat i ara s'ha resolt amb aquesta sanció, en considerar que s'han produït una falta lleu i dues de greus.

  • 11:45

    El Govern incrementa la pujada de l'Indicador de Renda de Suficiència fins al 5,4%

     

    El Govern augmentarà la pujada de l'Indicador de Renda de Suficiència Garantida (IRSC) fins al 5,4%. D'aquesta manera l'IRSC se situarà en els 755,81 euros mensuals i 9.069,83 euros anuals. La Generalitat, les organitzacions empresarials i els sindicats ja van signar el passat mes de desembre un increment del 4% en el marc de l'acord per a l'impuls dels pressupostos per al 2024. La previsió és que la mesura s'aprovi a la comissió executiva de la setmana vinent i que pugui aplicar-se amb caràcter retroactiu des de l'1 de gener de 2024.

  • 11:25

    Begur fixa un topall de 138 litres d'aigua per habitant i dia per reduir "dràsticament" el consum

     

    L'Ajuntament de Begur (Baix Empordà) ha fixat un topall de 138 litres d'aigua per habitant i dia amb l'objectiu de reduir "dràsticament" el consum davant l'entrada en emergència. Aquesta quantitat se situa força per sota de la qual estableix la Generalitat quan s'entri en el pitjor dels escenaris per sequera -el d'emergència 3- en què la dotació es limitarà als 160 litres per habitant i dia. El consistori intensifica així les mesures per fomentar l'estalvi d'aigua perquè, tot i els esforços que ha dut a terme, a Begur el consum actual sobrepassa amb escreix les restriccions fixades pel Govern. Segons les dades de desembre, les últimes que ha donat a conèixer l'ACA, aquell mes el municipi va consumir 495 litres per habitant i dia.

  • 11:15

    Els pagesos es reuneixen al Parlament amb Erra i els grups polítics

     

    Una representació dels pagesos que aquests dies s’estan mobilitzant i que aquest dimecres van arribar a Barcelona han entrat aquest dijous al Parlament de Catalunya per a ser rebuts per les autoritats i grups. En arribar al Palau del Parlament, els pagesos han estat rebuts per la presidenta de la cambra, Anna Erra, al despatx d’audiències, on hi han mantingut una reunió. Posteriorment, els manifestants s’han trobat, de forma conjunta, amb representants dels grups polítics del Parlament a una de les sales de la cambra. Allà, pagesos i polítics han pogut intercanviar impressions sobre les demandes que fan i les protestes d’aquests dies.

     

  • 11:09

    A judici 46 policies nacionals per les càrregues de l'1-O a Barcelona

     

    L'Audiència de Barcelona ha confirmat la decisió del jutjat d'instrucció número 7 de Barcelona d'enviar a judici un total de 46 policies nacionals per les càrregues a les diferents escoles de la ciutat de Barcelona durant l'1 d'octubre del 2017. Referma, així, el criteri del magistrat instructor, que considera que existeixen prou indicis de delictes de lesions i contra la integritat moral en aquest cas. En la resolució, el tribunal descarta investigar més agents, però també descarta arxivar la causa contra cap d'ells denegant les peticions de les seves defenses.

  • 11:01

    Tècnics d'urbanisme examinen l'estat de l'edifici esfondrat a Badalona

     

    Tècnics d'urbanisme entren a l'edifici esfondrat aquest dimarts a Badalona per examinar l'estat de l'estructura. A partir d'aquí, faran un informe amb les conclusions, enllestit segurament divendres, que anirà al jutjat. Primer de tot investigaran si s'ha d'enderrocar el bloc de pisos o si es poden habilitar els pisos intactes. De cada replà, hi ha una o dues portes afectades, de les quatre en total per planta. Mossos també investiguen les causes de l'esfondrament. S'està pendent també d'inspeccionar els edificis contigus, per la possibilitat que poguessin col·lapsar també. Fins ara, hi ha dues famílies reallotjades per l'Ajuntament; la resta es troba allotjada a cases de familiars. Aquest dijous es preveu que l'Ajuntament signi un decret d'emergència.

    Tècnics d'urbanisme examinen l'estat de l'edifici esfondrat a Badalona
    rtve Tècnics d'urbanisme examinen l'estat de l'edifici esfondrat a Badalona
  • 10:54

    Detenen uns narcos fugint amb cotxe a l'avinguda Diagonal

     

    Detenen uns narcos que fugien amb cotxe per la Diagonal. Al seu pas per Francesc Macià s'haurien desfet de part de la mercaderia, però la policia els ha enxampat a l'altura de les facultats universitàries amb, també, molts diners a sobre.

  • 10:45

    Detingut a Deltebre un dels fugitius més buscats d'Europa per tràfic d'éssers humans i de menors

     

    La policia espanyola en col·laboració amb la Policia Local de Deltebre ha detingut a Deltebre (Baix Ebre) un dels fugitius més buscats d'Europa, reclamat per les autoritats romaneses com a autor material dels delictes de tràfic d'éssers humans, tràfic de menors i dos delictes contra les persones. Durant el període de fuga hauria estat vivint a Deltebre amb una altra identitat i tenia un negoci com a assessor immobiliari. En els pròxims mesos havia de prescriure la condemna de deu anys de presó que se li va imposar.

  • 09:00

    Unió de Pagesos celebra que es comencin a fer passes per rebaixar la burocràcia. 

     

     

    Joan Caball, coordinador nacional d'Unió de Pagesos, celebra que es comencin a fer passos per rebaixar la burocràcia al sector: "Les solucions màgiques d'un dia per l'altre no hi són", ha advertit, després de trobar-se amb el Govern català. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, també reivindica l'èxit de la mobilització dels agricultors: "El sector necessita solucions ja. Necessitem fets i prou paraules". Caball també confirma que es mantenen les convocatòries per als pròxims dies.

     
  • 10:30

    La presidenta del Parlament rep els representants dels pagesos del Parlament

     

    La presidenta del Parlament de Catalunya, Anna Erra, s'ha reunit aquest dijous al matí amb els vuit representants entre sindicats i organitzadors de les protestes dels pagesos arribats d'arreu de Catalunya a Barcelona. 

  • 10:10

    Mascort convida la pagesia a "treballar plegats" amb els tractors a la porta del Parlament

     

    Amb els pagesos mobilitzats a les portes del Parlament, el conseller David Mascort s'ha compromès a "treballar plegats" amb el sector per a trobar solució al seu malestar. Després de reivindicar tota la feina feta durant els últims anys, el titular d'Acció Climàtica ha assegurat que continuaran treballant per atendre totes les demandes del sector primari. Ha estat en una interpel·lació de la diputada d'ERC Alba Camps, qui ha expressat "orgull" per les mobilitzacions i ha dit que "es traslladaran en accions concretes els pròxims dies i mesos".

  • 10:00

    Retencions a l'A-2 i a la B-23 per la sortida dels tractors de Barcelona. 

     

     

    La protesta de pagesos a Barcelona segueix causant problemes de circulació a les carreteres.La sortida dels tractors de Barcelona després de la mobilització d'aquest dimecres a la capital catalana causa circulació amb congestió de fins a deu quilòmetres entre Castellbisbal i Pallejà en sentit Lleida i quatre més a la B-23, entre Sant Joan Despí i Barcelona, també en sentit a la capital lleidatana, segons dades del Servei Català de Trànsit corresponents a les deu del matí.

    A més, es registren sis quilòmetres de circulació a l'AP-7 intensa Santa Margarida i els Monjos i Vilafranca del Penedès, en sentit Tarragona. Alguns dels pagesos que van participar ahir a la protesta van optar per tornar a casa a la nit i altres, com els que venien de més lluny, han preferit pernoctar a Barcelona.

  • 9:20

    Colau demana excloure Israel del MWC i insta Collboni a "suspendre relacions" amb les autoritats del país. 

     

     

     

    La presidenta del grup municipal de Barcelona En Comú i exalcaldessa de la ciutat, Ada Colau, critica que Eurovisió o el Mobile World Congress no hagin vetat a Israel per l'ofensiva a Gaza, com van fer amb Rússia per la invasió d'Ucraïna: "Que les nostres institucions no vagin a saludar a la visita protocol·lària".

     
  • 8:20

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dijous 08 de febrer d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

  • 8:15

    Badalona viu avui el segon dia de dol per l'esfondrament. 

     

     

    A Badalona, continuen les investigacions per esclarir per què aquest dimarts s’ha esfondrat un edifici on han mort 3 persones. L’Ajuntament ha apuntat a la manca de qualitat d’alguns materials del sostre. La ciutat viu avui el segon dels tres dies de dol decretats. Els Bombers van estar fins a la tarda d'ahir traient runa. Poc després, van acompanyar els veïns de l’edifici perquè entressin a l’immoble i busquessin pertinences. L’Ajuntament signa avui un decret d’emergència per atendre les famílies afectades i oferir un ajut jurídic. 

     
  • 8:10

    Vist per a sentència el judici a Dani Alves.

     

     

    El futbolista nega la violació i insisteix que la relació va ser consentida. Alves no ha respost al ministeri públic ni a l'acusació particular exercida per la víctima. Només ha contestat a les preguntes de la seva defensa, ha assegurat que la jove en cap moment li va donar a entendre que no volia res i ha negat que li hagués pegat, insultat i impedit sortir del bany. Per la seva banda, els forenses que van atendre la víctima afirmen que no va simular els símptomes. 

  • 8:05

    Una part important dels pagesos marxa de la capital, però alguns han decidit fer nit a Barcelona. 

     

     

    Una part important dels 2.000 pagesos amb tractors que van arribar ahir a Barcelona han optat per abandonar la capital. Sobretot davant l'avís que podrien ser multats a partir de les 6 del matí. Tot i això, alguns han decidit quedar-se, sobretot els que venien de més lluny, com els de les Terres de l'Ebre, que han al·legat cansament després de 48 hores de mobilització. 

  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya del dijous 08 de febrer de 2024.

     

     

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir.