Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Mascort demana les mateixes condicions per als productes extracomunitaris

Per
Cafè d'idees - Mascort demana les mateixes condicions per als productes extracomunitaris

El conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, defensa que els productes extracomunitaris hagin de complir les mateixes condicions que els europeus per no caure a la "competència deslleial". El membre de l'executiu afegeix que a Unió Europea ha prohibit 600 productes fitosanitaris i no ha donat una opció alternativa: "Si elimines 600 principis actius contra plagues o altres i no hi ha Pla B el pagès farà menys quilos de fruita i no farà prou diners".

Mascort defensa una definició de sostenibilitat que no sigui només ambiental sinó també econòmica i social.

En una entrevista al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, destaca que moltes de les reivindicacions dels pagesos són competència europea o de l'Estat i posa d'exemple la llei de benestar animal: mentre la UE demana que estigui implementada el 2026, l'Estat ho avança dos anys. També critica alguns registres que han de fer els pagesos i que han d'omplir mensualment: "L'Estat està obsessionat que ho incloguin cada mes, i ho poden fer un cop l'any".

"No es guanyen la vida amb la feina que fan"

El conseller Mascort ha detallat també que s'asseurà amb els pagesos que s'han mobilitzat al marge dels sindicats quan ho demanin: "Ho han fet molt bé. Les 8 persones que van venir són els nostres interlocutors". En aquest sentit, matisa, però que els acords es prenen a les taules del sector i han de trobar-hi l'encaix: "Ells tenen moltes reivindicacions, però la principal del sector primari és que no es guanyen la vida amb la feina que fan".

Sequera: "Els animals han de poder beure"

El conseller d'Acció Climàtic ha remarcat que les restriccions contemplades en el pla especial de sequera (PES) tenen matisos, preguntat pels casos de l'agricultura i la ramaderia: "Hem de llegir bé el pla especial de sequera", ha demanat. En aquest sentit, obre la porta a "modificacions no substancials" perquè "tothom interpreti igual" les restriccions als pagesos per sequera. Mascort argumenta que els animals han de poder beure per garantir la seva supervivència i en el cas del rec, si els pagesos han fet plans d'estalvi, el percentatge de reducció serà menor.

Contrari al transvasament de l'Ebre

Acció Climàtica rebutja un transvasament de l'Ebre com ha plantejat el director de l'ACA i argumenta que l'Agència planteja tots els escenaris i els polítics decidir: "Aquest país s'ha manifestat moltes vegades que no vol transvasaments. Mascort explica que el 2027 les dessaladores permetran abastir d'aigua arreu i ja no caldran transvasaments: "No l'hem de fer i no serà necessari. Si ho fos ho hauria de decidir el Parlament".

Mascort explica que la portada d'aigua amb vaixell no s'activarà fins a arribar a la fase 3 i l'aigua serà per abastir hospitals, CAP o hidrants pels incendis: "No abastim a tota la població. Estic convençut que no patirem talls". El titpular del departament detalla que el cost de portar aigua en vaixell acabarà repercutint en l'usuari d'una manera o altra: "El cost dels vaixells l'assumirà el Govern. D'on provenen els ingressos del Govern? Via factura o via impostos".

El turisme com la resta de sectors

El membre de l'executiu també ha explicat que el sector del turisme no està especificat al Pla de Sequera perquè està integrat als nuclis urbans. Mascort diu que no hi estan parlant i que han d'aplicar restriccions com els pagesos o la indústria: "Omplir piscines és mot greu, però tant com la indústria o l'agricultura. Entendran que si el pla diu que no es poden omplir piscines no les omplin". El conseller recorda que sí que es poden omplir les piscines dels hotels amb aigua de mar adaptant les instal·lacions.

Amb relació a la campanya d'incendis forestals el conseller d'Acció Climàtica diu que estan preparant per avançar l'inici de la campanya com l'any passat i que continuen fent feina quirúrgica als boscos per prevenir incendis. Mascort recorda que l'any passat dos incendis originats fora de Catalunya els van aturar en arribar quan van arribar al Principat.