Enlaces accesibilidad

4 receptes per celebrar el Dia Mundial dels Llegums

  • El 10 de febrer se celebra el Dia Mundial dels Llegums, un aliment amb molts beneficis nutricionals
  • Recopilem alguns dels plats que pots cuinar amb llegums de la mà de la Sílvia Abril a La Recepta Perduda

Por
4 receptes pel Dia Mundial dels Llegums
4 receptes pel Dia Mundial dels Llegums

Els cigrons, les llenties, les mongetes seques o els fesols, els pèsols, les faves i la soja són llegums, un grup d’aliments molt valuós des del punt de vista nutricional, així com des del vessant gastronòmic i de la seva accessibilitat econòmica. A més, es poden trobar al mercat de moltes maneres: secs, frescos, cuits, en conserva, congelats i en forma de derivats, el que facilita el seu consum.

Tot i els seus beneficis, el seu consum està molt per sota del que recomanen els experts. Segons les dades provinents de l'estudi ENALIA 2 (Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició), les persones adultes consumeixen menys de 70 grams de llegums a la setmana, mentre que la recomanació se situa entre 240 i 320 grams a la setmana.

En el Dia Mundial dels Llegums és important reivindicar aquest superaliment. Per això, t'oferim algunes receptes de 'La Recepta Perduda', programa disponible a RTVE Play, per ajudar a afegir més llegums a la teva dieta.

Faves ofegades

Les faves a la catalana o faves ofegades és un plat català. La seva genialitat recau en la senzilla, però intel·ligent, combinació del llegum amb herbes aromàtiques i amb algun aliment més greixós, com la botifarra, la costella de porc o la cansalada. A 'La Recepta Perduda', Sílvia Abril aprèn a cuinar-les amb ajuda de la Montserrat, una veïna de l'Anoia.

Empedrat de Montserrat

La mongeta de Castellfollit del Boix és una varietat autòctona i originària de la zona que destaca per la seva textura fina i equilibrada, una pell brillant i ferma i per una bona resistència a la cocció. Aquesta mongeta es manté sencera i, per això, és perfecta per l’empedrat. Els primers conreus d’aquesta varietat de mongeta daten del segle XVI i estan ben adaptats al sol de secà i al clima de la comarca del Bages.

Sípia amb pèsols

Els plats que barregen productes del mar i de la muntanya també són molt habituals a la gastronomia catalana. A 'La Recepta Perduda' Sílvia Abril es desplaça fins a Mataró per preparar una sípia amb pèsols, una recepta molt estesa pel territori que inclou productes propis de la zona del Maresme.

Pilotilles de mantellina amb fesols

Els fesols de Santa Pau són un llegum que tenen una Denominació d'origen Protegida (DOP). Són blancs, de forma arrodonida, tenen una superfície lleugerament brillant i la seva textura és més aviat llisa. El gra és de mida petita, amb un pes mitjà de 18 a 30 g per 100 llavors. Una vegada cuits, destaquen per tenir un gust molt suau, amb una textura especialment cremosa, una farinositat baixa-mitjana i una pell poc perceptible. Sílvia Abril descobreix a La Garrotxa que poden ser un bon acompanyament per unes pilotilles de mantellina