Enlaces accesibilidad

El Partit Popular s'obre a indultar Puigdemont amb condicions

  • Li exigeix que abans se sotmeti als tribunals i acati de forma explícita el marc legal i la Constitució espanyoles
  • Els populars van estudiar tirar endavant una llei d'amnistia però ho van descartar en constatar que "no era legal"

Per
El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, intervé en un acte de campanya a Sarria (Lugo)
El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, intervé en un acte de campanya a Sarria (Lugo) | EFE EFE

El Partit Popular "va estudiar" durant 24 hores la legalitat de la llei d'amnistia que li demanava Junts per Catalunya per donar suport a la investidura d'Alberto Núñez Feijóo. Ho confirmen fonts del PP, que afegeixen que aquesta possibilitat es va descartar després de comprovar que no hi havia marge legal per aplicar-la. Tot i que la negociació no va anar més enllà, les mateixes fonts asseguren que Feijóo estaria disposat ara a estudiar un indult condicionat a Carles Puigdemont sempre que rendeixi comptes davant la Justícia espanyola.

Les condicions del PP per indultar Puigdemont

L'estudi durant un dia de la llei d'amnistia per part del PP s'emmarca en les converses que a l'estiu del 2023 van mantenir els populars i el partit de Puigdemont, reconegudes per les dues formacions, abans de la investidura del líder popular després de guanyar les eleccions generals del 23J i en el marc de la negociació també per triar la presidència del Congrés dels Diputats.

Feijóo s'hi va referir dissabte en el decurs del míting que va donar a Sarria (Lugo) en el marc de la campanya de les eleccions a Galícia. El PP "va trigar menys de 24 hores a dir que no i a rebutjar totalment l'amnistia", va dir el líder i president del partit, i va afegir que, a diferència del PSOE, per a ell aquesta exigència de Junts "va ser sempre una línia vermella". Fonts de la formació conservadora expliquen que en aquell termini de 24 hores es va estudiar i es va constatar de manera sòlida en termes jurídics la negativa a la llei per ser "manifestament inconstitucional".

Indult per a Puigdemont amb condicions

Descartada la llei d'amnistia, les mateixes fonts apunten però, que Feijóo manté oberta la via dels indults per als polítics independentistes processats, entre els quals l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont. Ara bé, la concessió d'aquests indults hauria d'anar acompanyada del compliment de diverses condicions. La primera, que Puigdemont hauria de retre comptes davant els tribunals a Espanya. Les causes pendents als tribunals han de concloure's amb sentències, sostenen des del Partit Popular. També les de les persones que "van fugir d'Espanya per eludir les seves responsabilitats". El perdó també passaria per un acatament explícit de la legalitat espanyola i la Constitució: "l'indult és un perdó de l'Estat, l'amnistia un perdó que demana el conjunt del país. Sense sotmetiment als tribunals de Justícia no hi ha perdó en un Estat de dret", argumenten els populars.

Les mateixes fonts neguen que una oferta d'aquestes característiques fos matèria de negociació durant els contactes que figures rellevants del partit, i d'altres persones afins, van mantenir amb l'entorn de Junts per Catalunya per sondejar un eventual suport de la formació encapçalada per Puigdemont a la investidura d'Alberto Núñez Feijóo com a president del Govern espanyol.

Tot plegat s'ha sabut la mateixa setmana en què l'expresident català ha enviat una carta als eurodiputats en la qual sosté que si hagués permès la investidura de Feijóo com a president del Govern ara a ell no se l'estaria investigant per un delicte de terrorisme, ni s'obriria la porta a fer-ho pel d'alta traïció. Al final de la missiva, assenyalava que d'això en parlaran "quan toqui" i que "tot se sabrà". Sobre això, les fonts del PP consultades diuen que aquesta carta no és motiu de "preocupació" a Gènova ni la consideren una "amenaça". No hi ha por que l'expresident pugui revelar informació sobre els contactes i del que es parlés.

El PP assumeix que l'acusació de terrorisme no prosperarà

El gir protagonitzat per la cúpula del Partit Popular es deuria en bona part per les dificultats que veuen en que Puigdemont sigui condemnat per terrorisme en el cas de Tsunami Democràtic. Consideren poc probable que les acusacions dels jutges García Castellón i Aguirre puguin prosperar per la complexitat de provar que l'expresident català liderava les protestes.

Des del partit de Feijóo donen per fet que la llei d'amnistia quedarà aprovada aviat, tot i l'ensopegada parlamentària de fa unes setmanes pel 'no' de Junts i que ha obligat a tornar el text a la Comissió de Justícia del Congrés. Ara el PP diposita les seves expectatives de frenar l'amnistia en el Tribunal Suprem, que pot plantejar una qüestió prejudicial davant del Tribunal de Justícia Europeu (TJUE), cosa que comportaria la suspensió de l'aplicació de la llei fins que s'obtingui una resposta.