Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Sílvia Paneque: "El text de la llei d'amnistia s'ha de mantenir"

Per
Sílvia Paneque: "El text de la llei d'amnistia s'ha de mantenir"

La diputada del PSC i portaveu de Girona pel canvi, Sílvia Paneque, defensa el text actual de la llei d'amnistia i creu que no s'entendria que Junts per Catalunya no donés suport a la mesura:  "Aquest text té la fortalesa jurídica que ha de tenir i s'ha de mantenir". Paneque defensa la llei d'amnistia "tal com està" perquè diu és robusta: "Ara està com ha d'estar i mantindrem aquesta posició. Hem de mantenir-la per garantir la seguretat jurídica".

Paneque afirma que els socialistes "no es mouran" i no modificaran la definició de terrorisme o traïció i confia que Junts acabi donant suport al text que diu "és molt important per Catalunya i per Espanya".

En una entrevista al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, la socialista dona credibilitat a pretensió del PP de buscar una amnistia per Carles Puigdemont: "S'especulava sobre aquestes negociacions, i ara s'ha posat llum a què es negociava". En aquesta línia, creu que era "pràcticament impossible" arribar a un acord per a la investidura d'Alberto Núñez Feijóo perquè no podien posar d'acord a Vox i a Junts per Catalunya alhora.

Acusa el Govern de confiar en la pluviometria

La diputada del PSC retreu al Govern de la Generalitat de falta d'acció i d'iniciativa política per fer front a la sequera i l'acusa de confiar en la pluviometria: "Durant dos anys hem demanat que s'emprenguessin les mesures per ampliar dessaladores i usar aigua regenerada. Que no depengués de la pluviometria".

Paneque replica al viceconseller, Sergi Sabrià, que des de l'any 2021 la situació financera de l'Agència Catalana de l'Aigua era completament sanejada i li retreu no tenir a punt algunes infraestructures per fer front a la sequera: "El 2008 es va fer la gran dessaladora del Llobregat. Hem patit uns anys que es va deixar abandonat i no es van fer infraestructures. Però aquests dos anys s'havien d'haver accelerat".

La diputada del PSC creu que les restriccions són obligades "perquè no s'ha fet la feina" i demana aportar solucions: "Més enllà de les restriccions hi ha inversions que s'han de fer, són camins en paral·lel. I agraeix la proposta del director de l'ACA amb relació al transvasament d'aigua de l'Ebre i explica que el govern d'ERC s'hi ha mostrat totalment en contra. 

En aquest sentit, reconeix que les terres de l'Ebre se senten menystingudes pel que fa a inversions per part de la Generalitat: "Hi ha un debat territorial que s'hauria d'atendre més enllà del transvasament. Depèn del govern i intentarem acompanyar".

Pressupost: "ERC no està complint compromisos"

Paneque explica que no han començat a negociar el pressupost de la Generalitat perquè estan en la fase prèvia d'analitzar què s'ha complert dels comptes de l'any passat: "Estem a una fase prèvia, veure què s'ha acomplert. Per infraestructures d'aigua vam introduir 700 milions i no hi ha res executat". La diputada del PSC acusa ERC de no estar complint alguns dels compromisos assolits i es fixa analitzar com es van complint per abordar la negociació dels nou pressupost.

Nega un possible pacte a Girona amb Junts: "no barregem carpetes"

La diputada socialista és també la cap de l'oposició a l'Ajuntament de Girona, tot i haver guanyat les eleccions després d'un pacte entre tres partits que diu és "ideològicament poc explicable". Paneque posa d'exemple que els tres partits que governen la ciutat tenen models molt diferents com ara en turisme o transició ecològica: "Estan en una mena de suma zero. Van deixant aparcats tants temes que no resolen els problemes fonamentals".

Girona tindrà un govern independentista | Gemma Esteba

 

Paneque nega que hi pugui haver un pacte entre Junts i el PSC per recuperar la ciutat perquè els socialistes "no barregem carpetes": "Que els pactes a Girona obeeixin a Girona. Ens hem situat a construir una alternativa més forta a les properes eleccions". I rebutja relacionar l'acord d'investidura de l'alcalde Jaume Collboni amb el que ha passat a Girona perquè, diu, una cosa és rebre suport per començar a governar i una altra són "tres forces polítiques que governen amb diferències públiques".