Rosa Vergés, Gaudí d’Honor 2024: "La base del cinema és mentir per dir la veritat"
- La cineasta Rosa Vergés visita el programa 'Punts de vista' després de rebre el Gaudí d'Honor-Miquel Porter per la seva rellevància al cinema català i espanyol
- L'Acadèmia del Cinema Català atorga per primera vegada en XVI edicions aquest reconeixement a una dona
De petita a casa li deien “pel·liculera”. Enguany, la cineasta Rosa Vergés ha rebut el Premi Gaudí d’Honor-Miquel Porter per ser una directora pionera i figura clau al cinema català i una de les protagonistes en el relleu del cinema espanyol en els anys noranta. A més, és la primera dona a la qual l’Acadèmia del Cinema Català atorga el màxim reconeixement de la professió.
Vergés va estudiar Història de l’Art, perquè aleshores no existien estudis de cinema. No obstant això, va aconseguir treballar com a script, guionista, directora artística i ajudant de direcció de cineastes, com ara, Bigas Luna o Agustí Villaronga. “D’ells vaig aprendre que la base del cinema és mentir per dir la veritat”, comparteix la directora al programa cultural ‘Punts de vista’.
“Estaria bé acabar amb la que anava a ser la meva òpera prima“
Tot i que Vergés va guanyar el 1991 el Goya a Millor Directora Novella per la comèdia ‘Boom Boom’, aquesta no anava a ser la seva primera pel·lícula. Ella volia fer un llargmetratge sobre la història d’amor entre un àrab i una cristiana en el segle XI. “Tinc moltes ganes de rodar-la, penso que ara seria de moltíssima actualitat”, considera la cineasta. “A més, estaria bé acabar amb la que anava a ser la meva òpera prima”, afegeix.
Somiar i lluitar
En el seu discurs d'agraïment a la gala dels Premis Gaudí, Rosa Vergés es va dirigir a les noves generacions en el sector: “Nois i noies que teniu el futur al davant, us recomano que somieu i mireu aquesta constel·lació formada per cineastes que amb la seva mirada valenta i amb el seu art il·luminen el món”. A més, també va afegir que han de lluitar “contra l'abús, per la igualtat, per la tolerància, per la solidaritat entre vosaltres i per l'excel·lència”.
La directora relata que, els dies posteriors a l’entrega del Gaudí d’Honor, el que més ha sentit a parlar és que es tracta d’un premi “merescudíssim”. “El veritable honor ha estat que tanta i tanta gent s’ho hagi pres com un homenatge necessari. Això fa més il·lusió que el trofeu”, explica amb sinceritat a Tània Sarrias.
Aquest reconeixement se suma a la decisió per part de la Filmoteca de Catalunya de digitalitzar la cinta ‘Boom Boom’ com a part del projecte ‘A Season of Classic Films 2023’ de l’Associació de Cinemateques Europees (ACE), que promou la difusió de pel·lícules restaurades o digitalitzades per arxius fílmics europeus. Que el film hagi estat triat també omple de satisfacció i emoció a la cineasta catalana.