Enlaces accesibilidad

El govern espanyol avalarà un 20% de la hipoteca als joves

  • La mesura va dirigida a menors de 35 anys amb ingressos anuals inferiors als 37.000 euros
  • Els joves necessiten tot el sou de quatre anys i mig per pagar l'entrada d'un pis

Por
La mesura està dirigida a la compra del primer habitatge d'ús habitual i permanent
La mesura està dirigida a la compra del primer habitatge d'ús habitual i permanent

Més de la meitat dels joves catalans entre 20 i 30 anys viuen a la casa familiar. Entre els motius, una oferta d’habitatge escassa i un preu de lloguer en màxims històrics.

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts la concessió d'avals d'un 20% de l'import de la hipoteca per a joves i famílies amb menors a càrrec. La mesura va dirigida a menors de 35 anys amb ingressos anuals inferiors als 37.000 euros amb problemes per accedir un préstec bancari.

El govern espanyol aprova avals del 20% perquè els joves puguin accedir a una hipoteca

L'aval es vehicularà a través de l'Instituto de Crédito Oficial (ICO) i els sol·licitants hauran de negociar amb el banc sobre les condicions de la hipoteca per al 80% restant de l'import. Es té previst destinar 2.500 milions d'euros.

Requisits per demanar-lo

L'habitatge ha de ser d'ús habitual i permanent, mínim durant deu anys, el mateix període de temps que dura l'aval. A més a més, el sol·licitant ha de tenir ingressos estables i ha d'haver tingut residència legal continuada en els dos anys anteriors a l'Estat. 

El termini per formalitzar els préstecs després de l'adhesió de les entitats financeres serà fins al 31 de desembre i després s'avaluarà la seva acollida, amb la possibilitat de prorrogar la mesura dos anys.

Destinar tot el sou i més

A hores d'ara s'està pagant 2.600 euros el metre quadrat en habitatges de nova oferta. D'altra banda, els lloguers de mitjana es troben en 800 euros, però n'hi ha que pugen a 1.000 i 1.200, segons dades del Sistema d'Indicadors sobre la realitat juvenil a Catalunya.

L'Estat autoritza avals d'un 20% de la hipoteca a joves

Per poder optar a pagar l'entrada d'un pis, un jove necessitaria destinar tot el sou de quatre anys i mig, sense gastar cap sol euro més. Els principals motius són el treball temporal i els sous baixos.

Només una cinquena part dels joves es troben emancipats. Malgrat això, Catalunya és la comunitat autònoma amb la taxa més alta de l'estat.

Destensar el mercat de lloguers

El mecanisme implantat pel govern serviria per abordar els mercats de lloguers, que en algunes ciutats conté rendes superiors al que es paga al mes per una hipoteca. Segons la ministra d'Habitatge, Isabel Rodríguez, aquest fet conduiria a l'alliberació d'habitatges que podrien anar destinats a ser llogats.

La mesura, també destinada al medi rural, pretén evitar que s'hi dediqui més del 30% del salari a haver de pagar l'habitatge, sigui arrendat o de compra. Fins ara, gairebé la meitat dels espanyols que estan de lloguer destinen el 40% del seu salari en aquest, però hi ha zones a les quals s'hi hauria de dedicar-ne tot, afirma la ministra.