Enlaces accesibilidad

La història de la ràdio a Catalunya: Des de Ràdio Barcelona als podcasts

Por
Feliz Día Internacional de la Radio
Feliz Día Internacional de la Radio

La polèmica sobre la paternitat de la ràdio va durar dècades. L'enginyer Nikola Tesla la va inventar a finals del segle XIX, però qui se'n va emportar el mèrit i la glòria va ser l'italià Guillermo Marconi, perquè va ser el primer a patentar l'invent. Sabies que la primera retransmissió radiofònica de la història es va fer una nit de Nadal, a principis del segle XX, des de Massachusetts, amb la cançó 'Santa Nit' i alguns passatges de la Bíblia?

Per celebrar el Dia Mundial de la Ràdio recuperem el programa ‘Calidoscopi’, disponible a RTVE Play, on el presentador Raül Díaz explica aquesta i altres curiositats sobre aquest mitjà de comunicació i com es va desenvolupar a Catalunya.

Els inicis de la ràdio a Catalunya

La ràdio a Espanya va néixer durant la dictadura de Primo de Rivera. L'emissora de Ràdio Barcelona va ser instal·lada al terrat de l'Hotel Colón, a la plaça de Catalunya, el novembre de 1924. Ràdio Barcelona no va poder resistir les pressions polítiques i va acabar signant un acord de cessió a Unión Radio, que més endavant esdevindria la Cadena SER. 

Membres de l'Associació Nacional de Radiodifusió es van separar de Ràdio Barcelona i van fundar una nova emissora que va començar a funcionar el 1930: Ràdio Associació de Catalunya. Coneguda per les seves sigles RAC, va esdevenir durant la República l'emissora oficiosa de la Generalitat i a la guerra va ser portaveu oficial del Govern català. En el Dia Mundial de la Ràdio, recordem Rosalia Rovira, la locutora de l'Associació Nacional de Radiodifusió, que l'1 abril de 1939 es va negar a dir 'Arriba España' pels micròfons, quan els militars franquistes van entrar a l'estudi des d'on feia l'emissió. I que va ser la darrera en català fins molts anys després.

La ràdio durant el franquisme

Ràdio Nacional d'Espanya (RNE) va arribar a Catalunya el 1939 amb l'entrada a Barcelona de les tropes franquistes. El 1952 es van inaugurar els estudis del passeig de Gràcia. Durant la dictadura, totes les cadenes havien de connectar amb RNE a l'hora de les notícies. Les famílies que volien saltar-se la propaganda franquista havien de sintonitzar l'ona curta per escoltar emissores estrangeres, com Ràdio Andorra o l'emissora clandestina Radio España Independiente, més coneguda com La Pirenaica. La llibertat informativa no va arribar fins a les primeres eleccions democràtiques, el 1977.

Salvador Escamilla és una veu catalana molt recordada. A Ràdio Barcelona, amb ‘Radioscope’, va promoure la Nova Cançó i es va fer molt popular per començar el programa cada dia amb la frase “Bon dia, Catalunya!”. El 1947, també des de Ràdio Barcelona, es va emetre el famós programa El Consultorio de Elena Francis’, que va servir de guia familiar i mocador de consol de moltes espanyoles.

Des de l'històric estudi número 1 de Ràdio Nacional d'Espanya a Barcelona, Luis del Olmo triomfava amb 'Protagonistas'. El presentador va posar-se al capdavant de l’espai el 1973. És impossible recordar totes les estrelles radiofòniques, però no podem oblidar-nos de Maria Matilde Almendros, que va ser una de les grans veus en català i castellà. El 1954 es va incorporar a Radio Nacional de España a Barcelona i, més endavant, es convertiria en locutora dels programes de Ràdio 4.

Ràdio en català durant la democràcia

"Bon dia amics! Benvinguts a Ràdio 4, l'emissora que us parla en català." El periodista Joan Albert Argerich va pronunciar aquestes paraules el 13 de desembre de 1976 i així va començar l’emissió en llengua catalana de RNE. El juny del 1983 va néixer Catalunya Ràdio, la ràdio pública de la Generalitat.

Al llarg dels anys, el dial català de la ràdio s'ha omplert de tota mena d'emissores públiques i privades, en català i en castellà, i d'àmbit local, autonòmic o estatal. Ara, gràcies al mòbil, la ràdio - i els podcasts- ens acompanya arreu i podem escoltar tota mena de programes on i en el moment que nosaltres triem. Com ha canviat tot des que va començar l'aventura radiofònica, oi? 

Si vols conèixer encara més la història de la ràdio, no et perdis el capítol de ‘Calidoscopi’ que fa memòria dels programes més populars, les veus més famoses i altres curiositats d'una gran època radiofònica.