Enlaces accesibilidad
Actualitat

Resum de notícies a Catalunya del 13 de febrer de 2024 | Els pagesos fan nit al port de Tarragona i a l'AP-7 a Pontós

  • Els talls a l'entrada de Mercabarna acaben després d'un matí de protestes
  • Marta Rovira revela que el PP també va intentar negociar amb ERC la investidura de Feijóo
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Talls a Pontós
Talls a Pontós

L'actualitat d'aquest dimarts passa per les tractorades dels pagesos convocades a diversos punts de Catalunya. Al port de Tarragona, mig centenar de pagesos tallen l'entrada i volen passar allà la nit. A Girona, la situació es repeteix a l'AP-7. I a Mercabarna, els pagesos han decidit en assemblea marxar cap a les 16 h.

Marta Rovira revela que el PP també va intentar negociar amb ERC la investidura de Feijóo. Una informació que arriba després de saber-se que Feijóo també va negociar amb Junts. Els populars ho neguen.

El Consell de Ministres ha aprovat els avals perquè joves i famílies amb menors a càrrec puguin accedir a una hipoteca. L'executiu dona llum verda a 2.500 milions d'euros per avalar el 20% d'aquests crèdits per a la compra d'un primer habitatge.

Desarticulen un grup criminal que explotava dones sexualment a dos pisos prostíbuls de Manresa i Mollet del Vallès. Els cossos policials han alliberat sis noies i han detingut deu individus per presumptes delictes de tràfic d'éssers humans, entre d'altres.

Protecció Civil investiga si Port Aventura va aplicar correctament el pla d'emergència en cas d'accidents dins del parc.

Resum de notícies a Catalunya del 13 de febrer de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:28

    6.000 transportistes afectats per les mobilitzacions dels agricultors a Girona

     

    Més de 6.000 transportistes s'han vist afectats per les mobilitzacions dels agricultors a Girona, mentre que a Tarragona no s'han pogut efectuar el 85% de les operacions que surten del port. 

  • 20:26

    Més de 300 pagesos es preparen per fer nit a l'AP-7 a Pontós i criden a mantenir aquest "punt fort" de la protesta

     

    Durant l'assemblea del vespre, el portaveu d'Unió de Pagesos i del moviment Revolta Pagesa, Jordi Ginebreda, ha demanat als agricultors d'altres punts de Catalunya que vinguin amb tractors per mantenir el tall tant de l'autopista com de l'N-II, que de moment no té hora d'acabar-se. Els pagesos sostenen que mantindran el bloqueig de les dues carreteres fins a tenir compromisos per part de la Generalitat i l'Estat.

  • 20:18

    Quatre combois de Renfe, atrapats entre les Franqueses i Manlleu per avaria a Centelles

     

    Quatre combois de Renfe han quedat atrapats entre les Franqueses del Vallès i Manlleu per una avaria a la línia R3 de Rodalies al seu pas per Centelles. Protecció Civil ha activat la fase de prealerta del pla d'emergències Ferrocat. Adif ha informat cap a les set de la tarda que s'havia interromput la circulació en aquest tram per manca de tensió a la localitat osonenca. Tècnics de la companyia de gestió de la infraestructura treballen per resoldre la incidència. Els Bombers han adreçat diverses dotacions a l'indret per garantir les evacuacions segures dels passatgers atrapats.

  • 20:11

    Hitachi vol acomiadar 150 treballadors de la seva planta de Vacarisses

     

    L’empresa Johnson Control-Hitachi Air Conditioning Spain ha comunicat als sindicats que pretén acomiadar 150 treballadors. L’empresa, que té una planta a Vacarisses, pretén tirar endavant un ERO, però la UGT ja ha expressat el seu “rebuig frontal” a la mesura. En un comunicat, el sindicat ha assegurat que “no hi ha caues objectives” per als acomiadaments i ha acusat la direcció actual de la companyia de fer una “mala gestió”. “L’empresa ha presentat beneficis considerables durant els darrers anys”, ha indicat UGT.

  • 19:37

    El Palau Robert homenatja Núria Feliu amb una exposició que vol acabar amb la imatge de "tieta de Catalunya"

     

    El Palau Robert ha inaugurat l'exposició 'Núria Feliu al Palau (Robert)' que es podrà veure fins al 19 de maig. La mostra busca trencar amb la imatge de Feliu "com la tieta de Catalunya" i reivindicar els 50 anys de carrera musical. En un recorregut per cinc ambients, la mostra s'endinsa en la vida i obra de l'artista i aborda els seus orígens artístics, la seva eclosió i consagració, conreant tots els estils i sent part activa de la vida cultural i social del seu temps.

  • 19:19

    Illa denuncia que el PP, Cs i Vox "instrumentalitzen" la mort dels guàrdies civils a Barbate

     

    Salvador Illa ha sortit al pas de la polèmica al Parlament per la mort dels guàrdies civils a Barbate, després que la Junta de Portaveus hagi rebutjat aquest dimarts una declaració institucional. El primer secretari del PSC ha negat les acusacions del PP, Ciutadans i Vox contra els socialistes per suposadament "no sumar-se al suport i les condolences" pels agents assassinats. "Això és fals, i ho saben els qui instrumentalitzen una cosa així", ha acusat el dirigent socialista, que ha reblat: "Com també era fals que el PP no parlava amb els independentistes. Alguns menteixen en tot".

  • 18:50

    Les nevades deixen un bon registre d'esquiadors durant el cap de setmana de carnaval

     

    Les nevades del cap de setmana que van caure sobretot a l'Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà van afavorir la presència d'esquiadors a les pistes de FGC. La nova neu caiguda ha animat als aficionats que en molts casos, han aprofitat per esquiar durant tres dies, ja que dilluns era festiu de lliure elecció a molts centres educatius. Així, a Boí Taüll s'han comptabilitzat 7.700 forfets venuts entre dissabte i dilluns, però responsables de l'estació destaquen una gran afluència de públic que hi va anar a gaudir de la neu. A més el complex va rebre més de 25 centímetres nova que li van permetre obrir sis noves pistes i arribar a les 19 disponibles.

  • 18:40

    Aprovat definitivament el projecte per cobrir la ronda de Dalt entre l'IES Vall d'Hebron i l'avinguda de Vallcarca

     

    El projecte executiu per cobrir la ronda de Dalt entre l'IES Vall d'Hebron i l'avinguda de Vallcarca s'ha aprovat definitivament aquest dimarts a la Comissió d'Ecologia, Urbanisme, Mobilitat i Habitatge. Es tracta de la segona fase de la cobertura de la ronda al seu pas pel districte d'Horta-Guinardó. És la que va a continuació de la primera, d'uns 200 metres i ja executada entre el Mercat de la Vall d'Hebron i l'Institut Vall d'Hebron, i permetrà cobrir 340 metres més de ronda en què es podrà generar nova superfície. Per tant, amb les dues fases se sumarà fins a 540 metres de cobertura. La previsió és que les obres comencin al juny i acabin tres anys després, el juny de 2027, per poder urbanitzar després la coberta resultant.

  • 18:20

    Barcelona diu que s'ha de "ser prudent" amb la suspensió de llicències de pisos turístics en edificis amb veïns

     

    El govern de Jaume Collboni ha deixat clar aquest dimarts que són "prudents" amb relació a la suspensió de llicències de pis turístic per la via dissenyada per fer front al cas del bloc Tarragona. El tinent d'alcaldia d'Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme, Jordi Valls, ha assegurat que els equips tècnics del consistori els diuen que han de ser "prudents" en recórrer a aquesta fórmula i ha retret als comuns que "minimitzin" l'escletxa jurídica que ha forçat l'Ajuntament a acceptar la concessió de noves llicències.

  • 18:12

    Els pagesos gironins mantenen el tall a l'AP-7 i l'N-II i reclamen una reunió amb el ministre

     

    Els pagesos gironins mantenen el tall a Pontós i sostenen que no se'n mouran fins a aconseguir "compromisos" per part de l'Estat i la Generalitat. Entre aquests, una reunió directa amb el ministre d'Agricultura, Luis Planas. 

  • 17:41

    Isabel Rodríguez insisteix que els índex de referència de preus del lloguer es publicaran aquest mes

     

    La ministra d'Habitatge, Isabel Rodríguez, ha insistit aquest dimarts que els índex de referència de preus del lloguer inclosos a la Llei d'habitatge es publicaran aquest mes, tal com es va comprometre després de la reunió de fa unes setmanes amb la consellera de Territori, Ester Capella. Aquests han de servir per limitar el preu del lloguer en les zones tensionades de les ciutats que mostrin la "predisposició en aquests moments té la Generalitat". En el cas de Catalunya, s'aplicaria en zones tenses de 140 municipis on viuen 6,2 milions de persones i el 80% de la població catalana.

  • 17:20

    Barcelona acorda amb quatre municipis crear una Comissió Intermunicipal de Seguretat Pública

     

    Els municipis de Barcelona, Montcada i Reixac, Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs han acordat impulsar una Comissió Intermunicipal de Seguretat Pública per millorar la coordinació policial. L'òrgan es reunirà trimestralment i alternarà les seves sessions entre les diferents Juntes Locals de Seguretat de cada municipi. Les prioritats passaran pel control de la salut pública i armes blanques, organitzar operatius territorials coordinats, lluitar contres les ocupacions, prevenir incendis i infraccions derivades de la sequera i crear un sistema de comunicació operativa.

  • 17:01

    Cues de 3 i 4 km a l’AP-7 i l’N-II entre Medinyà i Bàscara per les protestes

     

    Les protestes de la pagesia a les comarques gironines han provocat cues de 3 quilòmetres a l’AP-7 entre Medinyà i Vilademuls i de 4 km més a l’N-II entre aquest municipi i Bàscar. La majoria de vehicles que han quedat aturats són camions i en l’autopista en prou feines es veien turismes o furgonetes. Els Mossos han desviat tot el trànsit de l’autopista a Vilademuls.

  • 16:40

    El trencament d'una canonada durant l'ampliació de l'hospital deixa Tortosa sense subministrament d'aigua

     

    El trencament d'una canonada de distribució durant les obres d'ampliació de l'Hospital Verge de la Cinta ha deixat sense subministrament d'aigua potable la ciutat de Tortosa. L'incident s'ha produït aquest dimarts quan faltaven deu minuts per a les tres de la tarda i arran dels treballs que la Generalitat executa per ampliar el centre sanitari, segons ha informat l'Ajuntament. Els tècnics de l'empresa mixta Aigües de Tortosa treballen per reparar l'avaria i restablir el servei al llarg de les pròximes hores. L'alcalde, Jordi Jordan, ha demanat al veïnat que intenti utilitzar el mínim d'aigua possible mentre no es resol el problema.

  • 16:30

    Collboni entrega aquesta tarda els premis Ciutat de Barcelona


    Aquesta tarda a partir de les 18:00 h al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona, l'alcalde Jaume Collboni lliurarà els premis Ciutat de Barcelona. Uns guardons que enguany reconeixen el treball musical de Montserrat Torrent als seus 97 anys, l'actor Joan Carreras, l'escriptora Roser Vernet o el científic Tomàs Marquès Bonet. Les 14 categories dels Premis Ciutat de Barcelona, dotats amb 9.500 euros, busquen reconèixer la tasca cultural i la creació artística vinculada la capital catalana.

  • 15:55

    Els pagesos aixequen el bloqueig a l'entrada de Mercabarna

     

    Els pagesos han decidit en assemblea marxar de Mercabarna i aixecar el bloqueig a les entrades. L'activitat al centre logístic no s'ha vist gaire afectada perquè han arribat a un acord amb la direcció per no tallar totes les entrades. I a més, expliquen des de Mercabarna, els dimarts sol ser un dels dies de menys activitat.

  • 15:30

    Els pagesos volen allargar el bloqueig al port de Tarragona durant 24 hores

     

    Els pagesos de la demarcació de Tarragona que bloquegen l'entrada al port de Tarragona volen allargar el tall durant un mínim de 24 hores. És una de les qüestions que han debatut en l'assemblea que han fet al migdia els agricultors vinguts de diferents punts del Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i comarques de Lleida. Fins a aquest punt s'hi han concentrat vora 500 tractors. 

  • 14:45

    Els pagesos gironins volen quedar-se a passar la nit a l'AP-7

     

    Els pagesos gironins tenen previst tornar a fer nit l'AP-7 aquest dimarts. Desenes de tractors mantenen l'autopista i l'N-II completament bloquejades en els dos sentits de la marxa i els concentrats han acudit a la convocatòria preparats. Hi ha remolcs que tenen matalassos i s'han instal·lat focus per a quan marxi la llum.

  • 14:29

    Records centenaris: la ràdio celebra 100 anys. 

     

    El dia mundial de la ràdio coincideix enguany amb el seu centenari. A l'edició Migdia de Ràdio 4 han recollit els records radiofònics de persones que tenen també vora 100 anys. 

    Records centenaris: La ràdio celebra 100 anys
    rtve Records centenaris: La ràdio celebra 100 anys
     
  • 14:19

    Més de 1.000 tractors i uns 2.000 pagesos participen en les protestes als principals punts de distribució del país

     

    Els punts principals són el Port de Tarragona, Mercabarna, l’AP-7 o l’Eix Transversal. Els manifestants al Port de Tarragona, on hi ha mig miler de tractors, tenen previst quedar-se a dormir allà, igual que els de l’AP-7 a Pontós, a l’Alt Empordà. D’altra banda, els pagesos que han bloquejat Mercabarna han pactat alliberar els dos carrils d’entrada afectats durant aquesta tarda. Aquest dimarts també hi ha talls a la C-17 i la C-25, així com a la frontera del Coll d’Ares.

  • 14:00

    L'Estat dona llum verda a avalar el 20% de la hipoteca a menors de 35 anys

     

    El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts que el govern espanyol avali un 20% de la hipoteca a joves menors de 35 anys i famílies amb menors a càrrec que viuen de lloguer i tenen problemes per accedir un préstec bancari per adquirir el seu primer habitatge. Entre els requisits perquè es concedeixi aquest aval, que es vehicularà a través de l'ICO, hi ha que l'habitatge sigui d'ús habitual i permanent, que el sol·licitant tingui ingressos estables i hagi tingut residència legal continuada en els dos anys anteriors a l'Estat. El govern espanyol té previst destinar en total 2.500 milions a aquests avals.

  • 14:09

    Els pagesos tallen l'AP-7 i l'N-II a Pontós, Girona

     

    Els pagesos de les comarques gironines també han tallat la N-II a l’Alt Empordà i finalment, passat un quart de deu del matí, han acabat tallant l'AP-7 en els dos sentits de la marxa al seu pas per Pontós. Han fet algunes barricades amb pneumàtics i han cremat algunes branques.

  • 13:39

    La Bofill vol invertir 450 milions d'euros en beques per arribar al 30% d'alumnat pobre 

     

    La Fundació Bofill ha plantejat invertir uns 450 milions d'euros en beques a l'estudi que permetin que el 2030 s'arribi al 30% de l'alumnat de 3r d'ESO a 2n de postobligatòria que està en situació de pobresa. Aquest plantejament busca revertir el fet que actualment 77.837 alumnes en aquests cursos no reben cap beca.

  • 13:30

    Catalunya incrementa un 5,4% l'Indicador de Renda de Suficiència fins als 755,82 euros al mes



    El govern català ha acordat aquest dimarts incrementar un 5,4% l'Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC) amb efectes 1 de gener, fins als 755,82 euros, i que equivalen a 9.069,83 euros a l'any. De l'Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya depèn la revaloració de diverses prestacions socials, com la Renda Garantida de Ciutadania o els complements de pensions de l'Estat, entre altres, que donen cobertura a més de 250.000 persones a Catalunya.

  • 13:19

    Rovira afirma que el PP va contactar amb ERC per negociar una investidura de Feijóo
     

     

    La secretària general d'ERC ha explicat a la Cadena SER que va respondre que "gràcies, però que nosaltres no parlem amb el PP",  i ha afegit que no tenen "res en comú" amb el partit de Feijóo. A més, ha apuntat que un bloc alternatiu per a un govern del PP implicava també Vox i, per tant, ha remarcat que "no tenia cap mena de sentit". Rovira també ha dit que és "impossible" que el PP treballi per resoldre el conflicte polític perquè "és qui el va agreujar".

  • 13:16

    Mig centenar de pagesos amb una trentena de tractors tallen la C-17 i l’Eix Transversal, a Gurb

     

    Mig centenar de pagesos de la Catalunya Central s’han reunit aquest dimarts al recinte del Sucre, a Vic, per donar suport a les mobilitzacions que s’estan fent arreu del país. Després s’han dirigit en marxa lenta fins al punt de confluència de la C-17 i l’Eix Transversal, a Gurb, i han tallat la via. Els pagesos tenen permís per tallar la C-17 i l’Eix durant 36 hores, però celebraran una assemblea per decidir si una part es dirigeix a Mercabarna.

  • 13:13

    L'Estat aprova la llei de mobilitat sostenible que obligarà els ajuntaments a crear zones de baixes emissions

     

    El Consell de Ministres aprova el projecte de Llei de mobilitat sostenible, una norma que penalitzarà les ciutats que no compleixin amb els projectes de sostenibilitat, impulsarà la creació de zones de baixes emissions (ZBE), potenciarà l'ús de la bicicleta i que obre la porta a establir taxes per al trànsit. Es tracta del projecte aprovat la passada legislatura que va decaure per la convocatòria d'eleccions. La norma impulsa que municipis d'entre 20.000 i 50.000 habitants tinguin plans de mobilitat sostenible, o que empreses amb més de 500 treballadors també n'hagin de crear.

  • 13:02

    Pere Aragonès demanarà a Pedro Sánchez "decisions valentes" per preservar el model agrícola

     

    El president de la Generalitat es dirigirà al cap de l'executiu espanyol per demanar que es prenguin mesures "valents i decidides per preservar el model agrícola". En aquest sentit, proposarà mesures per atendre les peticions dels agricultors. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha assegurat que es treballarà amb el sector per consensuar una millora de la llei perquè els agricultors puguin "competir en igualtat de condicions amb tercers països que exportin fruita i verdura al mercat comú europeu". 

  • 13:00

    Investiguen per què no es va predir l'accident a Port Aventura

     

    El parc té un Pla d'Autoprotecció homologat l'any 2019 però caducat des del passat mes de setembre, que volen esbrinar si es va aplicar correctament. Protecció Civil investiga si Port Aventura va aplicar correctament el seu Pla d'Autoprotecció el dia de l'accident al Tomahaw amb 14 persones ferides, 2 de gravetat.

    Investiguen per què no es va predir l'accident a Port Aventura
    rtve Investiguen per què no es va predir l'accident a Port Aventura
  • 13:00

    Investiguen per què no es va predir l'accident a Port Aventura

     

    El parc té un Pla d'Autoprotecció homologat l'any 2019 però caducat des del passat mes de setembre, que volen esbrinar si es va aplicar correctament. Protecció Civil investiga si Port Aventura va aplicar correctament el seu Pla d'Autoprotecció el dia de l'accident al Tomahaw amb 14 persones ferides, 2 de gravetat.

    Investiguen per què no es va predir l'accident a Port Aventura
    rtve Investiguen per què no es va predir l'accident a Port Aventura
  • 12:52

    El Govern comença a atendre les demandes de la pagesia i agilitza els tràmits dels pagaments

     

    El Govern ha informat dels treballs que està duent a terme el departament d’Acció Climàtica per donar resposta a les demandes dels pagesos. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha assegurat que es posposarà l'entrada en vigor dels tràmits que depenen de la Generalitat i que avui mateix es publicarà el calendari de pagaments dels ajuts del 2024 per "donar compliment a una d'aquestes demandes de la pagesia". 

  • 12:44

    El Sindicat de Llogateres alerta que la regulació dels lloguers no abaixarà els preus

     

    El Sindicat de Llogateres tem que l’índex de preus que el Ministeri de l’Habitatge ha de publicar aquest mes per a la regulació dels lloguers estigui dissenyat per “boicotejar” la llei. Aquest índex, que fixarà el topall dels preus per als habitatges que entrin al mercat de lloguer i fins on han de baixar els pisos de grans tenidors, és una de les peces principals que falta definir en la regulació, que es preveu que entri en vigor aviat en espera que els governs català i espanyol en tanquin els detalls. "No ens podem permetre l’aprovació d’un índex ‘fake’, dissenyat expressament perquè no abaixi els lloguers", alerta el sindicat.

  • 12:35

    Els contagis de grip baixen al nivell basal i Salut considera finalitzada l’onada epidèmica actual

     

    El nivell de transmissió de la grip se situa al nivell basal i es considera que l’onada epidèmica actual ha finalitzat, segons indica el Sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions a Catalunya (SIVIC), amb dades actualitzades aquest dimarts. La incidència estimada és de 83 casos per 100.000 habitants. Entre els infants, la incidència de la grip A continua en descens i no es detecta un augment de la incidència de la grip B. En la darrera setmana, s’han diagnosticat 3.750 casos de grip a l’atenció primària. Aquesta onada ha estat la més alta des que la grip conviu amb la covid-19 i va arribar al pic de contagis a principis de gener. La incidència del coronavirus també baixa, així com els ingressos que hi estan relacionats.

  • 12:20

    Mig centenar de pagesos tallen l’entrada al port de Tarragona

     

    Convocats per Unió de Pagesos, centenars de pagesos tallen amb els seus tractors l'entrada al port de Tarragona amb l'objectiu d'alterar la circulació de mercaderies. Als tractors de les Terres de l'Ebre, s'han sumat un centenar de vehicles procedents de Ponent (Lleida) i altres de Plataforma Pagesa. Els pagesos preveuen allargar el tall fins a almenys les 20:00 h, tot i que alguns volen fer nit i allargar la protesta fins demà. La decisió es prendrà en assemblea aquest matí.

    El bloqueig dels pagesos al port de Tarragona ha fet caure en un 83% l'afluència de camions respecte a una jornada normal.

  • 12:10

    El cap dels Mossos diu que ni fiscalia ni el jutjat del Prat consideren terrorisme els aldarulls de Tsunami a l’aeroport

     

    El comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Eduard Sallent, ha recordat aquest dimarts que la Fiscalia de l’Audiència Nacional i el jutjat del Prat de Llobregat no veuen terrorisme en els actes del Tsunami Democràtic l’octubre del 2019 a l’aeroport de Barcelona. Tot i això, no ha volgut qualificar els fets, tot i que admet que com a mínim van ser “desordres públics importants”. Sallent ha dit que la policia no qualifica els fets, sinó que ho fan els fiscals i finalment els jutges. També ha recordat que l’Audiència Nacional va arxivar una investigació sobre possibles ingerències russes en el ‘procés’.

  • 11:54

    Gay retreu als comuns la seva gestió en polítiques d'habitatge que ha deixat una situació "alarmant"

     

    La segona tinenta d'alcaldia de Barcelona, Maria Eugènia Gay, ha retret a BComú la gestió en polítiques d'habitatge durant el mandat passat, quan el PSC i els comuns governaven en coalició. "La situació que han deixat és alarmant, dramàtica i un autèntic fracàs", ha reblat Gay, que s'ha referit a l'augment del preu del lloguer i a una emergència habitacional "en absolut col·lapse". Gay ha fet aquestes afirmacions en una compareixença a la Comissió de Drets Socials del consistori a petició de BComú. Els comuns havien demanat al govern municipal quins canvis de criteri s'han donat en les polítiques socials sobre desnonaments arran del cas d'una veïna del Gòtic, la Blanca. Gay, però, ha negat que s'hagi aplicat cap canvi de criteri.

  • 11:51

    Pagesos del Ripollès tallen el coll d’Ares amb l’ajuda de ramaders de la Catalunya del Nord

     

    Més d’una cinquantena de ramaders han tallat la C-38, al coll d’Ares. Es tracta de la via que comunica el Ripollès amb el Vallespir i la Catalunya del Nord. El tall ha començat a les deu del matí i els ramaders preveuen allargar-lo fins a les dotze de la nit d’aquest dimecres. La protesta compta amb el suport d’un grup de ramaders del Vallespir. És el cas del Sebastià, de Prats de Molló, qui ha explicat que la seva intenció és donar suport a una protesta que, diu, és “conjunta”. De fet, pagesos de les dues bandes han signat conjuntament un manifest amb una desena de reivindicacions. “Tenim problemàtiques molt similars”, explica Moret, qui lamenta “la criminalització” que pateix el sector. 

  • 11:48

    Els pagesos estenen el bloqueig a una segona entrada d'accés a Mercabarna

     

    Una vintena de tractors provinents del Baix Llobregat i de l'Anoia han bloquejat una segona entrada a Mercabarna, l'accés de Barcelona, després que ja fessin el mateix amb la porta del Prat aquest matí. D'aquesta manera, només queda obert l'accés nord, una entrada més secundària. Els manifestants esperaven que arribessin més agricultors procedents del Penedès i el Bages, tot i que finalment la protesta es mantindrà amb una vintena de vehicles. A l'interior de Mercabarna, l'activitat transcorre amb tota normalitat. Els pagesos tenen previst allargar la protesta fins al voltant de les dues del migdia.

  • 11:35

    El 87% dels metges que exerceixen a Catalunya entén el català i el 69% el sap parlar

     

    El 87% dels metges que exerceixen a Catalunya afirmen que entenen el català i el 87,6%, que el saben llegir. Amb tot, el percentatge dels que el saben parlar baixa al 69,1% i els que el saben escriure són el 61,4%. Són alguns dels principals resultats d'un estudi elaborat pel Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) a partir d’una enquesta que l’any passat van respondre més de 1.300 professionals d’algun dels quatre col·legis catalans. L'enquesta també mostra que el 67% dels metges nascuts fora de Catalunya i que exerceixen al sistema sanitari català vol millorar les seves competències en llengua catalana.

  • 11:12

    Centenars de tractors arriben de diferents punts per bloquejar l'accés al port de Tarragona

     

    Centenars de tractors vinguts des de diferents punts de la demarcació de Tarragona arriben al port amb la intenció de bloquejar-ne l'accés durant tot el dia. Seguint la convocatòria d'Unió de Pagesos, des de primera hora del matí n'han sortit més de 200 des de Valls, una trentena des del Morell o aproximadament un centenar des de les Terres de l'Ebre, a més de desenes més del Priorat o el Baix Camp. Les primeres estimacions dels Mossos d'Esquadra apunten a uns 500. Des del port de Tarragona han afirmat que el trànsit de camions està sent molt inferior a la d'un dia normal. La infraestructura va alertar de les mobilitzacions als transportistes la setmana passada i la majoria han modificat la seva operativa.

  • 11:05

    Desarticulen una xarxa criminal que explotava dones sexualment a pisos prostíbuls de Mollet del Vallès i Manresa

     

    La Guàrdia Civil i la Policia Nacional han desarticulat un grup criminal que explotava dones sexualment i ha alliberat sis víctimes que es trobaven en dos pisos prostíbuls de Manresa i Mollet del Vallès (Vallès Oriental). El grup estava liderat per un home i una dona que obligaven les noies a estar disponibles les 24 hores del dia i les feien viure en condicions d'insalubritat. Els agents han detingut deu individus per presumptes delictes de tràfic d'éssers humans amb fins d'explotació sexual, prostitució, contra els drets dels ciutadans estrangers, la salut pública, la integritat moral i per organització criminal. La banda també traficava amb substàncies estupefaents i obligava les víctimes a incentivar els clients a comprar cocaïna.

  • 10:40

    Pagesos de la Catalunya Central es concentren a Vic

     

    Mig centenar de pagesos de diferents punts de la Catalunya Central s’han reunit aquest dimarts al recinte firal del Sucre, a Vic, per donar suport a les mobilitzacions que s’estan fent arreu del país. Preveuen tallar el punt de confluència de la C-17 i l’Eix Transversal, a Gurb. Alguns dels pagesos es dirigiran a Mercabarna per donar suport a les mobilitzacions que s’estan fent en aquest punt.

  • 9:45

    Una quinzena de tractors volen bloquejar les tres possibles entrades del Mercabarna 

     

    Els pagesos reunits a Sant Boi i d'altres punts d'entrada a Marcabarna a Barcelona volen col·lapsar les instal·lacions en el vuitè dia de protestes per demanar millores laborals. A Girona, tallen l'AP-7 a Pontós i munten barricades al mig de la calçada. Han entravessat troncs a la carretera, pneumàtics i cables i els hi han calat foc.

  • 9:20

    Eduard Sallent veu "desordres públics importants" en els actes de Tsunami. 

     

     

    El comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Eduard Sallent, qualifica de "desordres públics importants" que estan "perfectament acreditats" en els actes de Tsunami Democràtic. En una entrevista al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, admet "conseqüències" al litoral català de la "pressió" que hi ha a l'Estret amb el narcotràfic.

  • 8:15

    La Plataforma 6-F passa a dir-se Plataforma Pagesa per desvincular-se dels "possibles llaços amb partits feixistes". 

     

     

    Així ho han acordat el grup promotor i les diferents delegacions territorials que formen part de l'organització agrària, segons han informat a través d'un comunicat. Tot i que en un principi es van constituir arreu del país com a plataforma independent, en els darrers dies s'ha fet públic que alguns dels firmants dels manifestos estatals han estat lligats amb VOX.
     

     
  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimarts 13 de febrer d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

     
  • 8:05

    Nova jornada de protestes dels pagesos amb tractorades i concentracions a Mercabarna i el port de Tarragona. 

     

     

    Al centre logístic hi arribaran des de Manresa, Vic i Gironella per la C-55, la C-17 i la C-16.  Al port tarragoní hi aniran des de les Terres de l'Ebre, a l'Aldea, per l'AP7 i també sortiran de Gandesa, Mora la Nova i Falset. A Girona es preveuen talls a l'AP7 a Figueres i la Jonquera. També a l'eix transversal i la Nacional 2. Unes mobilitzacions que no cessen i que ahir es van concentrar, sobretot a Ponent i la demarcació de Tarragona. 

  • 8:00

    Bon dia! Segueix aquí l'actualitat d'aquest dimarts 13 de febrer de 2024. 

     

     

    Consulta les notícies més destacades d'ahir.