Enlaces accesibilidad

Batussa al Parlament Europeu per la immersió lingüística a Catalunya

  • El debat ha acabat amb una picabaralla entre els grups progressistes i els conservadors
  • L'informe de la missió recomana el mateix tractament pel castellà i el català a les aules

Per
La presidenta del comitè de Peticions de l'Eurocambra, Dolors Montserrat, durant el debat de l'informe sobre la immersió lingüística a Catalunya
La presidenta del comitè de Peticions de l'Eurocambra, Dolors Montserrat, durant el debat de l'informe sobre la immersió lingüística a Catalunya

Nou capítol per la controvertida missió de la comissió de Peticions del Parlament Europeu que va viatjar a Catalunya per evaluar la immersió lingüística. Ara ha estat pel debat inicial de l'informe que s'haurà de votar a l'Eurocambra i que ha acabat en una picabaralla entre els grups progressistes i els conservadors. Els primers han intentat, sense èxit, ajornar el debat per manca de temps.

Els eurodiputats d'Esquerra, Junts o el PSOE han criticat que han rebut el document amb menys de 24 hores d'antelació al debat i han demanat posposar-lo. S'han trobat amb la negativa de la presidenta de la Comissió, la popular Dolors Montserrat.

Xoc al Parlament Europeu per l'informe sobre el castellà a l'escola | Laura Herrero

Picabaralla a la comissió

Durant el debat dins la comissió s'han fet escoltar les acusacions de manca "d'imparcialitat" dels grups conservadors, els únics que han participat en la missió boicotejada pels progressistes. L'eurodiputada d'ERC, Diana Riba, ha denunciat "l'espectacle mediàtic" i que el PP faci servir el comitè per a la seva "campanya política", mentre l'eurodiputat de Junts Toni Comín ha demanat a la presidenta del comitè, Dolors Montserrat, que "almenys intenti aparentar imparcialitat".

Picabaralla a l'Eurocambra per l'informe sobre el castellà a les escoles catalanes

Davant les acusacions d'imparcialitat, Montserrat ha dit no entendre "el soroll" al voltant del debat sobre l'informe i ha defensat que aquesta missió s'ha tractat igual que les altres. Abans de l'inici del debat, els grups progressistes han intentat ajornar la discussió tot argumentant que havien rebut l'informe amb menys de 24 hores d'antelació.

El contingut de l'informe

Així les coses, els eurodiputats votaran finalment en les pròximes setmanes una recomanació no vinculant a Catalunya perquè el sistema educatiu autonòmic doni "el mateix tractament tant al castellà com al català com a llengua vehicular de l'ensenyament", així com garanties que no existeixi discriminació cap als menors.

Així es desprèn de l'esborrany d'informe de la missió a Catalunya del desembre passat que la comissió de Peticions debatrà per primera vegada aquest dimecres i en el qual es recullen una quinzena de conclusions després de les seves trobades amb la Generalitat, la judicatura autonòmica, sindicats, famílies d'alumnes i escoles, incloent-hi una d'educació especial.